Michael Clayton (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-05-2008

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Michael Clayton (SE) (DVD)
Samenvatting

Michael Clayton (George Clooney) is een zogenaamde ‘fixer’. Hij is werkzaam voor een groot prestigieus advocatenkantoor en zijn taak is het oplossen van problemen voor belangrijke klanten. Kortom, maakt iemand een fout, dan wordt Michael ingeroepen om alles weer recht te zetten. Topadvocaat Arthur Edens (Tom Wilkinson) is werkzaam bij dezelfde firma. Al jaren is hij bezig met een grote zaak waarin de firma de grote multinational U-North representeert in een rechtzaak rond het illegaal gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Aan Edens dus de taak om te voorkomen dat U-North een miljardenclaim aan de broek krijgt, maar laat hij nou net op een cruciaal moment een zenuwinzinking krijgen. Michael Clayton wordt ingezet om de schade te beperken. Hoe dieper hij echter bij de zaak betrokken raakt, hoe meer hij begint te denken dat er meerdere kanten aan deze zaak zitten en dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om dit op te knappen.

Commentaar

Acteur George Clooney heeft inmiddels een indrukwekkende carrière achter de rug, zowel voor als achter de camera. Naast het feit dat hij ook regelmatig films produceert, neemt hij ook soms plaats in de regisseursstoel. Denk hierbij aan Good Night, and Good Luck. George Clooney heeft ondertussen een goed gevulde cv. In 2007 verschenen twee films met Clooney in de hoofdrol: Oceans Thirteen en Michael Clayton. De laatste heeft Clooney ook geproduceerd. Als regisseur, acteur en producer is van zijn hand dit jaar de film Leatherheads verschenen. In deze recensie bekijken we de film Michael Clayton.
Michael Clayton is een knap geschreven thriller van de hand van regisseur en schrijver Tony Gilroy. Gilroy is meer bekend als scriptschrijver van de drie “Jason Bourne” films. Michael Clayton is het regiedebuut van Tony Gilroy. Met Michael Clayton levert Gilroy niet alleen een sterk geschreven verhaal, maar ook een uistekende regiedebuut. De film werd dan ook genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Script. Alleen actrice Tilda Swinton kreeg het beeldje voor haar rol in de film.
Het verhaal lijkt in eerste instantie op een standaard rechtbank thriller, maar al snel wordt duidelijk dat er meerdere lagen in het verhaal zitten. Gilroy houdt de spanning er goed in met een goede opbouw van de spanning naar het einde. Een kracht van het verhaal is dat je als kijker lange tijd in het ongewisse blijft wat er nu aan de hand is en waar het naar toe gaat. Qua opbouw begint de film feitelijk midden in het verhaal, om daarna in de tijd terug te gaan en je als kijker te tonen hoe het zo gekomen is. Daarna vervolgt het verhaal en word je langzaam duidelijk wat er aan de hand is. Extra complicerende factor is dat Clayton ondertussen ook nog de nodige privéproblemen moet oplossen. De karakters in het verhaal hebben inhoud en worden goed uitgewerkt. Aan de hand van scherpe en snedige dialogen krijg je steeds meer te weten over de personages en hun drijfveren. Een script zoals dit vraagt om een cast die alles goed weet te vertalen naar het scherm. Regisseur Tony Gilroy heeft wat dat betreft goede keuzes gemaakt. De hoofdrol wordt gespeeld door George Clooney en hij zet hier één van zijn beste rollen neer. Hij mocht hiervoor dan ook een Oscar nominatie in ontvangst nemen. Hij weet zijn karakter meerdere lagen mee te geven, vaak door slechts een gezichtsuitdrukking met emoties te laten zien. Het karakter Michael Clayton is een getergd man met een rommelig leven en Clooney zet dit alles sterk gespeeld neer. Gelukkig heeft hij ook een ondersteunende cast die prestaties van formaat neerzetten. Tom Wilkinson speelt Arthur Edens, de man die instort aan het begin van de film. Ook hij laat uitstekend spel zien en kreeg terecht eveneens een Oscar nominatie. Andere uitstekende rol is van Tilda Swinton, die dus de Oscar in ontvangst mocht nemen. Verder zien we nog Sydney Pollack in een belangrijke rol. Met Michael Clayton levert Tony Gilroy een sterk filmdebuut af.

Michael Clayton is door Dutch FilmWorks op DVD uitgebracht in standaard beeldkwaliteit en op Blu-ray Disc in High Definition beeldkwaliteit. We bekijken in deze recensie de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 115 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664054031

