Tiësto – Copenhagen: Elements of Life World Tour 2007 - 2008

Recensent:
Alexander de Mol
29-05-2008

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Tiësto – Copenhagen: Elements of Life World Tour 2007 - 2008 (Blu-ray)
Samenvatting

Op 2 juni vorig jaar al stond Tiësto in het kader van zijn \'Elements of Life\' tournee in het Gelredome. Dit keer eens niet het decor van een Tiësto Blu-ray/DVD registratie. De registratie heeft namelijk een stuk later tijdens de tournee plaatsgevonden in het Deense Kopenhagen. Om precies te zijn op 10 november 2007. Omdat Tiësto\'s ‘Elements of Life World Tour’-concerten worden ondersteund door een enorme hoeveelheid moderne techniek moest de plaats voor de opnamen groot genoeg zijn om de hele show aan te kunnen, aldus de officiële verklaring.

Het Parken Stadion in Kopenhagen, Denemarken, bleek de geschikte locatie om het materiaal voor de DVD op te nemen. Met iets meer dan 25.000 bezoekers geeft de sfeer die op video is vastgelegd een fantastische indruk van waar de ‘Elements of Life World Tour’ voor staat. Op deze Blu-ray dubbel (!) disc staan de volgende tracks:

Disc 1 – Elements of Life
01: Tiësto - Ten Seconds Before Sunrise
02: Deadmau5 - Not Exactly
03: Tiësto featuring JES - Everything (Cosmic Gate Remix)
04: Allure featuring Julie Thompson - Somewhere Inside
05: Tiësto - Carpe Noctum
06: Unity Street - Say Ho!
07: James Doman vs. Red Carpet - Allright
08: Imogen Heap - Hide And Seek (Tiësto ISOS Remix)
09: Signalrunners - Recoil2 (Mat Zo Remix)
10: Tiësto - Bright Morningstar
11: Miko - Muzaik (Marcus S Remix)
12: Pascal Feliz - From Inside The Speaker (Part 1)
13: Starkillers - Killer
14: Randy Boyer & Eric Tadla - Stemcell
15: Tiësto - Elements Of Life
16: Breakfast - The Horizon
17: Oliver Smith - Tomahawk
18: Carl B. - Life Can Wait
19: Steve Forte Rio - A New Dawn (Extended Version)
20: Jedidja - Dancing Water
21: D\'Alt Vila - Breathing

Commentaar

Disc 2 – The Sound of Tiësto
01: Tiësto featuring Maxi Jazz - Dance4Life (Freedom Mix)
02: Tiësto - Traffic
03: Tegan & Sara - Back In Your Head (Tiësto Remix)
04: Tiësto featuring Christian Burns - In The Dark
05: Tiësto featuring Charlotte Martin - Sweet Things (Tom Cloud Remix)
06: Tiësto featuring BT - Love Comes Again
07: Tiësto - Flight 643 (Richard Durand Remix)
08: Tiësto - Lethal Industry
09: Delerium featuring Sarah McLachlan - Silence (Tiësto ISOS Remix)
10: Tiësto - Adagio For Strings
11: Klaus Badelt - He\'s a Pirate (Tiësto Remix)
12: Bart Claessen - First Light (Original Dub Mix)
13: Cold Blue & Del Mar - 11 Days (Sebastian Brandt Remix)
14: Sean Tyas - Lift (Sean Tyas Rework)
15: First State - Sierra Nevada
16: Airbase - Medusa
17: Simon Patterson - Bulldozer
18: Gareth Emery - More Than Anything (Stoneface & Terminal Remix)
19: Nenes & Pascal Feliz - Platinum
20: Cass Fox - Touch Me (Mike Koglin vs Jono Grand Remix)

