Paul de Leeuw – Symphonica in Rosso (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-12-2007

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Paul de Leeuw – Symphonica in Rosso (SE) (DVD)
Samenvatting

Eind oktober en begin november 2006 gaf Marco Borsato tien roodgekleurde concerten in het Gelredome in Arnhem onder de titel Symphonica in Rosso. Een megaproductie die voor Nederlandse begrippen best uniek te noemen was. Een goed jaar later geeft Paul de Leeuw vijf concerten in datzelfde Gelredome onder dezelfde titel, Symphonica in Rosso. De naam van het concert, het deels identieke podium en het in rood uitgedoste publiek herken je van het concert van Borsato. Maar daar houdt dan ook elke gelijkenis op. Nou, niet helemaal, maar dat komen we later nog even op terug. Paul de Leeuw zet op zijn unieke wijze een avondje entertainment neer. Als je op zaterdagavond op de televisie weleens of regelmatig naar het programma van Paul de Leeuw hebt gekegen heb je enig idee wat je kunt verwachten. Een enerverende show die bruist van energie, die bruist van muziek, zang en grappen en die bruist van Paul de Leeuw.
De DVD concertregistratie van Symphonica in Rosso bevat de weergave van live uitvoeringen van de songs van Paul de Leeuw, die daarbij begeleid wordt door zijn eigen band onder leiding van pianist Cor Bakker. Paul de Leeuw heeft daarbij vele gasten in zijn programma. Zo zingt hij onder andere met Leontine Borsato een Italiaanse medley (ah… weer een overeenkomst met Borsato’s concert), zingt hij het nummer Opa met Marco Borsato (ja… weer eentje…), zingt hij met Simone Kleinsma een duet en doet hij hilarische sketches met Adje. Naast zijn eigen begeleidende band met pianist Cor Bakker wordt Paul de Leeuw ook begeleid door een 40-koppig Symfonisch Orkest onder leiding van Guido Dieteren. Ook bij het concert van Marco Borsato dirigeerde Guide Dieteren het orkest. Rood is nog steeds de kleur van Symphonica in Rosso, dus ook nu is de Gelredome vol met in rood geklede mensen. En zij kregen de volgende nummers te horen:

1. Overture
2. Blijf (tot de zon je komt halen)
3. Ja, jij
4. Ik heb je lief
5. Diep in mijn hart (duet met Adje)
6. Italiaanse medley (duet met Leontine Borsato)
7. Une Belle Histoire / Een mooi verhaal (duet met Alderliefste)
8. Samen zijn
9. Nooit meer zonder jou (Edsilia Rombley)
10. Boerenlul
11. Opa (duet met Marco Borsato)
12. De grote copyrette
13. Droomland
14. Flink zijn
15. Blijf bij mij
16. Ik wil niet dat je liegt
17. Wat een mooie dag
18. Rood (Marco Borsato)
19. Vleugels van mijn vlucht
20. De steen
21. Als de morgen is gekomen (Adje)
22. Zonder jou (duet met Simone Kleinsma)
23. De Mallemolen (duet met Humphrey Campbell)
24. Vlieg met me mee
25. Voorbij
26. Mr. Blue (duet met René Klijn)
27. Improvisatie medley
28. Dat wat overblijft.
Mededelingen

