Eden Lake

Recensent:
Wilbert Rietman
02-10-2009

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Eden Lake (DVD)
Samenvatting

Kleuterlerares Jenny (Kelly Reilly) en haar vriend Steve (Michael Fassbender) hebben een tripje gepland naar Eden Lake. Op deze plek, vol herinneringen voor Steve, wil hij Jenny ten huwelijk vragen. Een rustige korte vakantie wordt het geenszins. Hun rust wordt namelijk verstoord door een groep pubers, onder leiding van Brett (Jack O'Connell). Als Steve hier wat van zegt, is dat nog maar het begin. Er vloeit bloed en het wordt alleen maar erger. Wat begon als kleine pesterijen en een beetje overlast, eindigt in een bloederige nachtmerrie waar niemand zijn leven zeker is.

Commentaar

Dat de bossen vol gevaar zitten weten we sinds films als The Evil Dead en Cabin Fever natuurlijk al lang. Nergens had het gevaar echter zo’n realistische vorm als in het hier besproken Eden Lake. Een groepje jonge, opgeschoten, low class Britse pubers vormen namelijk hier het bloederige gevaar. De film bevat veel kenmerken van een traditionele horrorfilm. Zo zijn daar twee jonggeliefden op een afgelegen plek in het bos. Aan de andere kant is er het gevaar dat op hen loert. Zoals gezegd wordt het gevaar gevormd door een groepje pubers. Een gewaagde keuze van debuterend regisseur James Watkins, tevens verantwoordelijk voor het script. De sociaal achtergestelde jongeren die opgevoerd worden, zijn van die soort die we ook tegenkomen in kranten en in onze eigen straten, zij het dat deze jongeren Britten zijn. Petje af voor de jonge acteurs die deze groep gestalte mocht geven. Helaas is het wel zo dat de twee belangrijkste volwassen acteurs licht tegenvallen. Hoofdrolspeelster Kelly Reilly kwamen we eerder tegen in kleine rollen in Pride & Prejudice en The Libertine. Haar tegenspeler Michael Fassbinder kent de oplettende kijker wellicht van 300 en Inglourious Basterds. Zowel als pril liefdeskoppel en als twee mensen op de vlucht weten ze maar matig te overtuigen. Veel lof verdient de jonge Jack O'Connell in zijn rol als bendeleider Brett. In This Is England kregen we reeds een voorproefje van zijn talent. Hij weet te overtuigen als sadist die andere jongeren met hem meesleept in zijn gruwelijke wandaden. Zijn gezinssituatie draagt bij aan het gevoel dat bij de kijker wordt gecreëerd. Thomas Turgoose als Cooper wekt dan weer soms sympathie op. Zijn rol is zo mogelijk de sterkste van de groep. Zelden had het gevaar zo’n menselijke vorm in een horrorfilm. Wat een minpunt is, is de domheid van de twee volwassenen. Ieder ander was allicht allang vertrokken of had zich beter weten te verstoppen voor een stel snotneuzen. Verder doen bepaalde zaken wel heel toevallig aan, waardoor de geloofwaardigheid op het spel staat. Desalniettemin is dit een horrorfilm geworden waarover nagepraat kan worden. En ook eentje die de kijker verslagen en met een ziek gevoel achter kan laten.

Dutch Filmworks heeft Eden Lake zowel op DVD als op Blu-ray uitgebracht. Hieronder volgt een bespreking van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 87 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664066249

