Time to Kill, A

Recensent:
Koen Koene
08-04-2009

Totaalbeoordeling:

6.4
Blu-ray

Time to Kill, A (Blu-ray)
Samenvatting

Als de tienjarige dochter van Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) op weg naar huis op brute wijze wordt misbruikt door twee racistische blanke mannen, knapt er iets in hem. De mannen zullen op de gangbare manier berecht worden, maar Carl Lee is bang dat ze erg vlug weer op vrije voeten zullen zijn. Volgens hem zit er maar één ding op: het recht in eigen handen nemen. En dus brengt hij de twee mannen om, waarna hij door de politie gearresteerd wordt. In een rechtszaak zal besloten moeten worden of en hoe Carl Lee bestraft moet worden. Als advocaat neemt Carl Lee de onervaren Jake Brigance (Matthew McConaughey) aan. Hij moet het opnemen tegen topadvocaat Rufus Buckley (Kevin Spacey). Gelukkig krijgt Jake hulp van de ambitieuze Ellen Roark (Sandra Bullock). Het proces is het onderwerp van vele betogingen: de Ku Klux Klan roept om vervolging, terwijl de zwarte gemeenschap voor vrijlating pleit. Het zal een zware en moeilijke rechtszaak worden, met verstrekkende gevolgen.

Commentaar

Als het om geschreven rechtbankthrillers gaat, dan is John Grisham een van de bekendste schrijvers. In de loop der jaren zijn er talloze boeken van Grisham verfilmd. Bekende voorbeelden zijn The Firm, The Pelican Brief, The Rainmaker en Runaway Jury. Ook regisseur Joel Schumacher waagde zich twee maal aan een Grisham-verfilming. Na The Client (1995) was het twee jaar later de beurt aan het boek waarmee Grisham’s carrière begon, A Time to Kill. De film draait om Carl Lee Hailey, een man die het recht in eigen handen neemt als twee mannen zijn dochtertje op brute wijze misbruiken en haar daarna proberen te vermoorden. Als Carl Lee de twee ombrengt is dat op zich een begrijpelijke reactie, maar juridisch ligt dat moeilijker. Het lot van Carl Lee zal in de rechtbank beslecht moeten worden. Het blijkt een gevoelige zaak, want Carl Lee is zwart en de twee mannen zijn blank. En dan komt het diepgewortelde racisme dat bij sommige mensen leeft naar boven drijven. En dus staat aan de ene kant van de straat de Ku Klux Klan te schreeuwen om de elektrische stoel en roept aan de overkant de zwarte bevolking om vrijlating. Het eindoordeel ligt bij de mannen en vrouwen in de jury. Die mogen dan misschien in tweestrijd zitten, maar voor de kijker is het zo klaar als een klontje. Het script laat er namelijk geen twijfel over bestaan wie de goeden zijn en wie de slechten. De charismatische underdog tegen de cynische veteraan: ieder die ooit iets van Grisham heeft gelezen voelt op zijn klompen aan wie er zal winnen. Een ding is zeker: doordat het ingewikkelde vraagstuk als zwart-wit wordt neergezet (no pun intended) is het allemaal wel lekker eenvoudig te behappen. En het maakt het makkelijk om mee te leven. Dat is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan het acteerwerk. Neem nu Matthew McConaughey’s aangrijpende slotpleidooi. Kun je je voorstellen hoe de emotionele impact zou zijn als niet McConaughey, maar Steven Segal voor de jury had gestaan? Je zou eveneens de tranen in de ogen krijgen, maar om de verkeerde redenen. Een goed script is essentieel, maar een goede cast is minstens zo belangrijk. Wat dat betreft kon er eigenlijk weinig mis gaan bij A Time to Kill. Kevin Spacey, Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson en Donald en Kiefer Sutherland zijn immers niet de minsten. De gehele cast kan dan ook prima uit de voeten met het script, waarin naast de zware thema’s ook plaats is voor een scherpe one-liner op zijn tijd. Het eindresultaat is dan ook een sterke rechtbankfilm, die ondanks de lange duur (bijna 2,5 uur) geen minuut verveelt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 1996
Speelduur: 149 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888029046

