Troy (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-10-2007

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Troy (DC) (DVD)
Samenvatting

Ruim 3200 jaar geleden was koning Agamemnon (Brian Cox) de grote heerser over de Grieken. Zijn zeges dankte hij ook vooral aan de strijder Achilles (Brad Pitt), die dankzij zijn snelheid en souplesse van bewegen onoverwinlijk bleek. Agamemnon’s broer Menelaos (Brendan Gleeson), heerser van Sparta, heeft een verbond gesloten met de zoons van de koning van Troje, Hektor (Eric Bana) en Paris (Orlando Bloom). Paris heeft een geheime relatie met Helena (Diane Kruger), de vrouw van Menelaos. Hij neemt haar de volgende ochtend stiekem mee aan boord van het schip op de terugreis naar Troje. Als Hektor er achter komt is het te laat om terug te gaan. De woede van Menelaos en Agamemnon is groot. Agamemnon ziet zijn kans schoon om een grote krijgsmacht naar Troje te sturen, Troje ten val te brengen en zo zijn macht verder uit te breiden. De armada van duizend schepen dwingt koning Priamos (Peter O’Toole) tot een oorlog met de Grieken. De Trojanen zijn vol zelfvertrouwen, nog niemand heeft de hoge muren van Troje ooit kunnen slechten. Menelaos daagt Paris uit voor een man tot man gevecht, waarbij Hektor het voor zijn bange broer Paris opneemt en Menelaos doodt. Agamemnon is blind van woede, als hij de aanval op Troje opent. Het kost beide kanten vele levens en de Grieken moeten zich noodgedwongen terugtrekken. De overwinningsroes van Troje zal later onterecht blijken.

Commentaar

Wie kent niet de Mythische heldendicht Illias van de blinde dichter Homerus, waarin hij beschrijft hoe de Griekse held Achilles dankzij een listige streek het onoverwinnelijke Troje ten val brengt. Wie heeft niet deze heldendicht over het paard van Troje in zijn schooltijd als onderdeel van die verplichte literatuurlijst moeten lezen.
De Duitse regisseur Wolfgang Petersen (Das Boot, Outbreak, Air Force One, In the Line of Fire) waagde zich aan een verfilming van de grootse epos. Na het grote succes van Gladiator, leek een dergelijke verfilming van het verhaal van de Griekse held Achilles mogelijk. Scriptschrijver David Benioff (25th Hour), liet zich voor het script inspireren door de heldendicht van Homerus, maar veroorloofde zich ook grote vrijheden. Vrijheden die ten doel hadden van de film een indrukwekkend en melodramatisch spektakel te maken. Troy is door critici niet enthousiast ontvangen. In de film ligt de nadruk teveel op de grootste vechtscènes, de indrukwekkende decors en de strijdende, gespierde helden. De film roept niet de emotie op die bijvoorbeeld Gladiator oproept. Vraag is natuurlijk ook of dit de intentie van Petersen is geweest. De karakters blijven afstandelijk en zijn vooral de gespierde strijders. In het verhaal wordt de sympathie opgeroepen voor beide kanten. Enerzijds de wijsheid van de Trojaan Hektor, gespeeld door Eric Bana. En anderzijds de strijdbare passie van Achilles, gespeeld door Brad Pitt. Beide roepen bij je als kijker weinig emotie op, als is het tweegevecht tussen hen beide een positieve uitzondering. Brad Pitt heeft ruim zes maanden getraind om er als een Griekse held uit te zien. In ieder geval succesvol bij de (vrouwelijke) tieners, de film leverde hem een Teen Choice Award op. Peter O’Toole speelt als de Trojaanse koning Priamos uitstekend een zeer aangrijpende en emotioneel geladen rol. Maar O’Toole schijnt niet tevreden te zijn met het eindresultaat zoals Petersen dat heeft neergezet. Alles bij elkaar is Troy sensationeel spectaculair en melodramatisch vermaak. Een fantastisch avontuur- en actiespektakel met grootse sensationele vechtscènes en schitterende indrukwekkende decors. Dat veel hiervan gewoon computer gegenereerde beelden (CGI) zijn doet er dan niet zo heel veel toe.

