Mentalist, The - Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
25-12-2009

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Mentalist, The - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Patrick Jane (Simon Baker) is een voormalig medium. Voor een riant bedrag gaf hij boodschappen van overledenen door aan hun nabestaanden. Hij vergaarde grote roem met zijn talent, maar feitelijk was hij niet meer dan een oplichter. Toen hij betrokken raakte bij het politieonderzoek naar de seriemoordenaar ‘Red John’, besloot deze laatste hem een lesje te leren. Hij vermoorde de vrouw en dochter van Jane, een daad waarvoor Jane nog steeds de schuldgevoelens draagt. Nu werkt hij als informant voor het California Bureau of Investigation. Enerzijds om zijn fouten in het verleden goed te maken, anderzijds om te helpen met de speurtocht naar ‘Red John’. Jane beschikt namelijk over enkele bijzondere kwaliteiten die hem hielpen mensen op te lichten. Hij beschikt over bijzondere vaardigheden op het gebied van observatie, analyse en de menselijke psyche. Hierdoor weet hij leugenaars snel te ontmaskeren en daders te doorgronden.

Commentaar

The Mentalist is een Amerikaanse serie die wordt uitgezonden en gemaakt door de zender CBS. In Nederland is de show te volgen op SBS6. In september 2008 ging de show in Amerika in première, waar het eerste seizoen lovende kritieken en hoge kijkcijfers binnen haalde. De opzet van de serie is vrij simpel te noemen. De hoofdpersoon beschikt over enkele bijzondere talenten die hem in staat stellen mensen te doorgronden. Met deze talenten helpt hij een team van onderzoekers bij diverse misdaden. Het gegeven van een hoofdpersoon werkend in een team is niet echt nieuw en origineel te noemen. Vooral in het genre van de politieseries zijn er talloze van deze shows te vinden. Verfrissend en vernieuwend is The Mentalist dus niet, maar toch nog altijd genietbaar. Dit alles is toe te schrijven aan het team van schrijvers. Zij weten ons enkele geslaagde afleveringen te brengen, afgewisseld met enkele die wat minder spetterend overkomen. De keuze voor de standaard opzet van een team van onderzoekers hindert de schrijvers dan ook in hun opties. Elke aflevering worden we geconfronteerd met een nieuwe zaak, de zaak rond seriemoordenaar ‘Red John’ loopt als een rode draad door het seizoen. Vooral de eerste afleveringen zijn wat zwak te noemen, maar gaandeweg lijken de makers te weten waar ze heen willen. De zaken die we in de afleveringen voorbij zien komen hebben we doorgaans allemaal wel eens eerder gezien. De manier waarop het onderwerp benaderd wordt is wat deze show bijzonder maakt. Hoofdpersonage Patrick Jane kan gerust als een vreemde vogel getypeerd worden. Zijn werkwijze is redelijk onorthodox, aan regels heeft hij doorgaans maling. Het karakter wordt goed neergezet door acteur Simon Baker. De leden van zijn team zijn allemaal anders van karakter, helemaal in stijl van series in dit genre. Voor elke kijker is wel iemand aanwezig die zal bevallen. De betrokken acteurs weten allemaal goede rollen neer te zetten. De karakters zijn ook een reden om deze show te gaan volgen, ze zijn uitstekend geschreven, innemend en ze maken een duidelijke ontwikkeling door. Ook qua uiterlijk en productiewaarde weet de show te overtuigen. De serie is dan ook een aanrader voor mensen die houden van misdaad- en politieseries. Zoals gezegd kan het allemaal niet echt origineel en vernieuwend genoemd worden, maar de makers weten te overtuigen met een over de gehele linie overtuigend en vermakelijk seizoen.

Warner heeft het complete eerste seizoen uitgebracht op DVD. De 23 afleveringen zijn verdeeld over zes schijven, die verpakt zitten in een keepcase met plek voor alle schijven. De keepcase zit op zijn beurt weer verpakt in een stevige slipcase. Bij de uitgave wordt een acht pagina’s tellend boekje geleverd met informatie over de afleveringen en fraaie foto’s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 966 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888037553

