Hero

Recensent:
Marcel den Haan
11-03-2008

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Hero (Blu-ray)
Samenvatting

Ten tijden van deze film bestaat China uit zeven verschillende staten. De Koning van het Qin rijk wil alle staten samen brengen tot één verenigd China en zichzelf uitroepen tot Keizer. Hij gaat meedogenloos te werk in zijn pogingen de andere staten aan zich te onderwerpen. Hierdoor is hij het doelwit van verscheidene aanslagen op zijn leven. Hij heeft een beloning gezet op het leven van de meest gevreesde huurmoordenaars. Dit zijn Broken Sword (Tony Leung Chiu Wai), Flying Snow (Maggie Cheung) en Sky (Donnie Yen). Dan hoort hij ineens dat er een man is die al deze huurmoordenaars heeft verslagen. Uiteraard is de Koning erg geïnteresseerd hoe deze krijger al deze mensen heeft kunnen verslaan. De naamloze zwaardvechter, ook wel Nameless genaamd (Jet Li), wordt ontboden bij de Koning en hij presenteert de Koning de wapens van zijn tegenstanders. Met veel interesse luistert hij naar het verhaal van Nameless. Toch krijgt de Koning het gevoel dat er iets niet klopt en hij vertelt Nameless zijn versie van het verhaal.

Commentaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Hero is een lust voor het oog. Hoewel de vergelijking met Crouching Tiger, Hidden Dragon natuurlijk snel gemaakt is, mag deze film blij zijn in één adem genoemd te worden met Hero. Regisseur Zhang Yimou, bekend van onder andere Raise the Red Lantern, heeft een film gemaakt die bol staat van de mooie beelden en prachtig uitgevoerde vechtscènes. De beelden van het Chinese landschap en natuur zijn schitterend in beeld gebracht en in elke scène gebeurd er wel wat, ook al staat de acteur soms alleen maar stil. De vechtscènes zitten uitstekend in elkaar en zijn bijna allemaal van het zweef en vliegwerk type. Toch stoort dit geen moment, zolang je maar weet wat je kunt verwachten. Het helpt uiteraard een hoop als je enkele van de meest getalenteerde Martial Arts acteurs in je film hebt. Fans van het genre hebben lang uitgekeken naar wederom een gevecht tussen Jet Li en Donnie Yen. Helaas is dit gevecht wat aan de korte kant. Tussen alle gevechten door is er voldoende tijd voor de acteurs om een goede acteerprestatie neer te zetten. Zhang Yimou staat dan ook voornamelijk bekend als een maker van karakterfilms. In de film worden verschillende kleuren gebruikt, afhankelijk van wie zijn versie van het verhaal vertelt. Dit draagt bij aan de indrukwekkende sfeer die de film uitademt. De muziek in de film werd verzorgd door Tan Dun, die ook de muziek voor Crouching Tiger, Hidden Dragon maakte. Deze prachtige muziek komt volledig tot zijn recht in de film en versterkt de prachtige beelden op het scherm. In Azië is inmiddels een Director’s Cut verschenen van de film. Zhang Yimou was namelijk erg boos op Miramax, de studio die de rechten had gekocht van de film. De studio eiste namelijk enkele aanpassingen die bij de regisseur in het verkeerde keelgat schoten. Of deze versie ooit hier uit komt, is op dit moment niet bekend. Het geheel samenvattend betekent dit, dat eigenlijk iedereen deze film gezien moet hebben. Ook, of zelfs juist, mensen die geen fan zijn van het genre.

Dutch Filmworks heeft Hero eerder op DVD uitgebracht als een fraaie Special Collectors Edition. Deze recensie is hier nog eens terug te lezen. In de bespreking van deze Blu-ray uitgave maken we een vergelijking met de eerder verschenen DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Martial Arts
Regio: B
Jaar: 2002
Speelduur: 98 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Mandarijn
  • DTS-HD MA - Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664051849

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Documentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Op deze HD uitgave staat de film met de originele beeldsnelheid van 24 beelden per seconde, dus je hebt geen last van de vier procent versnelling zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 98 minuten tegenover 94 minuten op de PAL DVD uitgave.

