Chronicles of Narnia, The: Prince Caspian

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-01-2009

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Chronicles of Narnia, The: Prince Caspian (Blu-ray)
Samenvatting

Een jaar is verstreken sinds de vier Pevensie kinderen, Peter (William Moseley), Susan (Anna Popplewell), Edmund (Skandar Keynes) en Lucy Pevensie (Georgie Henley), hun avontuur in de wonderlijke wereld van Narnia hebben beleefd. Het leven in Londen ten tijde van de tweede wereldoorlog valt niet mee. Deze vier koningen en koninginnen van Narnia zijn plots op magische wijze weer terug in Narnia, waar sinds hun laatste avontuur 1300 jaren verstreken zijn. Narnia is nu bezet door de Telmarijnen, met de wrede Miraz (Sergio Castelliitto) op de troon. De rechtmatige troonerfgenaam is prins Caspian X (Ben Barnes), die op de vlucht is voor zijn wrede oom Miraz. Het is deze prins Caspian die de vier Pevensie kinderen heeft teruggebracht naar Narnia, toen hij in nood op een magische hoorn blies. Samen met de pratende muisje Reepicheep, de das Trufflehunter en de dwerg Nikabrik, gaan Caspian en de vier Pevensie kinderen op zoek naar de leeuw Aslan. Met de oorspronkelijke bewoners van Narnia gaan ze de strijd aan tegen Miraz om de magie en glorie van het betoverende land te herstellen.

Commentaar

Regisseur Andrew Adamson verraste enkele jaar geleden met de fantasy verfilming The Chronicles of Narnia – The Lion, The Witch and The Wardrobe. In het Nederlands vertaalt als De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast. Het verhaal van Prins Caspian, origineel getiteld Prince Caspian: The Return To Narnia, is een kinderboek uit 1951 en is het vierde deel van de door C.S. Lewis geschreven reeks “De Kronieken Van Narnia”. Het verhaal is echter het tweede deel in volgorde. Alhoewel Lewis zelf in 1959 zei dat hij niet wilde dat er er een eventuele televisie- of filmversie van werd gemaakt, heeft regisseur Andrew Adamson ook de verfilming van dit verhaal op zich genomen. Zijn verfilming van The Chronicles of Narnia: Prince Caspian begint zonder een terugblik op de voorgaande verfilming. Nu is dit geen echt probleem, je zit al vrij snel in het verhaal. Uiteraard zitten er wel de nodige verwijzing naar de eerste film, omdat Prince Caspian toch een soort vervolg op de eerste film is. Maar mocht je de eerste film niet gezien hebben, dan vormt dit geen probleem bij het bekijken van Prince Caspian. De hoofdrollen van de vier Pevensie kinderen worden weer gespeeld door dezelfde acteurs als bij de eerste film. Deze jonge acteurs zijn nu natuurlijk iets ouder en iets meer ervaren, wat je in hun rol zeker terugziet. Nieuwe karakter is Prins Caspian, die gespeeld wordt door acteur Ben Barnes. De slechterik is ditmaal Koning Miraz, die gespeeld wordt door Sergio Castellitto. De slechterik uit de eerste film, de Witte IJskoningin, is heel kort te zien in Prince Caspian met wederom een vertolking door Tilda Swinton. Uiteraard is Liam Neeson als de stem van de leeuw Aslan ook weer van de partij. Enkele nieuwe pratende dieren zijn in het verhaal opgenomen, waarbij ze ook een beetje een sidekick-achtige komische rol hebben gekregen. Vergelijkbaar zoals in mening Disney tekenfilm ook wordt gedaan. Met Prince Caspian schotelt regisseur Andrew Adamson je weer een fraai gevisualiseerde fantasiewereld voor met sprekende dieren, faunen, dwergen, centauren en reuzen. De special effects zijn in deze tweede film grootser en overtuigender dan bij de eerste film. De grote gevechtsscènes zien er fraai uit en doen denken aan de gevechtsscènes uit The Lord of the Rings trilogie. Het maakt het verhaal daarmee wel iets minder magisch dan het eerste deel. Toch is Prince Caspian weer een prima avontuurlijke fantasyfilm geworden die garant staat voor bijna 2½ uur spektakel.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian is door Walt Disney uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 150 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418187651

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Cirkelvisie interactief
  • Previsualisatie
  • Decors van Narnia
  • Een grote film komt naar een kleine stad
  • Pratende dieren en wandelende bomen
  • Narnia: een avontuur komt terug
  • Van acteur tot Trumpkin