Tiësto werd in 2002, 2003 en 2004 toe verkozen tot Nummer 1 DJ van de wereld door het toonaangevende magazine DJ Magazine. Inmiddels profiteren andere vaderlandse DJ’s indirect van het pionierswerk dat Tiësto heeft verricht met zijn \'Tiësto in Concert\' optredens, waarin de Bredanaar het Gelredome urenlang in extase bracht. Zo heeft bijvoorbeeld Armin van Buuren, in 2007 uitgeroepen tot beste DJ van de wereld, zijn terugkerende en zeer vermakelijke ‘Armin Only’ solo DJ optreden inmiddels ook verplaatst van discotheken naar grote evenementengebouwen als Ahoy.
Tegenwoordig draait en praat Tiësto iedere vrijdagavond een selectie aan danceplaten aan elkaar op Radio 538 in het programma ‘Tiësto’s Club Life’. Zijn grootste kwaliteit en talent ligt echter onmiskenbaar in hetgeen we hier op deze schijven krijgen voorgeschoteld!

Tiësto – Copenhagen: Elements of Life World Tour is door Universal Music op DVD uitgebracht in standaard beeldkwaliteit en op Blu-ray Disc in High Definition beeldkwaliteit. We bekijken in deze recensie de Blu-ray uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen, waarbij je uiteraard op basis van de screencaps een direct vergelijk tussen de versies kunt maken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 253 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • DTS-HD MA 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Universal Music
EAN: 0600753063798

Extra's

  • TV commercial: Dance4life
  • TV commercial: Elements of Life
  • TV commercial: In Search of Sunrise 6 - Ibiza
  • On the Road
  • JES – Imagination (Copenhagen Music Video Edit)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray-disc uitgave bestaat uit twee discs van ieder 25 GB. Het beeld heeft, net als bij de DVD, een breedte vs. hoogte verhouding van 1.78:1. Voor het encodeerproces heeft men de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode toegepast.
Bij de slotsom van de bespreking van de standaard DVD uitgave vroeg ik hardop af of de scherpte van het beeld zou profiteren van de blauwe lasertechniek. Ondanks dat het een open deur lijkt, wilde ik het graag eerst met eigen ogen zien. Daaruit valt maar één conclusie te trekken; een volmondig ja. Het toegenomen aantal beeldpunten heeft er voor gezorgd dat er logischerwijs sprake is van een veel betere detaillering. Precies wat je zou mogen verwachten van een HD uitgave. De progressie zie je terug in de detaillering van de DJ booth en bijvoorbeeld de details op het shirt van Tiësto. Ook het publiek is, voor zover je daarvan kan spreken, herkenbaarder. Dit neemt echter niet weg dat de moeilijke omstandigheden waarin de opnames zijn gemaakt hetzelfde zijn gebleven. In de donkere scènes is er nog steeds sprake van beeldruis, al is dat minder storend. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog steeds te maken met de keuzes van Guus Albregts, de regisseur van deze Tiësto registratie. Bewuste ‘out of focus’ opnamen blijven uiteraard ook in HD resolutie onscherp en snelle camerawisselingen zijn nog steeds aan de orde. Dus je hebt niet continu het gevoel dat je HD aan het kijken bent.
In feite staat het grootste deel van de opmerkingen zoals geplaatst bij de DVD versie nog wel overeind. De gekozen visuele stijl, waaronder het in de DVD recensie beschreven ‘comet trail’ effect, komt op deze HD uitgave echter wel wat meer tot zijn recht. En zoals herhaaldelijk aangegeven is het detailniveau met sprongen vooruit gegaan. En dat is het grootste winstpunt.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Ook op het gebied van geluid is men voor het genre innovatief te werk gegaan. We hebben met deze Blu-ray uitgave namelijk de beschikking over een DTS HD Master Audio 5.1 track met een bitrate van ongeveer 4,6 MB/s. Indien je Blu-ray speler of AV-receiver hier niet expliciet mee overweg kan, zal de zogenaamde ‘DTS core’ op een bitrate van 1509 kbit/s worden weergegeven.
De DTS-MA track zet een uitstekend klinkende en krachtige ambiance neer. Het geluid heeft meer body en impact dan de Dolby Digital 5.1 track op de DVD uitgave. Naast de overtuigende DTS-MA track staat er ook een Dolby Digital 2.0 stereotrack op de schijfjes. Op disc 1 was er blijkbaar meer ruimte voor handen aangezien de DD 2.0 track op die schijf een bitrate van 320 Kbit/s heeft en die op disc 2 een bitrate van 224 Kbit/s. Het Dolby Digital 2.0 spoor is nog steeds een aardig alternatief, maar had een ongecomprimeerde LPCM track ook niet misstaan. Dan hadden de Blu-ray discs echter wel een capaciteit van 50 GB moeten hebben in plaats van de huidige 25 GB.

