First Knight

Recensent:
Marcel den Haan
24-06-2008

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

First Knight (Blu-ray)
Samenvatting

Lancelot (Richard Gere) is een simpele jongen. Hij verdient zijn geld met het uitdagen en bevechten van mensen die denken hem wel aan te kunnen. Op een dag loopt hij de mooie Guinevere (Julia Ormond) tegen het bevallige lijf. Zij is onderweg naar Camelot, het kasteel van Koning Arthur (Sean Connery), om met de vorst te gaan trouwen. Haar gezelschap wordt echter overvallen door handlangers van de gemene Prins Malagant (Ben Cross). Lancelot schiet te hulp en weet Guinevere te redden. Hij ontmoet daarna de koning die hem zijn dankbaarheid toont en Lancelot weet bovendien indruk te maken op de vorst. Lancelot ziet de mooie Guinevere wel zitten, maar dit is uiteraard een probleem aangezien zij moet gaan trouwen met de koning. Als Malagant wederom de aanval zoekt, moet Lancelot zijn liefde voor Guinevere opzij zetten en Koning Arthur helpen het koninkrijk te verdedigen.

Commentaar

Koning Arthur, Lancelot, de Ridders van de Ronde Tafel. Het zijn namen die vrijwel iedereen wel bekend in de oren zullen klinken. Er is veel discussie over het wel of niet bestaan van de legendarische Koning Arthur, maar feit is wel dat veel verhalen zijn geschreven over hem. In de middeleeuwen werden deze verhalen steeds verder uitgebreid en werden bovennatuurlijke zaken zoals de tovenaar Merlijn en het magische zwaard Excalibur toegevoegd. Ook zijn er over de jaren de nodige films gemaakt over dit onderwerp, recent nog met het volgens de makers historisch correcte King Arthur. Het hier besproken First Knight uit 1995 houdt zich meer bezig met de verzonnen verhalen rond Arthur, maar magische zaken komen in de film niet voor. De prent is dan ook voornamelijk een liefdesverhaal en naast romantiek is er genoeg plaats voor actie en avontuur. Het resultaat is een vermakelijke film die genoeg vermaak biedt, maar nergens echt boven de massa uitspringt. Het verhaal is namelijk net iets te standaard en te voorspelbaar om echt indruk te maken. Er wordt ook weinig gedaan met de verhalen over Koning Arthur en de personages hadden ook net zo goed een andere naam kunnen hebben. Geen echte speciale Arthur film dus, maar een standaard ridderfilm met het gebruikelijke zwaardvechten en avontuur. De film is geregisseerd door Jerry Zucker, iemand die voornamelijk bekend is geworden met het maken van enkele onzinnige komedies die inmiddels tot klassiekers in het genre behoren. Zo was hij, samen met zijn broer David en Jim Abrahams, verantwoordelijk voor The Naked Gun films en Airplane. In 1990 verraste hij vriend en vijand door het zeer succesvolle Ghost te regisseren, een toch wel heel andere film dan de voorgaande. First Knight was zijn volgende project en ook hier laat hij zien uit de voeten te kunnen met ander materiaal dan de spoofs. In de hoofdrollen zien we enkele bekende en gerenommeerde acteurs. De rol van Lancelot wordt neergezet door Richard Gere. Hij zet een aardige rol neer, maar zijn karakter komt soms wat saai over en te Amerikaans om tussen de rest van de Britse cast te passen. Sean Connery speelt Koning Arhur en hij weet te overtuigen als de heersende vorst. De scènes tussen Gere en Connery behoren tot de betere uit de film. De twee mannen delen een chemie die ontbreekt tussen Gere en Julia Ormond die Guinevere speelt. Hun liefdesverhaal komt niet echt overtuigend over. De film ziet er verder uit zoals je mag verwachten bij een film zoals deze. Veel actiescènes tussen met zwaarden bewapende mannen, veel rondrijden in de bossen en uiteraard kastelen. Alles bij elkaar is First Knight een vermakelijke film, die zeker voor fans van het genre, aan te raden is. Echt spectaculair wordt het echter nergens en de film blijft dan ook rond middelmatig steken.

First Knight is eerder op DVD verschenen en hier is onze recensie van deze uitgave te lezen. De film is nu uitgebracht op High Definition en in deze bespreking zullen we de twee uitgaven met elkaar vergelijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Drama, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 133 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609662771

Extra's

  • Trailers
  • Featurettes
  • Audiocommentaren
  • Deleted and Extended Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 133 minuten tegenover 129 minuten op de PAL DVD uitgave.

De kwaliteit van het beeld op de DVD uitgave was helaas niet al te best. Deze Blu-ray Disc laat een betere beeldkwaliteit zien, maar ook hier is het duidelijk dat we te maken hebben met een oudere film. De transfer kan zich dan ook niet meten met die van een recente film, maar dat was dan ook niet te verwachten. Het beeld is scherp, maar over het algemeen wat soft en laat aardig wat detail zien, in zowel voor als achtergrond. De scènes in het bos, met de vele bomen en dikke bladen, worden zonder problemen weergegeven. De kleuren zien er ook goed uit, natuurlijk en met een goede verzadiging. Soms ogen ze wat flets, maar het contrast dat flink schommelt, is hier ook debet aan. Ook het zwartniveau is ruim voldoende. Artefacten zijn niet aanwezig en het beeld bevat behoorlijk wat grain. Sommige scènes zitten er vol mee en dit wordt extra duidelijk op dit formaat. Ook is er soms een lichte beschadiging in het beeld te zien, maar de compressie-artefacten van de DVD, zijn hier geheel afwezig. Een beeldkwaliteit die een nette voldoende scoort en een zekere verbetering is ten opzichte van de DVD.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

