Quarantine

Recensent:
Wilbert Rietman
25-08-2009

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Quarantine (DVD)
Samenvatting

Angela Vidal (Jennifer Carpenter) maakt televisiedocumentaires voor een plaatselijke omroep van Los Angeles. Op een avond zijn zij en haar cameraman Scott Percival (Steve Harris) te gast bij de lokale brandweer. Natuurlijk hopen zij op iets spectaculairs zodat ze dat vast kunnen leggen voor hun uitzending. Midden in de nacht wordt de brandweer opgeroepen, omdat er vreemde geluiden zijn gehoord in een appartementencomplex. Daar aangekomen wordt hen door de politie verteld dat er een oude vrouw in haar appartement luid aan het schreeuwen is en dat de brandweer nodig is om de deur te forceren. Na de deur geopend te hebben, treffen zij de oude vrouw aan onder het bloed. Vanuit het niets valt de vrouw één van de politieagenten aan en bijt zijn nek open. Buiten blijkt inmiddels het pand hermetisch afgesloten te zijn van de buitenwereld. De bewoners, de agenten, de brandweer en de televisieploeg zitten als ratten vast in een val. De oudere vrouw blijkt namelijk een soort van zombie. Met haar beet heeft ze een virus verspreid waaraan moeilijk te ontsnappen valt. Het gebouw blijkt in één keer veranderd in een hel op aarde.

Commentaar

In 2007 verscheen de Spaanse horrorfilm [Rec]. Deze prent werd een grote hit, zowel onder het publiek als onder de critici. Het succes van [Rec] was niet onopgemerkt gebleven voor de ogen van Hollywood. Nog voor het origineel in de Amerikaanse bioscopen verscheen, was daar al de remake, het hier besproken Quarantine. Meestal als de grote filmbonzen uit Hollywood zich gaan concentreren op een remake, is het resultaat om te huilen. Zo af en toe springt er een remake bovenuit die niet onder doet voor het origineel. Denk bijvoorbeeld aan The Ring of The Departed. Quarantine past niet direct in dat rijtje, maar het is wel knap dat de makers het gepresteerd hebben dezelfde sfeer te pakken als bij het origineel. Op een enkele scène na volgt men het verhaal één op één. Het gebouw doet hetzelfde aan en ook de meeste bewoners lijken zo na een cursus vloeiend Engels doorgelopen te zijn naar deze versie. Het grootste verschil zit hem hier in de grotere hoeveelheid bloed en gore en het gegeven dat de Amerikaanse versie minder aan de verbeelding van de kijker overlaat. Ook het einde is iets veranderd ten opzichte van zijn Spaanse broertje. Wat gebleven is, is de eerder genoemde sfeer. Dit is de belangrijkste factor van de film. Zo wordt de camera behandeld als een personage en doet deze actiever mee in tegenstelling tot de camera in [Rec]. Daar was het toch meer een observator. Nu is het echt een instrument dat betrokken wordt bij het verhaal. Zo lopen er regelmatig mensen tegen de camera aan, raakt de lens compleet besmeurd met bloed en wordt het meerdere malen gebruikt als een wapen. De onbekende cast zorgt ervoor dat de prent authenticiteit uitademt. Net als bij The Blair Witch Project en Cloverfield moet de kijker namelijk de indruk krijgen dat de vertoonde beelden echt zijn en niet in scène gezet. Toch voelt deze hervertelling niet zo echt aan als het origineel. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat [Rec] eerder verschenen is. Misschien dat de horrorliefhebber die zonder voorgeschiedenis Quarantine instapt hier minder last van heeft. Desalniettemin een uiterst vermakelijke film en een uitstekende horrorproductie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609657746

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Anatomy of a Stunt
  • Locked in: The Making of Quarantine
  • Dressing the Infected: Robert Hall's Make-up Design

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn originele beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op de schijf. De gehele prent is met één camera gefilmd, maar wel met een beduidend betere dan het originele [Rec]. De scherpte valt bijvoorbeeld mee, slechts bij extreme close-ups wil het beeld nog wel eens vervagen. Ook bevat het vertoonde een behoorlijke hoeveelheid filmgrain. Dit maakt het geheel echter wel realistisch en is dan ook een bewuste keuze van de makers geweest. Meer gevolgen van deze keuze zien we in de belichting. Zo komen sommige stukken overbelicht over en kennen andere scènes weer een te groot gebrek aan licht. Vaak zijn het deze donkere gedeeltes waar het een en ander niet altijd even zichtbaar is. Net als bij de oorspronkelijke versie is het laatste gedeelte van de vertelling gefilmd in night vision. Hier krijg je als kijker de ervaring dat je in dezelfde onzekerheid leeft als de hoofdrolspelers. Vanaf hier is het niet meer duidelijk waar het gevaar vandaan komt en dit doet de film qua spanning veel goeds. Op het gebied van de ondertiteling is alles in orde. Het Nederlandstalige ondertitelspoor is altijd duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst. Het aantal hoofdstukken waarin de film is verdeeld bedraagt in totaal 28.

