Sin City

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-01-2009

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Sin City (Blu-ray)
Samenvatting

Basin City is een stad die zo verdorven is, dat het de bijnaam Sin City heeft gekregen. In deze stad wonen veel mensen met allemaal hun eigen verhaal.
In The Hard Goodbye wordt de keiharde straatvechter Marv (Mickey Rourke) wakker naast de dode hoer ‘Goldie’ (Jamie King). Wat is er gebeurd? Marv zweert wraak en gaat hardhandig op zoek naar haar moordenaar.
In That Yellow Bastard redt de bijna pensioengerechtigde politieagent John Hartigan (Bruce Willis) het jonge meisje Nancy Callahan van een pedofiel. Door corruptie belandt Hartigan desondanks in de gevangenis. Een geheime briefwisseling met Nancy houdt hem op de been. Totdat de brieven stoppen. Als Hartigan vrijkomt denkt hij maar aan één ding; de inmiddels volwassen Nancy (Jessica Alba) wederom redden van de dood.
In The Big Fat Kill zie je hoe in Sin City een fragiel bestand heerst tussen de hoeren en de politie. Beide laten elkaar met rust. Agent Jack “Jackie Boy” Rafferty (Benicio Del Toro) wordt door Miho (Devon Aoki) gedood, als hij één van de meiden lastigvalt. Te laat beseffen ze dat Rafferty een agent is. Dwight (Clive Owen), die de hoeren van Sin City probeert te beschermen, vreest voor de gevolgen. Met de hulp van de hoer Gail (Rosario Dawson), een oude vlam, zet hij alles op alles om de sporen van de moord op een politieagent uit te wissen.
Dit zijn slechts enkele van de personen en hun verhalen die rondgaan in Sin City, de stad die nooit slaapt en waar alles kan.

Commentaar

Sin City is in alle aspecten een zeer bijzondere film. De film is een verfilming van een aantal verhalen uit de gelijknamige comic boekserie van de Amerikaanse schrijver Frank Miller. Frank Miller schreef zijn bekendste comics in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Een aantal van zijn verhalen is ook verfilmd, denk aan Elektra (2005) en 300 (2006). In 2005 werd ook Sin City gemaakt. Het scenario van Sin City is afkomstig van vier strips – That Yellow Bastard, The Big Fat Kill, The Hard Goodbye en The Customer Is Alway Right - die voor de film samengevoegd zijn tot één verhaal. De karakters in die verschillende verhalen komen elkaar wel eens tegen, maar in principe zijn het vier aparte verhalen en hebben de karakters uit die verhalen weinig met elkaar te maken. De film is geregisseerd door Robert Rodriguez, die dit samen met schrijver Frank Miller deed. Een scène in de film is gemaakt door gastregisseur Quentin Tarantino.
Sin City is geen gewone comicverfilming. Je kunt de film beter beschouwen als een bewegende comic. Miller en Rodriguez hebben voor een soort letterlijke verfilming gekozen, dus elke tekening en alle gesproken tekst zijn feitelijk letterlijk verfilmd. Bij de voorbereiding van elke scène hebben ze de originele strips als storyboard gebruikt. Dit levert een heel aparte film op. Als kijker moet je wel even wennen aan het bijzondere beeld dat het gevoel van een getekende live action film geeft. Het verhaal van Sin City wordt grotendeels met behulp van voice-over stemmen verteld. De comics van Sin City zijn vrij grafisch van aard, ofwel tamelijk gewelddadig. Sin City is dan ook een rauwe film, waarin geweld, bloed en afgehakte ledematen tamelijk expliciet zijn verfilmd. Maar achter deze façade van geweld gaan eigenlijk een aantal liefdesdrama’s schuil. Door de gekozen stijl van verfilming komt het getoonde geweld in de film veel minder ‘hard’ over. De film is namelijk bijna geheel in zwart/wit gemaakt. Bepaalde elementen zijn voorzien van kleur. Deze stijlkeuze zorgt ervoor dat het geweld wat minder expliciet aandoet. Zo is soms het bloed fel wit van kleur en bij andere scènes juist gewoon dieprood. De gekozen stijl van zwart/wit beelden met kleuronderdelen is hetzelfde als de stijl van de getekende strips. Ook hier hebben Miller en Rodriguez een soort letterlijke verfilming van de getekende strips toegepast. Alle scènes zijn opgenomen voor zogenaamde “blue screens” en “green screens”, waarbij de achtergronden later met behulp van de computer werden ingevoegd. Ook zijn in sommige scènes bepaalde acteurs later toegevoegd, omdat ze ten tijde van het filmen van die bewuste scène nog niet bij de film betrokken waren. Als je de film bekijkt, word je meegezogen in het spannende en intense verhaal en zullen deze zaken je nauwelijks of helemaal niet opvallen.
Aan Sin City werkte een keur van eersteklas acteurs mee. Zelfs acteurs waarvan je niet direct zou verwachten dat zij in een rauwe film als Sin City zouden meespelen. Ook hier speelt natuurlijk het bijzondere stijlkenmerk van de film mee. Acteurs die meespelen zijn onder andere Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba, Benicio Del Toro, Elijah Wood, Brittany Murphy, Josh Hartnett, Rosario Dawson en Clive Owen. Ook Rutger Hauer heeft een rol in deze film gespeeld. Frank Miller heeft ook een “cameo” optreden in de film. Mickey Rourke is in zijn films altijd al een opvallend personage. Ook in Sin City valt hij door zijn optreden op en hij zet misschien wel een van de meest coole personages neer van de laatste jaren. Cool is eigenlijk een woord dat de film op het lijf geschreven lijkt en iedere filmliefhebber moet deze film dan ook gezien hebben. Niet alleen vanwege de prestaties van de acteurs, maar vooral ook voor de aparte vormgeving. Financieel was Sin City misschien niet de meest succesvolle film aller tijden, maar creatief gezien zijn er maar weinig films die er bij in de buurt komen. Toch heeft Sin City in de afgelopen jaren een soort “cult status” gekregen. Ondertussen zijn twee vervolgen gepland; Sin City 2 wordt in 2010 verwacht en Sin City 3 in 2011. In beide gevallen is het weer een samenwerking tussen Frank Miller en Robert Rodriguez en speelt in in ieder geval het merendeel van de cast van Sin City weer mee. In 2005 is in Amerika een nieuwe zogenaamde “director’s cut” van Sin City op DVD uitgebracht. In deze versie van de film zijn de vier verhaallijnen ook meer apart gebleven tot vier korte films. Deze versie is nog niet in Nederland uitgebracht.

