Gangs of New York

Recensent:
Koen Koene
23-10-2009

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Gangs of New York (Blu-ray)
Samenvatting

Het is 1846. In het ‘Five Points’ district in New York gaan de Ierse en lokale bendes elkaar op brute wijze te lijf. Hierbij wordt de Ierse priester Vallon (Liam Neeson) voor de ogen van zijn jonge zoontje vermoord. Een aantal jaren later keert de inmiddels opgegroeide jongen terug naar de Five Points met het plan om de moord op zijn vader te wreken. De jongen, genaamd Amsterdam (Leonardo DiCaprio), infiltreert in de bende van zijn vaders moordenaar: William Cutting, bijgenaamd ‘Bill the Butcher’. Dit verhaal speelt tegen de achtergrond van een zeer rumoerige tijd in de geschiedenis van New York. De onrust in deze stad neemt toe vanwege het groeiende verzet tegen de zojuist ingestelde dienstplicht. De situatie staat op het punt te ontaarden in een gigantisch bloedbad.

Commentaar

Al in 1978 kreeg regisseur Martin Scorsese (Cape Fear, Bringing Out the Dead) het idee voor Gangs of New York, met – toen nog – Dan Akroyd als Amsterdam en John Belushi als Bill The Butcher. Een film over wraak en eer, zich afspelend in het roerige New York omstreeks midden 1800. Het zou echter nog tientallen jaren duren voordat Scorsese de film ook daadwerkelijk zou maken. In 2002 was het zover, en verscheen het eindresultaat in de Amerikaanse bioscopen. De critici waren destijds verdeeld, maar over een ding zijn de meesten het wel eens: Gangs of New York is een lust voor het oog. Alles is namelijk prachtig gefilmd, en ook de sets en de kostuums zien er voortreffelijk uit en ogen erg authentiek. Op het visuele vlak werden dan ook kosten noch moeite gespaard. Zo werd een compleet stuk van New York zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebouwd voor deze film. Het resultaat ademt op uitstekende wijze de sfeer van het oude New York en is een groot plezier om naar te kijken. Dit laatste geldt ook voor het acteerwerk van Daniel Day-Lewis. Hij zet zijn personage 'Bill the Butcher' als een onvergetelijke rotzak neer en steelt daarmee overduidelijk de show. Een perfect voorbeeld van “a man you’ll love to hate”. De rest van de cast kan hier helaas niet aan tippen. Hoewel er nergens echt slecht geacteerd wordt, kunnen niet alle vertolkingen indruk maken. Zo zijn Cameron Diaz en Leonardo DiCaprio bijvoorbeeld niet echt overtuigend als liefdespaar. Ook qua verhaal laat Scorsese enkele steekjes vallen, door een onduidelijke centrale boodschap en een onbevredigende, te snel afgeraffelde ontknoping. Op dit gebied hadden we wel wat meer verwacht van de geprezen regisseur. Desondanks weet Gangs of New York zeker te boeien. De bijna drie uur die de film duurt zijn voorbij voor je het in de gaten hebt.

Gangs of New York is al geruime tijd verkrijgbaar op DVD, onder meer als 2-disc Special Edition. Onlangs heeft RCV de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht. Lees hieronder de recensie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2002
Speelduur: 167 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045218898

