Pirates of the Caribbean 3: At World's End (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-11-2007

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Pirates of the Caribbean 3: At World's End (SE) (DVD)
Samenvatting

Elizabeth Swann (Keira Nightley) wordt geholpen door kapitein Barbossa, die door de mysterieuze Tia Dalma (Naomi Harris) is teruggehaald uit het hiernamaals, om kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) te redden uit zee van zand in De Kist van Davy Jones (Bill Nighy). Ze hebben hierbij de hulp van kapitein Sao Feng (Chow Yun-Fat) nodig, die een voor het bevrijden van Jack onmisbaar item bezit. Tot Elizabeth’s grote verrassing blijkt Will Turner (Orlando Bloom) ook bij Sao Feng te zijn. Ze reizen naar het einde van wereld om Jack terug te halen. Als dat gelukt is, wacht hen een zware en moeilijke strijd tegen Lord Cutler Beckett (Tom Hollander), die een donker verbond met Davy Jones heeft gesloten om heerser over de zeeën te worden. Met de Flying Dutchman in handen wil Beckett voor eens en altijd afrekenen met alle piraten. De negen Piratenleiders van het Broederschap van Piraten komen samen op Shipwreck Cove. Ooit hebben de Piratenleiders de godin Calypso, de vroegere geliefde van Davy Jones, uit angst voor haar verbannen. Maar nu willen ze haar, in hun strijd tegen Jones en Beckett, weer terughalen. Ondertussen blijkt Jack weer zo zijn eigen plannetjes te hebben. Want waarom vertelt hij Beckett dat alle Piratenleiders zich verzamelen op Shipwreck Cove? Jack blijkt niet de enige te zijn die de ander met een list probeert te misleiden. Ondertussen bereiden de piratenleiders zich op Shipwreck Cove voor op een gigantische zeeslag tegen de meedogenloze Lord Beckett en de geduchte Flying Dutchman van Davy Jones.

Commentaar

Pirates of the Caribbean: At World’s End is het derde en laatste deel van de Pirates Trilogie. Wat in 2003 met Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl begon als een avontuurlijke blockbuster verfilming, gebaseerd op de gelijknamige attractie in een Disney pretpark, is uitgegroeid tot een van de meest populaire kaskrakers van de laatste jaren. In alle drie Pirates of the Caribbean films speelt Johnny Depp op meesterlijke wijze de ondertussen zeer populaire piratenkapitein Jack Sparrow. Alle drie films zijn geregisseerd door regisseur Gore Verbinski en geproduceerd door Jerry Bruckheimer. Tezamen realiseerden zij avontuurlijke non-stop actiefilms, voorzien van een passend magisch Disney sausje.
Pirates of the Caribbean: At World’s End is het vervolg op de tweede Pirates film: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Deze tweede film had voor velen een onbevredigend einde omdat het verhaal abrupt stopte zonder een afgehecht einde. Er zat niets anders op dan wachten op het derde deel, dat een jaar later in de bioscopen verscheen. Regisseur Gore Verbinski en schrijvers Ted Elliot en Terry Rosso trakteren je met dit derde deel op een uitstekend vervolg. Natuurlijk is het weer een non-stop actiefilm waarin uiteraard weer de tegendraadse piraat Jack Sparrow de boventoon voert. Op het gebied van actie en spektakel is dit derde deel wederom de overtreffende trap van de voorgaande delen. De strijd die rond de maalstroom wordt geleverd ziet er fantastisch uit. In een hoog tempo rol je van het ene (vecht)spektakel in het andere, waarbij weer veel gebruik is gemaakt van CGI, de beelden die met de computer gemaakt zijn. Uiteraard missen de humor en de gevatte opmerkingen ook in dit derde deel niet. Met dit laatste deel hebben de makers zich er niet gemakkelijk vanaf gebracht. Het verhaal is bij vlagen best ingewikkeld, waarbij de vele misleidingen tussen de verschillende piratenleiders je dwingt om goed bij de les te blijven. Kritiekpuntje kan zijn dat er wat veel vechtscènes in zitten en het zwaartepunt erg ligt op de grote strijd rond de maalstroom. Maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de fraaie sfeervolle beelden en de meer rustige scènes. Uiteraard zie je alle bekende spelers weer terug met onder andere Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Nightley, Bill Nighy, Geoffrey Rush en Tom Hollander. Nieuw in de film is Chow Yun-Fat, die de Singaporese piratenleider Sao Feng speelt. Hans Zimmer heeft de film weer van zijn zeer herkenbare muziek voorzien. Deze filmmuziek is erg populair bij menig amateur muziekgezelschap, die het overbekende thema van Pirates of the Caribbean op de lessenaar hebben staan. Pirates of the Caribbean startte met een verfrissend eerste deel, gevolgd door een iets tegenvallend tweede deel. Maar dat zich nu met dit derde deel revancheert met een goed verteerbare no-nonsense combinatie van lawaaierige actie, spektakel, humor, bijzondere karakters en special effects. Kortom, ruim 2½ uur spektakel om lekker onderuit gezakt van te genieten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 162 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 2.0 - Hindi
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418142759