RCV heeft nu wel Sin City in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In 2005 werd Sin City op DVD uitgegeven, dit was een single disc release zonder extra’s. Lees hier onze recensie van deze uitgave. Een jaar later werd de film uitgegeven als een 2-DVD Special Edition uitgave, lees hier onze recensie. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze eerste Blu-ray Disc uitgave van RCV.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045217778

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Sin City is digitaal in High Defintion opgenomen met Sony HDC-F950 HD camera’s. De digitale beelden zijn in de computer bewerkt en voorzien van de hierboven genoemde stijlelementen. De digitale bron is basis voor de transfer naar de Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is dan ook uitstekend. De film heeft in het algemeen een zeer donkere aanblik, mede door het voornamelijk zwart/witte beeld en de vele nachtscènes. De stilistisch aangepaste beelden van Sin City worden haarscherp met zeer goed detailniveau weergegeven. Ook het schaduwdetail en het zwartniveau zijn beide uitstekend. Niet alleen heb je hierdoor een prachtig donker ogend plaatje, maar de donkere sfeer van de film wordt hiermee ook uitstekend weergegeven. Zoals in de toelichting geschreven, de film heeft bijzonder stijlkenmerken, waarbij af en toe kleur aan het beeld is toegevoegd. Deze kleuren hebben een goede felle aanblik en zijn prima verzadigd. Ook is nergens sprake van colorbleeding. Bij de DVD had het beeld daar ietsje last van. De HD presentatie geeft het bijzondere en donkere beeld een diepte die de filmbeleving versterkt. De DVD uitgave van deze film liet al een uitstekende beeldkwaliteit zien. Toch voegt deze Blu-ray Disc uitgave daar nog een dimensie aan toe. Opvallend is vooral de volledige afwezigheid van artefacten, zoals aliasing of edge enhancement. De Blu-ray Disc laat ook een scherper en gedetailleerder beeld zien, vooral zichtbaar bij de achtergronden. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein, zeer strak ogend en daardoor goed leesbaar lettertype. De plaatsing onder in het beeld is prima.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is alleen te beluisteren als een DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 16 bit).
Deze soundtrack heeft een bijzonder goed surround geluidsbeeld. Dit komt doordat het lossless gecomprimeerde geluid zonder kwaliteitsverlies ook alle subtiele details tot zijn recht laat komen. De surroundmix maakt veel gebruik van de achterkanalen, die in split-surround (stereo) worden aangestuurd. Hierdoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. De dynamiek van de soundtrack is geweldig. Het LFE kanaal ondersteunt de filmervaring intens en het zeer diep laag klinkt imposant en gecontroleerd. De filmmuziek klinkt mooi ruimtelijk dankzij het gebruik van de surroundspeakers. De dialogen klinken helder en zijn via de centerspeaker prima te volgen. Vergeleken met de DVD uitgave is de impact en de surroundbeleving van het geluid nu sterker en fraaier, met een laag dat niet alleen nadrukkelijker is maar ook beter gecontroleerd. Kortom, een uitstekend klinkende soundtrack die het bioscoopgevoel tijdens het kijken van de film versterkt.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave heeft geen extra’s.

