L.A. Confidential

Recensent:
Alexander de Mol
24-12-2008

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

L.A. Confidential (Blu-ray)
Samenvatting

L.A. Confidential speelt zich af in Los Angeles van de jaren ’50 waar misdaad welig tiert en de LAPD haar handen vol heeft. De corruptie binnen het korps maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. De opkomende kracht van de media, in de vorm van schandaalblad ‘Hush Hush’, zorgt voor een extra dimensie in het politiewerk. Door de arrestatie van maffiabaas en drugsbaron Mickey Cohen ontstaat er een machtsvacuüm binnen de onderwereld met vele liquidaties tot gevolg.
Een bloedbad in de ‘Night Owl Coffeeshop’ leidt tot grote opschudding en massale media aandacht. De agenten die met het onderzoek worden belast zijn totaal verschillende karakters. Bud White (Russel Crowe) is een type dat de wet losjes interpreteert om misdadigers achter slot en grendel te krijgen. Simpele methodes om maximaal resultaat te behalen. Ed Exley (Guy Pearce) is een idealistische streber en handelt volgens het boekje om de carrièreladder van het politiekorps te beklimmen. Hij moet daarbij opboksen tegen de geest van zijn vader, een legende binnen het korps. Jack Vincennes (Kevin Spacey) is de mediageile showman van de drie agenten. Hij werkt nauw samen met riooljournalist Sid Hudgens (Danny DeVito) om overtreders erin te luizen om vervolgens op glamourachtige wijze met de eer te strijken. Hudgens is maar wat blij met de narcistische Vincennes, omdat het hem de nodige sleazy \'scoops\' oplevert. Als het onderzoek naar de massaslachting in de ‘Night Owl’ vreemde dingen aan het licht brengt, moeten de drie agenten hun onderlinge irritaties opzij zetten om de zaak op te lossen.

Commentaar

Zo nu en dan zie je een film die je na afloop achterlaat met een gevoel van overpeinzing en bewondering. L.A. Confidential had dit effect op mij toen ik de film bijna tien jaar geleden voor het eerst zag. Sindsdien heb ik de titel in gedachten als ik over een persoonlijke toplijst nadenk. Ook met de hernieuwde kijkbeurt - vanwege de Blu-ray release - maakte de film nog altijd een meer dan bovengemiddelde indruk. Ik blijf hem steengoed vinden. Het is mij nog altijd een raadsel waar Curtis Hanson, die tot aan dat moment niet verder kwam dan aardige films als The River Wild en The Hand That Rocks the Cradle, het vandaan haalde om ineens zo’n klassieker af te leveren. Misschien dat de puzzelstukjes voor hem in elkaar vielen. Hanson heeft later ook de prima Eminem-film 8 Mile geregisseerd, maar L.A. Confidential is toch echt van een andere (lees: hogere) orde. Het originele boek L.A. Confidential (dat onderdeel uitmaakt van een vierluik) van James Ellroy uit 1990 is op geniale wijze bewerkt tot script door Brian Helgeland, die we onder meer kennen van A Knight’s Tale met de dit jaar overleden Heath Ledger in de hoofdrol. Zowel Hanson als Helgeland stonden (en staan eigenlijk nog steeds) niet te boek als de grootmeesters van het witte doek. Met de verfilming van L.A. Confidential zijn ze wat mij betreft boven zichzelf uitgestegen. Het werk van Helgeland werd dan ook terecht beloond met de Oscar voor het beste bewerkte scenario. Daarnaast ging een zelfde beeldje in de categorie beste vrouwelijke bijrol naar Kim Basinger als de callgirl Lynn Bracken met de Veronica Lake-look. Ergens is die Oscar een beetje een troostprijs omdat ook Guy Pearce, Russell Crowe en Kevin Spacey de pannen van het dak spelen. De door hun vertolkte personages hebben zowel goede als slechte kanten. Er is niet zozeer sprake van een hoofdpersoon of held. Ergens zijn het allemaal antihelden, met hun eigen eigenaardigheden. Ook good-old James Cromwell laat zich weer van zijn beste kant zien. De hoofdrol is eigenlijk weggelegd voor de macht van de media of zoals Curtis Hanson het zelf scherper stelt: het verschil tussen beeld en werkelijkheid.
Als Titanic niet in hetzelfde jaar was uitgekomen, dan had de Oscar voor beste film ongetwijfeld naar Curtis Hanson’s L.A. Confidential gegaan, ware het niet dat eerstgenoemde gewoon een megagroot commercieel succes was. Over smaak valt niet te twisten, maar op basis van de kwaliteit van de film zou de film van Curtis Hanson in mijn beleving met de eer hebben moeten strijken. L.A. Confidential is een eigentijdse film noir met een bijzonder sterk verhaal doorspekt met boeiende verhaallijnen. Tel daarbij op de uitstekend acterende cast en je hebt een film die een plaatsje verdient in de collectie van de echte filmliefhebber.

