Nip/Tuck – Seizoen 4

Recensent:
Marcel den Haan
13-11-2007

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Nip/Tuck – Seizoen 4 (DVD)
Samenvatting

Sean McNamara (Dylan Walsh) en Christian Troy (Julian McMahon) zijn vrienden en bovendien collega’s. Ze runnen samen een praktijk in plastische chirurgie, één die bovendien erg goed loopt. Ze hebben inmiddels al duizenden operaties uitgevoerd op mensen die graag iets aan hun lichaam wilden veranderen. Borstvergrotingen, facelifts, liposuctie, de mannen doen het allemaal. Hun beroep en het runnen vaan de praktijk brengt echter ook de nodige stress met zich mee en ook in hun privéleven loopt niet alles altijd even soepel. Vrouwenjager Christian heeft nog steeds moeite de ware vrouw te vinden en wanneer het leven van Sean perfect lijkt te verlopen, vertonen zich ook hier de eerste breuken.

Commentaar

Nip/Tuck is een serie van de Amerikaanse zender FX, die ook shows als The Shield en Rescue Me op de buis brengt. De show is bedacht en ontwikkeld door Ryan Murphy en het eerste seizoen was een groot succes. De show werd over de jaren genomineerd voor meerdere Emmy’s en Golden Globes en mocht er ook enkele in ontvangst nemen. Het eerste seizoen wordt gezien als één van de betere openingsseizoenen ooit voor een serie en vooral de grensverleggende manier van televisie maken werd geprezen. Het tweede seizoen was al iets minder dan het eerste en met het derde seizoen zakte het niveau van de show nog verder. Fans en critici waren het erover eens, er moest drastisch iets veranderen om Nip/Tuck weer op zijn oude niveau te krijgen. Ook bedenker Ryan Murphy was zich hiervan van bewust, zeker omdat in Amerika je zo van de buis gehaald kan worden. We kunnen na het bekijken van het vierde seizoen met blijdschap zeggen dat de show weer zijn richting gevonden lijkt te hebben. Weg zijn de haast op een soap lijkende verhaallijnen en de show doet weer waar het goed in is. Vooral de interactie tussen de twee hoofdpersonen is weer in volle glorie hersteld en de zwarte humor is weer erg sterk. De scènes waarin we getuige zijn van de operaties zijn nog altijd zonder schaamte in beeld gebracht en daarom nog even bloederig. In dit seizoen is vooral Julian McMahon weer sterk op dreef en zijn karakter ondergaat enkele interessante dingen dit seizoen. Hij zet dit seizoen één van zijn sterkste optredens ooit neer en spat letterlijk van het scherm. Ook Sean McNamara, gespeeld door Dylan Walsh, doorloopt weer een reeks aan emoties. Hij is terug bij zijn vrouw na even gescheiden van elkaar geleefd te hebben. De twee verwachten een kind, maar niet alles is even rooskleurig als het lijkt. Sean gaat vreemd en met het kind lijkt ook niet alles in orde. Elke aflevering staat weer een operatie centraal, maar er zijn dus ook de nodige rode draden. Eén hiervan is een plot dat draait om illegale orgaanhandel en deze plot wordt soms iets te lang uitgerekt. Net als bij de voorgaande seizoenen komen er weer de nodige bekende sterren voorbij die een gastoptreden geven. Deze keer zijn dat onder andere Larry Hagman (JR uit Dallas), Alanis Morisette, Rosie O’Donnell, Brooke Shields, Catherine Deneuve, Jacqueline Bisset en Richard Chamberlain.
De fans van Nip/Tuck kunnen dus opgelucht ademhalen. De show lijkt zijn richting weer gevonden te hebben en na enkele mindere seizoenen, is het vierde seizoen weer ouderwets sterk. Het niveau van het eerste seizoen wordt niet gehaald, maar het is nog altijd een sterke verbetering ten opzichte van het zwakke derde seizoen.
Alle 15 afleveringen van het seizoen zijn aanwezig in deze uitgave, verdeeld over vijf schijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 675 min
Verpakking: Duo Slimcase (3x)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906142292

Extra's

  • Gag Reel
  • The Cutting Edge
  • Cutting Room Floor
  • Clever Casting
  • Sizzle: The Sexuality Of Nip/Tuck

