Australia

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-04-2009

Totaalbeoordeling:

6.4
Blu-ray

Australia (Blu-ray)
Samenvatting

Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, reist de aristocratische Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) naar Australië om haar man, die in het Australische binnenland veehandel drijft, mee terug te nemen naar Engeland. Ze wordt door de veedrijver Drover (Hugh Jackman) van Darwin naar de Faraway Downs ranch gebracht. Daar aangekomen blijkt haar man overleden te zijn. Volgens de autoriteiten vermoord door een Aboriginal. Op de ranch maakt ze kennis met ranchmanager Neil Fletcher (David Wenham), die haar adviseert weer direct terug naar Engeland te gaan. ’s Avonds maakt Lady Ashley kennis met de jonge Nullah (Brandon Walters), die over magische krachten lijkt te beschikken. Zo komt ze erachter dat Neil Fletcher het beste vee van Faraway Downs steelt voor de veebaron King Carney (Bryan Brown). Ze ontslaat hem en daarmee begint voor haar een bijzonder avontuur. Met hulp van een tegensputterende Drover en de Aboriginals van Faraway Downs wil Sarah Ashley zelf het vee drijven naar Darwin. Het wordt een onvergetelijke reis, waarbij Neil Fletcher er alles aan doet om te voorkomen dat zij met het vee aankomt in Darwin.

Commentaar

Australia is een prachtige spektakelfilm van de Australische filmmaker Baz Luhrmann. In de film combineert Luhrmann passie, liefde en avontuur met de visuele pracht van het ruige Australische landschap. Dat Baz Luhrmann een verhaal kan vertellen met bijzondere visuele pracht verpakt in een aparte stijl, heeft hij met zijn ‘Red Curtain’ trilogie’ al laten zien. Deze trilogie van - zoals Luhrmann het zelf noemt - gedramatiseerde bioscoopproducties bestaat uit Strictly Ballroom (1992), Romeo + Juliet (1996) en Moulin Rouge! (2001). Deze drie films kenmerken zich door een verhaal gebaseerd op een oude mythe, dat via een bepaald thema onder de aandacht wordt gebracht. Met Australia doet Luhrmann iets soortgelijks. Als onderliggend thema heeft Lurhmann de rituelen en de cultuur van de Aboriginals genomen, die in het verhaal een bijzondere rol spelen. Hierin legt hij de nadruk op de Engelse onderdrukking en de ‘gestolen generaties’ met de heropvoedingpraktijken ten aanzien van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Het kan haast geen toeval zijn dat in 2008, het oorspronkelijke releasejaar van Australia, door de Australische regering een officieel excuus is aangeboden aan de Aboriginals voor het leed dat hen vanaf de negentiende eeuw tot het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw is aangedaan.
Australia is niet alleen een film over Australië, hij is ook gemaakt door Australiërs. Regisseur Baz Luhrmann is zelf Australiër. Naast de regie, schreef hij ook het verhaal en was hij een van de belangrijkste producers. De hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman en Hugh Jackman. Nicole Kidman is weliswaar niet van Australische afkomst, maar zij heeft al vaker samengewerkt met Baz Luhrmann. Voor haar vertolking van Lady Sarah Ashley verdient ze een groot compliment. De combinatie van de ruige Jackman met de frêle Kidman werkt uitstekend. Lurhmann heeft ook Aboriginal acteurs een rol gegeven. Zo speelt David Gulpill de rol van de Aboriginal medicijnman. Voor de jeugdige Australische acteur Brandon Walters is Australia het speelfilmdebuut. Walters speelt een belangrijke rol in de film en vertelt ook het verhaal. Walters heeft voor zijn rol diverse nominaties ontvangen. Qua nominaties en prijzen heeft Australia het vooral goed gedaan op het gebied van visuele presentatie en de filmmuziek van de Australische componist David Hirschfelder. De bijna drie uur durende film kent feitelijk twee delen. Het eerste deel is de reis door het ruige Australische landschap naar Darwin, met het tweede deel de Japanse aanval op Darwin. Dit vormt het decor waartegen Luhrmann de Australische geschiedenis vertelt aan de hand van een gepassioneerd liefdesverhaal in een visueel prachtige en spectaculaire film.

Australia is door Fox Home Entertainment in standaard kwaliteit uitgebracht op DVD en in High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc uitgebracht. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 167 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626041818

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Achter de schermen
  • Australië: Mensen, Geschiedenis, Locatie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Het beeld van deze High Definition uitgave ziet er heel erg mooi en filmisch uit. De veelal stilistisch aangepaste beelden worden prachtig weergegeven met goed verzadigde en natuurlijk ogende kleuren. Contrast en schaduwdetail zijn beide prima in orde. Ook in de donkere nachtscènes zijn details goed weergegeven dankzij een prima schaduwdetail. Het beeld oogt filmisch mooi met prima scherpte en gedetaillering. Ook de fijne, subtiele details zijn goed zichtbaar. Er is slechts weinig filmgrain in het beeld aanwezig. De film is opgedeeld in 27 chapterstops. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige audiotrack is alleen beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 (48 kHz, 24 bit). Mocht je nog geen DTS HD MA audiodecoder hebben, dan wordt deze soundtrack gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s).

