Deliverance

Recensent:
Marcel den Haan
22-11-2007

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Deliverance (DVD)
Samenvatting

Ed (Jon Voight), Lewis (Burt Reynolds), Bobby (Ned Beatty) en Drew (Ronny Cox) zijn vier mannen die wonen in de grote stad. Om hun stadse bestaan te ontvluchten besluiten ze een trip te gaan maken in de wilde natuur. Een wilde rivier zal binnenkort ophouden te bestaan door de aanleg van een dam en de mannen besluiten deze wilde stroom water te gaan bedwingen met kano’s. In een nabij gelegen dorpje lopen ze tegen wat onvriendelijke personages aan, maar de vier vrienden laten ze er niet door uit het veld slaan en beginnen vol goede moed aan de tocht. De eerste dag en nacht verlopen zonder problemen, maar dan maken ze wederom kennis met enkele vreemde figuren die niet veel goeds in de zin hebben. Het ontspannen uitstapje verandert plotseling in een wrede tocht waar overleven centraal staat.

Commentaar

Deliverance is gebaseerd op een boek van James Dickey, die tevens verantwoordelijk was voor het script van de film. De prent stamt alweer uit 1972 maar heeft weinig van zijn impact verloren. In 1972 werd het project door veel mensen bestempeld als onnodig grof en hard. Er zijn zeker enkele harde en vooral mensonterende scènes te vinden in de film, in het bijzonder een onprettig voorval met het personage van Ned Beatty. Het verhaal lijkt in eerste instantie ook erg simpel, namelijk vier mannen gaan op een tocht door de wildernis waar ze enkele onfrisse figuren maar ook zichzelf tegenkomen. Over de jaren is duidelijk geworden dat schrijver James Dickey en ook regisseur John Boorman veel meer in gedachten hadden. De film behandelt namelijk volgens hen de strijd van de moderne mens tegen die van de veel primitievere en de wens om de natuur onder de duim te krijgen. Door een reeks gebeurtenissen veranderen de moderne mannen uit de stad al snel zelf in primitieve wezens, dit alles om maar te kunnen overleven. Deze wetenschap geeft enkele scènes in de film meer impact en maakt de film meer dan alleen een avonturenfilm. Het prima geschreven verhaal wordt ondersteund door een goede cinematografie en de film is prachtig in beeld gebracht. De beelden van de natuur en kolkende rivier zien er mooi uit en dragen perfect de juiste sfeer over. De vier hoofdkarakters worden uitstekend neergezet door de getalenteerde cast, die hier nog vrijwel allemaal aan het begin van hun carrière stonden. Jon Voight en Burt Reynolds werden door deze film echte sterren en ook de carrières van Ned Beatty en Ronny Cox zaten hierna in de lift. Vooral Reynolds valt op door zijn rol en volgens velen is dit zijn beste rol die hij tot nu toe gespeeld heeft. De vier acteurs weten allen de emoties van hun karakters perfect over te brengen en vooral ook hun transformaties van zelfverzekerde mannen uit de stad tot opgejaagd wild.
Deliverance is een film die nog altijd het bekijken waard is. Het prima geschreven verhaal zit vol met symboliek en de spanning wordt uitstekend opgebouwd. De hoofdrollen worden perfect neergezet en de acteurs tillen het niveau van de film moeiteloos omhoog door hun optredens. De film heeft nauwelijks aan impact verloren en de scene waarin Ned Beatty een minder plezierig moment beleefd staat nog steeds als een huis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1972
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321986165129

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Theatrical trailer
  • Deliverance: The Beginning
  • Deliverance: The Journey
  • Deliverance: Betraying The River
  • Deliverance: Delivered
  • The Dangerous World Of Deliverance

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film stamt alweer uit 1972 en het beeld is door Warner speciaal voor deze uitgave gerestaureerd. Dit is zeker terug te zien aan de transfer en het 2.40:1 anamorfe beeld ziet er prima uit. Het beeld is wel wat donker van aard, maar de dagscènes zijn prima te volgen. De nachtelijke scènes wat minder, maar dit komt ook door de minimale belichting door het feit dat alles op locatie is opgenomen. Het beeld is verder goed scherp en bevat redelijk wat detail. De mooie beelden van de natuur komen dan ook indrukwekkend over, slechte enkele scènes ogen wat soft. De kleuren ogen goed verzadigd, evenals het zwartniveau. De huidtinten komen soms wat erg rood over. Contrast en schaduwdetail zijn tenslotte ook ruim voldoende. Het wat ruige karakter van de transfer wordt versterkt door de regelmatig aanwezige filmgrain. Dit is echter de enige aanwezige artefact en Warner heeft dan ook een goede klus geklaard met de restauratie van het beeld.
De film is verdeeld in 30 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD. Net als het beeld is ook het geluid onder handen genomen en dit resulteert in een track die geheel vrij is van ruis en beschadigingen. Qua dynamiek en impact komt de track echter te kort en het geluid knalt niet echt je huiskamer in. Het geluid richt zich voornamelijk op de voorste kanalen en het middenkanaal bevat vrijwel al het geluid. De muziek en omgevingsgeluiden zijn nog enigszins hoorbaar via de voorkanalen. De achterkanalen worden af en toe gebruikt voor het weergeven van wat effecten zoals het ruisende water van de kolkende rivier. Deze momenten zijn echter spaarzaam en hierdoor is de ruimtelijkheid beperkt. Het LFE kanaal wordt weinig gebruikt, slechts tijdens enkele actiescènes. Het gebruikte laag is echter niet dominant genoeg aanwezig om echt indruk te maken en de scènes van impact te voorzien. Een track die voldoet maar zoals gezegd niet echt veel indruk weet te maken.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Regisseur John Boorman levert commentaar tijdens de film en doet dit op een informatieve en plezierige manier. Hij vertelt veel over het maken van de film en welke problemen hierbij kwamen kijken, zoals het opnemen op locatie, de lastige stunts en het werken met de acteurs. Ook gaat hij in op de diepere gedachten achter het verhaal en deze wetenschap geeft de film meer lading. Leuk om naar te luisteren en ook nog eens erg informatief.

