ABBA - In Japan

Recensent:
Ludo Keeris
26-10-2009

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

ABBA - In Japan (DVD)
Samenvatting

In 1978 was ABBA zo'n beetje de grootste band van Europa, maar in Japan was de aandacht nog minimaal. Tijd dus voor een promotietour door het land van de rijzende zon. In november van dat jaar gaf het kwartet in een korte, maar drukke, periode een flink aantal interviews en waren er opnames voor een televisiespecial. Deze televisiespecial staat op deze DVD. Voor het oog van de camera's gaf de groep voornamelijk playbackperformances van hun grootste hits tot dan toe en enkele nieuwe nummers.

Tracklist:
Eagle
Take a Chance on Me
Money, Money, Money
SOS
That's Me
Tiger
Dancing Queen
Waterloo
Fernando
Summer Night City
The Name of the Game
Knowing Me, Knowing You
If it Wasn't for the Nights
Thank You for the Music

Commentaar

De Zweedse band ABBA won in 1974 het Eurovisie Songfestival met het nummer "Waterloo". Daarna werd Europa snel veroverd. Het succes in Japan bleef echter uit, waardoor de groep in 1978 een groot reclameoffensief startte in het Verre Oosten. Juli werd uitgeroepen tot "ABBA-maand". De groep werd veel gepromoot in platenwinkels en ook de film ABBA – The Movie werd in Japan in de bioscopen uitgebracht. In november volgde een korte, maar hevige, promotietour langs de media die de naamsbekendheid van de groep moest verhogen. Er werden veel interviews gegeven en er werd een uur durende televisiespecial opgenomen. Daar werden de grootste hits tot dan toe vertolkt, waaronder drie nummers in een live-uitvoering: Money Money Money, S.O.S. en Thank You for the Music. De rest van de nummers worden geplaybackt. Om de LP Arrival te promoten worden ook de nummers That's Me en Tiger gespeeld, maar hits zijn dat nooit geworden. Ook wordt er al een versie gespeeld van het nummer If it Wasn't for the Nights wat op de volgende LP Voulez-Vous zou verschijnen. Het was de bedoeling om dit als single uit te brengen, vandaar ook de opnames voor de televisie. Maar terug in Zweden schreef ABBA nog het nummer Chiquitita, wat de nieuwe single zou worden. If it Wasn't for the Nights bleef daardoor uitsluitend een albumtrack.
De opnames zien er redelijk gedateerd uit, wat zich vooral uit in de kleding en de decors. Typisch jaren '70 zouden we nu zeggen. En ook het tempo is niet meer van deze tijd. We zien lange shots die in een rustig tempo in elkaar over gaan. Van het openingsnummer Eagle is de eerste twee en een halve minuut één totaalopname van de groep. Pas daarna zien we de eerste close-ups. Iets wat we ons tegenwoordig niet meer voor kunnen stellen. Maar ergens is het ook een verademing om weer eens rustig naar muziekbeelden te kunnen kijken waar níet elke twee seconden van shot wordt veranderd.
ABBA in Japan is een uniek tijdsdocument, omdat het de enige opnames van de groep in Japan zijn. Van de concertreeks die daar in 1980 werd gehouden zijn geen beelden gemaakt. Met uitzondering van drie minder bekende nummers krijgen we vooral de bekende hits voorgeschoteld. En dan nog voornamelijk in playback versies. Daardoor is deze DVD eigenlijk alleen interessant voor de fans. Voor de gewone muziekliefhebber zijn er interessantere (en technisch betere) releases te verkrijgen.

ABBA in Japan is zowel in 1-DVD als 2-DVD uitgave met extra bonusdisc verkrijgbaar. De tweede disc bevat meer achter de schermen materiaal. De bespreking hier gaat over de 1-DVD versie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1978
Speelduur: 54 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 602527102313

Extra's

  • Boekje
  • Bonustrack
  • Behind the Scenes 1978

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De televisiespecial heeft een 1.33:1 beeldformaat, wat normaal was in die periode. Het beeld is in NTSC formaat, dus wees ervan overtuigd dat je apparatuur in staat is NTSC weer te geven. Gezien de leeftijd van het materiaal is de kwaliteit nog alleszins redelijk. Er zijn geen drop-outs te zien. De scherpte is matig, wat ook door het NTSC bronmateriaal komt. Vooral bij de wat ruimere opnames ziet het beeld er behoorlijk soft uit. Close-ups zien er over het algemeen een stuk beter uit. Het contrast is in orde, het zwartniveau is redelijk. Het neigt meer naar donkergrijs dan zwart. Maar voor een registratie van meer dan 30 jaar oud is het nog alleszins acceptabel wat we krijgen voorgeschoteld.

Geluidskwaliteit

De DVD kent alleen een Dolby Digital 2.0 (384 kb/s) geluidstrack. Het geluid is geremastered, maar voor een muziekregistratie is de kwaliteit vrij matig. Door de wat lage bitrate ontbreekt het detail en de dynamiek. De drie nummers die live worden gezongen zijn in mono, de overige nummers zijn in stereo. De nummers missen wat hoog, waardoor ze een beetje dof klinken. Het laag is voldoende aanwezig.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.33:1 beeldformaat. Als achtergrondgeluid is het intro van het nummer If it Wasn't for the Nights te horen. De DVD heeft twee extra's, die beide een 1.33:1 beeldformaat hebben. Waar nodig is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Behind the Scenes 1978 (24 min)
Een impressie van de vele interviews voor tijdschriften, televisie en radio die de band heeft afgelegd in een kort tijdsbestek. Er was nauwelijks tijd om fatsoenlijk te eten. De Japanse cameramensen zijn zeer geïnteresseerd in de mooie billen van Agnetha en Frida.
Het geluid is in mono en klinkt soms erg rafelig en bevat nogal wat ruis. Ook lopen bij enkele muziekbeelden het beeld en geluid niet synchroon.

Bonustrack (4 min)
Het nummer If it Wasn't for the Nights met een andere geluidsmix. De verschillen met het origineel zijn minimaal. Maar dit is de versie zoals oorspronkelijk is gebruikt in de Japanse TV-special.

Boekje
Een boekje met informatie over de DVD en de promotietour van ABBA in Japan.

Conclusie

In 1978 reisde de Zweedse groep ABBA naar Japan voor een televisie-special. Men had er nog nooit opgetreden en dit was voor veel Japanners de eerste kennismaking met ABBA. Deze TV-special bevat voornamelijk playbackversies van de grote hits van ABBA tot dan toe. Slechts drie nummers zijn live gezongen. Deze DVD heeft een redelijke beeld- en geluidskwaliteit als je de leeftijd van het materiaal in acht neemt. Een Behind the Scenes documentaire geeft een goede weergave van het hectische verblijf van de groep in Japan. Er is ook een 2-disc uitgave beschikbaar die meer bonusmateriaal bevat. Vanwege de aanwezigheid van uniek materiaal dat nog niet eerder op DVD is verschenen is dit voor de fans een leuke aanvulling op de collectie. Het grote publiek zal hier niet echt warm voor lopen, dan zijn er interessantere releases verkrijgbaar.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

-Jaap-  |  27-10-2009

:mrgreen:Lolbroek Dit is gewoon oud versleten NTSC materiaal.
Lees meer >

Bettina  |  26-10-2009

ik wil deze wel graag hebben maar hoop op een blu ray
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.