Geluidskwaliteit

Quarantine is op deze DVD uitgave voorzien van een Dolby Digital 5.1 geluidstrack (448 kbit/s), zowel in de originele Engelse taal als in een Franse nasynchronisatie. Wat gelijk opvalt aan het geluid is het totaal ontbreken van muziek. Dit zou ook alleen maar afbreuk doen aan het realisme van de film en is dus een terechte keuze. Om alles extra “echt” te laten klinken, zijn er vaak stukken waarbij de personages niet geheel verstaanbaar zijn. Dit is dan wel weer afhankelijk van de plek waar een karakter zich bevindt. De track zelf is een prima klinkend, ruimtelijk audiospoor geworden. De dialogen (en enkele geluidseffecten) komen grotendeels uit de centerspeaker. De frontspeakers ondersteunen dit weer met overige filmgeluiden. De achterste kanalen doen ook van zich spreken, zij het in mindere mate. Het LFE kanaal wordt amper aangesproken, maar wanneer dit het geval is, is het met een fraai gedoseerd laag. Een fijne track waarbij men rekening heeft gehouden met het karakter van de film.

Extra's

Het menu bestaat uit een geanimeerd scherm in de beeldverhouding 1.78:1 anamorf met achtergrondgeluiden in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Via dit menu hebben we toegang tot de volgende, Nederlands ondertitelde extra’s. De filmpjes kennen allemaal een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf en een Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s).

Audiocommentaar
Het audiocommentaar wordt verzorgd door schrijver en regisseur van dienste John Erick Dowdle en zijn broer, schrijver en producent Drew Dowdle. De heren zijn energieke vertellers en de track verveelt niet zo snel. Allerlei grappige anekdotes, maar ook technisch info passeren de revue. Het enige wat wel opvalt, is dat de heren met de film omgaan alsof zij alles zelf bedacht hebben. Met geen woord wordt er gerept over de originele Spaanse versie.

Locked in: The Making of Quarantine (10 min.)
Een korte making of van de film. In sneltreinvaart komen zo veel mogelijk aspecten van deze productie aan bod. Zoals gebruikelijk bij deze promotionele filmpjes, valt er geen negatief woord over elkaar.

Dressing the Infected: Robert Hall’s Make-up Design (8 min.)
Aan het word komt Robert Hall van effectenbedrijf Almost Human. Zoals de titel van deze featurette reeds verklaart, gaan we hier dieper in op de make up effecten van deze man. We krijgen een blikje achter de schermen hoe hij de gruwelijkste zaken vertoond in deze film voor elkaar heeft gekregen.

Anatomy of a Stunt (3 min.)
Een grote stunt uit de prent bedraagt een vrije val van een redelijke hoogte. Hoe men het precies voor elkaar heeft gekregen om deze val zo echt over te laten komen, wordt uit de doeken gedaan in dit filmpje.

Trailers
Achter deze keuze gaan 8 trailers schuil voor andere producties uitgegeven door Sony.

Conclusie

In 2007 was daar in één keer de Spaanse horrorfilm [Rec]. Zowel publiek als critici juichten de film toe. En zoals dat vaker gaat, werd er in Hollywood besloten tot een Amerikaanse remake. Vaak pakt dit verkeerd uit, maar in het geval van Quarantine valt het één en ander wel mee. Zo is de sfeer behouden gebleven voor deze versie, die het origineel trouwens stap voor stap volgt. Een aanrader dus voor horrorliefhebbers, wellicht zelfs nog de moeite als het origineel reeds bekend is bij de kijker. Beeld en geluid volstaan voor de DVD-uitgave van deze productie. Er zijn een aantal opmerkingen te plaatsen, maar dit lijken slechts bewuste keuzes van de makers om het geheel zo realistisch mogelijk over te laten komen. Ook zijn er een aantal extra’s terug te vinden. Minpuntje voor de mensen achter deze prent; het is echt geen schande om het origineel te noemen in de extra’s!

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  01-09-2009

Gekeken en meteen geretourneerd. Geef mij maar, die spreekt me veel meer aan. Juist door het Spaans wordt die film beklemmender en dat mis je in het Engels dus...
Lees meer >

Wilbert Rietman  |  26-08-2009

Waarom zou hij een grapje maken? Als jij Infernal Affairs beter vind dan The Departed dan hoeft Wilbert het niet met jou eens te zijn. Toch ? Overigens vind i...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  26-08-2009

Rec. vond ik erg goed, deze een heel stuk minder. Jammer.
Lees meer >

Jeroen D  |  26-08-2009

"Zo af en toe springt er een remake bovenuit die niet onder doet voor het origineel. Denk bijvoorbeeld aan The Ring of The Departed." Jij maakt een grapje zeke...
Lees meer >

Chris W  |  26-08-2009

"Zo af en toe springt er een remake bovenuit die niet onder doet voor het origineel. Denk bijvoorbeeld aan The Ring of The Departed." Jij maakt een grapje zeke...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  25-08-2009

Net als bij the Eye, een totaal overbodige en zeer matige bijna 1 op 1 verfilmde remake die niet in de buurt van het origineel komt. Doe jezelf een lol en schaf...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.