Conclusie

Sin City is de bijzondere verfilming van vier comic verhalen uit de gelijknamige comicserie van de Amerikaanse schrijver Frank Miller. Regisseur Robert Rodriguez verfilmde het verhaal samen met schrijver Frank Miller. Sin City vertelt de verhalen van enkele inwoners van Basin City, een stad vol geweld en verderf. Achter deze façade van geweld spelen zich vier liefdesdrama’s af. Deze verschillende verhalen lopen door elkaar heen, maar hebben feitelijk weinig met elkaar te maken. De gekozen bijzondere filmstijl met voornamelijk zwart/wit beelden en letterlijke teksten uit de comics geeft de film een bijzondere dimensie. De cast bestaat uit vele bekende acteurs. Met Sin City is ook RCV Entertainment begonnen met het uitgaven van High Definition Blu-ray Discs. Deze eerste Blu-ray Disc kenmerkt zich door zeer hoge kwaliteit beeld en geluid. Er zijn geen extra’s aanwezig. Sin City is een bijzondere film en een aanrader voor iedere filmfan.

Laatste reacties

Tarkus  |  23-09-2012

Nog steeds de moeite waard om eens te bekijken deze film, en heb hem dan ook opnieuw bekeken op blu-ray. Het zwart-wit komt door de hoge kwaliteit nog beter tot...
Lees meer >

Franklin1975  |  15-01-2011

Ik heb gisteren de 2-disc edititie bij Amazon.co.uk ontvangen. Op disc 1 de bioscoop-versie met als extra's 2 commentaartracks plus een extra audiospoor met rea...
Lees meer >

Richard B.  |  04-04-2009

En ik ben toch maar weer door de knieën gegaan. :oops: De prijs was er dan ook naar en de film ziet er geweldig uit in HD. Wat me wel opvalt is dat de scene...
Lees meer >

BrianB  |  02-03-2009

Dimension Films. Nu was de vorige Blu-Ray ook van hen en ook regiovrij, dus dat maakt de kans een stuk groter dat deze BD dat ook is.
Lees meer >

Richard B.  |  02-03-2009

Zo zie je maar weer: een beetje geduld (of luiheid) wordt al snel beloond als het om Blu-ray's of DVD's gaat. ;) Ik hoop dat ie regiovrij is. Wie geeft deze ...
Lees meer >

BrianB  |  02-03-2009

In Amerika wordt de Recut en Extended Blu-Ray op 21 april uitgebracht. Er is een kans dat die regiovrij is. Ik hoop het, want dan komt die hier zeker binnen.
Lees meer >

bsmpower  |  02-03-2009

Waar heb je gezien dat de 2-disc versie komt?
Lees meer >

Daan de G.  |  08-02-2009

De 2 disc versie komt er al aan zie ik net... heb helaas te snel gehapt :(
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  07-02-2009

Ik vind het een beetje een zinloze uitgave. Je betaald een relatief hoge prijs voor een release zonder extra's en over een paar jaar komt er toch weer een dik g...
Lees meer >

Richard B.  |  29-01-2009

Ik vind het een beetje een zinloze uitgave. Je betaald een relatief hoge prijs voor een release zonder extra's en over een paar jaar komt er toch weer een dik g...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  29-01-2009

Ik heb hem maar meegenomen van de MM vandaag. Voor 19,99 kon ik hem gewoon niet laten liggen. Ik heb de R3 LE versie al op DVD maar deze film verdient het gewoo...
Lees meer >

johnsmeets  |  22-01-2009

die heb ik ook gekocht via amazon canada http://www.blu-ray.com/movies/movies.php?id=1773 :) met kicken gele ondertiteling in t engels VET COOL
Lees meer >

TJ Weissel  |  22-01-2009

Ik wacht wel op 'n uitgave met US/UK Subs.
Lees meer >

johnsmeets  |  21-01-2009

sin city rocks:)
Lees meer >

thomas-swa!  |  21-01-2009

Yeah! Ik had even geen vertrouwen in RCV dus wachtte rustig een recentie af om te kijken of ik mijn DVD van deze fantastsche film moest vervangen... Dit wordt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.