Regisseur Wolfgang Petersen heeft Troy een zogenaamde “director’s cut” gegeven. Ofwel, al het filmmateriaal is opnieuw op de snijtafel bekeken, waarbij nu minder materiaal gesneuveld is. Resultaat is een film die ruim 30 minuten langer is. Een film met niet eerder vertoonde scènes. Wat levert je dit nu op. In basis is het verhaal hetzelfde gebleven, dat zal niet verrassen. Maar de ingevoegde scènes en verder ook iets andere editing van de film levert een meer volwassen film op. De gevechten zijn intenser met meer expliciet geweld en meer bloed. Maar het verhaal en de karakters kent op sommige momenten ook een diepere uitwerking. Als geheel is de film daardoor zonder meer beter geworden. ‘Nadeel’ van deze ingreep is dat de film nu ruim drie uur duurt. Dat is een hele zit. Omwille van de beeldkwaliteit is de film nu wel verspreid over twee DVD’s. Na ruim 110 minuten volgt een wat abrupte overgang, waar je even uit je stoel moet komen om de DVD’s te wisselen. Warner heeft deze “director’s cut” van Troy uitgebracht op een 2-DVD set, waarbij ook op het gebied van het bonusmateriaal wat extra materiaal is toegevoegd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 188 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906154509

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Troy Revisited
  • Troy in Focus
  • In the Thick of Battle
  • From Ruines to Reality
  • Troy: An Effects Odyssey
  • Attacking Troy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat uiteraard in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.40:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld van de eerdere release was al prima. Voor deze “director’s cut” is een nieuwe High Definition transfer gemaakt, waarbij de film nu dus over twee DVD’s verspreid staat. Hierdoor is de gemiddelde bitrate hoger dan bij de eerste release. Positief gevolg van dit alles is dat de algehele beeldkwaliteit er op vooruit is gegaan. In algemene zin geldt ook nu dat de prachtige Griekse en Trojaanse decors sfeervol en kleurrijk in beeld zijn gebracht en dit komt ook in deze nieuwe transfer uitstekend tot uiting. Wat direct opvalt is de aangepaste kleurbalans. Het beeld oogt nu warmer qua kleuren en oogt daarbij ook veel natuurlijker. Verzadiging van de kleuren is zeer goed. Ook valt op dat de kleurdiepte en nuancering fraaier is. Scherpte en detaillering van het beeld zijn iets beter en zijn uitstekend. Edge enhancement is nu geen issue meer. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Bij sommige scènes ogen de kleuren bijna te verzadigd. Filmgrain is niet meer aanwezig. Het beeld ziet er zeer schoon uit en is vrij van ongerechtigheden. Als geheel een veel fraaier en natuurlijker ogend beeld. De screenshots bij deze recensie kun je vergelijken met de screenshots van onze eerdere recensie, die je hier nog even opnieuw kunt bekijken. De film is verdeeld over twee DVD’s, waarbij je na 112 minuten de schijf moet wisselen. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Ondanks een wederom zeer goed klinkende soundtrack, toch jammer dat Warner er ook bij deze verlengde versie niet voor heeft gekozen de hogere bitrate van 448 kb/s te gebruiken. Juist bij dit soort actieve soundtracks moet het onderste uit de kast gehaald worden. Neemt niet weg dat de soundtrack erg mooi klinkt met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De heroïsch dramatische muziek van James Horner komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. James Horner schreef de muziek in slechts 1½ maand. Oorspronkelijk was een andere componist bij de film betrokken, Gabriel Yared, die ruim een jaar besteed heeft aan de muziek. Maar Warner vond zijn muziek te oubollig en schoven hem aan de kant. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is goed evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. Dialogen komen goed verstaanbaar via de centerspeaker. Een zeer goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische scherm met filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op disc 1 staat alleen het eerste deel van de film met een introductie, op disc 2 de rest van de film en alle extra’s. Alle nieuwe extra’s hebben 1.78:1 anamorf beeldformaat, de ‘oude’ extra’s hebben 1.78:1 niet anamorf beeldformaat. De extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Nieuwe extra’s

Troy Revisited: An Introduction by Wolfgang Petersen (2½ min)
Introductie van regisseur Wolfgang Petersen op deze nieuwe verlengde versie van de film.

Troy in Focus (23 min)
Een nieuwe, voor deze director’s cut versie van de film gerealiseerde featurrette. Opgedeeld in elf onderdelen, vertelt regisseur Wolfgang Petersen over diverse aspecten van de filmproductie. Met Play All zijn de elf onderdelen ook aaneengesloten te bekijken.

Attacking Troy (15 min)
Een in drie delen opgesplitste featurette waarin voornamelijk de genomen vrijheden in de bewerking van het originele werk aan de orde komen.

Extra’s die gebleven zijn

In the Thick of the Battle (17 min)
Gaat over de grote gevechtsscènes in de film. Hoe zijn ze gemaakt, wat was er allemaal voor nodig en hoe verliepen de voorbereidingen.

From Ruines to Reality (14 min)
Waarin regisseur Wolfgang Petersen toelichting geeft over de enorme sets die gebouwd zijn, de locaties waar gefilmd is en hoe men alles zo reëel mogelijk wilde namaken.

Troy: An Effects Odyssey (11 min)
In de film is ook het nodige via computers gerealiseerd, in deze documentaire zie je daar meer over. De grote massascènes, maar ook de armada van schepen. Verder nog toelichting op de geluidseffecten.

Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer, beeldformaat is 2.40:1 anamorf. Deze trailer is trouwens genomineerd.

Vervallen extra

Galerij der Goden
Een lesje Griekse geschiedenis in 3D computeranimatie. Over elk van de twaalf goden, elk apart aan te kiezen krijg je een ongeveer één minuut durend stukje uitleg. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

De 2-disc set is verpakt in een keepcase voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

Troy is een verfilming die losjes gebaseerd is op de Mythische heldendicht Illias van de Griekse dichter Homerus. Het verhaal van de strijder Achilles en de strijd van de Grieken tegen de Trojanen in hun ogenschijnlijk onneembare stad Troje
Regisseur Wolfgang Petersen heeft dit melodramatisch filmepos een “director’s cut” behandeling gegeven. De verlengde versie van de film duurt bijna 40 minuten langer dan de bioscoopversie. In basis is het verhaal hetzelfde gebleven, maar de ingevoegde scènes en de iets andere editing van de film levert een meer volwassen film op.
Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn weer prima in orde, waarbij de meer dan drie uur durende film nu over twee DVD’s verspreid is. Deze 2-disc Special Edition herbergt bovendien op de tweede schijf nog een aantal informatieve extra’s, waarbij twee additionele extra’s zijn toegevoegd. Mooie film door Warner in een nette release uitgebracht.

Laatste reacties

nachtwaker  |  27-11-2008

Troy is losjes gebaseerd op de "Ilias" van Homerus en verhalen van Vergelius, en als ik zeg losjes is zoals ik zeg want het scenario is zodanig aangepast dat er...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-05-2008

Nou, de film is wel een geslaagd historisch spektakel, maar naar mijn idee was hij wel beter geweest met minder opgeklopte en potsierlijk zwaar klinkende dialog...
Lees meer >

scherpschutter  |  30-10-2007

Ik denk niet dat dat in dit geval een probleem zal zijn geweest. Volgens mij is het werk van Homeros 'publiek bezit'. Ik ben geen jurist, maar volgens mij kun j...
Lees meer >

mark t  |  30-10-2007

'En die verwijzing naar de Ilias waar Daniël over spreekt, is hoogst ongelukkig, maar zal wel juridische gronden hebben (voorkomen van rechtzaken e.d.).Ik denk ...
Lees meer >

mark t  |  30-10-2007

Het was Schliemann die in 1973 voor eens en voor altijd duidelijk maakte dat Troje wel had bestaan ookAls hij dat in 1973 duidelijk had gemaakt, dan was z'n pre...
Lees meer >

mark t  |  30-10-2007

Ik vond de eerste versie al goed. Visueel dik in orde, personages die niet al te zwart-wit waren (i.t.t. bijvoorbeeld Gladiator), en een interessante interpreta...
Lees meer >

Daniel1974  |  30-10-2007

Maar dat je kennis, die classica is, in alle staten was, dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik ben historicus, en oudheid is niet eens mijn specialiteit, en l...
Lees meer >

Daniel1974  |  30-10-2007

Naar zeggen wilde Peterson de inmenging van de goden zoveel mogelijk weglaten. Maar daardoor wordt direct de spil van het hele verhaal weggehaald. Als de boeken...
Lees meer >

scherpschutter  |  29-10-2007

Er is inderdaad veel bijverzonnen en weggelaten. Zo is Achilles reeds overleden voordat het paard naar binnen wordt gereden, als ik me niet vergis. Maar een get...
Lees meer >

Daniel1974  |  29-10-2007

Omdat er jaren lang is aangenomen dat de Trojaanse Mythe niet eens had plaatsgevonden, maar een mythe was, is het predikaat ´historisch correct´ zowiezo erg erg...
Lees meer >

scherpschutter  |  25-10-2007

'Historisch correct' is in dit verband geen bruikbare term. We zijn wat Troje betreft aangewezen op Homerus en Vergilius, en dat waren geen geschiedkundigen. En...
Lees meer >

Tuvok  |  25-10-2007

Vond de eerste cut prima, mits je kijkt vanuit een actiefilm oogpunt. 'Historisch correct' is bij deze film uiteraard met een flink korreltje zout te nemen. In ...
Lees meer >

Daniel1974  |  25-10-2007

De eerste versie was een ware nachtmerrie. De mate van culturele barbariteit die hier aan de dag gelegd wordt is met geen pen te beschrijven. Zeker voor degenen...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  25-10-2007

Blijkbaar is de lange directors cut reeds uit op Blu-ray. Blu-ray bespreking (director's cut)=> http://www.dvdtown.com/reviews/troy/5213 HD DVD besprekingen...
Lees meer >

BrianB  |  25-10-2007

Wat een ruk film...heb me groen en geel geergerd aan sommige acteurs. Nee, niet mijn soort film dus ik bespaar me deze DC en zet Gladiator nog maar een keer op....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.