American in Paris, An

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-01-2009

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

American in Paris, An (Blu-ray)
Samenvatting

Na de Tweede Wereldoorlog blijft GI Jerry Mulligan (Gene Kelly) in Parijs wonen om een bestaan als kunstenaar op te bouwen. Hij woont op een heel klein zolderkamertje boven een café. Mulligan is bevriend met de Amerikaan Adam Cook (Oscar Levant), die even verderop woont. Cook is concertpianist. Omdat Cook niet van werken houdt, geeft hij geen concerten. Cook op zijn beurt is bevriend met de zanger Henri Baurel (Georges Guétary) die wel enig succes heeft. Wanneer Mulligan op een dag op zijn gebruikelijke stek zijn kunstwerken weer aan de man tracht te brengen, is de mooie vrouw Milo Robert (Nina Foch) geïnteresseerd in twee schilderijen. Als de koop gesloten is, blijkt zij nog rijk te zijn ook en zij nodigt Mulligan uit in haar appartement. Zij stelt hem voor te zorgen voor enige promotie en wil zelfs een expositie voor hem regelen. Natuurlijk ook omdat zij Jerry zelf wel ziet zitten. Ze neemt hem ’s avonds mee naar een jazzclub, alwaar Jerry de knappe Lise Bouvier (Leslie Caron) ontmoet. Jerry is op slag verliefd op haar en doet er alles aan om een afspraak met haar te krijgen. Dat lukt uiteindelijk en ook Lise heeft romantische gevoelens voor Jerry. Alles lijkt prima, totdat Lise aankondigt te gaan trouwen, maar niet met Jerry.

Commentaar

An American in Paris wordt als één van de hoogtepunten van de Hollywood musical beschouwd. De film is in 1952 bekroond met maar liefst zes Oscars® en een Golden Globe. Zoals in meer films uit deze tijdsperiode, schittert Gene Kelly weer als zanger en danser in deze film. De film was het debuut op het witte doek voor de actrice Leslie Caron, die na deze film een succesvolle filmcarrière tegemoet ging. Oorspronkelijk zou trouwens de actrice Cyd Charisse de rol van Lise spelen, maar kon dit door zwangerschap niet doen. Bijzonder is de muziek die in de film gebruikt is. De soundtrack bestaat uit muziek en songs van de beroemde Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937) en zijn tekstschrijvende broer Ira Gershwin (1896-1983). Al in 1928 schreef George Gershwin het concertstuk An American in Paris voor orkest. Fragmenten uit dit stuk hoor je voortdurend terug in de film en tegen het einde van de film wordt het concertstuk bijna in zijn geheel uitgevoerd in een 16 minuten durende dansscène. Er is sprake van geweest dat deze laatste scène voorzien zou worden van een stereotrack bij de videorelease in 1995, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. De Gershwin broers hebben diverse succesvolle musicals geschreven, zoals Funny Face en Girl Crazy. Bekende songs uit deze musicals zijn “I Got Rhythm” en “ ’s Wonderful”. Beide songs worden in de hier besproken film An American in Paris gebruikt. In de film zitten nog meer bekende songs van Gershwin. George Gershwin is vooral bekend geworden door zijn Rhapsody in Blue (met dat mooie klarinet intro) (1924) en zijn schitterende pianoconcert in F (1925). Van dit pianoconcert wordt het complete derde deel ook in An American in Paris uitgevoerd in de scène met het droombeeld van de pianist Adam Cook.
De film is geheel opgenomen op de set van Hollywood. Omdat het verhaal zich afspeelt in Parijs, zijn 44 sets gemaakt om de verschillende beelden van Parijs na te maken. Slechts enkele fragmenten zijn door een kleine cameraploeg in Parijs opgenomen en in de film gemixt.
Regisseur Vincente Minnelli werkte met An American in Paris samen met scriptschrijver Alan Jay Lerner. Minnelli en Lerner hebben daarna nog meer succesvolle musicalverfilmingen gemaakt, zoals Gigi (1958), dat zich ook in Parijs afspeelt. Regisseur Vincente Minnelli, producer Arthur Fried en danser/acteur Gene Kelly hebben met An American in Paris een van Hollywood’s meest legendarische musical gemaakt die uitgegroeid is tot een tijdloze klassieker.

