Bob Dylan – The Other Side of the Mirror

Recensent:
Wilbert Rietman
16-01-2008

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Bob Dylan – The Other Side of the Mirror (DVD)
Samenvatting

We schrijven 1963 en een nog jonge Bob Dylan geeft acte de présence op het prestigieuze Newport Folk Festival. Dylan zou dit festival ook nog aandoen in 1964 en 1965. In alle gevallen speelde hij zowel in de middag tijdens de workshops als in de avond. Al deze edities was Murray Lerner met zijn cameraploeg aanwezig om het één en ander vast te leggen. Uit deze beelden is een document ontstaan waarin we Bob Dylan niet alleen zien groeien als muzikant, maar ook als entertainer. Ook het publiek weet de man steeds meer op waarde te schatten. De songs die Dylan ten gehore brengt zijn:

1. North Country Blues
2. With God on Our Side
3. Talkin’ World War III Blues
4. Who Killed Davey Moore?
5. Only a Pawn in Their Game
6. Blowin’ in the Wind
7. Mr. Tambourine Man
8. It Ain’t Me, Babe
9. With God on Our Side
10. Chimes of Freedom
11. All I Really Want to Do
12. If You Gotta Go, Go Now
13. Love Minus Zero/No Limit
14. Maggie’s Farm
15. Like a Rolling Stone
16. Mr. Tambourine Man
17. It’s All Over Now/Baby Blue

Songs 1 tot en met 6 zijn opgenomen in 1963, 7 tot en met 10 in 1964 en 11 tot en met 17 tenslotte in 1965.

Commentaar

De zanger Bob Dylan kwam 24 mei 1941 ter wereld als Robert Allen Zimmerman. Tot op heden wordt hij beschouwd als één van de grootste songschrijvers in de muziekwereld. Daarnaast wordt hij gezien als het bewijs dat een goede zanger niet per sé een mooie stem hoort te hebben. Zijn gehele oeuvre bestrijkt inmiddels meer als 40 jaar en zonder hem zouden genres als folkrock en countryrock niet bestaan hebben. In 1959 begint hij voor het eerst onder de naam Bob Dylan folksongs te vertolken in koffiehuizen in de buurt van zijn universiteit. In 1961 stopt hij met zijn studies en vertrekt naar New York om zich volledig te werpen op de muziek. Zijn eerste album wordt uitgebracht in 1962, maar Dylan krijgt pas echt een naam als zijn Blowin’ in the Wind een grote hit wordt, uitgevoerd door Peter, Paul & Mary. Na zijn optreden op het legendarische Newport Folk Festival in 1963 en met het uitbrengen van The Times They Are A-Changing in 1964 wordt hij algemeen erkend als de belangrijkste figuur in de protestmuziek. Door de jaren heen bleef Dylan veel schrijven, voor zichzelf en voor anderen. Ook zijn muziekstijl kende veel veranderingen, menig genre werd uitgeprobeerd. Toch zijn er nog veel die Bob Dylan het liefste herinneren als de protestzanger uit de jaren ’60.
Voor deze laatste groep bewonderaars is de hier besproken DVD dan ook een absolute must. We zien Bob Dylan eerst nog onwennig op het podium staan in 1963, dan nog slechts populair bij een handjevol fans en de critici. In 1964 is Dylan al een stuk populairder en sluit hij Newport af als koning van het festival. Zijn supersterrenstatus heeft hij al bereikt als we de beelden uit 1965 zien en Dylan elektrisch begeleid speelt. Tijdens deze laatste show zou Dylan uitgejouwd zijn door het publiek, voornamelijk bestaande uit folkpuristen. Dit is echter amper te horen, maar wel lijkt het alsof hij niet meer zo geliefd is als het jaar ervoor. Zijn fans konden simpelweg de stap van politieke folk naar poëtische rock ’n roll niet aan en beschuldigde Dylan van uitverkoop.
Zo laat dit document een interessante periode zien in de carrière van Dylan. Voor de algemene liefhebber vooral interessant om songs als Mr. Tambourine Man in een vroege versie te zien tijdens één van de workshop-optredens of wat te denken van Blowin’ in the Wind met een achtergrondkoor bestaande uit o.a. Joan Baez, Pete Seeger en Peter, Paul & Mary. Een must voor zowel de bewonderaars van Dylan als de liefhebbers van popmuziek in het algemeen. Al was het alleen maar om een transformatie te zien van een schuchtere jongeman tot een absolute superster. Dylan was het allemaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 83 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 886971446692