Warner Home Video heeft L.A. Confidential eerder op DVD als ‘Special Edition’ uitgebracht. Onze (beknopte) recensie uit 2001 van deze uitgave is hier terug te lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 1997
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906156992

Extra's

  • Trailers & TV Spots
  • Music Only Track
  • Commentary Cast & Crew
  • Whatever You Desire: Making of L.A. Confidential
  • Sunlight and Shadow: The Visual Style of L.A. Confidential
  • A True Ensemble: The Cast of L.A. Confidential
  • L.A. Confidential: From Book to Screen
  • Off the record
  • Photo Pitch
  • TV Pilot L.A. Confidential
  • The L.A. of L.A. Confidential

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc uitgave van L.A. Confidential heeft een breedte-hoogte verhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Hierdoor ontstaat het voordeel dat de zogenaamde PAL speedup verleden tijd is. Voor de encodering van het beeld heeft men gebruik gemaakt van de VC-1 codec.

In een direct vergelijk met de DVD uitgave valt direct de veel betere detaillering op en de meer natuurlijkere kleuren. Daarbij moet worden aangetekend dat het beeld van huis uit een wat sombere en bruine uitstraling heeft. Dit is echter geheel in geest van de film om het tijdsbeeld van Los Angeles in de 50-er jaren kracht bij te zetten. Datzelfde geldt voor de openingsscène die er bewust authentiek soft uitziet compleet met zogenaamde ‘telecine wobble’ en een portie beeldruis bij de openingscredits. Gedurende de film is er nog wel enige beeldruis in de vorm van lichte filmgrain waar te nemen, maar nergens is dit een storende factor. Het contrastniveau is misschien niet helemaal top, maar dit gaat niet ten koste van de detaillering in donkere scènes. De fijne detaillering bij close-ups is ook een aspect dat we niet gewend zijn bij de DVD release. De goed leesbare optionele Nederlandstalige ondertiteling is keurig onderin het frame geplaatst. L.A. Confidential kan op Blu-ray beeldtechnisch weliswaar niet mee met recente Hollywood producties, maar heeft er voor thuisgebruik nog nooit zo goed uitgezien. Alleen dat is al een reden om de DVD van deze zeer goede film te vervangen.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft de originele Engelse soundtrack in zowel standaard Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) als in Dolby TrueHD 5.1 Surroundtrack op de schijf gezet. Daarnaast kunnen ook Fransen, Duitsers, Italianen en Spanjaarden genieten van een Dolby Digital 5.1 track in hun eigen moerstaal. Als bonus staat er ook nog een Dolby Digital 2.0 track in het Spaans op.

L.A. Confidential is een film die je niet op audivisionele manier overdondert maar je op een subtiele manier vastpakt. Juist daarin is een goed gedoseerd geluid een absolute pré. De Dolby TrueHD track weet juist op dat vlak de juiste snaar te raken door de omgevingsgeluiden en de muzikale omlijsting van Jerry Goldsmith op uitgebalanceerde wijze te laten klinken. Ingetogen maar met een juiste diepgang. Ik moet bekennen dat het verschil tussen de Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack en de ‘gewone’ Dolby Digital 5.1 surroundtrack niet bijzonder groot is. Daar is het de film ook niet naar. Een belangrijk voordeel ten opzichte van de DVD release is het ontbreken van de zogenaamde PAL-speedup. Hierdoor klinkt het geluid warmer en gecontroleerder. De film is bovenal sterk dialooggedreven. Het centerkanaal is dan ook het meest actief. De dialogen zijn door de centrale positionering uitstekend te volgen. De surroundkanalen zijn heel subtiel aanwezig. Bij het vuurgevecht aan het einde van de film komen ze meer naar de voorgrond door enig gebruik van split-surround effecten.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken.