Extra's

  • Featurette
  • Trailer
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews Cast & Crew
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Filmclips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van Eden Lake op deze DVD is het originele 2.35:1. De transfer is uiteraard anamorf. De film knipoogt richting wraakfilms uit de jaren ’70. Wellicht dat daarom het beeld nogal veel filmgrain bevat. Dit geeft een ruw en enigszins realistisch karakter aan de prent zonder te storen. Desondanks valt de scherpte van het vertoonde geenszins tegen. In de achtergrond valt het een en ander wel een beetje weg. Zo worden bladeren van de bomen al snel een groene brij. Kleuren ogen mooi natuurlijk en goed verzadigd, het bloedrood druipt van het scherm. Over de hele linie oogt het allemaal lekker grauw wat prima past bij een film als deze. Wel kent de vertelling een laagwisseling na iets meer als 51 minuten. Deze valt vooral op omdat deze middenin een scène zit. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar. Deze staat zo in het beeld dat de onderste regel in het zwarte vlak valt en de bovenste in het actieve filmbeeld. Het aantal hoofdstukken tenslotte bedraagt 13.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid krijgen we een tweetal uitstekende tracks voorgeschoteld, te weten een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en een DTS 5.1 track (754 kbit/s). Wat belangrijk is bij een griezelfilm is dat het geluid bijdraagt aan de schrikmomenten. Dat doen deze tracks dan ook prima. De dialogen zijn altijd goed te verstaan en worden weergegeven door de centerspeaker. De soms dramatische, maar vaak ook dreigende muziek en overige geluiden komen via de voorste kanalen. De achterste speakers doen een duit in de zak door te zorgen voor een fijn ruimtelijk gevoel. Zo af en toe wanen we ons echt in de bossen. Het LFE-kanaal doet ook mee met een goed gedoseerd laag. De DTS track verdient de lichte voorkeur boven het Dolby Digital spoor. Hier is het geluid namelijk nog agressiever en voller. Twee prima audiotracks die uitstekend hun werk doen bij deze titel.

Extra's

Deze set bestaat uit twee schijven, elk met een statisch menuscherm in de verhouding 2.35:1 anamorf met een muzikaal thema op de achtergrond in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). De eerste disk begint met een drietal te skippen trailers van andere films. Deze zijn ook nog een keer op te roepen via het menu van deze DVD. De echte extra’s bevinden zich op de tweede schijf, waarvan hieronder een overzicht. Al dit materiaal is Nederlandstalig of optioneel Nederlands ondertiteld en bevat indien nodig een Dolby Digital 2.0 audiotrack (224 kbit/s).

Liner Notes
We vinden hier negen schermen met geschreven achtergrondinformatie in de verhouding 2.35:1 anamorf.

Photo Gallery
Een tiental stills uit de film zelf, ook in de verhouding 2.35:1 anmorf.

Filmclips (6 min.)
De mogelijkheid om zeven scènes uit de prent nogmaals te bekijken, maar deze keer voorzien van een stereotrack. Een nogal overbodige extra die we vaker aantreffen bij uitgaven van Dutch Filmworks.

Featurette (3 min.)
Een wel heel korte promotionelle featurette van Eden Lake. Eigenlijk is het een trailer met tussendoor korte interviews met cast- en crewleden. De beeldverhouding is 1.78:1 anamorf.

Interviews Cast & Crew (49 min.)
Hier komen vijf leden van de cast of crew aan het woord over Eden Lake en hun bijdrage hieraan. De mogelijkheid bestaat om deze gesprekken los van elkaar te bekijken of achter elkaar. Een echte interviewer is er niet. We zien de vraag in beeld waarop het antwoord van de betrokkene volgt. Een aantal hiervan zagen we ook al terug in de featurette. Het beeldformaat van dit alles is 1.78:1 anamorf.

Behind the Scenes (6 min.)
Beelden van de B-roll van de productie. Enig commentaar is afwezig. Zo krijgen we een beetje een beeld hoe sommige scènes in elkaar steken. De beeldverhouding is 1.78:1 anamorf.

Trailer (2 min.)
Onder het kopje trailers vinden we ook nog de bioscooptrailer terug. Hier valt op dat er een veel grotere ondertiteling is gebruikt met een ander lettertype. De beeldverhouding is 2.35:1 anamorf.

Trailers
Ook vinden we nog vijf trailers terug van andere films uitgegeven door Dutch Filmworks. Drie hiervan zagen we ook al op de eerste schijf voorbij komen.

De twee DVD’s zijn overigens verpakt in een mooi ogende, glanzende digipack. Dit geeft deze release een chique uitstraling.