Commentaar

Op verzoek van The Entertainment Group heeft Paul de Leeuw dit jaar 2007 invulling gegeven aan het Symphonica in Rosso concert. Aanvankelijk werd natuurlijk met scepsis gereageerd, ook door Paul de Leeuw zelf. Maar met vijf uitverkochte Gelredome concerten heeft Paul de Leeuw de critici de mond gesnoerd en vele duizenden mensen een heerlijk avondje uit bezorgd. De zorg vooraf was natuurlijk niet onterecht. Paul de Leeuw is een televisie-entertainer, die naast het werk voor de televisie ook optreedt in de theaterzalen in ons land. Het grote Gelredome stadion is natuurlijk wel even iets anders. Uit de ‘making of’ documentaire die ook op deze DVD staat, kun je zien dat er ook zorg was of Paul de Leeuw dit qua uithoudingsvermogen wel zou trekken. Een ruim twee uur durend concert in het Gelredome wordt vergeleken met het lopen van een marathon. En energiek als Paul de Leeuw is, dat een heel concert volhouden is natuurlijk geen sinecure. Dus zie je ook beelden dat Paul zich fysiek aan het voorbereiden is op het concert. Resultaat is een energiek concert waarin Paul zich van zijn veelzijdige kant laat zien. Hij zingt lekkere feestnummers, gevoelige nummers en natuurlijk duetten met andere Nederlandse sterren. Afwezige hierbij was Jan Smit, waarmee ook een nummer gepland was. Maar Jan Smit moest afhaken wegens stemproblemen. Zoals je dat van Paul verwacht heeft hij een geheel eigen argumenten gegeven, waarom Jan Smit verstek moet laten gaan. Op de DVD zie je dan Jan Smit en zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen tussen het publiek staan. Een wat apart moment in het concert is als Adje vastgebonden op een groot glanzend kruis op het podium komt te staan. Met het liedje ‘Flink zijn’ brengt Paul de Leeuw een ode aan de eerder dit jaar overleden Robert Long.
De DVD registratie van Marcel de Vré doet het de sfeer van het concert recht aan. In basis hetzelfde looppodium als bij Marco Borsato. Maar het verder podium is door geheel andere lichteffecten specifiek voor Paul de Leeuw gemaakt. Symphonica in Rosso is door Universal Music uitgebracht op DVD en CD. Het hele concert is verkrijgbaar op een enkele DVD. Als “Special Edition” is de DVD gecombineerd met een audio CD met hoogtepunten van de show. Het hele concert is ook verkrijgbaar op een dubbel CD. Voor deze recensie beperken we ons tot de “Special Edition” DVD / CD combinatie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 130 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517468719

Extra's

  • Making Of
  • Fotoboekje
  • Compilatie CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeld is in het algemeen voldoende scherp, kleurrijk en gedetailleerd. Het beeld oogt mooi zuiver. Beeldruis is minimaal aanwezig. Kleurverzadiging en contrast zijn prima in orde. Als gevolg van het lagere aantal beeldlijnen van PAL zie je af en toe wat aliasing en moiré effect. In het beeld zijn af en toe kleine blokvormige compressiefoutjes te zien. Met name wanneer de kleur blauw in het beeld overheerst, zie je in de achtergrond wat compressiefoutjes. Op een gemiddeld formaat weergever vallen deze kleine foutjes niet direct op. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Het concert kun je beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 1509 kb/s). Daarnaast is nog een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s) aanwezig. De beide 5.1 surroundtracks klinken prima en hebben hetzelfde surroundgevoel als de concertregistratie van Marco Borsato. Ook nu klinkt de full bitrate DTS 5.1 track uitstekend. De nadruk van het geluidsbeeld ligt uiteraard op de beide frontspeakers. De centerspeaker wordt gebruikt voor de zangstemmen. De surroundspeakers geven de muziek op fraaie wijze een ruimtelijke dimensie. Het geluid van het enthousiaste meezingende publiek komt uit zowel de front- als de surroundspeakers. Daarbij ligt echter de nadruk op de surroundspeakers. Het LFE kanaal ondersteunt op natuurlijke wijze met extra laag. Alles bij elkaar geeft dit een fraai en homogeen klinkend geluidsbeeld. Een mooie sfeervolle registratie. Door de hoge bitrate klinkt de DTS 5.1 beter dan de DD 5.1 track.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn animatieschermen met achtergrondmuziek. De DVD heeft enkele aardige extra’s.