Hero is een film die zich uitstekend leent voor een High Definition uitgave, dit door het visuele plaatje. Helaas valt de transfer voor een Blu-ray uitgave wat tegen. Het geheel is een lichte verbetering ten opzichte van de DVD, maar haalt niet het onderste uit de kan. Zo is het beeld vrij soft en mist het de diepte van een echt goede HD transfer. Enkele scènes waarin duizenden soldaten zichtbaar zijn komen wat massaler over in vergelijking met de DVD, dit door de verbeterde scherpte en diepte. De kleuren zijn ook hier op sommige momenten wat overdreven, maar dit hoort bij het uiterlijk van de film. De huidtinten komen natuurlijk over en goed verzadigd. Ook het contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn voldoende te noemen. Op het gebied van artefacten is deze uitgave ook een vooruitgang ten opzichte van de DVD. Zo is er geen edge enhancement aanwezig en ook de compressiefouten ontbreken. Wel is er behoorlijk wat filmgrain te zien, vooral in de donkere scènes. Dit is te wijten aan de brontransfer, maar de grain is wel beter zichtbaar door de verbeterde scherpte en valt daardoor wat meer op. Een transfer die een voldoende scoort en zoals gezegd een verbetering is ten opzichte van de DVD. Toch wordt niet het onderste uit de kan gehaald voor dit medium en vooral de hoeveelheid filmgrain kan storend werken.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks in de originele Mandarijnse taal, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio 5.1 track. Als je Blu-ray speler of AV-receiver niet in staat is om deze track te decoderen, wordt de zogenaamde DTS Core, zeg maar de basis van de DTS HD MA track, als een standaard DTS 5.1 track met een bitrate van 1509 kb/s weergegeven.

Beide tracks klinken goed en vooral de DTS HD MA track klinkt erg dynamisch en ruimtelijk. De losless gecomprimeerde track is een duidelijke vooruitgang op de DTS track van de DVD uitgave. De scènes waarin duizenden soldaten door het beeld marcheren, vragen het nodige van je speakers en je zit bijna te trillen op je stoel. De surrounds worden regelmatig gebruikt voor het weergeven van effecten en dit in split-surround. De dialogen klinken mooi helder en sneeuwen niet onder tussen al het geweld uit de overige speakers. De frontspeakers geven de overige geluiden weer en de fraaie muziek komt prima tot zijn recht. Het LFE kanaal is goed aanwezig en laat een mooi diep laag horen. Een erg fraaie track die prima past bij de sfeer van de film. Ook de Dolby Digital 5.1 track klinkt zoals gezegd goed. Deze doet qua bitrate niet onder voor de track op de DVD, maar profiteert van de afwezigheid van de 4% (PAL) speedup en er is meer detail te horen.

Extra's

Na het invoeren van de schijf in je speler start de film direct. Deze Blu-ray disc maakt gebruik van een pop-up menu voor het instellen van het geluid, de ondertitels en het bekijken van de extra’s. De film wordt hierbij niet onderbroken en het menu wordt over het actieve beeld weergegeven.
De extra’s op deze uitgave zijn een selectie van de extra’s op de DVD uitgave. Het beeld wordt weergegeven in 576i/p standaard resolutie. Bijna alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Documentary
Vier verschillende korte documentaires die, met behulp van interviews van cast en crew en beelden achter de schermen, dieper ingaan op het maken van de film.

The Backstory (5 min.)
Er wordt uitgelegd hoe het verhaal tot stand is gekomen en hoe de geschiedenis van China in het verhaal verwerkt is.

The Action (8 min.)
Een kijk op hoe de vechtscènes ontwikkeld zijn en hoe deze opgenomen tijdens het draaien van de film.

The Challenges (4 min.)
De problemen die zich voordeden tijdens het filmen komen hier aan bod. Het betreft dan vooral het draaien op afgelegen gebieden en de problemen die dat met zich meebrengt.

The Magic (3 min.)
Deze documentaire behandelt de manier waarop de makers de magie van het verhaal op het scherm wisten te brengen en hoe zij vonden dat het eruit moest zien.

Behind The Scenes (6 min.)
Beelden van achter de schermen waar de acteurs een scène doornemen. Althans zo lijkt het. Het geheel is namelijk Chinees gesproken en er zijn geen ondertitels aanwezig.

Interviews
Enkele korte interviews met de cast en crew van de film. De interviews zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar. De regisseur komt aan het woord, evenals hoofdrolspelers Jet Li, Donnie Yen, Tony Leung, Maggie Cheung en Zhang Ziyi. Ook musicus Tan Dun vertelt wat over zijn betrokkenheid bij de film.