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De film ziet er op deze Blu-ray Disc met High Definition beeld erg mooi uit. Het sfeervolle beeld oogt natuurlijk met goed verzadigde kleuren. De scherpte en detaillering is prima. Contrast en zwartniveau van het beeld zijn uitstekend. Het beeld is volledig vrij van fouten. Filmgrain is tot een minimum beperkt. Deze High Definition transfer laat de sfeervolle fantasiewereld van Narnia prachtig filmisch tot zijn recht komen. Vergeleken met de DVD uitgave valt op dat de detaillering van het beeld zichtbaar beter is. Dit is vooral zichtbaar met de hele fijne details en de detaillering van de achtergronden. Het beeld heeft daardoor een fraaie dieptewerking. Ook de kleuren ogen voller, met meer nuancering en een uitstekende verzadiging. De film is verdeeld in 25 chapters (hoofdstukken). De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een goede vertaling. De optionele Nederlandse ondertiteling is geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst, net boven de zwarte balk.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit diverse opties. De originele Engelse soundtrack is een lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio 7.1 surroundtrack (24 bit / 48 kHz) soundtrack. De Nederlandse nasynchronisatie is een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s). De Vlaamse nasynchronisatie is alleen in Dolby Digital 5.1 surround kwaliteit (bitrate 640 kb/s).
Verder zijn nog een Spaanse en Portugese soundtrack aanwezig, die niet op de cover worden genoemd. De Portugese track in Dolby Digital 5.1 kwaliteit (bitrate 640 kb/s) en de Spaanse track in DTS 5.1 surround kwaliteit (bitrate 1509 kb/s).

Voor ons zijn natuurlijk alleen de Engelse en de Nederlandse/Vlaamse soundtracks interessant. De film heeft een zeer fraaie soundtrack met een mooi en actief klinkend surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De zeer fraaie filmmuziek komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich niet alleen tot de voorste speakers, de surrounds worden frequent en zeer duidelijk gebruikt voor de omgevingsgeluiden en menig geluidseffect. Als geheel geeft dit een zeer goed klinkende soundtrack met veel diepte en ruimtelijkheid. Let maar eens op het indrukwekkende gebrul van de leeuw Aslan. Ook het LFE kanaal wordt diverse momenten goed gebruikt om extra laag aan de soundtrack te geven. De lossless gecomprimeerde DTS HD MA audiotrack klinkt zeer fraai qua dynamiek, surroundbeleving en impact. Het hoog is goed gedetailleerd, het laag mooi diep en strak.
Traditiegetrouw bij een Disney film is ook een Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie aanwezig. De nasynchronisatie klinkt op zich goed, maar de ingesproken stemmen missen de emotie. Voor allerkleinsten voldoende, maar daarvoor is de film dan weer minder geschikt.

Extra's

De Blu-ray Disc start met reclametrailers voor andere High Definition Buena Vista uitgaven. De Blu-ray Disc begint met een waarschuwing dat het laden van de schijf met de menuopties enige tijd kan duren. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De film wordt dan wel in een klein venster rechtsboven in het scherm getoond. De uitgave bestaat uit 2 Blu-ray Discs, waarbij de extra’s op beide schijven te vinden zijn. Alle extra’s zijn in 1080i HD en Nederlands ondertiteld, tenzij anders vermeld.

BD-1

Audiocommentaar
Regisseur Andres Adamson geeft samen met acteurs Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley en Anna Popplewell tijdens de film een begeleidende uitleg. De regisseur is hierbij het meeste aan het woord.

Cirkelvisie interactief: Het maken van de aanval op het kasteel
Regisseur Andrew Adamson geeft een korte introductie op dit extra. Met behulp van de afstandsbediening kun je een soort virtueel driedimensionaal kijkje nemen in het kasteel met extra uitleg over de aanvalsscène in het kasteel.

BD-2

In Narnia: Het avontuur komt terug (35 min)
Een informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film.

Decors van Narnia: Een klassieker komt tot leven (25 min)
Met uitleg hoe de fantasiewereld van C.S. Lewis in deze film tot “realiteit” is gemaakt met het vinden van de perfecte locaties.

Een grote film komt naar een kleine stad (23 min)
Een deel van de film is opgenomen nabij het plaatsje Bovec in Slovenië waarbij je ziet wat een filmproductie daar teweeg bracht.

Narnia pre-visualiseren (10 min)
De moderne variant van de storyboard, waarin de film in ruwe vorm wordt gevisualiseerd alvorens men met filmen en set bouwen begint.

Pratende dieren en wandelende bomen: De magische wereld van Narnia (5 min)
Diverse acteurs en andere betrokkenen vertellen hun visie op de magische wereld van Narnia.