Extra's

  • Interview with Murray Lerner

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de verzameling concertbeelden is 1.33:1 en wordt in zwart/wit uitgevoerd. De kwaliteit van de beelden is niet echt hoog, wat ook niet vreemd is. Het gaat hier immers om materiaal van ruim 40 jaar oud en wat lichtelijk van amateuristische aard is. Desalniettemin is alles prima te volgen ook al loopt er soms iemand dwars door het beeld (zoals bijvoorbeeld in screenshot 1). Er zijn in hoge mate krasjes en vuiltjes waar te nemen. Ook is het vertoonde niet altijd even scherp door de grote hoeveelheid grain dit het beeld bevat. Een beeld dat zo zijn mankementen kent, maar wat grotendeels toe te schrijven is aan de leeftijd van het materiaal. Hierdoor verdient het beeld geen onvoldoende, maar ook zeker geen ruime voldoende. Het geheel is verdeeld in 23 hoofdstukken, waarbij de songs elk een hoofdstuk toebedeeld kregen en de belangrijke intermezzo’s ook. Er zijn een vijftal ondertitelingsporen aanwezig waar helaas geen Nederlandstalige bijzit.

Geluidskwaliteit

Dylan is te horen in 2 audiotracks, te weten een PCM 2.0 stereotrack (2304 kbit/s) en Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). Tijdens het concert hadden de artiesten nogal vaak te maken met de wind die in hun microfoons blies. Dit heeft de organisatie indertijd opgelost door de microfoons in lappen te wikkelen. Dit heeft wel weer tot gevolg dat de zang niet altijd even helder klinkt en dat je de lappen soms kunt horen klapperen. Dit geldt overigens voor beide aanwezige audiotracks. De PCM track klinkt redelijk. Hetgeen wat te horen is, komt duidelijk over en gaat richting CD kwaliteit. Wel is het zo dat er hier en daar gekraak en ruis is waar te nemen, wat ook te maken heeft met de eerder genoemde wind. Het verschil met de 5.1 track is de ruimtelijkheid. Deze track concentreert zich op de frontspeakers. De centerspeaker wordt hierbij ondersteunend gebruikt. Het LFE kanaal laat voornamelijk van zich spreken als het om de bas gaat en de surroundkanalen laten vooral het publiek en de overige instrumenten tijdens de avondsessies horen. Twee aardige tracks die helaas een beetje power missen en nogal matjes overkomen. Hierbij doen de te horen beschadigingen ook geen goed.

Extra's

Het geanimeerde menuscherm staat in de verhouding 1.33:1 op de DVD. Mr. Tambourine Man klinkt op de achtergrond in PCM 2.0 met een bitrate van 1536 kbit/s. Het volgende extraatje is terug te vinden:

Interview with Director: Murray Lerner (26 min.)
Een toegevoegde waarde heeft deze feature zeker. Regisseur Murray Lerner gaat terug in de tijd en vertelt over het festival en natuurlijk Bob Dylan. Ook legt hij zijn keuzes uit op het gebied van hoe en wat bij het monteren van de film. We leren een klein stukje van Lerners achtergrond kennen. De hoofdmoot is echter de herinneringen van Lerner aan Dylan op het festival.

De DVD is verpakt in een mooie digipack en bevat ook een bijgevoegd boekje. Dit boekje staat vol met foto’s, de credits en een stuk tekst geschreven door Tom Piazza over Dylan en het Newport Folk Festival.

Conclusie

The Other Side of the Mirror laat Bob Dylan zien in zijn beginjaren op het Newport Folk Festival van 1963 tot en met 1965. We zien hem transformeren van schuchtere folkzanger met een politieke boodschap tot poëtische rock ’n roll ster. Dit werd hem niet door al zijn fans in dank afgenomen. De kwaliteit van zowel het beeld als het geluid doen verraden dat we hier met materiaal op leeftijd te maken hebben. Er is een aardige feature als extra terug te vinden in de vorm van een lang interview met regisseur Murray Lerner. Deze Lerner was naast initiatiefnemer van de DVD ook aanwezig op de drie jaargangen van het festival en put veel uit zijn eigen geheugen. Een goed document wat zeker de Dylan-fanaten onder ons zal aanspreken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.