5-4-3-2-1…
Een korte inleiding op het concert die Paul de Leeuw geheel op eigen wijze geeft.
Zo eindigt het concert ook met de Mededelingen, waarin Paul de Leeuw in andere gedaante nog even wat nabranders geeft.

Making Of (12 min)
Korte documentaire over de voorbereiding op het concert.

Credits (5½ min)
Met een overzicht van alle betrokkenen, zit niet direct achter het concert, maar kun je hier apart bekijken. Het concert eindigt hierdoor wat abrupt.

De “Special Edition” heeft nog een audio CD waarop een selectie van de concertnummers is geplaatst. De tracklisting hiervan is:

Audio CD

1. Overture
2. Blijf (tot de zon je komt halen)
3. Ik heb je lief
4. Diep in mijn hart (duet met Adje)
5. Italiaanse medley (duet met Leontine Borsato)
6. Opa (duet met Marco Borsato)
7. De grote copyrette
8. Droomland
9. Flink zijn
10. Blijf bij mij
11. Ik wil niet dat je liegt
12. Wat een mooie dag
13. Vleugels van mijn vlucht
14. De steen
15. Zonder jou (duet met Simone Kleinsma)
16. De Mallemolen (duet met Humphrey Campbell)
17. Vlieg met me mee
18. Voorbij
19. Mr. Blue (duet met René Klijn)
20. Dat wat overblijft.

Bij de set zit nog een 12 pagina’s tellend informatie-/fotoboekje.

Conclusie

Met vijf uitverkochte concerten gaf Paul de Leeuw in 2007 zijn invulling aan de Symphonica in Rosso concerten in het Gelredome in Arnhem. Paul de Leeuw zet op zijn unieke wijze een avondje entertainment neer. Een enerverende show die bruist van energie, die bruist van muziek, zang en grappen en die bruist van Paul de Leeuw. De DVD concertregistratie van Symphonica in Rosso bevat de weergave van live uitvoeringen van de songs van Paul de Leeuw, die daarbij begeleid wordt door zijn eigen band onder leiding van pianist Cor Bakker. Paul de Leeuw heeft daarbij een aantal gasten in zijn programma met wie hij een duet zingt. De concertregistratie is door Universal Music uitgebracht op DVD. De kwaliteit van het breedbeeld is goed. Bij het geluid zorgen de 5.1 surroundtracks voor het muzikale genot, waarbij de full bitrate DTS 5.1 zeer goed klinkt. De DVD heeft nog een making of als extraatje. De “Special Edition” uitgave heeft tevens nog als extra een audio CD met hoogtepunten van het concert. Een mooie release van een sfeervol concert met een unieke Nederlandse entertainer.

Laatste reacties

Vaughn  |  29-12-2007

Mooie recentie! Echter kan ik vermelden dat het bron materiaal gewoon SD is, en niet zoals vermeld HD. Ik kan het weten, want ik heb de encoding en authoring ve...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  27-12-2007

Gisteren bekeken en het is een erg mooie registratie van het concert geworden. Er is optimaal gebruik gemaakt van Paul's beweeglijkheid en het prachtige podium ...
Lees meer >

steven van dijk  |  22-12-2007

lachwekkend,Paul de Leeuw als zanger of nog erger als acteur. dat mensen dit leuk kunnen vinden, zal mij altijd een raadsel blijven, maar gelukkig smaken versch...
Lees meer >

jasmin1  |  21-12-2007

lachwekkend,Paul de Leeuw als zanger of nog erger als acteur. dat mensen dit leuk kunnen vinden, zal mij altijd een raadsel blijven, maar gelukkig smaken versch...
Lees meer >

Kebab  |  21-12-2007

Goede resensie Inderdaad goede DVD echter staat er een foutje in de recensie. Er staat dat Paul de Leeuw samen met Marco Borsato net nummer Rood zingt. Dit k...
Lees meer >

scheur  |  21-12-2007

Vorige week heeft mijn vriendin deze gekocht, een top dvd op een top uitvoering!!!!(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.