De soundtrack klinkt geweldig. Een echte actiesoundtrack waarbij alle speakers optimaal worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de drie voorkanalen. De frontspeakers geven de filmmuziek met een fraai breed stereobeeld weer. De achterkanalen worden daarbij effectief gebruikt om de filmmuziek een ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen actief in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en effecten bij de actiescènes. Bij het actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het ook aanwezige LFE kanaal actief mee. Als geheel heeft de soundtrack een goed gedetailleerd hoog. Het laag gaat goed diep door. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn prima te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een standaard menuscherm. Tijdens de film wordt het menu getoond als een pop-up menu, zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt een beperkt aantal extra’s. De extra’s zijn in 1080p HD kwaliteit.

Verwijderde scènes (3 min)
Twee scènes die niet gebruikt zijn, zonder verdere toelichting.

Australia: De Mensen, De Geschiedenis, De Locatie (7 min)
Een korte featurette over Australië.

Achter de schermen (71 min)
Een informatieve en uitgebreide making of documentaire waarin alle aspecten van de filmproductie aan de orde komen. Natuurlijk met veel interviews en fragmenten uit de film. De documentaire is in negen apart te selecteren hoofdstukken opgedeeld.

Conclusie

Australia is een prachtige spektakelfilm van de Australische filmmaker Baz Luhrmann. In de film combineert Luhrmann passie, liefde en avontuur met de visuele pracht van het ruige Australische landschap. Nicole Kidman speelt een aristocratische dame die naar Australië afreist om haar man terug te halen naar Engeland. Daar aangekomen neemt haar leven een totaal andere wending als zij samen met een ruige Australische veedrijver, gespeeld door Hugh Jackman, dwars door Australië reist om vee af te leveren in Darwin. De Blu-ray Disc uitgave van Fox Home Entertainment laat je genieten van zeer goede High Definition kwaliteit beeld en geluid. De toegevoegde extra’s zijn informatief. Australia vertelt een gepassioneerd liefdesverhaal in een visueel prachtige en spectaculaire film.

Laatste reacties

SpawnFan1  |  31-05-2009

Das waar maar daarin werd het wat beter in het verhaal verwerkt, hier werd het gewoon zwaar belachelijk! Ik dacht eerst dat ik in de verkeerde zaal zat of in sl...
Lees meer >

freaky  |  30-05-2009

Vond het veel te komische begin een zwaar minpunt en die zwaar slechte CGI en duidelijke nep paarden waar de hoofdrol spelers op zitten in die scene waar die ko...
Lees meer >

SpawnFan1  |  30-05-2009

Vond het veel te komische begin een zwaar minpunt en die zwaar slechte CGI en duidelijke nep paarden waar de hoofdrol spelers op zitten in die scene waar die ko...
Lees meer >

freaky  |  10-05-2009

Met gemengde gevoelens door commentaren dat hij niet zo goed was en saai was heb ik lang getwijfeld om deze aan te schaffen en op welk formaat. Deze dan toch ma...
Lees meer >

Thomas Gabriel  |  09-05-2009

Film gezien en vond hem schitterend(y)
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  04-05-2009

De screenshots zijn toegevoegd.
Lees meer >

Fonzie  |  25-04-2009

Inderdaad, die heb ik nooit veel aan gevonden. Zoals ik al zei, 'na' R&J en MR snakte ik naar meer... SB was enkel teleurstelling.
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  24-04-2009

Striclty Ballroom is er ook nog he... Maar wel verreweg zijn minste. Standaard verhaaltje en minder visuele grandeur.
Lees meer >

TJ Weissel  |  24-04-2009

In de bios gezien, heel mooie film alleen jammer dat het zo lang wachten is op materiaal van Luhrman, na R&J en MR snakte ik echt naar een volgende film. Meeste...
Lees meer >

Fonzie  |  24-04-2009

In de bios gezien, heel mooie film alleen jammer dat het zo lang wachten is op materiaal van Luhrman, na R&J en MR snakte ik echt naar een volgende film. Meeste...
Lees meer >

scheur  |  24-04-2009

Heb deze film direct bij uitkomen (blind) aangeschaft en ik moet zeggen , een mooie onderhoudende film op een perfecte BR!!! (y)
Lees meer >

Michael Hamers  |  24-04-2009

Mooie review weer. Deze komt er nog wel een keer in. Ik hoop dat de UK release NL subs krijgt...
Lees meer >

Neil  |  24-04-2009

Vandaag binnen gekregen, ben erg benieuwd :)
Lees meer >

Coen P.  |  23-04-2009

Ben benieuwd naar deze film!
Lees meer >

Bettina  |  23-04-2009

Morgen ga ik deze kijken! Australia Prima HD uitgave van groots epos van Baz Luhrmann Lees dit artikel
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.