Extra's

De extra’s op de Blu-ray komen nagenoeg overeen met die op de DVD uitgave. Ten opzichte van de DVD release ontbreken echter de twee MP3 tracks. Jammer, maar het is niet anders. De volgende items maken wel hun opwachting:

JES – Imagination (Copenhagen Music Video Edit) (3:43 min)
Zangeres Jes Brieden (JES) is de vocalist in ‘Everything’, track 3 van ‘Element of Life’. Ze krijgt ook de gelegenheid om op te treden met het Motorcycle-nummer ‘Imagination’. De beelden die hiervoor gebruikt zijn, zijn afkomstig van het optreden tijdens de ‘Elements of Life’-tour in Copenhagen. JES is vooral bekend als vocalist in het Motorcycle nummer ‘As the Rush Comes’ uit 2003. Na ‘Imagination’ viel Motorcycle uit elkaar. Producers Josh Gabriel en Dave Dresden konden naar verluid niet goed overweg met JES.

TV commercial: Dance4life (1:00 min)
De officiële TV commercial van Dance4life waarin de slogan “Start dancing, stop AIDS” centraal staat. Tiësto nam hier speciaal met Faithless voorman Maxi Jazz het nummer ‘Dance4life’ op.

TV commercial: Elements of Life (0:31 min)
Een Engelstalige TV-promo van het album ‘Elements of Life’.

TV commercial: In Search of Sunrise 6 - Ibiza (0:30 min)
TV commercial voor het nieuwste deel uit Tiësto’s ‘In Search of Sunrise’-compilaties.

On the Road (26:45 min)
In deze ‘behind the scenes’-feature volgen we Tiësto veelal – hoe kan het ook anders – achter de schermen. We zien de DJ in handtekeningen- en fotosessies met fans, tijdens interviews op de vele plaatsen die de tour heeft aangedaan. Geweldig om te zien hoe groot een DJ kan worden in alle delen van de wereld van Mexico tot Hongarije van Turkije tot Brazilië. ‘On the Road’ is gezien de wereldwijde markt van deze schijf keurig voorzien van Engelstalige ondertiteling. (disc 2)

Conclusie

Nadat we eerder de DVD uitgave onder de loep namen, waren we ook in de gelukkige omstandigheid om de Blu-ray uitgave van dichtbij te bekijken en te beluisteren.
De beeldkwaliteit van deze Blu-ray is uiteraard een verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De gewaagde camera-effecten en het gebruik van een zogenaamde ‘buizen-camera’ voor een 70’s look geeft het geheel een bijzondere uitstraling. Hierdoor heb je echter niet continu het gevoel HD materiaal te aanschouwen. Maar dat neemt niet weg dat de detaillering van het beeld, ten opzichte van de DVD, met aanzienlijke sprongen vooruit is gegaan. Qua geluid geeft de DTS-MA track de speakers een uitstekende ‘work out’ en is absoluut de voorkeurstrack van ondergetekende. Fans van de beats van Tiësto èn in het bezit van een Blu-ray speler mogen deze schijf, de eerste in het genre, natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.