Veronica Mars - Seizoen 1 (Afl. 1.1 – 1.12)

Recensent:
Marcel den Haan
06-06-2008

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Veronica Mars - Seizoen 1 (Afl. 1.1 – 1.12) (DVD)
Samenvatting

Veronica Mars (Kristen Bell) is een tienermeisje, woonachtig in het stadje Neptune in de staat Californië. Haar vader, Keith Mars (Enrico Colantoni) is de voormalige sheriff van het stadje, maar is nu werkzaam als privédetective. Hij heeft zijn baan verloren nadat enkele maanden eerder Lilly Kane, de vriendin van Veronica, dood werd aangetroffen. Keith’s onderzoek deed hem vermoeden dat de vader van het meisje achter haar dood zat, maar deze Jake Kane (Kyle Secor) heeft zoveel invloed in het stadje, dat de inwoners geschokt reageren en eisen dat de sheriff zijn baan kwijtraakt. Dat gebeurd dus ook en ook Veronica heeft last van deze ontwikkelingen. Op school is zij niet langer populair en haar moeder neem de benen, Veronica en haar vader achterlatend. Nu helpt ze haar vader met het oplossen van verschillende zaken en probeert ze het hoofd boven water te houden in haar turbulente leven.

Disc 1

Aflevering 1.1 – Pilot
Veronica en haar vader proberen een nieuw leven op te bouwen na alle ontwikkelingen rondom de moord op Lilly Kane. Ze helpt haar vader met het oplossen van zaken in zijn pas gestarte baan als privédetective. Ook begint ze aan een nieuw jaar op school en de moord op haar vriendin blijft haar achtervolgen.

Aflevering 1.2 – Credit Where Credit’s Due
De oma van Weevil wordt gearresteerd op verdenking van creditcardfraude. Veronica en Wallace proberen haar naam te zuiveren en de nieuwe vriendin van haar ex doet er alles aan om haar leven zo zuur mogelijk te maken.

Aflevering 1.3 – Meet John Smith
Veronica probeert een klasgenoot te helpen met het opsporen van zijn verdwenen vader. De beste man heet echter John Smith, een naam die vele malen voorkomt. De zaak blijkt dan ook moeilijker dan gedacht. Keith heeft een afspraak op school om te praten over zijn dochter en haar verwerking van de moord op haar vriendin.

Aflevering 1.4 – The Wrath of Con
Wallace is verliefd op een meisje en wanneer zij geld verliest bij een internetfraude, beloofd Veronica er onderzoek naar te doen. Ze wordt bovendien meegevraagd door Troy naar het homecoming feest en dit doet herinneringen oproepen naar het feest van vorig jaar.

Disc 2

Aflevering 1.5 – You Think You Know Somebody
Troy is op stap in Mexico, maar het uitstapje gaat niet geheel naar wens als de wielen van zijn vaders auto gestolen worden. Hij wendt zich tot Veronica voor hulp, maar zij leert iets over hem dat hun relatie voor altijd zou kunnen veranderen. Keith gaat uit met een medewerker van school, tegen de wens van Veronica in.

Aflevering 1.6 – Return of the Kane
Een schoolverkiezing verloopt niet helemaal zoals het moet als er smerige spelletjes gespeeld worden door verschillende mensen. Veronica helpt een meisje met de verkiezing, ondanks het feit dat deze het op moet nemen tegen de ex van Veronica, Duncan. Logan komt in de problemen als hij gevechten organiseert met zwervers als deelnemers.

Aflevering 1.7 – The Girl Next Door
Een meisje dat zwanger is, en bovendien woonachtig is in hetzelfde appartementencomplex als Veronica en haar vader, verdwijnt op mysterieuze wijze. Samen met haar vader gaat Veronica op onderzoek uit en bovendien ontdenkt ze iets schokkends over haar moeders jeugd.

Aflevering 1.8 – Like A Virgin
Een “puurheidstest” gaat de ronde op school en maakt korte metten met de reputatie van Veronica’s vriendin Meg. Keith helpt de moeder van Wallace een slechte huurder kwijt te raken en Veronica brengt een bezoek aan de veroordeelde moordenaar van Lilly, met schokkende resultaten.