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Easter Eggs
  • Op de set met Keith en Johnny
  • Een scène uitgelicht
  • Hijs de vlag
  • De wereld van Chow Yun-Fat
  • Meesterlijke ontwerpers
  • Bij de broederschapsraad
  • Piratenmastro: de muziek van Hans Zimmer
  • Een verhaal van vele Jacks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het oorspronkelijke beeldformaat 2.40:1 anamorf op DVD gezet. Net als bij de voorgaande releases, is ook bij dit derde deel weinig aan te merken op de beeldkwaliteit. Mooie volle en natuurlijke kleuren sieren het beeld, dat er voldoende scherp en gedetailleerd uitziet. Veel scènes spelen zich bij zeer gedimd licht af. Maar ook het contrast en het zwartniveau van het beeld zijn beide prima, zodat ook de donkere scènes er goed uitzien. De film heeft geen last van edge-enhancement. Filmgrain of andere artefacten zul je nauwelijks tegenkomen. Uiteraard is het beeld van deze nieuwe film vrij van ongerechtigheden. Een zeer fraai sfeervol en filmisch plaatje. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat geheel in het zichtbare filmvlak, dus boven de onderste zwarte balk, geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid kun je genieten dankzij een zeer goed klinkende Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Deze 5.1 surroundtrack klinkt uitstekend! Zoals het een onvervalste moderne actiefilm betaamt, is dit een soundtrack die alle speakers in je hometheater installatie intensief benut. De geluidseffecten komen je van alle kanten tegemoet. Het geheel klinkt als een fraaie ruimtelijke soundtrack met veel richtingsgevoel, waarbij de surround speakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Ook het LFE kanaal doet zeer nadrukkelijk mee en geeft de vele actiescènes een stevige impact. De sfeervolle muziek van filmcomponist Hans Zimmer klinkt mooi warm, met een heerlijk strak laag en een goede detaillering in het hoog. En ondanks al het actiegeweld blijven de dialogen, die uit het centerkanaal komen, duidelijk te volgen.

Extra's

Zoals elke Buena Vista uitgave, start ook deze uitgave met enkele promotionele trailers, waaronder aankondiging van de komende Disney Milestone uitgave van 101 Dalmatiërs. Druk op de menutoets om direct naar de mooi geanimeerde breedbeeldmenu’s te gaan. De Nederlandstalige menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek (DD5.1).

DVD 1

Bloopers (5½ min)
Ofwel, hoe leuk kunnen gemaakte fouten zijn. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf.

DVD 2
Ook deze tweede DVD start met enkele promotietrailers van andere Buena Vista uitgaven.

Keith en de kapitein: Johnny en de rocklegend op de set (5 min)
Waarin de vergelijking wordt gemaakt dat de piraten de rock & roll sterren van de 18e eeuw waren, aldus volgens Johnny Depp en Keith Richards (Rolling Stones). Keith Richards speelt in de film kapitein Teague.

Een scène uitgelicht: De Maalstroom (19½ min)
Met uitgebreide aandacht voor de vechtscène rond de grote maalstroom, die men in een grote hangar heeft opgenomen.

Een verhaal van vele Jacks (5 min)
In de film zit een scène waarin Johnny Depp vele verschijning van Jack Sparrow speelt.

Deleted Scenes (2½ min)
Twee korte scènes die niet gebruikt zijn, optioneel met commentaar van regisseur Gore Verbinski.

De wereld van Chow Yun-Fat (4 min)
Met het karakter Sao Feng, gespeeld door Chow Yun-Fat, wordt de wereld van Singapore en de Zuid-Chinese Zee in de film geïntroduceerd.

Piratenmaestro: De muziek van Hans Zimmer (10½ min)
Aandacht voor de filmmuziek en componist Hans Zimmer.

Meesterlijke ontwerpers (26 min)
Met een vijftal apart te selecteren featurettes over specifieke ontwerpen in de film, te weten: de navigatiekaart van Sao Feng, de vervloekte bemanning, Singapore locatie, het kostuum van kapiteain Teague en het dikke piraten codeboek. Elk van de ontwerpers vertelt over zijn/haar ontwerp.

Hijs de vlag (5 min)
Onthult de inspiratie voor en gedachte achter de originele compositie van “Hoist the Colors”, het liedje van de openingsscène.