Warner Home Video heeft deze Hollywood klassieker nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Onze recensie van de eerdere DVD uitgave kun je hier teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Muziekfilm
Regio: B
Jaar: 1951
Speelduur: 114 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.37:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 1.0 - Spaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931649896

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Theatrical trailer
  • Klassieke cartoon
  • The Making of An American in Paris
  • Gene Kelly: Anatomy of a Dancer
  • Weggelaten muziekfragmenten
  • Radiopromotiefragmenten
  • Oude korte film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

An American in Paris is op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. In deze beeldverhouding staat de film dan ook op de Blu-ray Disc. Op de DVD had de film een iets bijgesneden verhouding van 1.33:1. Bij directe vergelijk van de screenshots zul je ook zien dat er links en rechts iets meer beeld zichtbaar is. Bij High Definition is het standaard beeldframe 1.78:1 (16x9). Omdat het 1.37:1 beeld van An American in Paris smaller is dan het beeldframe, zie je dus links en recht een zwarte balk. Men heeft dus het volledige beeld in de originele beeldverhouding op de Blu-ray Disc gezet, maar daardoor heb je dus links en rechts een zwarte balk. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 coderingsmethode.

Ook An American in Paris is door Lowry DTS, dat zich gespecialiseerd heeft in digitale restauratie van films, voorzien van een digitaal schoongemaakt en gerestaureerd beeld . En zeker in High Definition ziet dit beeld er onvoorstelbaar mooi en kleurrijk uit. De prachtige decors worden wonderschoon weergegeven. Je ziet nu wel duidelijker dat het merendeel van de film in een studio is opgenomen, maar dit versterkt alleen maar de nostalgische charme van de film. Ook de scherpte van het beeld en de mate van detaillering zijn bijzonder goed te noemen, alhoewel het beeld soms ook wat soft aandoet. Soms bewust gedaan door de regisseur en soms ook als gevolg van de bewerkingen die het bronmateriaal heeft ondergaan. In het beeld is geen ongerechtigheid meer te zien. Alleen is nog wat lichte beeldruis te zien. Een restauratie en transfer van het beeld die ons respect verdient. De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar enigszins te groot lettertype.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is ook onderhanden genomen en staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de Blu-ray Disc. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Het zal geen verrassing zijn dat ook de geluidstrack uitstekend klinkt. Natuurlijk kun je horen dat het een oude geluidstrack is. Met name door de beperkingen in het frequentiebereik waar de hoge tonen wat minder zijn en de lage tonen nauwelijks aanwezig zijn. Dat is vooral bij de muziekstukken wat jammer, maar het zij zo. De geluidstrack is wel volledig ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. En alle dialogen zijn prima te volgen. Vergeleken met de DVD uitgave is het voordeel niet zo groot. Bitrate van de soundtrack is gelijk en het is jammer dat Warner op deze Blu-ray Disc niet een hogere bitrate heeft gebruikt. Enige voordeel is dat je nu geen last hebt van de PAL speedup. Met in achtneming van de leeftijd van de film, een goed klinkende soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc heeft een statisch discmenu waar alle extra’s op staan. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen voor keuze van alle beschikbare opties. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De extra’s zijn in NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Behind the Story

Commentary by Patricia Ward Kelly with …
Dit audiocommentaar is een soort compositie van allerlei geluidsfragmenten. Gastvrouw Patricia Ward Kelly, de vrouw waarmee Gene Kelly zijn laatste levensjaren doorbracht, praat alles aan elkaar. Je hoort in het commentaar vaak nog onbekende interviewfragmenten met Gene Kelly, Vincente Minnelli, Arthur Fried, Alan Jay Lerner, Johnny Green, Saul Chaplin, Michael Feinstein, Preston Ames en Irene Sharaff met nieuwe toevoegingen van Leslie Caron en Nina Foch.

