Pale Rider

Recensent:
Marcel den Haan
16-12-2008

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Pale Rider (Blu-ray)
Samenvatting

Het zoeken naar goud is altijd een geliefde bezigheid geweest in het Wilde Westen van Amerika. Een kleine groep goudzoekers heeft zich dan ook verzameld in de bergen, waar zij op zoek gaan naar het geliefde edelmetaal. Een nabij gelegen mijneigenaar, Coy LaHood (Richard Dysart), heeft liever al het goud voor zichzelf en probeert met harde hand de overige goudzoekers te verdrijven. Dan is daar ineens de mysterieuze Preacher (Clint Eastwood) en hij schiet een inwoner van het kamp te hulp. Deze Hull Barret (Michael Moriarty) is de vreemdeling erg dankbaar en nodigt hem uit voor eten. Voor een priester is de vreemdeling vrij kort van stof en bovendien weet hij wel van aanpakken. Hij gaat dan ook praten met LaHood, maar die is hier niet van gediend. Hij heeft zelfs al verschillende mannen ingeschakeld om af te rekenen met de Preacher. Wat volgt is een harde strijd op leven en dood en het recht op het zoeken van goud in de bergen.

Commentaar

Met Pale Rider kroop Clint Eastwood in 1985 na lange tijd weer in het zadel voor het maken van een western. De voorgaande jaren hield hij zich vooral bezig met het maken van lichte komedies en actiefilms. De western is toch waar het allemaal begon voor deze inmiddels veel geprezen acteur en regisseur en daarom acteerde en regisseerde hij de hier besproken film weer met groot plezier en inzet. Het resultaat is een wisselende film, die aan de ene kant zeer vermakelijk genoemd kan worden, maar aan de andere kant veel mist om geschaard te worden bij de betere westerns uit Eastwood’s carrière. Het verhaal is een losse remake van de film Shane, een klassieke western uit 1953. De twee films lijken zelfs iets teveel op elkaar en dit is vooral een probleem voor mensen die Shane ook gezien hebben. Het eerste gedeelte van de film heeft even wat tijd nodig om op gang te komen, maar hierna is het verhaal redelijk onderhoudend en vermakelijk. Het wordt wel duidelijk dat Eastwood nog niet de topvorm bereikt had tijdens het regisseren van deze film die hem later twee Oscars zou opleveren. Veel scènes zijn matig in beeld gebracht en dit geldt vooral voor de actiescènes. De wijdere shots zien er beter uit en dan vooral de beelden van de mooie natuur. Deze komen goed tot hun recht en geven de film de benodigde sfeer en uitstraling mee. De meeste rollen worden goed neergezet, hoewel veel karakters niet goed zijn uitgewerkt en sommige slechteriken niet geloofwaardig overkomen. Eastwood zelf speelt zijn rol naar behoren en hij laat zien de rol van zwijgzame held goed in de vingers te hebben. Naast hem zet vooral Michael Moriarty een prima rol neer en ook Richard Dysart weet te overtuigen als de slechte Coy LaHood. Eastwood heeft later verklaard dat hij een soort bovennatuurlijk thema aan de film wou meegeven en dat zijn hoofdpersoon als het ware als reddende engel langskwam om mensen in nood te helpen, vandaar de onlogische combinatie van priester en revolverheld. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat zijn karakter zelfs een soort geest is, iets dat duidelijk gemaakt zou worden door de duidelijk dodelijke schotwonden die Preacher in zijn rug heeft. Tijdens het kijken van de film is het echter beter dit te laten varen aangezien het te veel afleidt van de rest van de film. Echt duidelijk wordt dit gegeven ook niet uitgewerkt en het doet ook gewoon afbreuk aan het verhaal. Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat de film een leuke western is die zeker vermaakt. Een echte klassieker zal het nooit worden, maar voor een avondje filmkijken voldoet het allemaal prima en de meeste westernfans zullen zich dan ook niet vervelen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Western
Regio: B
Jaar: 1985
Speelduur: 115 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906210892

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB double layer disc.

