Radio Soulwax - Part of the Weekend Never Dies

Recensent:
Wilbert Rietman
23-11-2008

Totaalbeoordeling:

4.1
DVD

Radio Soulwax - Part of the Weekend Never Dies (DVD)
Samenvatting

Radio Soulwax is de titel van een soort reizend festival. Tijdens zo’n avond treden de acts Soulwax, Nite Versions en 2 Many DJ’s op. De “grap” hieraan is, is dat Nite Versions de dance-versie is van Soulwax, bestaande uit dezelfde leden. De twee deejays achter 2 Many DJ’s zijn weer de broers Dewaele, de twee kernleden van de bands. Onder de noemer Radio Soulwax trok het hierbij betrokken viertal de hele wereld rond. Deze documentaire geeft een beeld van de leden en hun karakter. Daarnaast krijgen we een impressie van een avondje Radio Soulwax en staan we stil bij de drie optredende acts. Dit alles wordt omlijst door beelden van de band, afgewisseld met interviews met vakbroeders.

Commentaar

De Vlaamse rockband Soulwax werd opgericht door de twee broers Stephen en David Dewaele. Muziek stroomt bij de heren door het bloed. Dit komt mede door hun vader Zaki, in ons buurland een bekende radiopersoonlijkheid. De band wordt gecompleteerd door bassist Stefaan van Leuven en drummer Steve Slingeneyer. De band brak door met hun tweede album Much Against Everyone’s Advice uit 1998. Dat jaar stonden de heren op diverse grote festivals in Nederland. Na een periode Soulwax richtten de broers zich op presentatiewerk voor TMF, maar ook op optreden onder de naam 2 Many DJ’s. Onder deze noemer mixten ze diverse bekende en onbekende platen tot nieuwe dansplaten. Ook deze act werd een graag gezien gast in de popclubs en diverse festivals over de gehele wereld. In 2004 kwam Soulwax weer terug met de plaat Any Minute Now. Ook deze plaat kon rekenen op een wereldwijde belangstelling en werd goed ontvangen. In 2005 bracht de band onder de naam Nite Versions een album uit onder dezelfde naam. Dit album bevatte remixes van de song van het album Any Minute Now. Hierbij werden de gitaren vervangen door elektronica. Ook dit brachten de mannen live op het podium en ook deze variant deed internationaal alle grote podia aan, zowel binnen als buiten op de festivalweide. Aansluitend was er de Radio Soulwax tour waar de drie verschillende varianten samenkwamen op één avond. De camera’s liepen mee bij het veroveren van de wereld. De hier besproken DVD Part of the Weekend Never Dies is daarvan het resultaat.
De documentaire is geregisseerd door de band zelf in samenwerking met Saam Farahmand. Deze man is hard bezig een zeer goede en gewaardeerde videoclipregisseur te worden. Deze film is een snel gemonteerd beeld geworden van Radio Soulwax. Alle facetten van de tour komen aan bod. Aan het woord komen niet alleen de leden zelf, maar ook hun fans en vooral bevriende collega’s. Deze mensen steken hun bewondering voor de band niet onder stoelen of banken. De ruim een uur durende prent geeft zo een goed inzicht in waar de heren zich zoal mee bezig houden en hun muziek. Echte rock ’n roll momenten blijven een beetje achterwege en er komt te weinig informatie vrij om van een echt tourreport te spreken. Te vaak doet het geheel te oppervlakkig aan. Met iets meer tijd was er wellicht een interessanter portret ontstaan dan nu. Voor fans zal het weliswaar worst wezen, die zien hun helden in optima forma.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 69 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: PIAS
EAN: 5413356514032