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan anamorf op de schijven in het formaat 1.78:1. De beeldkwaliteit is ruim voldoende, hoewel er deze keer meer grain aanwezig is in de transfers. Ook de kleuren ogen minder fel, maar dit heeft ook te maken met het donkere karakter van de show. Het beeld is verder mooi scherp en schaduwdetail en contrast zijn ruim voldoende. Ook het zwartniveau is zoals we die mogen verwachten. Naast de veelvuldig aanwezige filmgrain zien we hier en daar nog wat lichte aliasing. Verder zijn de transfers vrij van artefacten en ook zijn er geen beschadigingen waar te nemen. Nog altijd een beeldkwaliteit die ruim voldoende is voor een serie zoals deze maar in vergelijking met de eerdere seizoenen, wel iets minder van kwaliteit.
De afleveringen zijn verdeeld in 6 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen met een duidelijk lettertype, maar staat te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de afleveringen wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. De show moet het niet hebben van veel effecten en bestaat dan ook grotendeels uit dialoog. De tracks richten zich voornamelijk op de voorste kanalen, maar toch zijn er enkele momenten waarbij de surrounds bij het geheel betrokken worden. Hier worden dan omgevingsgeluiden weergegeven. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De frontspeakers laten de muziek horen en overige geluiden en hier is een prima kanaalscheiding waar te nemen.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De meeste extra’s zijn te vinden op de vijfde schijf van de uitgave, behalve de verwijderde scènes die te vinden zijn op de schijf van de betreffende aflevering.

Cutting Room Floor
Bij enkele afleveringen van dit seizoen zijn verwijderde scènes te bekijken. Deze scènes zijn te vinden in het menu van de betreffende aflevering door op het plaatje van het scalpel te klikken. Ook zijn de scènes te vinden in het Special Features menu op de schijf.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Clever Casting (13 min.)
In de show zijn veel gastoptredens te zien van bekende acteurs en sterren. Hier bespreken de makers deze gastrollen en welk effect ze hebben op de show.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Sizzle: The Sexuality Of Nip/Tuck (5 min.)
Nip/Tuck staat bekend om zijn hoge gehalte aan seks en hier praten de makers over hoe zij dit benaderen in het maken van de show. Ze proberen op het randje te balanceren wat er gezien mag worden op televisie en zoeken deze grenzen constant op.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Cutting Edge (9 min.)
Hier bespreken de makers de grensverleggende scènes waarin we getuige zijn van de operaties. Deze zijn vrijwel allemaal gebaseerd op werkelijke technieken en ook horen we hoe de makers de scènes maken met behulp van effecten.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Gag Reel (2 min.)
Een korte verzameling bloopers met voornamelijk Julian McMahon in de hoofdrol.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

In het vierde seizoen van Nip/Tuck zijn we wederom getuige van de verwikkelingen in het leven van Sean McNamara en Christian Troy, twee plastische chirurgen. Zij runnen samen een praktijk en voeren de meest ingewikkelde operaties uit. Dit brengt veel stress met zich mee en ook in hun privéleven gebeuren er nodige zaken die zorgen voor spanning. Het vierde seizoen is weer ouderwets sterk en een sterke verbetering ten opzichte van het derde. De show heeft zijn richting weer gevonden en de optredens van de twee hoofdrolspelers is weer sterk. Vooral Julian McMahon maakt indruk met zijn rol als de seksverslaafde Christian Troy. In vergelijking met de uitgaven van de vorige seizoenen is de beeldkwaliteit er iets op achteruit gegaan, maar is nog altijd ruim voldoende. Ook het geluid is prima verzorgd en er zijn enkele korte featurettes aanwezig die een nadere blik werpen op de show.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

rtoonen  |  19-11-2007

HD DVD geïmporteerd neem ik aan? In Amerika is de BD ook uit, misschien dat ik die later importeer als hij hier niet binnenkort uitkomt. Yep, import.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-11-2007

Ik kreeg de indruk dat het de laatste was... Seizoen 5 loopt inmiddels in de USA. ;)
Lees meer >

Brian2  |  13-11-2007

HD DVD geïmporteerd neem ik aan? In Amerika is de BD ook uit, misschien dat ik die later importeer als hij hier niet binnenkort uitkomt.
Lees meer >

rtoonen  |  13-11-2007

Zojuist op HD-DVD gezien. Prima seizoen. Ik kreeg de indruk dat het de laatste was... Geen idee over een BR versie.
Lees meer >

Brian2  |  13-11-2007

Geweldige serie. Weet iemand of dit seizoen hier ook op Blu-ray wordt uitgebracht?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.