First Knight is te bekijken met een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz) in de originele Engelse taal. Sony lijkt te zijn afgestapt van de ongecomprimeerde PCM tracks en dit is zeker jammer. Toch weet ook deze track te overtuigen en het geheel klinkt mooi ruimtelijk en dynamisch. Soms klinkt de track wat dof en dit vooral hoorbaar in de dialogen. De surrounds worden regelmatig gebruikt voor het weergeven van effecten tijdens de actiescènes en ook de fraaie muziek van componist Jerry Goldsmith is hier hoorbaar. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel met een diepgaand laag dat het geluid de nodige impact geeft. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen met een goede spreiding van de kanalen. De wisselwerking tussen de verschillende kanalen is prima en ook het detail is ruim voldoende. Het kletteren van de zwaarden klinkt zoals het zou moeten en de actiescènes klinken prima. Een goede track die soms laat horen dat we hier te maken hebben met een film van 13 jaar oud, maar over het algemeen meer dan voldoende klinkt.

Extra's

Na het opstarten van de schijf verschijnt er een menu waarin alle keuzes gemaakt kunnen worden, zoals het geluid en de ondertiteling. Tijdens de film is het menu ook op te roepen en wordt er gebruik gemaakt van een pop-up menu dat over het actieve beeld wordt weergegeven. De film wordt dus niet onderbroken tijdens het raadplegen van dit menu. Alle extra’s hebben een resolutie van 480p, behalve de verwijderde scènes. Die worden weergegeven in 1080p.

Audiocommentaar
Op de uitgave zijn twee audiocommentaren te vinden en de eerste is ingesproken door regisseur Jerry Zucker en producent Hunt Lowry. De twee mannen leveren een informatief en interessant commentaar af dat zeker de moeite van het beluisteren waard is. Vaak vertellen de makers hoe goed zij een film wel niet vinden, zelfs als de film het bekijken niet eens waard is, maar niet de heren Zucker en Lowry. Zij bezitten de nodige hoeveelheid zelfkritiek en geven open en eerlijk toe dat de film veel beter had kunnen zijn en leggen vervolgens zonder schaamte de vinger op de zere plek. Erg verfrissend en ook informatief aangezien zij ook nog eens veel zaken vertellen over het maken van de film. Het tweede commentaar is afkomstig van Corey James Rushton, een expert op het gebied van de verhalen van Koning Arthur. Hij gaat diep in op de verhalen rond de beroemde koning en vergelijkt ze met de film. Helaas doet hij dit op een redelijk slaapverwekkende wijze en is het commentaar dan ook behoorlijk saai om naar te luisteren. Alleen aan te raden voor de echte Koning Arthur fan.

Featurettes
Deze extra is verdeeld in drie featurettes met allemaal hun eigen onderwerp.

The Quest For Camelot (18 min.)
Hier staan de makers stil bij het maken van de film en dan vooral de voorbereidingen die voorafgaan aan het maken van een film zoals deze. Zaken als het script en de productie komen aan bod. De cast en crew komen aan het woord en we zien beelden afkomstig uit de film. Voornamelijk promotioneel van aard deze extra en feitelijk horen we niet veel nieuws.

The Creation Of A Kingdom (18 min.)
In deze featurette staat het uiterlijk van de film centraal en dan vooral de fraaie sets. We horen hoe deze bedacht zijn en hoe ze uiteindelijk gemaakt zijn. Ook de kostuums komen aan bod en het algehele uiterlijk is het onderwerp van deze featurette.

In Shining Armor: Knights In Training (18 min.)
De naam van deze extra zegt het eigenlijk al, hier is te zien hoe de cast zich heeft voorbereidt op het maken van de film en dan vooral de vele zwaardgevechten. De acteurs kregen een korte training hoe om te gaan met zwaarden en waar ze op moesten letten. Verder wordt er aandacht besteedt aan de verschillende wapens die in de film gebruikt worden.

Deleted And Extended Scenes (7 min.)
Vier scenes die niet in de film te zien zijn of in verkorte versie. De scènes voegen weinig toe aan het geheel en zijn dan ook terecht geknipt. De scènes worden weergegeven in de resolutie 1080p, maar de kwaliteit is niet echt best. Het beeld zit vol met beschadigingen, vlekken en lijnen.

Trailers
Twee trailers van andere Sony uitgaven op High Definition.

Conclusie

First Knight vertelt het verhaal van Lancelot en hoe hij in aanraking komt met Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Hij redt de mooie Guinevere uit de handen van een tegenstander van Arthur, die hem hier zeer erkentelijk voor is. Lancelot wordt echter verliefd op Guinevere en dit is een probleem, aangezien zij moet gaan trouwen met Arthur. Fans van ridderfilms zullen zich wel vermaken met deze prent, maar echt boven middelmaat uitsteken doet het allemaal niet. De actiescenes zien er goed uit, evenals het algehele uiterlijk van de film. Het verhaal is te standaard en te voorspelbaar om echt indruk te maken, maar het geheel voldoet voor een avondje onbezorgd filmkijken. Beeld en geluid zijn ruim voldoende en een stap voorwaarts ten opzichte van de DVD uitgave. Tot slot zijn er ook enkele extra’s aanwezig die de uitgave mooi afronden.

Laatste reacties

Roy de Jong  |  24-06-2008

Ik wacht net als scheur ook op een prijsdaling, maar is zeker een aanschaf waard.
Lees meer >

scheur  |  24-06-2008

Ik wacht nog even tot de prijs gaat zakken, maar wordtin de toekomst nog wel eens aangeschaft....:wink:
Lees meer >

Werner  |  24-06-2008

Ik blijf het een aardige film met veel potentieel vinden. Beeld en geluid zien er soms wel wat ouder uit, zo valt het me op dat de tint van het gezicht van Juli...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
9.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.