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Nite Versions Live at Fabric
  • Part of the Weekend Really Never Dies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is in de verhouding 1.78:1 anamorf op de DVD gezet. Voor de beelden zijn verschillende camera’s gebruikt. Zo lijkt voor veel beelden tijdens de tour en achter de schermen ervan een gewone homevideocamera gebruikt te zijn. Voor beelden van de optredens en de interviews is dan weer het zwaardere geschut tevoorschijn gehaald. Dit levert een groot verschil in beeldkwaliteit op. De print is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Wanneer de wat amateuristische beelden gebruikt worden, valt op dat de belichting niet altijd geweldig is. Sowieso zijn is het getoonde vaak te donker van aard, wat onderscheiden lastig kan maken. Wat opvalt is de hoeveelheid filmgrain dat de prent kent. Er is gekozen voor een nogal snelle montage en veel bewegingen van de camera. Tijdens concertbeelden valt interlacing op, een artefact die storend kan werken bij het bekijken via een monitor of beamer. Al met al wel een beeld wat een voldoende verdient. De documentaire is verdeeld in 16 hoofdstukken. Er is optioneel een Nederlands ondertitelspoor aanwezig wat op een juiste hoogte in het beeld is geplaatst.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) in de Engelse taal aanwezig. Het karakter is dat de track dialogen en (live) muziek kent. De track klinkt mooi helder en duidelijk, met een paar uitzonderingen bij de scènes achter de schermen na. Spectaculair doet het echter nergens. Dit is wel jammer aangezien met name de dance muziek van Nite Versions wel wat meer bombast mag hebben. De dialogen zijn altijd goed te volgen en te verstaan. Een fijne stereotrack die iets meer dynamiek mag hebben zodat er ook in de woonkamer geswingd kan worden.

Extra's

Het geanimeerde menuscherm bestaat uit een zichtbaar eenvoudig menu, maar met een continu van felle kleur verwisselende achtergrond. Niet geschikt voor diegene die tegen knipperende beelden kan. Achtergrondgeluid ontbreekt. De volgende extra’s zijn terug te vinden op de schijf:

Audiocommentaar
Het audiocommentaar bij de documentaire wordt verzorgd door Tiga. Dit is de artiestennaam van Tiga Sontag. Hij is DJ, producer en remixer. Hij is gevraagd om zijn licht te laten schijnen op de beelden en is zelf ook terug te zien. Er wordt voornamelijk verteld voornamelijk over zijn relatie met de band en wat de band voor hem betekent. Hij gaat dieper in op de muziek en op de karakters van de leden. Ook komt zijn eigen achtergrond aan bod. Veel achtergrond over de beelden weet hij niet te vertellen. De man is gewoonweg ook een kijker die toevallig een microfoon voor zich heeft. De film in kwestie behandelt dan voornamelijk de muziek van een groepje vrienden. Een keer een ander commentaar dan gebruikelijk.

Nite Versions Live at Fabric (54 min.)
Het geluid van deze liveshow van Nite Version is dat van hun optreden in Fabric te Londen. De beelden echter zijn een mengeling van diverse optredens op maar liefst 120 verschillende plaatsen. Onderin beeld verschijnt optioneel de plek waarvan de op dat moment vertoonde beelden zijn. Zo af en toe zien we zelfs een compleet mozaïek in beeld met opnames van de meerdere locaties in beeld (zie screenshot 5). Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid PCM 2.0 (1536 kbit/s).

Part of the Weekend Really Never Dies (10 ½ min.)
Er waren blijkbaar veel beelden gesneuveld voor het uiteindelijke resultaat. Hier zien we veel van die beelden voorbijkomen, maar dan vaak in een compositie zoals we ook al bij het live concert zagen (zie screenshot 6). Het grappige is dat er keuze is uit meerdere audiotracks, zodat je als kijker zelf kan kiezen van welk beeld je het geluid wil horen. Dit geluid bestaat in alle gevallen uit een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s). Het beeldformaat is 1.78:1 anamorf. Een Nederlandse ondertiteling ontbreekt, maar er is wel een Engelse aanwezig. Deze volgt echter alleen het geluid van de hoofdtrack.

Verder is het zo dat de documentaire ook verkrijgbaar is in combinatie met de gelijknamige live CD van Nite Versions.

Conclusie

Part of the Weekend Never Dies is de titel van een documentaire over Radio Soulwax. Dit is een soort van reizend festival waarin de band Soulwax en zijn twee varianten/spin-offs live op het podium te bewonderen te zijn op één avond. De prent geeft een nogal oppervlakkig beeld van de band en had zeker diepen mogen en kunnen gaan. Wellicht dat de film daarvoor aan de te korte kant is. Voor het beeld en geluid geldt dat de DVD niet grensverleggend is, maar het volstaat voor een productie als deze. Ook zijn er een aantal bevredigende extra’s aanwezig, waarvan met name het concert een waardevolle toevoeging is. Een document die zijn weg zal weten te vinden naar de verzameling van de fans van Soulwax.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.