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Evidence of a Hit Series
  • Cracking the Crystal Ball: Mentalist vs. Psychic
  • Surveillance Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen van The Mentalist staan anamorf op de DVD’s in het formaat 1.78:1. Op de kwaliteit van het beeld valt eigenlijk weinig aan te merken. Vrijwel alles kan als voldoende bestempeld worden. Zo oogt het beeld mooi scherp en bevat het genoeg detail. We hebben op beide vlakken wel eens betere transfers gezien, maar echt klagen kunnen we ook weer niet. De kleuren komen natuurlijk over, goed verzadigd en mooi fel. Echt donkere scènes komen niet voor, maar degene die wel aanwezig zijn, zijn goed te volgen dankzij een prima contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is voldoende, het aanwezige zwart komt mooi diep over. Er zijn niet veel artefacten te ontdekken. Edge enhancement is soms zichtbaar, maar gelukkig slechts op enkele momenten. Ook bevat het beeld wat ruis, maar niet genoeg om af te leiden.
De afleveringen zijn verdeeld in zes hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De serie is te bekijken met een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) in de originele Engelse taal. De Amerikaanse uitgave van het eerste seizoen heeft Dolby Digital 5.1 geluid, waarom wij dit niet krijgen is ons een raadsel. Toch voldoet het geluid wel, zeker voor een show zoals deze. Het geluid bestaat dan ook voornamelijk uit dialoog, echt veel actiescènes zijn niet aanwezig. De dialogen zijn goed te volgen, evenals de overige geluiden. Het geluid klinkt verder mooi helder, het niveau van detail is voldoende. Er is genoeg laag aanwezig om het geheel niet flets over te laten komen. Ruis en beschadigingen zijn niet aanwezig. Veel meer valt er eigenlijk niet vertellen over het geluid. Het ontbreken van een 5.1 track ten opzichte van de Amerikaanse uitgave is niet iets wat wij toejuichen, maar voor een show als deze voldoet het allemaal.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).De meeste extra’s zijn te vinden op de zesde schijf van deze uitgave. De verwijderde scènes zijn te vinden op de schijf van de betreffende afleveringen. Alle extra’s hebben 1.78:1 anamorf beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid met Nederlandse ondertiteling.

Deleted Scenes
Bij enkele afleveringen zijn verwijderde scènes te bekijken. Deze zijn te bekijken door op het symbool van een schaar te klikken in het keuzemenu van de episodes. Hierna worden direct de scènes afgespeeld.
Bij de volgende afleveringen zijn verwijderde scènes te bekijken: Pilot (Disc 1), Red John’s Friends (Disc 3) en Red John’s Footsteps (Disc 6).

Evidence of a Hit Series (24 min.)
De cast van de show en bedenker Bruno Heller komen aan het woord over de serie. Ze bespreken de personages en de verschillende verhaallijnen. De interviews worden afgewisseld door beelden uit de serie.

Cracking the Crystal Ball: Mentalist vs. Psychic (18 min.)
Medewerkers van de show en experts over paranormaal begaafden komen aan het woord, waar ze hun mening geven over de diverse fenomenen. Redelijk interessant om te horen wat deze mensen ervan vinden, maar het wel of niet geloven in deze begaafden is nog altijd vrij persoonlijk.

Surveillance Video (7 min.)
Een vrij lange reeks bloopers, die bestaan uit de standaard zaken zoals acteurs die zich verspreken. Altijd leuk om te zien.

Conclusie

The Mentalist is een Amerikaanse serie over mentalist Patrick Jane. Hij was eens een beroemd medium, maar werd zwaar gestraft voor het oplichten van mensen. Een seriemoordenaar doodde zijn vrouw en dochter, een reden waarom hij nu samenwerkt met het California Bureau of Investigation. Hij gebruikt zijn bijzondere gaven op het gebied van observatie en analyse om mensen te doorgronden. De show kan niet gezien worden als vernieuwend of verfrissend, maar is wel goed geschreven. In het begin moeten de afleveringen een beetje op gang komen, maar al snel weten de makers waar ze heen willen. Deze uitgave van het eerste seizoen bevat alle 23 afleveringen, verdeeld over zes schijven. Beeld en geluid zijn ruim voldoende, ondanks het ontbreken van het 5.1 geluid dat wel op de Amerikaanse uitgave te vinden is. Er zijn enkele korte extra’s aanwezig, maar vrij weinig voor een uitgave zoals deze.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

freaky  |  28-04-2011

Vandaag the bluray ontvangen van Seizoen 1, het was € 20.69 op amazon.fr dus zal me maar eens wagen aan deze serie.
Lees meer >

JCL  |  27-12-2009

Hij doet kwa "competenties" voor al denken aan Criminal Minds. Alleen dan veel luchtiger en met humor. Net als bij CM draait het om het gedrag van mensen. Ik vi...
Lees meer >

Sneaker  |  27-12-2009

Het lijkt helemaal niet op Medium of The Dead Zone. Het gaat over een man die let op andere dingen dan normale mensen. Hij heeft dus een uitzonderlijk observati...
Lees meer >

Werner  |  26-12-2009

Ik ken de reeks niet, maar bij het lezen van de review kreeg ik een Medium-déjà-vu.
Lees meer >

Nyarlathotep  |  26-12-2009

Doet me lichtjes denken aan The Dead Zone... Al heb ik daar het laatste zeizoen nog niet van gezien. Lijkt deze serie hier veel op?
Lees meer >

JCL  |  25-12-2009

Leuke serie! Het 2e seizoen is, zoals gebruikelijk bij TV series weer een stuk beter. Vooral de humor is erg leuk aan deze serie. Jane is vaak bijzonder bot in ...
Lees meer >

Sneaker  |  25-12-2009

Erg leuke serie, komt er wel eens in.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:3
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.