Bij de broederschapsraad ( 10 min)
De legendarische Piratenleiders en hun kostuumontwerpen, achtergronden en unieke persoonlijkheden van dichtbij bekeken. Dit onderdeel begint met een één minuut durend introfilmpje. Dan krijg je een tweede menuscherm met de schaal waarin de negen items van elke piratenleider liggen. Elk van deze items is te selecteren waarbij de bewuste piratenleider in ongeveer één minuut nader wordt toegelicht.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De 2-disc set is verpakt in een fraai ogende kartonnen slipcase.

Conclusie

Pirates of the Caribbean: At World’s End is het vervolg op de tweede Pirates film Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Deze tweede film had voor velen een onbevredigend einde omdat het verhaal abrupt stopte zonder een afgehecht einde. Met dit derde deel komt de trilogie met een verhaal vol misleidingen en veel actie en spektakel tot een einde. Wederom speelt Johnny Depp de charmante piratenkapitein Jack Sparrow, hierbij ondersteund door Orlando Bloom als de nobele Will Turner en Keira Knightley als de mooie Elizabeth Swann. Samen met de andere piratenleiders voeren zij strijd tegen Lord Cutler Beckett, die een donker verbond met Davy Jones heeft gesloten om heerser over de zeeën te worden. Buena Vista heeft dit derde deel uitgebracht in een fraaie 2-disc Special Edition. De beeld- en geluidskwaliteit zijn beide uitstekend. Op de tweede disc staan de nodige aanvullende extra’s. Een mooie afronding van de fantasievolle piratentrilogie.

Laatste reacties

RobinB  |  29-07-2010

Ik ben het deels met je eens:) Vond het einde wel heel gaaf, en de rol van Keith ook zeer aannemlijk! Geef de film zelf een 6,5 omdat ik toch Jack Sparrow weer ...
Lees meer >

Ron-G  |  29-07-2010

Ben maar is begonnen de enorme stapel dvd's die ik ooit gekocht heb, maar nog nooit bekeken heb, er maar is doorheen te jassen, sinds een dik anderhalf jaar ver...
Lees meer >

Wouter van Dis  |  29-12-2007

Er knaagt iets aan me... waarom zijn de twee verwijderde scènes voorzien van audiocommentaar door regisseur Gore Verbinski? Meestal gebeurt zoiets alleen als di...
Lees meer >

Gast_09  |  26-12-2007

ergens aan het eind van de film als de zon ondergaat, dan zie je heel duidelijk compressie over het beeld :o
Lees meer >

Thiver  |  12-12-2007

Er knaagt iets aan me... waarom zijn de twee verwijderde scènes voorzien van audiocommentaar door regisseur Gore Verbinski? Meestal gebeurt zoiets alleen als di...
Lees meer >

Pieter V  |  09-12-2007

Ik moet ze nog plaatsen. Wordt dit weekend Oké, zet de easter-eggs er maar op. ;)
Lees meer >

Squiggoth  |  04-12-2007

Ik heb 'm nou voor de tweede keer gezien en hij beviel me een stuk beter dan de eerste keer in de bioscoop .... het verhaal is nog steeds hectisch en chaotisch ...
Lees meer >

Thiver  |  03-12-2007

Aan het begin van 2007 was ik ervan overtuigd dat dit in ieder geval dé film zou zijn die ik in de bioscoop zou gaan bekijken. Nu heb ik het afgelopen jaar vake...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  30-11-2007

Warrig is nog netjes gezegd. Snapte het hele verhaal niet meer, heb me dus maar beperkt tot het kijken van fantastische plaatjes zonder me nog om het verhaal (?...
Lees meer >

vick86  |  24-11-2007

Er mogen dan wel problemen zijn met het verhaal maar uiteindelijk blijven het popcorn-films en daarin slaagt ook dit deel prima.
Lees meer >

TheGodfather  |  24-11-2007

Vond `m een stuk beter dan deel 2 maar deel 1 is nog steeds de beste. Deze dvd komt er zeker in. Wellicht met de kerst ofzo :D
Lees meer >

Jeroen D  |  24-11-2007

Leuke film om een keer te kijken maar maakt over het algemeen weinig indruk. Het verhaal is te warrig en de film duurt te lang. Wel prachtige beelden overigens ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  24-11-2007

Na de bioscooprelease was ik toch lichtelijk teleurgesteld. Grappig en spectaculair, maar wat een chaotische janboel! Maar nu ik hem nog eens rustig opnieuw heb...
Lees meer >

Richard B.  |  24-11-2007

Ik dacht dat ik qua filmverhalen wel wat gewend was, maar dat van At World's End vond ik wel erg warrig en chaotisch. In deel 2 was dat eigenlijk ook al een bee...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  23-11-2007

Enkele dagen geleden heb ik de Worlds End dvd bespreking op dvd-beaver tot mij genomen. http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews34/pirates_caribbean_worlds...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 88
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.