Bottom Live - 2001: An Arse Oddity

Recensent:
Wilbert Rietman
30-03-2009

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Bottom Live - 2001: An Arse Oddity (DVD)
Samenvatting

De twee low-lifes Richard Richard (Rik Mayall) en Edward Hitler (Adrian Edmondson) zitten nog steeds op het eiland waar we ze in de vorige show achterlieten. Ze slijten de dagen met elkaar in elkaar slaan, het zoeken naar sterke drank en seksuele fantasieën. Er is een soort van slaapkamer gebouwd, waar volop met schaduwen gespeeld wordt. Verder krijgt het duo te maken met een dode papegaai en blijkt Eddie een geheime bar te hebben. In het tweede gedeelte komen de heren terecht in een vreemdsoortige koepel. De grote vragen zijn hoe ze hier uit komen, hoe ze hier in kwamen en of er drank in de buurt is. Dat ook deze situatie het tweetal elkaar niet belet een paar fikse dreunen te verkopen, moge duidelijk zijn.

Commentaar

Bottom is behalve het Engelse woord voor achterwerk, ook de titel van een televisieserie omtrent de figuren Richard Richard en Edward Hitler. Dit zijn twee kansloze figuren gespeeld door Rik Mayall en Adrian Edmondson. De komieken kennen elkaar al sinds de jaren ’70 uit de tijd dat ze allebei drama studeerden. Sinds die tijd kennen ze veel succes. Soms solo, maar meestal met zijn tweeën. Zo waren ze al samen te bewonderen in bekende series als The Young Ones en Blackadder. Met de serie Bottom werd gestart in 1991. Het idee ontstond toen Mayall en Edmondson speelden in Samuel Becketts Wachten op Godot. In eerste instantie lijkt Bottom meer op slapstick boordevol geweld en grappen over scheten en seks. Voor diegene die verder kijkt, is er een filosofische en satirische laag die vooral de zinloosheid van het bestaan lijkt bloot te leggen. Bottom kende drie seizoenen van elk zes afleveringen en werd uitgezonden door de BBC. In Nederland was dit televisieprogramma op de VPRO en later via BNN te bewonderen. Inmiddels is de serie al een tijdje in Nederland op DVD te verkrijgen via Just Entertainment, echter via een rechtenkwestie ontbreekt één van de afleveringen. Lang was er sprake van een vierde seizoen, maar de BBC wou niet verdergaan met de serie.
2001: An Arse Oddity is het directe vervolg op de derde voorstelling Hooligan’s Island. Op de cover van de DVD siert abusievelijk de titel An Arse Oddity, maar het is de toevoeging van het jaartal wat de oorspronkelijke titel compleet maakt. Hoewel deze show minder is dan de vorige drie, steekt het nog steeds met kop en schouders boven andere komedies uit. De heren improviseren erop los. Zoals vaker wordt de tekst vaak vergeten en dan komt het ware komische talent van Mayall en Edmondson naar boven. De voorstelling is opgenomen in de Royal Concert Hall te Nottingham. Dit nodigt het duo uit om grappen te maken over Nottingham en haar inwoners. De beperkingen die de heren normaal gesproken ondervinden bij televisie-uitzendingen, zijn totaal verdwenen. Dit is te merken aan het veelvuldig gebruik van grove scheldwoorden. Ook grappig zijn een aantal verwijzingen van Mayall naar zijn ongeluk met een quad. Hierdoor heeft het een aantal jaren geduurd voordat hij weer volledig aan het werk kon. Ook verklaart dit de relatief lange pauze tussen Hooligan’s Island en 2001: An Arse Oddity. Dit ongeluk heeft er echter wel toe geleid dat de heren productiever werden dan ooit. Op Mayalls ziektebed werd naast de hier besproken show, ook het script voor hun eigen film Guest House Paradiso geschreven. Overigens kent deze vierde voorstelling een aantal verwijzingen naar de Britse populaire cultuur anno 2001. Enige kennis van deze tijd is dus wel een beetje gewenst.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 86 min
Verpakking: Nexpak Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: B-Motion
EAN: 8717306271141

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze voorstelling is de eerste die in de verhouding 1.78:1 anamorf op de schijf staat. Dat er vier jaar zijn verstreken sinds de vorige show, laat zich zien in de kwaliteit van het beeld. Het vertoonde is al een stukje scherper, maar nog niet geheel optimaal. Dit kan een gevolg zijn van het feit dat alles geschoten is op video. De kleuren komen wel onnatuurlijk over hierdoor. De fouten als gevolg van compressie zijn ook hier aanwezig en maken de randen van figuren soms rafelig. Soms lijkt het beeld een groene gloed te krijgen, maar dit is een gevolg van de belichting op het podium. Deze geeft sommige stukken sowieso een bepaalde gloed wat de kleuren geen goed doet. Het tweede gedeelte is wat dat betreft beter, ook omdat dit een donkerder stuk is. Verdere zichtbare artefacten zijn aliasing, moiré en interlacing. Het aantal chapterstops bedraagt 12, voor elk gedeelte 6. De Nederlandstalige ondertiteling (optioneel) is voldoende leesbaar en staat juist in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er niet zo heel veel veranderd ten opzichte van de vorige DVD. We hebben hier wederom te maken met een Dolby Digital 2.0 stereotrack (224 kbit/s). Zoals we gewend zijn van de heren, wordt er veel gespeeld met geluid(seffecten). Dit geldt dan met name voor de gooi-, schop- en slaanscènes, maar ook op andere momenten wordt hier inventief mee omgegaan. Daarnaast zijn vooral de dialogen van Rik Mayall en Adrian Edmondson belangrijk. Hier en daar horen we het commentaar van het publiek en is er sprake van een heus muzikaal spektakelstuk aan het einde van de show. Dit alles komt nogal soft over. Vaak klinken de stemmen van de heren te schel en de muziek te dof. Dit geluid had men zeker beter af kunnen mixen.

Extra's

Het menu bestaat uit een statisch scherm in de verhouding 1.33:1 met op de achtergrond de herkenningstune van Bottom in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Extra’s in elke vorm ontbreken. Er is alleen maar de optie om de show in zijn geheel af te spelen of om bij het eerste of tweede gedeelte te beginnen.

Conclusie

2001: An Arse Oddity is alweer het vierde avondvullende live programma van de komieken Rik Mayall en Adrian Edmondson. Tezamen vormen zij het duo Bottom als hun alter ego’s Richard Richard en Edward Hitler. Deze show biedt nog steeds uitstekend vermaak, alhoewel het gespeelde wel veel van hetzelfde wordt. Desalniettemin valt er nog genoeg te lachen om de slapstickachtige, fysieke humor boordevol grappen over seks, drank, poep en pies, maar met een dieperliggende laag. Ten opzichte van de vorige uitgave, is de kwaliteit van het beeld iets vooruit gegaan. Het geluid echter is nagenoeg hetzelfde. Daarentegen is het wel zeer prettig voor de fans en liefhebbers van Britse humor dat de liveshows omtrent het tweetal Richie en Eddie eindelijk verkrijgbaar zijn in onze contreien. Het bekijken meer dan waard.

Laatste reacties

Werner  |  31-03-2009

Voor diegene die verder kijkt, is er een filosofische en satirische laag die vooral de zinloosheid van het bestaan lijkt bloot te leggen. Ik bespeur toch nie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.