Deleted scenes (11 min)
Een tiental korte scènes, optioneel met introductie van regisseur Andrew Adamson.

Bloopers van Narnia (3 min)
De opnames waarin per ongeluk of express wat fout gaat.

Geheimen van het duel (7 min)
Een specifieke scène in de film nader bekeken.

Van acteur tot Trumpkin (5 min)
Hoe acteur Peter Dinklage het karakter Trumpkin speelt.

Warwick Davis: De man achter Nikabrik (11 min)
En hoe acteur Warwick Davis het karakter Nikabrick speelt.

Conclusie

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian is de tweede Walt Disney verfilming van de kinderboeken van de Britse schrijver C.S. Lewis. Wederom met regisseur Andrew Adamson en dezelfde cast van vier hoofdrolspelers wordt de magische wereld van Narnia met sprekende dieren, faunen, dwergen en reuzen gecreëerd. Dit keer moeten de vier kinderen strijden om het voortbestaan van Narnia samen met de bewoners van Narnia en de Telmarijnse Prins Caspian. Walt Disney Studios Home Entertainment heeft deze film uitgebracht op Blu-ray Disc met High Definition beeld en geluid. Het beeld ziet er bijzonder fraai en gedetailleerd uit. De DTS HD Master Audio 7.1 soundtrack klinkt prachtig. De uitgave bestaat uit 2 Blu-ray Discs met op de tweede schijf een aantal informatieve extra’s.

Laatste reacties

jeroeni  |  21-02-2016

Nou prima toch.(y)
Lees meer >

Mark van L.  |  21-02-2016

De reactie van kijkwijzer, naar aanleiding van mijn mailtje: Wij hebben naar aanleiding van uw klacht de DVD met de film The Chronicles of Narnia: Prince Caspi...
Lees meer >

Frenkel  |  21-02-2016

Ik ken de film niet meer goed genoeg om te weten of ik ze aan mijn kinderen van 6 zou laten zien. In de UK en de USA heeft de film PG rating, dus in dat opzicht...
Lees meer >

jeroeni  |  20-02-2016

Niemand wil dat jou kind met schrik op de bank zit laat dat duidelijk zijn.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  20-02-2016

Misschien wel. Desondanks is de kijkwijzer ook niet zaligmakend. Ik weet dan mijn ene zoon vroeger meer moeite had met iets dan de ander. Hij gaf dat zelf direc...
Lees meer >

jeroeni  |  20-02-2016

Moet een ouder dan eerst de film 'voor kijken' of zo? Op moment dat het kind aangeeft dat het eng is of dat jij als ouder dat vermoeden hebt leg je de film weg...
Lees meer >

peptalk  |  20-02-2016

Het ene kind is er klaar voor en het andere niet dus voor de gene die er niet klaar voor is leg je de film nog een jaartje weg.Ik denk dat je als ouder wel weet...
Lees meer >

jeroeni  |  20-02-2016

Het ene kind is er klaar voor en het andere niet dus voor de gene die er niet klaar voor is leg je de film nog een jaartje weg.Ik denk dat je als ouder wel weet...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-02-2016

Wat is jullie mening? Ik vind het in ieder geval wel bewonderenswaardig dat je de moeite genomen hebt om dit aan te kaarten. Ik ben ook wel eens films tegenge...
Lees meer >

rogue  |  20-02-2016

Ik ken de film niet meer goed genoeg om te weten of ik ze aan mijn kinderen van 6 zou laten zien. In de UK en de USA heeft de film PG rating, dus in dat opzicht...
Lees meer >

Mark van L.  |  20-02-2016

Dat jij blijkbaar héél veel tijd hebt. 5 minuten om een mail te schrijven..... niet veel meer dan een reactie geven hier.
Lees meer >

jeroeni  |  20-02-2016

Mijn zoontje van 7 wilde deze film graag zien. De leeftijdsaanduiding is 6. Ik heb een tijdje meegekeken, maar vind de film totaal ongeschikt voor kinderen van ...
Lees meer >

Werner  |  20-02-2016

Wat is jullie mening? Dat jij blijkbaar héél veel tijd hebt.
Lees meer >

Mark van L.  |  20-02-2016

Mijn zoontje van 7 wilde deze film graag zien. De leeftijdsaanduiding is 6. Ik heb een tijdje meegekeken, maar vind de film totaal ongeschikt voor kinderen van ...
Lees meer >

blraydvd  |  08-11-2010

Heb ook de complete boxset, En als je van dit genre houd, is het zeker een en al fantastisch avonturen magie! Vond deel 1 erg goed, Maar deel 2 was echt helem...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.