Commentaar

Disc 3

Aflevering 1.9 – Drinking the Kool-Aid
Een rijke klasgenoot verandert erg van karakter en lijkt onder invloed te staan van een sekte. Veronica gaat undercover om hier onderzoek naar te doen, dit tegen de wens in van haar vader. Nadat ze de mensen van de sekte heeft ontmoet, begint ze in te zien dat ze een fout maakt.

Aflevering 1.10 – An Echolls Family Christmas
Weevil is de grote winnaar van een pokerwedstrijd bij Logan Echolls, maar zijn winst verdwijnt. Veronica doet onderzoek naar het verdwenen geld en moet met een oplossing komen voordat Weevil zelf iets verzint om het geld terug te krijgen. Keith helpt de vader en moeder van Logan uit te vinden wie dreigende berichten stuurt naar de vader van het gezin.

Aflevering 1.11 – Silence of the Lamb
Keith moet de nieuwe sherrif helpen onderzoek te doen naar een seriemoordenaar. Veronica zoekt achtergrondinformatie over de ouders van haar klasgenoten. Dit leidt tot een schokkende onthulling over de ouders van haar vriendin Mac.

Aflevering 1.12 – Clash of the Tritons
Een jongen die teveel drank opheeft, raakt in coma en zijn ouders geven Veronica de schuld. Zij denken dat ze hem een vals identiteitsbewijs heeft gegeven, waarmee hij de drank kon halen. Veronica doet er alles aan haar naam te zuiveren en komt hierbij op het spoor van een geheime campusvereniging die opzettelijk bewijzen tegen haar plant.


Veronica Mars is een hippe serie waarvan het eerste seizoen alweer uit 2004 stamt. Het eerste gedeelte van dit seizoen is nu verkrijgbaar op DVD en blijkt aardig wat vermakelijke afleveringen te bevatten. De show is buiten Amerika nooit echt bekend geworden en zelfs in het land zelf had de show het moeilijk. Dit komt vooral omdat de serie het moest opnemen tegen bijvoorbeeld Lost en dit heeft ervoor gezorgd dat de serie niet de aandacht kreeg die het verdiende. In 2007 werd dan ook het laatste seizoen uitgezonden en is de show inmiddels van de buis gehaald. Dit is toch zonde, want zoals gezegd zijn de afleveringen best vermakelijk. De serie is moeilijk in een hokje te plaatsen en is een mix van een highschool serie met detective elementen. De show wordt ook vergeleken met Buffy, maar dan zonder de bovennatuurlijke elementen. Dit klopt aardig aangezien ook Buffy veelal plaats vond op school en ook de dialogen vertonen overeenkomsten. Veronica Mars is goed geschreven en elke aflevering staat een andere zaak centraal die het hoofdpersonage moet oplossen. Ook zijn er enkele zaken die tijdens het verloop van het seizoen duidelijkheid krijgen. De show is duidelijk gericht op het publiek tussen de 15 en 25, maar ook oudere kijkers zullen zich kunnen vermaken met deze show. Zoals gezegd zijn de afleveringen goed geschreven en ook de acteurs weten te overtuigen in hun rollen.

Warner heeft de eerste 12 afleveringen van het seizoen nu uitgebracht op DVD, verdeeld over drie schijven. Jammer dat we niet het complete seizoen krijgen, zeker gezien het feit dat dit in Amerika wel het geval is. Nu moeten we wachten op het tweede deel van het seizoen en het feit dat we middenin een seizoen moeten stoppen met kijken, is nooit prettig.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 450 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906220587