Conclusie

Het aantal horrorfilms en/of thrillers die zich in de bossen afspelen, moeten inmiddels ontelbaar zijn. Om dan toch enigszins origineel over te komen met een spannend verhaal met een diepere laag is dan knap. Toch is dit hetgeen wat regisseur en schrijver James Watkins met zijn Eden Lake aardig is gelukt. Het verhaal over een pril liefdeskoppel dat te maken krijgt met rebellerende pubers in de Britse bossen biedt genoeg spanning en gruwelijkheden voor de liefhebber. Een prent die zeker wat belooft voor de toekomst van de betrokkenen. Als we kijken naar het beeld en geluid zit dat allemaal wel snor. Op het gebied van de extra’s stelt deze DVD-uitgave enigszins teleur. Qua kwaliteit valt dat allemaal namelijk erg tegen. Een aanrader voor een ieder die zin heeft in een avondje bloederige gegruwel en gegriezel.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  17-10-2009

Dit was zeker een erg aangrijpende film. Ik heb de hele rit op het puntje van mijn stoel gezet (nou ja, vanaf dat ze bij het vennetje aankomen dan toch). Ik heb...
Lees meer >

Gast_09  |  05-10-2009

mwa dat is hoe ik het gezien heb, vond het een slechte film, maar dat zal mijn smaak zijn :)
Lees meer >

Coen P.  |  05-10-2009

Slecht acteerwerk is geen sprake van. Hun handelen is soms voorspelbaar en dom te noemen, maar dat doet niets af aan de acteerprestaties. Geen oscarwerk, maar z...
Lees meer >

Jeroen D  |  05-10-2009

heb de film in de bios gezien, vond het een overdreven verhaal, en slecht geacteerd, heb me hier eigenlijk de hele film aan gestoord Slecht geacteerd ? Ik vond...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  05-10-2009

heb de film in de bios gezien, vond het een overdreven verhaal, en slecht geacteerd, heb me hier eigenlijk de hele film aan gestoord Mijn idee ook. En wel h...
Lees meer >

Pulse  |  04-10-2009

goeie film
Lees meer >

Gast_09  |  03-10-2009

heb de film in de bios gezien, vond het een overdreven verhaal, en slecht geacteerd, heb me hier eigenlijk de hele film aan gestoord
Lees meer >

TheGodfather  |  02-10-2009

Sorry hoor maar: Zowel als pril liefdeskoppel en als twee mensen op de vlucht weten ze maar matig te overtuigen. dat kun je echt niet menen. Fassbender is é...
Lees meer >

scherpschutter  |  02-10-2009

De discussie is zeker niet off-topic. De regisseur wil duidelijk een statement maken (Coen heeft dat allemaal goed uitgelegd) en het is interessant om te vernem...
Lees meer >

Coen P.  |  02-10-2009

Deze film snijdt wel het onderwerp aan. In plaats van een 'arthouse' film wordt de Engelse problematiek van het gebrek aan opvoeding en de ontspoorde jeugd in e...
Lees meer >

Mr. Humphries  |  02-10-2009

En nee, ik ben geen Wilders stemmer. Hier wordt ik zo misselijk van... mensen die bij een negatief woordje over buitenlanders direct aan Wilders denken zijn...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-10-2009

Dit gaat echt helemaal niet meer over de gerecenseerde film, graag weer ontopic dus! Werd net zo interessant........ :evil: Maar sorry, je hebt gelijk......
Lees meer >

Jordy van Buel  |  02-10-2009

Dit gaat echt helemaal niet meer over de gerecenseerde film, graag weer ontopic dus!
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-10-2009

Even los van de vraag wat een goede opvoeding is en wat liefdevol nu exact voorstelt, vraag ik mij af waar je deze stelling op baseert. Voorspelbaarheid hoef...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  02-10-2009

Ik vind het wel storend dat er telkens gegeneraliseerd wordt; het ligt altijd aan de opvoeding / ouders, terwijl er legio jongeren ontsporen ondanks een goede o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.