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Gangs of New York heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single ayer disc, waarvan 21,5GB beschreven is. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Aan het begin van Gangs of New York zit een scène die zich afspeelt op het besneeuwde plein van het Five Points district. Bij deze scène komt overduidelijk een van de minpunten van de transfer naar voren, namelijk de overmatige edge enhancement. Opvallend en vrij storend, vooral in contrastrijke shots. Een andere tekortkoming is het feit dat de print niet vrij is van vuil/beschadigingen, getuige de witte spettertjes die regelmatig opduiken. Dit is, met name in donkere shots, eveneens vrij hinderlijk. Op de overige fronten scoort de beeldkwaliteit beter. Zo ogen de kleuren mooi natuurlijk en zijn zwartniveau en schaduwdetail eveneens uitstekend. Ook de scherpte is op zich in orde, het is alleen jammer dat er - zoals reeds vermeld - zoveel edge enhancement aanwezig is. Al met al is dit een HD-transfer die niet helemaal aan de hoge verwachtingen van het BD-medium kan voldoen. Desondanks zijn de prestaties goed genoeg voor een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Zoals je mag verwachten van een BD-uitgave staat het geluid van Gangs of New York in lossless formaat op het schijfje. In dit geval gaat het om een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Het meest opvallende aan het geluid is het onevenwichtige surroundgebruik. Zo zijn er scènes waarbij de camera door een rumoerige menigte beweegt, maar waarbij de achterluidsprekers volledig stil blijven, om even later bij een soortgelijk fragment wél gewoon mee te doen. Dat is echter een opmerking op het geluidsontwerp en geen tekortkoming van de DTS-HD track. Ook op de kwaliteit valt echter wel iets aan te merken. Zo zit hard geluid af en toe tegen oversturing aan en ook had het allemaal wel een tikje dynamischer en gedetailleerder gemogen. Verder klinkt het spoor zeker niet slecht, met een goed gedefinieerde stereospreiding en prima gedoseerd laag. Dialogen komen meestal uit het midden, en in een enkel geval van links, rechts of achter (wanneer de plek op het scherm daar aanleiding toe geeft). Niet de beste track ooit, maar acceptabel is het zeker.

Extra's

In tegenstelling tot de goed gevulde 2-disc Special Edition DVD-uitgave bevat de BD-uitgave geen extra’s.

Conclusie

In Gangs of New York laat regisseur Martin Scorsese zien hoe het er in het oude New York, rond midden 1800, aan toe ging. De film mag dan qua verhaal niet zo sterk in elkaar zitten, wel heeft Scorsese deze bijna vergeten periode op prachtige wijze tot leven gebracht. Door het fenomenale setontwerp en de prachtige cinematografie vergeet je even dat de film verder vrij oppervlakkig blijft. Na de eerdere DVD-uitgave is de film nu ook op Blu-ray Disc te koop. De beeld- en geluidskwaliteit van de BD-uitgave zijn niet slecht, maar halen niet het onderste uit de kan wat betreft de potentie van het medium. Extra’s bevat de HD-uitgave niet, daarvoor moet je vooralsnog bij de 2-disc Special Edition op DVD zijn.

Laatste reacties

Richard B.  |  06-11-2009

De film wordt beter naarmate ik hem vaker zie. Maar ondanks dat zal het nooit een echte topper worden. De transfer van de Blu-ray is gewoon heel wisselend. E...
Lees meer >

-Jaap-  |  05-11-2009

Die bestaan gewoon!;)
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  05-11-2009

Klopt, daar heb je gelijk in. Tijd voor 3-disc hoesjes :mrgreen:
Lees meer >

Frank  |  25-10-2009

Behalve de audiocommentaren.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  25-10-2009

Mooie film die ik ook maar heb geupgrade. Voor 12 euro vind ik dat wel verantwoord :-P Ik ga deze BR verplaatsen naar een 2-disc hoesje en doe disc 2 van de DV...
Lees meer >

tolpol  |  23-10-2009

Inderdaad - bekijk dat derde shot eens, wat een ramp.
Lees meer >

Estel  |  23-10-2009

3 1/2 sterren voor het beeld is wel erg gul voor deze ronduit verschrikkelijke transfer.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  23-10-2009

De film heb ik een antal keren bekeken maar kan mij persoonlijk niet raken. Plus dat ik de motieven van de hoofdpersoon niet begrijp en wel vergezocht vind...
Lees meer >

freaky  |  23-10-2009

Blijf dit een ondergewaardeerde film vinden. Jammer dat er zo aan het beeld van de blu ray geknutseld is! Ben het hier toch wel met je eens, vind het persoon...
Lees meer >

Coen P.  |  23-10-2009

die 360 graden filmset is juist één van de hoogtepunten van de film imo ;)
Lees meer >

Nyarlathotep  |  23-10-2009

Een film die mij niet kon boeien... Na een dik uur had ik ´m uitgezet. Het komt allemaal nogal knutselig over, en zat echt de hele tijd naar een filmset te kijk...
Lees meer >

Coen P.  |  23-10-2009

Blijf dit een ondergewaardeerde film vinden. Jammer dat er zo aan het beeld van de blu ray geknutseld is!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.