One Flew over the Cuckoo's Nest

Recensent:
Marcel den Haan
17-10-2008

Totaalbeoordeling:

9.1
Blu-ray

One Flew over the Cuckoo's Nest (Blu-ray)
Samenvatting

Het leven van de patiënten van een zwakzinnigeninrichting verandert spoorslags als gevangene Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) voor een psychiatrisch onderzoek op de afdeling verschijnt. McMurphy probeert wat leven in de brouwerij te brengen en slaagt erin om de patiënten op te fleuren. Zo leert hij hen basketbal spelen en te gokken tijdens het kaartspel. Om zich aan de alledaagse afstompende routine te onttrekken weet hij met behulp van "Chief" (Will Sampson), een enorm grote maar doofstomme Indiaan, uit de beveiligde inrichting te ontsnappen en trakteert hij een aantal lotgenoten op een vistochtje. De gekken vinden het allemaal prachtig. Dit in tegenstelling tot de onderkoelde hoofdzuster Mildred Ratched (Louise Fletcher) die geen vat op de charismatische nieuwkomer weet te krijgen. Tussen McMurphy en Ratched botert het dan ook allerminst. De directie van de inrichting is van mening dat McMurphy helemaal niet gestoord is en wil hem weer terugsturen, maar Ratched denkt daar heel anders over en vindt dat hij moet blijven. Zij weet de directie te overtuigen en McMurphy's verblijf in de inrichting wordt met onbepaalde tijd verlengd. McMurphy die zich het lot van de patiënten heeft aangetrokken besluit desondanks uit de "hel" te ontsnappen en naar Canada uit te wijken. Maar op de afscheidsavond loopt het geplande feestje iets uit de hand en neemt de monsterlijke Ratched wraak?

Commentaar

Met One Flew Over the Cuckoo’s Nest plaatst regisseur Milos Forman de toeschouwer in de relatief onbekende wereld van een psychiatrisch ziekenhuis. Taboes als schoktherapie en lobotomie worden schromeloos getoond en maken diepe indruk. De opnamelocatie was feitelijk een echt ziekenhuis waar de ingehuurde cast repeteerde in sessies met echte patiënten. Volgens de regisseur ontstond zo een causaal verband met de weergave van de realiteit. De film geeft dan ook een ingetogen maar een natuurgetrouw beeld van de afdeling met geesteszieken. Geen enkel moment heb je ook maar het idee dat naar acteurs wordt gekeken. Jack Nicholson (The Shining) en Louise Fletcher zijn beide fenomenaal. Maar ook de debuterende acteurs Christopher Lloyd (bekend als Dr. Emmett Brown uit Back to the Future) en Brad Dourif (Lord of the Rings) mogen bij naam genoemd worden. Toch is het vooral Jack Nicholson die de show steelt en deze rol is misschien wel zijn beste ooit. Zijn optreden is werkelijk perfect te noemen en het is inmiddels moeilijk iemand anders in deze rol voor te stellen.
De film die gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Ken Kesey, wist de vijf belangrijkste Oscar nominaties (Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Scenario) te verzilveren. Daarnaast werden talloze andere prijzen in de wacht gesleept.
One Flew Over the Cuckoo’s Nest is een ongekend heftig drama met zwartgallige humor van een hoog gehalte. Op sommige momenten krijgen de lachspieren vreselijke zenuwimpulsen te verwerken die echter op het laatste moment worden geblokkeerd door het besef dat de getoonde beelden berusten op pure ernst. Geleidelijk aan zie je dat McMurphy's relatie met de patiënten verbetert en zie je zelfs een soort vriendschap ontstaan. Aan de andere kant is daar ook de relatie tussen McMurphy en zuster Ratched. De manier waarop zij de patiënten behandeld is een doorn in het oog van McMurphy waardoor tussen hen beiden een onuitgesproken koude oorlog ontwikkelt. One Flew Over the Cuckoo’s Nest is een klassieker bij uitstek en deze film kan je vele malen bekijken zonder dat je je daarbij zult vervelen. Kortom: een must see twice (or more) movie.

Warner heeft One Flew Over the Cuckoo’s Nest eerder op DVD uitgebracht in een standaard uitgave en als 2 Disc Special Edition. Lees hier onze recensie van de Special Edition en in deze bespreking van de Blu-ray Disc zullen we een vergelijking maken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1975
Speelduur: 133 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 1.0 - Spaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906216870

Extra's

  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Theatrical trailer
  • Additional Footage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op DVD is dan ook 128 minuten, tegenover 133 voor de Blu-ray Disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

De Special Edition uitgave op DVD liet, zoals te lezen in onze recensie, een meer dan goede beeldkwaliteit zien. De transfer was speciaal voor die uitgave digitaal opgepoetst en onze verwachtingen waren dan ook hooggespannen bij het beoordelen van de Blu-ray Disc. Helaas werden deze verwachtingen niet helemaal waargemaakt. Het eerste wat opvalt is dat het detail geen grote stappen vooruit heeft gemaakt. Bij veel scènes, en ook duidelijk te zien bij direct vergelijk van de screenshots, is het zelfs moeilijk enig verschil te zien tussen de twee uitgaven. De langere shots laten nog wel enige vooruitgang zien, maar helaas te weinig. Het beeld oogt verder wat soft en de transfer heeft een wat digitaal uiterlijk, dat mogelijk veroorzaakt is door verdere bewerking van het beeld. De film bevat niet veel kleur en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit lichte tinten, waar wit de boventoon voert. Echt fel komen deze kleuren dan ook niet over, maar de huidtinten zien er natuurlijk uit. Het zwartniveau is voldoende, evenals het schaduwdetail. Artefacten zijn geen probleem, alleen is er constant een lichte hoeveelheid filmgrain aanwezig. Een transfer die dus het echte HD gevoel mist en slechts een lichte verbetering genoemd kan worden ten opzichte van de DVD.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