Deliverance: The Beginning (16 min.)
In deze featurette wordt er gekeken naar het boek en het bewerken ervan tot een filmscript. De zoon van schrijver James Dickey komt aan het woord en vertelt iets over zijn vader en het boek dat hij schreef. Ook de regisseur en enkele acteurs komen aan het woord en hier vertellen zij hoe de voorbereidingen gegaan zijn en hoe ze bij het project betrokken raakten.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deliverance: The Journey (13 min.)
De tweede featurette behandelt het eerste gedeelte van de film en de reis die de vier mannen maken. De makers van de film bespreken enkele klassieke scènes uit de film en hoe het was deze te maken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deliverance: Betraying The River (14 min.)
Hier wordt het tweede gedeelte van de film besproken en in het bijzonder de harde scène waarin het karakter van Ned Beatty een minder leuke tijd beleeft. We horen hoe het was deze moeilijke scènes te schieten en welke symboliek bij de scène hoort.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deliverance: Delivered (10 min.)
De makers bespreken het afronden van de film en welke impact het project had toen die eenmaal in de bioscoop te zien was. Ook het nogal onconventionele einde komt ter sprake.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Dangerous World Of Deliverance (10 min.)
Een korte making of uit de tijd van het maken van de film, 1972 dus. We krijgen eigenlijk veel dezelfde dingen te horen als in de vorige extra’s, maar de beelden van achter de schermen zijn leuk om te zien.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theatrical Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Vier mannen uit de stad gaan op reis door de natuur en over een woeste rivier die binnenkort zal verdwijnen. Tijdens deze tocht komen ze echter in aanraking met minder plezierig volk en de tocht verandert ineens in een overlevingsslag waarin de mannen tot op het bot moeten gaan. Deliverance is een film uit 1972 van regisseur John Boorman. De prent heeft echter nog niks van zijn impact verloren en weet nog steeds indruk te maken. Het verhaal lijkt in eerste instantie erg simpel maar zit vol met symboliek dat het verhaal meer diepgang geeft. De acteurs zijn in topvorm en dit alles zorgt ervoor dat de film nog steeds het bekijken waard is. De DVD heeft een prima beeldkwaliteit en ook het geluid is voldoende, al maakt de aanwezige 5.1 track weinig indruk. Er zijn enkele prima extra’s aanwezig waarin we veel horen over het maken van de film en de boodschap achter het verhaal.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel den Haan  |  05-12-2007

Marcel, wil je alsjeblieft dit veranderen? veranderd --> verandert. Dit staat zo slordig... ;) Net werd ik ook al gewezen op een soortgelijke fout bij een ande...
Lees meer >

Charley Baak  |  05-12-2007

Marcel, wil je alsjeblieft dit veranderen? de tocht veranderd ineens in een overlevingsslag waarin de mannen tot op het bot moeten gaan.veranderd --> verandert....
Lees meer >

MatrixTom  |  29-11-2007

Ik kan de screenshots van de nieuwe transfer wel appreciëren :) Ik weet ook dat de cinematographer toendertijd de filmstock "gepusht" heeft, wat betekent dat he...
Lees meer >

intexor  |  24-11-2007

Deze film heb ik een tijdje geleden voor de eerste keer gezien en het is meteen één van mijn favoriete avonturenfilms geworden. Mag zeker een klassieker genoemd...
Lees meer >

Zoolander  |  23-11-2007

Frank, Bedankt voor de link! 't Blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar na de regio 1 screenshots ter vergelijking te hebben bekeken, houd ik mijn oo...
Lees meer >

SuperDre  |  23-11-2007

Deze 'klassieker' laatst gekeken. Wat een afknapper zeg, het acteerwerk ging nog wel maar de film is zo ontzettend traag en boeit gewoon voor geen meter. Veel r...
Lees meer >

Jeroen D  |  23-11-2007

Deze 'klassieker' laatst gekeken. Wat een afknapper zeg, het acteerwerk ging nog wel maar de film is zo ontzettend traag en boeit gewoon voor geen meter. Veel r...
Lees meer >

Richard B.  |  22-11-2007

Damn, als ik die 2 plaatjes bekijk, dan staat er dus dat de bovenste de oude versie is, en de onderste de nieuwe versie.. Ben ik even blij dat ik de oude versie...
Lees meer >

SuperDre  |  22-11-2007

Een vergelijking tussen de oude R1 en nieuwe R1 kun je in ieder geval hier vinden: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews32/deliverance.htm Damn, als ik di...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  22-11-2007

't Blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar na de regio 1 screenshots ter vergelijking te hebben bekeken, houd ik mijn oorspronkelijke versie, die ik mooie...
Lees meer >

Frank  |  22-11-2007

Een vergelijking tussen de oude R1 en nieuwe R1 kun je in ieder geval hier vinden: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews32/deliverance.htm
Lees meer >

Zoolander  |  22-11-2007

Prachtige film! Jammer alleen dat een vergelijking met de vorige versie ontbreekt. Nu zal ik nog verder onderzoek moeten doen of een double dip de moeite waard ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.