Commentary Cast & Crew
Zelden een audiocommentaartrack gehoord met zoveel verschillende voice-overs. Met het activeren van het commentaar hoor je de stemmen van gewaardeerd historicus Andrew Sarris, auteur James Ellroy, Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, James Cromwell, Ruth Myers, David Strathairn, Kim Basinger, Brian Helgeland, Jeannine Oppewall, Dante Spinotti en Danny DeVito. Van regisseur Curtis Hanson ontbreekt helaas elk spoor. Maar zijn visie zal in de overige items nog uitgebreid aan bod komen.

Whatever You Desire: Making of L.A. Confidential (29:28 min)
In deze ‘making of’ krijgen we onder meer een indruk van de motivatie van Curtis Hanson om de film te maken in relatie tot zijn eigen jeugd. De cast geeft hun reactie op de film en krijgen we in deze feature te maken met het succes dat de film (terecht) ten deel is gevallen. Een informatieve making of die uiteindelijk wel heel erg in het standaard stramien van een ‘making of’ past. Dat hoeft echter niet negatief te zijn, zo ook in dit geval.

Sunlight and Shadow: The Visual Style of L.A. Confidential (21:02 min)
In deze ruim 20 minuten durende documentaire focust men op het productie ontwerp en de fotografie. Jeannine Oppewall kreeg de verantwoordelijkheid over het ontwerp van de productie. De geboren Italiaan Dante Spinotti (The Last of the Mohicans, The Insider) was volgens Hanson de juiste man om het geheel in beeld te brengen. Leuk om te zien.

A True Ensemble: The Cast of L.A. Confidential (24:33 min)
Leden van de cast worden geinterviewd, waarbij de interviews worden afgewisseld met beelden uit de film.

L.A. Confidential: From Book to Screen (21:07 min)
Interviews met onder andere Hanson en Helgeland waarin ze de uitdagingen die op hun pad kwamen ten aanzien van de verfilming van James Ellroy’s boek uit de doeken doen. Ellroy schreef overigens ook het boek The Black Dahlia dat later (veel minder succesvol) verfilmd is door Brian DePalma.

TV Pilot L.A. Confidential (46:29 min)
HBO en FOX hadden plannen om een 13-delige serie uit te gaan zenden rondom de themathiek van L.A. Confidential. In 1999 werd de pilotaflevering, met een prima rol van Kiefer Sutherland als Jack Vincennes, opgenomen. Door vastgelopen onderhandelingen ging het project uiteindelijk alsnog van tafel. De pilotaflevering, uiteindelijk uitgezonden in 2003, is in zijn geheel te zien op deze Blu-ray. Helaas heeft het beeld een standaard beeldverhouding van 4:3.

[NB: De volgende extra’s stonden ook op de Special Edition DVD release: ]

Off the record (18:46 min)
In deze documentaire zien we interviews met leden van cast en crew. Een aardig en informatief element van dit filmpje is een dialoog tussen regisseur Hanson en scenarist Helgeland over de totstandkoming van de film. Deze feature wordt aangeboden in een standaard beeldverhouding van 4:3.

Photo Pitch (8:21 min)
Curtis Hanson geeft in een interview aan hoe hij de financiering van zijn project heeft rondgekregen door het tonen van onder andere ansichtkaarten van het L.A. uit de jaren ’50. Hij geeft ook aan dat hij niet persé een film noir look wilde meegeven. Het verhaal moest de boventoon voeren, niet het nostalgische karakter.

The L.A. of L.A. Confidential
In deze feature kun je de belangrijke plekken in de film op een plattegrond van Los Angeles terugzien. Als je één zo’n locatie vervolgens aanklikt krijg je een kort fragment te zien waarin deze locatie een rol speelt.

Music Only track
Na het aanvinken van het item ‘Music-only Track’ in het pop-up menu en vervolgens de film af te spelen wordt L.A. Confidential afgespeeld met alleen het geïsoleerde geluid van de jazzy muziek van Jerry Goldsmith.

Trailers & TV spots
Ter afronding van het geheel treffen we ook nog een aantal promotionele trailers aan van of gerelateerd aan de film die afzonderlijk of allen tegelijk zijn af te spelen. Het betreft de volgende trailers: ‘Showest’, ‘Nite Owl Action’, ‘Hollywood’, ‘Theatrical Trailer’ en de ‘Soundtrack promo’.

