Il y a Longtemps Que Je T´Aime

Recensent:
Ludo Keeris
17-04-2009

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Il y a Longtemps Que Je T´Aime (DVD)
Samenvatting

Juliette Fontaine (Kristin Scott Thomas) komt na 15 jaar vrij uit de gevangenis, waar ze verbleef wegens moord. Haar jongere zus Léa (Elsa Zylberstein) neemt haar in huis, zolang Juliette nog geen eigen woning heeft. Ze hebben in de afgelopen 15 jaar nauwelijks contact met elkaar gehad, waardoor ze elkaar weer opnieuw moeten leren kennen. Juliette went heel langzaam weer aan het leven in de vrije wereld en gaat met behulp van de plaatselijke politiecommissaris en maatschappelijk werk op zoek naar een baantje. Het leven van Léa staat echter behoorlijk op z\'n kop. Haar man Luc (Serge Hazanavicius) kan maar moeilijk accepteren dat er een ex-gevangene in zijn huis woont. En Léa wil weten waarom Juliette 15 jaar geleden de moord pleegde. Maar Juliette is zeer zwijgzaam en vertelt nauwelijks iets over haar daad.

Commentaar

Philippe Claudel is van oorsprong een schrijver en is tevens professor literatuur aan de universiteit van Lyon. Hij debuteerde als schrijver in 1999 met zijn boek Meuse l\'Oubli (Rivier van Vergetelheid). Het boek Les Âmes Grises (Grijze Zielen) uit 2003 is verfilmd, waarbij Claudel zelf het scenario schreef. In 2007 besloot hij om zelf een film te gaan regisseren naar een scenario dat hij ook zelf geschreven had. Dat werd Il Y A Longtemps Que Je T\'Aime. Het resulteert in een prachtige debuutfilm met zeer goed acteerwerk van – de Britse – Kristin Scott Thomas. Scott Thomas spreekt bijna vloeiend Frans (met een licht accent) omdat ze naar Frankrijk verhuisde om actrice te worden. Haar was verteld dat er in Groot - Brittannië geen geld te verdienen zou zijn met acteren. Ze heeft daardoor ook al in meerdere Franstalige films gespeeld. In Il Y A Longtemps Que Je T\'Aime is ze uitstekend als de net uit de gevangenis ontslagen Juliette Fontaine. Met hele simpele gelaatsuitdrukkingen en weinig make-up weet Scott Thomas juist heel doordringende scènes te spelen. Heel langzaam begint ze te wennen aan haar leven als vrij mens en heel langzaam zie je de vreugde weer terugkomen in haar leven. Maar wel een leven met een verleden dat ze nooit meer kan vergeten. Daartegenover staat haar zus Léa, gespeeld door Elsa Zylberstein. Léa is gelukkig getrouwd met Luc en samen hebben ze twee (geadopteerde) kinderen. Hun leven staat volledig op z\'n kop als Juliette bij hen intrekt. Een leven dat eens zo mooi en gelukkig was wordt ineens heel anders en de onderlinge irritaties nemen toe. En dat komt door het verleden van Juliette. Beide vrouwen willen graag dat hun relatie weer wordt zoals vroeger, toen ze samen liedjes zongen achter de piano.
Het verhaal is erg sterk en de verhaallijn wordt beetje bij beetje onthuld aan zowel de kijker als de medepersonages in de film. Dat maakt dat je als kijker zeer betrokken wordt bij de gebeurtenissen. Het einde bevat een element waardoor je met een kronkel in je gedachten blijft zitten. De mensen in de omgeving van Juliette zouden toch geweten moeten hebben in welke situatie zij zat toen ze de moord pleegde. Waarom heeft er toen niemand op gereageerd? Maar verder valt er weinig of niets af te dingen op het verhaal en de verfilming ervan. Claudel houdt het vaak heel simpel, zonder veel poeha in cameravoering of montage. Hij neemt de tijd en laat de acteurs het werk doen en weet op deze manier overdreven sentimenten te voorkomen. Dit voorkomt dat het een kitscherig drama wordt. Integendeel. Het is een uitgebalanceerde film met sterke rollen en is bij vlagen ontroerend en indringend. Gaat dat zien!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 112 min
Verpakking: Slimline digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019002855

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Interview
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in z\'n oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit is goed, bij vlagen zelfs bijzonder goed. Het beeld ziet er zeer filmisch uit en de transfer brengt dat goed over. De print heeft geen beschadigingen. De scherpte is over het algemeen uitstekend. Alleen in donkere delen is de scherpte, vanwege de aanwezige filmgrain, iets minder. Het contrast en schaduwdetail zijn uitstekend. De kleuren zijn helder en hebben een naturelle tint. In een uitzonderlijk geval is lichte edge-enhancement toegepast. Een mooi filmische transfer met een goede kwaliteit.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en heeft een prettig lettertype. Ze staat ook op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staat uitsluitend een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track in de originele Franse taal. De film is voornamelijk dialoog georiënteerd. Het geluid richt zich voornamelijk op de frontkanalen, met het centerkanaal als de meest nadrukkelijk aanwezige. Dialogen komen keurig uit dat centerkanaal en zijn goed te volgen en klinken heel natuurlijk. Veel van de dialogen zijn afkomstig van het directe geluid van de set. De rest van het geluid is ook mooi ingevuld. De surroundkanalen worden slechts zeer sporadisch aangesproken met atmosfeergeluiden bij buitenscènes en de spaarzame muziek. En dan staat het nog vrij zacht in de mix ook. Het LFE-kanaal komt in het geheel nauwelijks voor.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat, met een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid. Als verpakking is voor een dunne digipack gekozen, zonder slipcase. Alle hieronder beschreven extra´s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld, behalve waar vermeld.

Interview met Philippe Claudel (59 min)
Een uitgebreid en interessant interview van een uur met regisseur Philippe Claudel. Hierin gaat Claudel in op alle facetten van de film. Er zijn geen andere beelden tussen gemonteerd. Puur het gesprek is te zien. Het interview is onderverdeeld in zes hoofdstukken.

Deleted scenes (5 min)
7 Scènes die de film niet gehaald hebben. Ze zijn afkomstig van de montagetafel en hebben een mindere kwaliteit. Er is de mogelijkheid voor audiocommentaar van regisseur Philippe Claudel, waarin hij uitlegt waarom de scènes de uiteindelijke film niet gehaald hebben.
De scènes zijn in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat.

Trailer (2 min)
De trailer van de film. Deze bevat ook beelden die uiteindelijk niet in de film terecht zijn gekomen.

Conclusie

Juliette komt na 15 jaar gevangenschap vrij en wordt door haar zus Léa uitgenodigd om bij haar in te trekken. Léa probeert te achterhalen waarom Juliette haar daad gepleegd heeft, maar Juliette is nogal zwijgzaam.
Il Y A Longtemps Que Je T\'Aime is een erg mooie film van debuterend regisseur Philippe Claudel. Het acteerwerk is uitstekend, met Kristin Scott Thomas als hoogtepunt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima verzorgd. De DVD bevat onder meer een interessant interview met de regisseur als extra. Een aanrader voor de liefhebber van goed geacteerd drama zonder overdreven sentimenten.

Laatste reacties

dikken  |  18-04-2009

Eentje die nog een paar dagen door m'n hoofd heeft gespookt. Heb ik niet vaak. Aanrader.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.