Extra's

  • Additional Scenes
  • Uitgebreide Pilot

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan anamorf op de DVD’s in het formaat 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende, maar toch zijn er enkele zaken die wat vraagtekens oproepen. Zo oogt het beeld wat soft en varieert het detail hier en daar. Ook is er behoorlijk wat filmgrain aanwezig en dit is tevens minder goed nieuws voor het detail. Of dit alles een keuze is van de makers of te wijten is aan de transfers, is niet bekend. De kleuren ogen fel en goed verzadigd. De donkere scènes zijn goed te volgen dankzij het goede schaduwdetail en contrast. Het zwartniveau is ook ruim voldoende te noemen. Naast de filmgrain zijn er geen artefacten aanwezig. Een beeldkwaliteit die een nette voldoende scoort, maar van een recente serie zoals deze hadden we wel iets meer verwacht.
De afleveringen zijn verdeeld in vijf hoofdstukken, de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de afleveringen wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 surroundtrack (192 kb/s), onder andere in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid voldoende, maar dit formaat heeft zo zijn beperkingen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Er is soms sprake van wat geluid uit de surrounds, maar dit is vrij beperkt. De goede muziek van verschillende bands wordt prima weergegeven en bevat genoeg laag om niet al te flets over te komen. De tracks klinken mooi helder en bevatten geen ruis of beschadigingen. Een geluidskwaliteit die ruim voldoende is voor een show zoals deze, maar een hogere bitrate of 5.1 geluid had zeker iets toegevoegd.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn niet veel extra’s te vinden op deze uitgave en hopelijk wordt dit goedgemaakt met de uitgave van het tweede deel van het seizoen. Nu moeten we het doen met enkele verwijderde scènes bij verschillende afleveringen. Elke schijf bevat een optie om deze scènes te bekijken, welke dan achter elkaar voorbij komen. De scènes worden weergegeven in 1.78:1 letterboxed formaat en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).
De pilot van de show bevat een niet eerder uitgezonden openingsscène.

Conclusie

Veronica Mars is een hippe show over een meisje dat haar vader helpt met het oplossen van zaken voor zijn detectivebureau. Ook neemt ze zelf de nodige zaken aan en onderzoekt ze enkele ingrijpende dingen die in haar leven gebeurd zijn. Elke aflevering staat een zaak centraal en leren we gaandeweg meer van de karakters in de show. De afleveringen zijn goed geschreven en cast zet de karakters prima neer. Deze uitgave bevat de eerste twaalf afleveringen van het eerste seizoen en het is jammer dat Warner heeft besloten het seizoen in tweeën te splitsen. In Amerika is dit niet het geval, maar wij moeten dus wachten voor we het seizoen af kunnen kijken. De beeldkwaliteit is voldoende voor een serie zoals deze, maar we hadden wel iets meer verwacht van een recent opgenomen show zoals deze. Ook het geluid is voldoende, maar de Dolby Digital 2.0 tracks hebben zo hun beperkingen. Veel extra’s zijn er niet te vinden, alleen wat verwijderde scènes bij verschillende afleveringen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Fontane  |  08-06-2008

Hey! Wat super dat deze serie nu uit is op dvd hier! Ik heb er veel over gehoort, en absoluut op gewacht... ga hem ff halen!
Lees meer >

Chiel!  |  07-06-2008

Vanaf maandag iedere dag om 19.00 uur seizoen 2, op Nederland 3.
Lees meer >

Daniël V.  |  07-06-2008

lijkt mij gewoon een goede zin hoor:? Het moet zijn: ...over een jong meisje dat naast scholier ook privédetective is. Maar een beetje irritant blijft zo'n po...
Lees meer >

Eric B.  |  07-06-2008

:nono: lijkt mij gewoon een goede zin hoor:?
Lees meer >

imp  |  06-06-2008

...over een jong meisje die naast scholier ook privédetective is. :nono:
Lees meer >

Gaberiel-2  |  06-06-2008

Echt een hele leuke serie. Ik heb hem een tijdje geleden blind aangeschaft op regio 1. De serie was toen belachelijk goedkoop op amazon.com ($14,99 voor een hee...
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  06-06-2008

geweldige serie!! ik wacht wel met de aanschaf, op het verschijnen van een complete box-set (1-3).
Lees meer >

Ingmar B.  |  06-06-2008

Mooie recensie :p Ben nu bezig met het kijken van deze dvd. Ben nu bij episode 5. Tot nu toe een erg vermakelijke serie die je goed meesleept. Met veel plezier ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.