Conclusie

Tegen de achtergrond van het corrupte en glamoureuze Los Angeles van de jaren ’50 raken drie agenten met totaal verschillende karakters betrokken bij het onderzoek naar een moordzaak. Als het onderzoek naar de zogenaamde ‘Night Owl Murders’ vreemde zaken aan het licht brengt, worden de drie gedwongen met elkaar samen te werken.
Op alle vlakken heeft deze Blu-ray release zoals verwacht meer in huis dan de inmiddels 10 jaar oude DVD versie. De beeldkwaliteit op deze Blu-ray doet meer eer aan de fraaie cinematografie van Dante Spinotti. Zoals ook het Dolby TrueHD 5.1 spoor de nuances in de jazzy muziek van Jerry Goldsmith beter laat doorklinken. Tevens bezit deze uitgave een aantrekkelijke portie extra’s die ingaan op zo’n beetje alles wat met de film te maken heeft. De extra’s van de Special Edition DVD uitgave zijn voor deze Blu-ray release namelijk aangevuld met een aantal interessante documentaires.
Wie het intelligente en spannende L.A. Confidential nog niet heeft gezien moet dit zeker een keer gaan doen. Het is één van de hoogtepunten uit het laatste decennium van de vorige eeuw. Deze prima uitgevoerde Blu-ray release van Warner Home Video is daar een uitstekende gelegenheid voor.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Neil  |  25-02-2009

Heb de Blu-ray net gekeken, en het was zelfs de eerste keer dat ik deze film zag. En inderdaad, het is een meesterwerkje. Het beeld is ook dik in orde, zeker g...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  15-02-2009

Toch de BR maar eens in de speler stoppen vandeweek. Heb best wel zin om em weer eens te zien.
Lees meer >

Richard B.  |  15-02-2009

Een van mijn meest favoriete films uit de jaren 90. Toen ik deze voor het eerst zag begon ik me net echt serieus te interesseren voor film, en na die 11 a 12 ja...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  27-12-2008

dvdvalley.nl 11,95 incl bezorgkosten, jah daar dubbel dip ik m wel voor(y) Dat is een nette prijs, maar een 'pricewatch' hoort echter niet in deze thread. Dat m...
Lees meer >

Thiver  |  25-12-2008

...of bedoel je qua extra's? :) Qua extra's, ja. Ik geloof niet dat ik al veel blue-ray-edities voorbij heb zien komen die qua bonusmateriaal hun dvd-equivalent...
Lees meer >

Daniël V.  |  25-12-2008

Exactly my thoughts! Heb laatst Speed Racer op blu ray gezien, die was perfect! Nog niet gezien. :) Maar dat lijkt me inderdaad "designated-HD" materiaal. 8) ...
Lees meer >

Coen P.  |  25-12-2008

Als ik overstap (en dat komt er toch wel van) dan heb ik vooral interesse in de nieuwere films. Comicverfilmingen, snelle actiefilms, animatie, sword-and-sandal...
Lees meer >

Daniël V.  |  25-12-2008

Wat vind jij 'niet bijzonder opzienbarend'? The Godfather is erg mooi op blauw straal hoor :) Vind ik ook. :) Voor The Godfather zijn dan ook wel echt de regi...
Lees meer >

Coen P.  |  25-12-2008

Nu ga ik ook niet al mijn klassiekers upgraden, een film als Casablanca ziet er erg gelikt uit, die wil ik dan wel halen. Bovendien heeft het wel wat als een o...
Lees meer >

Coen P.  |  25-12-2008

Wat vind jij 'niet bijzonder opzienbarend'? The Godfather is erg mooi op blauw straal hoor :)
Lees meer >

Daniël V.  |  25-12-2008

Vanwege het betere beeld en geluid is een blu ray uitgave per definitie interessanter dan de dvd, of bedoel je qua extra's? :) Voor veel (relatief) oudere titel...
Lees meer >

rollo tomassi  |  25-12-2008

dvdvalley.nl 11,95 incl bezorgkosten, jah daar dubbel dip ik m wel voor(y)
Lees meer >

Coen P.  |  25-12-2008

Vind het hoesje juist wel een verbetering. Alleen dat "L.A." had wat kleiner gemogen. Hoe dan ook: dit klinkt zowaar als een van de weinige edities waarvan de b...
Lees meer >

Thiver  |  25-12-2008

Fout hoesje, maar een TOP film. Vind het hoesje juist wel een verbetering. Alleen dat "L.A." had wat kleiner gemogen. Hoe dan ook: dit klinkt zowaar als een va...
Lees meer >

Zoolander  |  24-12-2008

Fout hoesje, maar een TOP film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:9
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.