Inkheart

Recensent:
Ludo Keeris
17-11-2009

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Inkheart (DVD)
Samenvatting

Als Mo Folchert (Brendan Fraser) zijn dochtertje Meggie (Eliza Bennett) voorleest gebeuren er allerlei rare dingen. Mo heeft een bijzonder talent; als hij voorleest komen de karakters van het boek tot leven en sterker nog, sommige karakters kan hij uit het boek lezen. Zijn dochter Meggie weet niets van deze gave. Zij reist met haar vader de wereld rond waar ze ondertussen elke tweedehands boekwinkel bekijken die ze tegenkomen. Dat is haar wereld. Totdat een van de figuren die Mo uit het boek 'Inkheart' heeft gelezen hem terugvindt en hulp vraagt om terug te mogen keren in het boek. Dan komen de slechteriken onder leiding van Capricorno (Andy Serkis), die ook uit het boek gelezen zijn, hen op het spoor en moet Mo aan zijn dochter en tante Elinor (Helen Mirren) de waarheid vertellen over het lot van hun moeder en nichtje Resa (Sienna Guillory), Mo's vrouw. Ze moeten alle zeilen bijzetten om zichzelf en Resa te redden uit de handen van Capricorno. Maar die heeft heel eigen plannen die de zaken een nog duisterder karakter geven.

Commentaar

Inkheart is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Duitse schrijfster Cornelia Funke. Het is het eerste deel van een trilogie met als originele titel Tintenherz, in Nederland uitgebracht onder de titel Hart van Inkt. Funke wilde haar boek niet in het Duits laten verfilmen omdat ze niet onder de indruk is van de Duitse manier van acteren. Een Amerikaanse verfilming zag ze wel zitten, al twijfelde ze erg lang over de juiste producer. Dat werd uiteindelijk Mark Ordesky, met Iain Softley (K-Pax) als regisseur. Funke wilde veel zeggenschap over de film en ook over de casting. Ze werd daarom medeproducer en stond er op dat Brendan Fraser de rol van Mo 'Silvertongue' Folchert zou spelen. Hij was namelijk haar inspiratie geweest voor dat karakter tijdens het schrijven van het boek. Softley wilde de film graag regisseren omdat het verhaal volgens hem een deur opent tussen de werkelijkheid en onze fantasie. Scenarioschrijvers David Lindsay-Abaire en Gary David Goldberg hebben het boek verwerkt tot filmscript. Inkheart is een originele en spannende avonturenfilm geworden. Voorlezen wordt ineens een stuk interessanter, maar ook bedreigender dan je je ooit voor kon stellen. Mo heeft de bijzondere gave om de personages uit boeken levend te maken zodra hij de zinnen uit het boek voorleest. Hij wordt door Dustfinger, een personage uit een boek, dan ook wel 'Silvertongue' genoemd. Een interessant thema dat ineens een verhaal heel veel mogelijkheden biedt. Daar maken Funke en de scenarioschrijvers van Inkheart dan ook gretig gebruik van. Natuurlijk kan je vele vraagtekens zetten bij het gegeven zelf en de daaruit voortvloeiende gebeurtenissen. Maar zoals een magische film betaamt moet je niet met al te realistische gedachten proberen deze film te doorgronden. Het is een film om van te genieten. Brendan Fraser speelt een goede rol als Mo, maar is soms ook nogal gereserveerd. De andere personages zijn allemaal prima vertolkt, maar vooral lof voor Helen Mirren als tante Elinor die deze bibliofiele oude dame met zeer veel plezier neerzet. Een genot om naar te kijken. Inkheart is een leuke avonturenfilm met een origineel verhaal en over het algemeen redelijk overtuigende acteerprestaties. Voor liefhebbers van magische verhalen in ieder geval een aanrader!

Inkheart is door Paradiso Home Entertainment zowel uitgebracht op DVD als Blu-ray Disc. We bespreken hier de DVD-versie van deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504073540

Extra's

  • Trailer
  • Eliza Reads to Us

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD bevat een anamorf beeldformaat van 2.35:1, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. Het beeld ziet er prima uit, behalve wat de scherpte betreft. De film heeft van begin tot eind een vrij softe aanblik. In donkere scènes is de detaillering dan iets minder, maar bij de overige scènes is het goed. Contrast en zwartniveau zijn dik in orde. Ook de kleuren zien er goed verzadigd en mooi helder uit. Filmgrain is slechts een hele enkele keer aanwezig, maar nooit in een storende hoeveelheid. Deze transfer van Inkheart is niet van topkwaliteit, maar verdient wel een dikke voldoende.
De film is onderverdeeld in een nette 25 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed te volgen en staat bijna in z'n geheel in het beeldvlak geplaatst. Wel staan de regels wat ver uit elkaar.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack beschikbaar in zowel de oorspronkelijke Engelse alsook de Franse taal. Het geluid is heel dynamisch van opzet waarbij veel gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen. Dat zorgt voor een mooi ruimtelijke werking. De dialogen komen keurig uit het centerkanaal, maar soms staan ze iets te nadrukkelijk op de voorgrond. De achterkanalen worden bijna continue aangesproken door muziek en atmosfeergeluiden en incidenteel een geluidseffect. Het LFE-kanaal laat ook regelmatig van zich horen en dan vooral de scènes met de Schaduw. De film bevat een aantal actiescènes en hier komt het geluid het meest tot leven.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De achtergrondmuziek is een fragment uit de filmmuziek. Er staan twee extra's op de DVD, die beide Nederlandse ondertiteling hebben.

Eliza Reads to Us (4 min)
De jonge actrice Eliza Bennett, die de rol van Meggie speelt, leest een fragment voor uit het boek dat niet in de film zit. Er wordt in het begin al aangekondigd dat, als je de film nog niet gezien hebt, je dit beter kunt overslaan, want er wordt een gedeelte van de clou verteld. Het beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

Theatrical Trailer (2 min)
De dynamische bioscooptrailer van de film in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

Mo Folchert heeft een bijzondere gave. Als hij voorleest komen er personages uit het boek tot leven. Maar voor elke persoon die tevoorschijn komt, verdwijnt er een in het boek. Samen met zijn dochter en tante strijdt hij tegen de kwaadaardige karakters uit het boek Inkheart. De film Inkheart is een leuke avonturenfilm met een origineel gegeven. Niet iedereen speelt even goed, maar de film zelf staat garant voor een leuke avond kijkplezier. De DVD heeft een ruim voldoende beeld- en geluidskwaliteit. Het beeld heeft alleen wat last van een softe aanblik. Er staan een paar extra's op deze DVD-uitgave. De Blu-ray Disc heeft een aantal extra's meer.

Laatste reacties

Tarkus  |  18-11-2011

Mooie film, waarbij niet zozeer de vertolkingen van de hoofdrolspelers, maar wel de decors en locaties indruk maken. Toch is het verhaal ook wel origineel en bo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.