Pale Rider verschijnt op Blu-ray Disc met een redelijke beeldkwaliteit. Het beeld oogt veelal wat soft en hierdoor valt het detail soms wat tegen. Vooral wijde shots hebben hier last van, de close-ups zien er beter uit en het detail in de gezichten van de acteurs is ruim voldoende. De kleuren ogen goed verzadigd, maar nergens echt fel. Dit is vooral te wijten aan de gebruikte kleuren, die voornamelijk uit donkere tinten bestaan. De blauwe lucht die veel zichtbaar is oogt het best en het groen van de natuur had iets feller gemogen. De donkere scènes zijn goed te volgen, toch is het schaduwdetail niet altijd even stabiel. Soms vallen details in de donkere gedeelten van het beeld dan ook weg. Het contrast is voldoende, maar soms lijkt deze iets te hoog opgeschroeft. Het zwartniveau laat een diep zwart zien, iets dat vooral duidelijk wordt in de nachtelijke scènes. Artefacten zijn niet geheel afwezig, zo is filmgrain duidelijk zichtbaar op sommige momenten. Ook zijn er hier en daar wat kleine beschadigingen te zien in vorm van lijnen en film spots. Een beeldkwaliteit die een nette voldoende scoort, maar op sommige punten toch net iets beter had kunnen zijn.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het Engelstalige geluid staat in twee smaken op de DVD, namelijk een Dolby TrueHD 5.1 track (48 kHz, 16 bit) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Gezien de leeftijd van de film mag het geen verrassing zijn dat het geluidsbeeld zich op de voorste kanalen richt. Dialogen zijn goed te volgen, zelfs het binnensmonds mompelen van Eastwood, en komen voornamelijk uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de overige geluiden horen en de muziek. De surrounds zijn niet vaak actief, maar leveren op enkele momenten een goede ondersteuning. Geluidseffecten zijn hier dan hoorbaar en ook omgevingsgeluiden. Het LFE kanaal is soms hoorbaar, maar is het grootste gedeelte van de tijd stil. Het meeste laag is gewoon uit de hoofdkanalen afkomstig en dit klinkt voldoende om de track niet al te vlak over te laten komen. Geweerschoten en ontploffingen hadden wel iets voller mogen klinken en maken nu weinig indruk. De track is verder vrij van beschadigingen en ruis.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.

De uitgave is behoorlijk kaal wat betreft extra’s en alleen een trailer van Pale Rider en Unforgiven zijn aanwezig.

Conclusie

Een kleine gemeenschap van mensen die zoeken naar goud in de bergen wordt lastig gevallen door een rijke mijneigenaar. Hij wil al het goud in de bergen voor zichzelf en probeert door intimidatie de andere mensen weg te krijgen. Een kleine groep laat zich echter niet wegjagen, maar geweld wordt niet geschuwd door de op geld beluste slechterik. Dan is daar ineens de mysterieuze Preacher die de mensen in nood een helpende hand toesteekt. Hij gaat de confrontatie aan met de mijneigenaar en zijn manschappen. Pale Rider was in 1985 de eerste western van Clint Eastwood in jaren. Het verhaal is een soort remake van de klassieker Shane en de film weet genoeg te boeien om de film op te zetten en ook uit te kijken. Helemaal perfect is het allemaal echter niet en vooral qua regie laat Eastwood soms een steekje vallen. Alles bij elkaar toch een vermakelijke western, vooral voor de fans van het genre en Eastwood zelf. De Blu-ray Disc heeft een beeld en geluidskwaliteit die voldoende zijn, maar net als de film niet perfect zijn. Qua extra’s is de uitgave behoorlijk kaal en alleen twee trailers zijn te bekijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  18-12-2008

Matige western voor Clint, overall een bovengemiddelde western, dat wel. Geef mij maar de Dollar films en GBU op blu ray :bier:
Lees meer >

steven van dijk  |  18-12-2008

Ik vond het een goede film, deed soms denken aan zijn werk met Sergio Leone. Is de film alleen op blu ray of..
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  16-12-2008

Grappig, mijn DVD geeft nog aan 16 jaar en ouder, en nu dus 6 jaar en ouder. (6) Beeld is sterk verbeterd ten opzichte van de dvd uit 1999. Wordt ooit wel een ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.