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Filmclips
  • Interview with cast & crew
  • Also and Soon Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. Regisseur Tony Gilroy heeft visueel stijlkeuzes gemaakt om de sfeer te benadrukken. In het algemeen bestaat het beeld voornamelijk uit blauwe en grijze tinten en heeft het beeld een donker aanzien. De huiditinten zien er hierbij natuurlijk en goed verzadigd uit. Ook de buitenscènes ogen goed kleurrijk. Het beeld heeft een hard contrast, wat af en toe resultaat in iets minder schaduwdetail. Dit zijn punten die meer te maken hebben met de stijlkeuzen van de regisseur, dan met de DVD transfer. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide goed. Filmgrain is slechts minimaal in het beeld aanwezig. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. De soundtrack geeft je een goed surroundgevoel. In het algemeen ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste. De dialogen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker. De filmmuziek klinkt mooi gedetailleerd en heeft een goed ruimtelijk geluid. Bij de verschillende scènes worden de surrounds subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden. Bij de meer actiegerichte scènes worden alle speakers actief benut, waarbij de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. Bij die scènes is de soundtrack is ook mooi dynamisch met een goede verhouding tussen luide en zachte passages. Af en toe wordt het LFE kanaal gebruikt voor een diep en strak laag. Een prima soundtrack die past bij de film. Vergelijking tussen de DD en de DTS soundtrack geven in dit geval de DTS soundtrack een kleine voorkeur. Het totale surroundgevoel is bij de DTS track iets beter, evenals de strakheid van het laag.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De extra’s staan op een tweede DVD. Deze extra’s hebben 1.78:1 niet anamorf beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn Nederlands ondertiteld.

Filmclips (9 min)
Blijft een extraatje waarvan we het nut niet begrijpen. In ieder geval kun je hier een aantal geselecteerde filmscènes bekijken. Wie ze heeft geselecteerd en waarom is niet duidelijk.

Interviews: Cast & Crew (15½ min)
Acteur en producent George Clooney, acteurs Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack en regisseur Tony Gilroy komen aan het woord en gaan kort in op enkele vragen die buiten beeld gesteld worden. We zien de makers dus alleen reageren op een vraag die gesteld is en ze gaan kort in op het maken van de film.

Liner Notes
Elf Nederlandstalige tekstschermen met informatie over de film, het verhaal en de productie.

Behind The Scenes (12½ min)
Hier kijken we mee over de schouder van de regisseur tijdens het opnemen van enkele scènes. We zien de acteurs repeteren en de scene opnemen. Er is geen commentaar aanwezig of interviews die iets uitleggen over het proces dat gaande is.

Photo Gallery
Met tien foto’s uit de film.

Also/Soon Available
Met trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven en de trailer van Michael Clayton

De 2-disc keepcase zit in een stevig kartonnnen slipcase met dezelfde afbeelding als de DVD cover.

Conclusie

Michael Clayton is een zogenaamde ‘fixer’ die werkzaam is voor een prestigieus advocatenkantoor. Zijn laatste taak is het rechtzetten van een misstap gemaakt door zijn collega Arthur Edens. Hoe dieper hij echter bij de zaak betrokken raakt, hoe meer hij begint te vermoeden dat er meer aan de hand is. Michael Clayton is een intelligente thriller met een knap geschreven verhaal, sterke dialogen en goed uitgewerkte karakters. Deze uitgave van Dutch FilmWorks heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. Op een tweede DVD zijn aanvullend enkele korte extra’s toegevoegd.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  28-05-2008

Voor de mensen uit België: bij het weekblad Dag Allemaal krijg je volgende week de 1-disc versie van Michael Clayton voor 1 euro extra. Het boekje zelf kost 1,8...
Lees meer >

intexor  |  15-05-2008

Jammer van al die negatieve reacties hier. Ik vond het een goede juridische thriller. Mooie moderne stijl, goede acteerprestaties en sterke dialogen. Komt er ze...
Lees meer >

RWLover  |  14-05-2008

@Arnold: Dit klopt volgens mij niet: Geluidssporen: http://www.dvd.nl/forum/../images/bolletje.gif Dolby Digital 5.1 - Nederlands http://w...
Lees meer >

Pieter V  |  14-05-2008

Zo spanned is het allemaal niet. Heb de film gezien. Een lange saaie trage film, die niks te bieden heeft. Allemaal flashback waarin alles mogelijk is. Zelfde...
Lees meer >

rkrijger  |  14-05-2008

Ach. Dat heeft iedereen.Ik heb de film een tijdje terug zitten kijken. Ik heb er het volgende over geschreven op een film-review site (http://www.kaartspelranki...
Lees meer >

Jeroen D  |  14-05-2008

Het is een draak van een verhaal. Er zit totaal geen spanning in de film en de dialogen zijn saai. Die positieve reacties zijn voor mij echt onbegrijpelijk. Maa...
Lees meer >

rkrijger  |  14-05-2008

Het is een draak van een verhaal. Er zit totaal geen spanning in de film en de dialogen zijn saai. Die positieve reacties zijn voor mij echt onbegrijpelijk. Maa...
Lees meer >

Jeroen D  |  14-05-2008

Ben wel benieuwd naar deze film na allen gemengde reacties. Lijkt me wel een film voor mij. Het is gewoon een film die de spanning heel langzaam opbouwt en zo...
Lees meer >

Hugo R  |  14-05-2008

Ben wel benieuwd naar deze film na allen gemengde reacties. Lijkt me wel een film voor mij.
Lees meer >

rkrijger  |  14-05-2008

Zeer trage, matige film. Zou ik niet zo snel nog 1x bekijken.
Lees meer >

Mr. Incredible  |  14-05-2008

Erg sterke film, iedere acteur in deze film is top! Zal deze film dan ook zeker eens aanschaffen.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  13-05-2008

Super saaie film. Mijn ergste bioscoop ervaring. Bagger verhaal, met alleen Clooney's Mercedes die straalt.
Lees meer >

Jeroen D  |  13-05-2008

Geweldige film met schitterend acteerwerk. Vette aanrader :smile:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.