Trailers
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

Hero behandelt de vroege geschiedenis van China en hoe een Koning probeert alle losse staten te verenigen tot één land. Hij is echter vaak het doelwit van aanslagen, maar dan is er ineens de naamloze zwaardvechter, die beweert de drie gevaarlijkste huurmoordenaars te hebben uitgeschakeld. De manier waarop dit alles in beeld is gebracht is een lust voor het oog. De film is prachtig in beeld gebracht en wordt ondersteund door mooie muziek. De vechtscènes zijn goed verzorgd en passen goed bij de sfeer van de film. De acteurs zetten allen goede prestaties neer en komen erg geloofwaardig over. Deze Blu-ray disc heeft een wat tegenvallende beeldkwaliteit, waarin vooral de grote hoeveelheid filmgrain opvalt. Het geluid is wel dik in orde en vooral de DTS track maakt indruk. Ook zijn er enkele extra’s aanwezig die ons een korte blik achter de schermen geven.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Dai  |  30-08-2009

Review van de Amerikaanse release: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews46/hero_blu-ray.htm Sukkels zijn het. Oorspronkelijke taal niet in hd-geluid maar ...
Lees meer >

homernt  |  14-04-2009

Het nadeel van veel tv's en instellingen. Hoeveel mensen hebben hun tv niet verkeerd staan, scherpte op 100%, contrast 100% en alle digitale verneukeratieven aa...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  14-04-2009

Het nadeel van veel tv's en instellingen. Hoeveel mensen hebben hun tv niet verkeerd staan, scherpte op 100%, contrast 100% en alle digitale verneukeratieven aa...
Lees meer >

Temel Kara  |  12-04-2009

Dat ik mijn Sony Bravia full hd lcd tv binnen had en ik trots mijn eerste blu-ray schijf "Hero" had aangeschaft, wist ik niet wat mij overkwam. Ik was diep tel...
Lees meer >

homernt  |  12-04-2009

Het verbaasde mij gisteravond toen ik Hero zag dat er mensen zijn die de bd weer weg hebben gedaan of dat de bd maar amper beter zou ziin dan de dvd. Waarschijn...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  23-05-2008

Ik vind het beeld (naast de nadrukkelijk aanwezige filmgrain) ook erg onrustig op bepaalde plaatsen. Het lijkt alsof de camera niet stil gehouden wordt. Het bee...
Lees meer >

jeanreno  |  23-05-2008

Ik vind het beeld (naast de nadrukkelijk aanwezige filmgrain) ook erg onrustig op bepaalde plaatsen. Het lijkt alsof de camera niet stil gehouden wordt. Het bee...
Lees meer >

hstadman  |  24-03-2008

Eerste keer dat ik een Blu-ray zal terugbrengen naar de winkel. Dit is de naam Blu-ray niet waardig.De film zit vooral in het begin vol met grain en men moet me...
Lees meer >

spockone  |  24-03-2008

Eerste keer dat ik een Blu-ray zal terugbrengen naar de winkel. Dit is de naam Blu-ray niet waardig.De film zit vooral in het begin vol met grain en men moet me...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  21-03-2008

Er was lang sprake van dat DFW de DC ook in Nederland zou uitbrengen, maar dat hebben ze tot op heden nog steeds niet gedaan. Het uitbrengen van deze HD is dan ...
Lees meer >

Daniel1974  |  21-03-2008

Het geluid op dvd was al helemaal te gek. Dat wil zeggen, als je destijs een van de Chinese uitgaven hebt gekocht, die veelal al een full bitrate DTS track hadd...
Lees meer >

hstadman  |  13-03-2008

Het verbaasde mij gisteravond toen ik Hero zag dat er mensen zijn die de bd weer weg hebben gedaan of dat de bd maar amper beter zou ziin dan de dvd. Waarschijn...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  13-03-2008

Het verbaasde mij gisteravond toen ik Hero zag dat er mensen zijn die de bd weer weg hebben gedaan of dat de bd maar amper beter zou ziin dan de dvd. Waarschijn...
Lees meer >

hstadman  |  13-03-2008

Dit is niet de extended versie, dus gewoon de europese versie van de film. Dank u. Ik blijf dan maar bij mijn dvd uitgave, gezien de tegenvallende resultaten...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-03-2008

Dit is niet de extended versie, dus gewoon de europese versie van de film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.