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat behouden. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Met 1920*1080 beeldpunten is dat vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50GB dual layer disc (31,7GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De kwaliteit van de HD-transfer van A Time to Kill laat op de meeste gebieden niks te wensen over. Zo heeft het beeld een goede, natuurlijke scherpte en dito kleurverzadiging. Zwartniveau en schaduwdetail zijn eveneens prima. Bovendien ontbreekt iedere vorm van compressieartefacting. Een ander noemenswaardig pluspunt is dat er totaal geen sprake is van zaken als ruis, grain, vuil en beschadigingen. Voor een film van meer dan tien jaar oud is dat boven verwachting. Een klein minpuntje is de lichte edge enhancement die incidenteel zichtbaar is, maar deze neemt gelukkig nergens storende proporties aan. Een uitstekende, HD-waardige transfer!

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied bevat de BD-uitgave van A Time to Kill twee Engelstalige sporen, namelijk een spoor in het lossless Dolby TrueHD 5.1 formaat (16bit/48kHz) en een overbodige Dolby Digital 5.1-track (640kb/s). Voor de recensie beluisterden we eerstgenoemde. Deze heeft de nadruk duidelijk op de voorkanalen liggen. Daar heeft het geluid een ruime stereospreiding, met dialogen die netjes uit het midden komen. Qua surroundgebruik is het spoor niet echt consequent. Er zijn namelijk diverse momenten waarop je omgevingsgeluid uit de surrounds zou verwachten, maar waarop de achterspeakers zwijgen als het graf. Dit terwijl er ook fragmenten zijn waarbij de surrounds wel op prima wijze worden benut. Dat had dus wel wat beter gekund. Ander klein minpuntje is dat er continu enige lichte ruis hoorbaar is. Op de overige fronten is het spoor dik in orde. Zo heeft het geluid een uitstekende dynamiek en een dito detaillering. Ook de klank is prima, met veel detail in het hoog en een strak en goed gedoseerd laag. Geen perfecte track, maar wel ruim voldoende. Let er overigens op dat standaard de Dolby Digital 5.1-track geselecteerd wordt. Wie van de voordelen van het lossless geluid wil profiteren zal dus even met de hand om moeten schakelen.

Extra's

Na het starten van de schijf begint automatisch de film, zonder tussenkomst van een menu. Het aantal extra’s op de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van A Time to Kill is even teleurstellend als in de overige regio’s. Het popup-menu bevat weliswaar hoopvol een “Special Features” submenu, maar daarin is de trailer de enige extra. Dat was op de DVD-versie ook al het geval. Jammer dat men de BD-release niet aangegrepen heeft om eindelijk met een waardig pakket extra’s te komen.

Trailer
Zoals gezegd de enige extra op het schijfje. De bioscooptrailer heeft een resolutie van 480i (1.78:1) en DD 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling ontbreekt.

Conclusie

A Time to Kill is de verfilming van het gelijknamige boek van de bekende thrillerschrijver John Grisham. De film draait om de rechtszaak tegen Carl Lee Hailey, een man die het recht in eigen handen nam toen twee mannen zijn dochtertje op brute wijze misbruikten. De sterrencast en het goede script maken A Time to Kill tot een sterke film, die geen minuut verveelt. De BD-uitgave van de film wordt gekenmerkt door uitstekend beeld en een nette lossless audiotrack. Net als bij de eerdere DVD-uitgave is een trailer de enige extra. Erg jammer dat men de BD-release niet aangegrepen heeft om eindelijk met een waardig pakket extra’s te komen. Maar gelukkig is de film op audiovisueel gebied wel dik in orde. En dat is toch het belangrijkste.

Laatste reacties

Pascal Barroso  |  09-04-2009

Normaal heb ik het niet zo op McConaughey maar in deze vond ik em erg sterk. Toen ik het slotpleidooi voor het eerst zag werd ik er echt stil van. Komt er nog...
Lees meer >

Daan de G.  |  09-04-2009

Op screenshot 4 toch wel een joekel van een spelfaut... "kruisen". Foei! :nono: Nee hoor, Vraag Wat is het meervoud van kruis: kruisen of kruizen? Antwoor...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  09-04-2009

Op screenshot 4 toch wel een joekel van een spelfaut... "kruisen". Foei! :nono:
Lees meer >

Gandalf the funny  |  08-04-2009

zoals al gezegd in recensie: Goede film.... EN GEEEEEEN extra's! :nono:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.