Black Balloon, The

Recensent:
Ludo Keeris
22-05-2009

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Black Balloon, The (DVD)
Samenvatting

Het gezin van Simon Mollison verhuist regelmatig vanwege zijn werk in het leger. Zoon Thomas (Rhys Wakefield) moet hierdoor elke keer wennen aan zijn omgeving. Hij heeft een autistische broer, Charlie (Luke Ford), die niet kan praten en naar een speciale school gaat. Thomas heeft een haat/liefde verhouding met zijn broer. Hij houdt van hem, maar vindt hem ook lastig. Thomas wil graag een normaal leven, maar dat is met Charlie niet mogelijk. Thomas zit op een cursus reddend zwemmen, maar wordt daar gepest, omdat hij niet zo goed is. Als hij op de zwemclub het leuke meisje Jackie ontmoet probeert Thomas om Charlie voor haar te verbergen. Hij wil niet dat anderen hem met zijn broer zien. Maar Jackie krijgt toch kennis van het bestaan van Charlie. In tegenstelling tot andere kinderen doet Jackie heel normaal tegen Charlie, tot opluchting van Thomas. Maar dat maakt de verhouding tussen Thomas en Charlie er in eerste instantie niet beter op.

Commentaar

The Black Balloon is een mooie en bij vlagen aangrijpende Australische film van regisseuse Elissa Down, die samen met scenarist Jimmy Jack zelf het scenario schreef. De film gaat over een autistische jongen, maar dan niet gezien vanuit het perspectief van de autistische jongen, maar door de ogen van zijn broer. Die jongen wil zo graag een normaal leven hebben, maar dat is niet mogelijk door de aanwezigheid van zijn autistische broer. Het bepaalt een groot deel van zijn leven. Altijd en bij alles wat hij doet moet hij rekening houden met z'n broer. De film geeft een heel realistisch beeld van het leven van een gezin met een autistisch (of anderszins verstandelijk gehandicapt) persoon. Niets is vanzelfsprekend en niets gaat vanzelf. Overal en altijd moet rekening gehouden worden met deze persoon. En dan is het logisch dat een jonge tiener, die zichzelf aan het ontdekken is, zich een leven wenst zónder een autistische broer.
De film benadert het onderwerp autisme heel serieus. Het voorkomt cliché's en laat zien dat autisme niet altijd even makkelijk door iedereen geaccepteerd wordt.
Rhys Wakefield (vooral bekend uit de Australische TV-serie Home and Away) speelt niet zo heel sterk en loopt wel heel vaak met een verongelijkte blik op z'n gezicht rond, maar het enthousiasme en de dynamiek van het spel van de gehele cast maakt veel goed. Vooral Luke Ford speelt een overtuigende rol als de autistische Simon. Hij weet genoeg nuance in z'n karakter aan te brengen om een geloofwaardige autist neer te zetten. Hij is zowel aandoenlijk als onuitstaanbaar en daarmee begrijp je direct tegen welk probleem Thomas aanloopt. Natuurlijk gaat er ook aandacht uit naar de mooie Gemma Ward in de rol van Jackie, het vriendinnetje van Thomas. Ward is een bekend fotomodel en maakt in The Black Balloon haar debuut in een lange speelfilm. Ze heeft talent en kan meer dan alleen maar "mooi zijn".
Niet alle elementen in de film zijn even sterk. Een stoere militair die met z'n vrouw communiceert via een teddybeer is niet echt geloofwaardig. Ook de eindscène is helaas niet echt overtuigend. Het laat zien dat Thomas uiteindelijk wel degelijk het bestaan van z'n broer accepteert, maar de manier waarop dat is vormgegeven pas niet echt bij de rest van de film. Voor de rest een heel interessante en mooi gemaakte film, die een duidelijk beeld geeft van wat het inhoudt om met iemand met autisme samen te leven.
Naast een flink aantal Australische filmprijzen won de film ook een Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045214975

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD heeft een transfer in het oorspronkelijke anamorfe beeldformaat van 2.35:1. Het beeld ziet er heel filmisch en goed uit met een prima scherpte en goed contrast en detaillering. De kleuren ogen goed verzadigd en helder. Het zwartniveau had iets beter gekund, want het diepe zwart ontbreekt op deze DVD. Regelmatig is een lichte vorm van filmgrain aanwezig, maar zeker niet in storende mate.
De DVD is onderverdeeld in 10 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en staat met één regel in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staat uitsluitend een Dolby Digital 5.1 (348 kb/s) geluidstrack. Het geluid klinkt heel naturel, waarbij dialogen uitstekend te volgen zijn. Het merendeel van het geluid concentreert zich op de frontspeakers en dan met name de centerspeaker. Alle dialogen en geluidseffecten komen uit het middenkanaal. De front- en surroundkanalen krijgen de muziek en atmosferen te verwerken, waarbij de achterkanalen stukken minder aan bod komen. Slechts enkele scènes hebben daardoor een echt ruimtelijke werking. Het LFE kanaal wordt een enkele keer in lichte mate gebruikt. Ondanks de iets lager dan gemiddelde bitrate heeft het geluid voldoende detail.

Extra's

De DVD begint met enkele promotietrailers, welke makkelijk zijn over te slaan. Hierna begint de film direct. De DVD heeft geen menu en er zijn ook geen extra's.

Conclusie

Thomas heeft een autistische broer, waar hij een haat/liefde verhouding mee heeft. Als hij het meisje Jackie ontmoet probeert hij z'n broer voor haar te verbergen, maar gelukkig accepteert Jackie zijn broer zoals hij is.
The Black Balloon is een mooie film die aangeeft hoe het is om met een autistische broer samen te leven. Niet eenvoudig, maar je zou uiteindelijk ook niet zonder hem willen. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Het betreft hier een kale DVD zonder extra's. Voor wie wel extra's wil (audiocommentaar en interviews) zal z'n heil in het buitenland moeten zoeken.

Laatste reacties

Pieter V  |  22-05-2009

Geen menu's, wat is dat toch met RCV? Lijkt wel het stenen videoband tijdperk.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.