’S Wonderful: The making of An American in Paris (43 min)
Een nieuwe, uitgebreide documentaire over de totstandkoming van deze musicalklassieker met nieuwe interviews met onder andere Leslie Caron en Nina Foch. Beeldresolutie is 1080i HD.

Love Walked In Outtake (3 min)
Een weggelaten muziekfragment.

Audio

Audio Outtakes (15 min)
Audiofragmenten die niet in de film zijn gekomen. Er is geen beeld bij. De fragmenten zijn apart te selecteren of aaneengesloten te beluisteren.

Radio Interviews (14 min)
Fragmenten van oude radiopromotie interviews met Gene Kelly, Leslie Caron en Johnny Green.

Extras

Gene Kelly: Anatomy of a Dancer (85 min)
Gene Kelly was in de jaren ’50 van de vorige eeuw een danslegende op de het witte doek. Een van zijn meest bekende films is Singin’ in the Rain. Deze nieuwe in 2002 opgenomen documentaire van de American Masters Career Profile laat je zeer uitgebreid kennismaken met deze Amerikaanse sterdanser.

Paris on Parade (9 min)
Een MGM FitzPatrick Traveltalk filmpje uit 1938 over Parijs.

Symphony in Slang (7 min)
Oude MGM Tex Avery tekenfilm uit 1951.

Theatrical Trailer (3½ min)
Oude bioscooptrailer van de film.

Conclusie

An American in Paris (1951) is één van de hoogtepunten van de Hollywood musical met de zingende en dansende Gene Kelly in de hoofdrol. De muziek zal bekend in de oren klinken en is afkomstig van de Amerikaanse componist George Gershwin en zijn broer Ira Gershwin. Als filmmuziek is vooral gebruik gemaakt van het gelijknamige concertstuk van Gershwin, dat Gershwin al in 1928 had geschreven en enkele van zijn bekende songs. De film is geregisseerd door Vincente Minnelli en was het filmdebuut van actrice Leslie Caron. Deze bijna 60 jaar oude film is geheel gerestaureerd en in High Definition kwaliteit op Blu-ray Disc uitgebracht. Het beeld ziet er wonderschoon uit, het geluid is mono gebleven maar wel van goede kwaliteit. De toegevoegde extra’s zijn een welkome informatieve aanvulling op de film. Voor de liefhebbers is deze HD uitgave een absolute must.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  20-02-2009

Ben erg tevreden met deze uitgaves van Warner!
Lees meer >

Kaplan  |  20-02-2009

Mijn snappers van An american in Paris en Gigi vervangen voor Blu-ray's. De extra's haalden me over. Daarnaast is vooral het beeld van Gigi op de Blu-ray een st...
Lees meer >

Richard B.  |  16-02-2009

Prachtige uitgave! De film heeft er nooit mooier uitgezien en qua extra's heeft Warner weer eens alle registers opengetrokken. Dit is een absolute must-have voo...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  15-02-2009

deze nu gratis ontvangen bij de WB actie... Ben erg benieuwd. Ben ook overgehaald door alle extra's..
Lees meer >

Richard B.  |  29-01-2009

Dit wordt mijn eerstvolgende aanschaf denk ik. De screenshots zien er onvoorstelbaar mooi uit en ook het lijstje met extra's is indrukwekkend. Keep 'em coming W...
Lees meer >

TJ Weissel  |  11-01-2009

Mmm... had mijzelf voorgenomen deze film niet te gaan dubbel dippen, echter de extra's alleen al maken mij toch wel erg hebberig Iemand interesse in de DVD ......
Lees meer >

HUYG  |  09-01-2009

De humor in de dialogen is wat belegen maar dat is niet vreemd gezien de ouderdom van de film. Die twee lange documentaires zijn zeer de moeite waard. Ook de wa...
Lees meer >

Fonzie  |  09-01-2009

Leuk, die musical recensies :) Deze vond ik wel wat tegenvallen toen ik em voor t eerst zag maar zal em binnenkort nog eens bekijken. Als liefhebber zijnde kan ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:9
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.