One Flew Over the Cuckoo’s Nest is opgenomen met een monotrack, maar voor de DVD uitgave is er een Dolby Digital 5.1 track gemaakt. Deze track is ook op de Blu-ray Disc te vinden, alleen nu met een hogere bitrate van 640 kb/s. De track heeft duidelijk voordeel van de hogere bitrate en de afwezigheid van de 4% PAL speed-up. Het geluid klinkt nu voller en er is mee detail hoorbaar. Ook komt het geluid minder gedateerd over. Toch zorgt het karakter van de film ervoor dat de track nergens echt uit je speakers knalt. Het geluid bestaat dan ook vooral uit dialoog, aangevuld met muziek. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De muziek komt uit de frontspeakers en klinkt prima. De surrounds zijn vrijwel de gehele film stil, slechts hier en daar is er een effect hoorbaar. Ook het LFE kanaal voegt niet veel toe, maar zoals gezegd kan dit geen grote verrassing genoemd worden. Een track waar niet veel op aan te merken valt, maar die ook niet veel indruk weet te maken. Ruis en andere oneffenheden zijn in ieder geval niet aanwezig en dat is al een pluspunt op zich.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-DVD Speciale Edition uitgave. Alleen zijn de extra’s allemaal in 480i/p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in kwaliteit is.

Audiocommentaar
In het commentaar horen we de drie stemmen van Milos Forman (regisseur), Michael Douglas (producer) en Saul Zaentz (producer). De stemmen zijn onafhankelijk van elkaar opgenomen waardoor tussen de drie personen helaas geen interactie is. Desondanks is het commentaar een bijzonder zinvolle aanvulling op de film omdat je veel achtergrondinformatie krijgt aangeboden. Zeker de moeite waard om te beluisteren. Helaas is het commentaar niet voorzien van ondertiteling.

Making Of One Flew Over The Cuckoo’s Nest (48 min.)
Een extra lange "Making Of" van de film en in deze bijna 48 minuten durende special vertellen o.a. Michael Douglas, Kirk Douglas en Saul Zaentz hoe het boek van Ken Kesey, waarvan Kirk Douglas de rechten had gekocht, uiteindelijk bij de latere regisseur Milos Forman terechtkwam om het boek te verfilmen. Je ziet interviews met cast & crew en beeldmateriaal uit de film. Jammer is dat we geen interview met Jack Nicholson voorgeschoteld krijgen zodat we zijn zienswijze op de film zouden weten. Deze extra is Nederlands ondertiteld.

Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.

Additional Footage
Acht scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Er wordt geen tekst of uitleg gegeven over waarom de scènes gesneuveld zijn.

Conclusie

One Flew Over the Cuckoo’s Nest is een prachtige film die nimmer zal vervelen. Deze film kan je keer op keer bekijken en zal je telkens weten te raken en daarmee is het één van de weinige films die absoluut niet in de "Feel Good Movie" categorie thuishoort. Het is genieten geblazen van een voortreffelijke cast met Jack Nicholson in de hoofdrol. Hij speelt hier één van zijn beste rollen, misschien zelfs wel dé beste. Ook de ondersteunende rollen worden erg goed neergezet en de film heeft duidelijk profijt van de strakke en uitstekende regie van Milos Forman. Deze Blu-ray Disc heeft helaas een wat tegenvallende beeldkwaliteit, die op veel momenten niet veel beter is dan de DVD uitgave. Echt slecht wordt het nergens, maar de transfer mist het echte HD gevoel. Het geluid is ook vrij standaard, maar dit komt voornamelijk door de prent zelf. De extra’s zijn gelijk aan die op de 2 Disc Special Edition DVD en zijn grotendeels informatief en onderhoudend. Deze film hoort eigenlijk in elke collectie thuis en alleen daarom al is een aankoop gerechtvaardigd.

Laatste reacties

BrianB  |  20-10-2008

Ik kan het niet beoordelen op de bewegende beelden zelf (ik heb de Blu-Ray immers niet) maar als ik op screenshots afga, ziet deze uitgave er prachtig uit. Zoal...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  20-10-2008

Die twee kan je dan ook niet met elkaar vergelijken.
Lees meer >

homernt  |  20-10-2008

Ik heb deze een paar weken gelden gekocht en deze is idd een stuk beter dan mijn 1 disc dvd die ik had. Maar als het beeld stil zet dan zie pas dat dit een mind...
Lees meer >

Xander Rühl  |  20-10-2008

De aanwezigheid van lichte grain is niet iets negatiefs. Het maakt onlosmakelijk deel uit van het materiaal waarop de film destijds is geschoten en de verwijder...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  19-10-2008

Met de leeftijd van de film wordt wel degelijk rekening gehouden, maar er zijn wel oudere films op BD uitgekomen en die zien er nog beter uit.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  19-10-2008

Voor een film met een dergelijke leeftijd een prima transfer, maar ik heb betere gezien.
Lees meer >

Hombre  |  19-10-2008

Echte klassieker! Jammer dat het beeld niet echt super is, 3 sterretjes voor beeld op een blu-ray is toch middelmatig?! Ze passen dus de oude dvd-tactieken ook ...
Lees meer >

hstadman  |  17-10-2008

Echte klassieker! Jammer dat het beeld niet echt super is, 3 sterretjes voor beeld op een blu-ray is toch middelmatig?! Ze passen dus de oude dvd-tactieken ook ...
Lees meer >

McMurphy  |  17-10-2008

Wat een prachtfilm, imo absoluut één van de beste films allertijden (y) Trouwens de US versie is regiovrij en heeft een speciale verpakking met artwork voor ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.