The Berlin Wall Escape To Freedom

Recensent:
Henrieke van Assen
18-11-2009

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

The Berlin Wall Escape To Freedom (DVD)
Samenvatting

Op 13 augustus 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. Officieel om de Duitse Democratische Republiek (DDR) te beschermen tegen buitenlandse indringers. Onofficieel om de DDR burgers te weerhouden om naar West-Duitsland te vluchten. Door de jaren heen werd de Muur het symbool van verdeling tussen Oost en West. Beroemd zijn de toespraken van de Amerikaanse presidenten Kennedy en Reagan bij de Muur om een einde aan de verdeling tussen Oost- en West-Europa te maken. Toch waren er mensen die zich niet lieten tegenhouden door deze barrière en spectaculaire ontsnappingsplannen bedachten en uitvoerden. Aan de hand van actuele beelden, reconstructies en animaties geeft deze DVD beeld aan de ooggetuigeverslagen van deze bijzondere ontsnappingen.

Commentaar

Aan het einde van Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in bezettingszones voor de overwinnaars van de oorlog. Dit betekende in de praktijk dat de Fransen, Engelsen en Amerikanen het westelijk deel en de Russen het oostelijk deel van Duitsland bezetten. In 1949 werd het oosten van Duitsland omgevormd tot een communistische dictatuur, namelijk de Duitse Democratische Republiek (DDR). In hetzelfde jaar voegden de andere overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog de overgebleven bezettingszones samen tot de Bondsrepubliek Duitsland (BRD). Vanaf de oprichting ontwikkelde de BRD zich snel tot een welvarend land. In de DDR verliep de heropbouw na de oorlog niet goed. Dat leidde tot sociale onrust en protesten onder de DDR bevolking. In de DDR dictatuur was er geen ruimte voor protest. Er bleef voor de inwoners niets anders over dan te stemmen met hun voeten. In de periode van 1949 tot 1961 verwisselden ruim 2,6 miljoen mensen de DDR voor de BRD. De DDR leiding besloot om een barrière tussen West- en Oost-Duitsland aan te brengen om de massale vlucht van hun burgers te stoppen. Op 13 augustus 1961 werd de Berlijnse muur opgericht. De grote stroom vluchtelingen werd door de komst van Muur sterk verminderd. Niet iedereen liet zich door de Muur tegenhouden. Er werden heel wat plannen uitgedacht om het grote obstakel te omzeilen. Dat leidde soms tot spectaculaire ontsnappingen. Een aantal van deze ontsnappingen zijn gebundeld in de documentaire Berlin Wall Escape To Freedom voor National Geographic Channel. De documentaire bestaat uit een samenvoeging van archiefbeelden, reconstructies, computer animaties en interviews met betrokkenen. De meeste van de archiefbeelden zijn wel bekend bij het grote publiek. Oorspronkelijk werd de documentaire door reclame onderbroken. Na elke reclameonderbreking wordt een korte terugblik gegeven voordat men verder gaat met het verhaal. Op deze DVD zijn de reclameboodschappen weggehaald, maar de korte terugblikken zijn gebleven. Dat is heel irritant omdat je midden in een spectaculaire ontsnapping een korte terugblik krijgt die nergens op slaat. De makers van de documentaire zijn ervan uit gegaan dat de kijkers op de hoogte zijn van de situatie in de DDR. De DVD gaat vooral in op een aantal ontsnappingen zonder echt uit te leggen waarom mensen de DDR wilden ontvluchten.

Filmspecs

Regisseur

Michael Hoff

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 51 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025517222

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD heeft een anamorf beeldformaat van 1.78:1. De recente opnamen van de geïnterviewden zien er uitstekend uit. Het beeld is gestoken scherp en detailrijk. De huidskleuren zien er natuurlijk uit. Het contrast en schaduwdetail zijn ook goed verzorgd. Het zwartniveau is dik in orde. Deze beelden zijn vrij van vuiltjes, beschadigingen of compressieproblemen. Naast de recente opnamen zijn er ook archiefbeelden toegevoegd. Deze archiefbeelden zijn bijgeknipt van 1.33:1 naar 1.78:1 formaat. De archiefbeelden laten de Muur vanaf 1961 tot 1989 zien. De kwaliteit van deze beelden varieert van goed tot zeer slecht. Om de verschillende fasen van de Berlijnse muur te laten zien zijn er een aantal computeranimaties toegevoegd. Er had wel meer aandacht aan de animaties mogen worden besteed. Ze zien er erg basaal uit. De reconstructie opnamen zijn gefilmd om het verhaal te verduidelijken. Deze beelden zijn duidelijk van mindere kwaliteit dan de opnames met geïnterviewden. Met opzet zijn de reconstructie opnamen digitaal verslechterd. Dit om de overgang naar de archiefbeelden niet zo groot te laten zijn. De DVD is verdeeld in zes hoofdstukken. De documentaire wordt Nederlands ondertiteld. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en wordt op de juiste plaats in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De documentaire wordt vertoond met een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Beide tracks bestaan vooral uit een voice-over stem en interviews. De documentaire is voorzien van achtergrondmuziek. Zoals het woord het zegt, de muziek blijft op de achtergrond en overstemt de voice-over niet. De documentaire is bedoeld voor de Engelstalige markt. De stemmen van de geïnterviewden worden nagesynchroniseerd. De Dolby Digital 2.0 track doet wat het moet doen. Het geluid wordt verstaanbaar weergegeven. In de Dolby Digital 5.1 track ligt de nadruk op de center- en frontspeakers. De surroundspeakers en LFE-kanaal zijn niet hoorbaar aanwezig. In beide soundtracks varieert het geluid bij de archiefbeelden in kwaliteit. Dat heeft vooral te maken met de leeftijd van de geluidsopnames. De opnames van president Kennedy uit 1963 bevatten veel ruis. Bij de toespraak van Reagan in 1985 is dit veel minder het geval.

Extra's

Deze DVD bevat geen extra’s. De DVD bevat een menuscherm van 1.78:1 in anamorf beeldformaat.

Conclusie

Op 13 augustus 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd. Officieel om de Duitse Democratische Republiek (DDR) te beschermen tegen buitenlandse indringers. Onofficieel om de DDR burgers te weerhouden om naar West-Duitsland te vluchten. Toch waren er mensen die zich niet lieten tegenhouden door deze barrière en spectaculaire ontsnappingsplannen bedachten en uitvoerden. Aan de hand van actuele beelden, reconstructies en animaties geeft de DVD Berlin Wall Escape To Freedom beeld aan de ooggetuige verslagen van deze bijzondere ontsnappingen. De documentaire geeft weinig achtergrondinformatie over het waarom de mensen de DDR wilden ontvluchten. De beeldkwaliteit varieert van zeer goed tot slecht. Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de archiefopnamen. In de Dolby Digital 5.1 track ligt de nadruk op de center- en frontspeakers. De surroundspeakers en LFE-kanaal zijn niet hoorbaar aanwezig. Er zijn geen extra’s op deze DVD te vinden.

Laatste reacties

Mattia dH  |  20-11-2009

Docu's over de DDR zijn altijd interresant, komen alleen al vaak genoeg op TV.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.