Good

Recensent:
Koen Koene
11-01-2010

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Good (Blu-ray)
Samenvatting

De literatuurprofessor John Halder (Viggo Mortensen) is een goede, fatsoenlijke Duitser. Wanneer de nazi’s de macht grijpen meent Halder dat lid worden van de nazipartij – ook al is hij het niet eens met hun opvattingen – de enige optie is om verder te komen in zijn carrière. De nazi’s hebben namelijk interesse getoond in het boek over euthanasie dat hij geschreven heeft. Carrièretechnisch blijkt de stap van Halder een goede keus; al gauw weet hij relatief hoge posities te bekleden. Zijn Joodse vriend Maurice (Jason Isaacs) verklaart Halder echter voor gek. Waar is zijn gevoel voor integriteit gebleven? Naarmate de situatie voor de Joodse bevolking van Duitsland steeds somberder wordt, komt Halder voor een keus te staan. Heeft hij het fatsoen om zijn vriend te helpen, of is hij een willoze pion geworden?

Commentaar

Het door Vicente Amorim geregisseerde Good (2008) is gebaseerd op het gelijknamige succesvolle toneelstuk van Cecil Philip Taylor uit 1981. Het stuk, en dus ook de film, speelt zich af rondom de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon John Halder, een Duitse literatuurprofessor, laat zich verleiden om lid te worden van de nazipartij. Ook al is hij het niet eens met hun opvattingen. Hij doet dit omdat het de enige manier lijkt om verder te komen in zijn carrière. Deze stap creëert een spanningsveld dat het beste duidelijk wordt in Halders relatie met zijn Joodse vriend Maurice. Naarmate de situatie voor de Joden in Duitsland steeds grimmiger wordt, wordt duidelijk dat Halder een keus zal moeten maken: zal hij Maurice helpen of niet? Het feit dat Halder überhaupt overweegt om Maurice te helpen maakt hem al meer Schindler dan Eichmann. Iemand die ondanks enkele twijfelachtige keuzes zijn hart niet verloren heeft. Of toch? Good werkt in een rustig tempo naar de conclusie toe. Het begint in de periode dat Hitler aan de macht komt maar de oorlog nog niet begonnen is. De Joodse bevolking van Duitsland ondervindt dan al de eerste, slechts milde gevolgen van Hitlers beleid. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het echter van kwaad tot erger, met de Kristallnacht in november 1938 als eerste grote dieptepunt. Aan het einde van de film is de strijd in volle gang en is men begonnen met het deporteren van de Joden. Er wordt in Good dus een flinke tijdsperiode bestreken. Dit heeft in dit geval tot gevolg dat er in het eerste half uur van de film regelmatig wordt gesprongen in de tijd. Dit is niet helemaal geslaagd. Naast dat dit voor een onnodig fragmentarische vertelling zorgt, is namelijk tevens niet direct duidelijk of er vooruit of terug gesprongen wordt. Nu is dit laatste gaandeweg de scène wel af te leiden, maar het maakt het begin van de film wat moeilijker te volgen dan nodig zou zijn. Te meer omdat men in de tweede helft van Good de flashback-structuur achterwege laat en chronologisch verder gaat. Qua acteerwerk zijn de prestaties ruim voldoende. Hoofdrolspeler Viggo Mortensen acteert zoals gewoonlijk wat droogjes, maar dat past hier redelijk bij de rol. Medespeler Jason Isaacs, die de rol van Maurice vertolkt, is goed op dreef en weet prima te overtuigen. Er wordt overigens gewoon Engels gesproken in de film in plaats van Duits, maar dat is iets wat wel vaker gebeurt (denk bijvoorbeeld aan Valkyrie). Al met al is Good een aardig WOII-drama, dat laat zien het verschil tussen goed en kwaad lang niet altijd zwart-wit is.

Good is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2008
Speelduur: 96 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664068304

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Good heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De resulterende HD-transfer geeft wat scherpte en detaillering betreft weinig reden tot klagen. Weliswaar heeft het beeld regelmatig een behoorlijk wollige aanblik, maar dit is een bewuste keus die prima past bij de sfeer die men wil neerzetten. Ook de goede kleurverzadiging is positief; huidtinten ogen natuurlijk en zowel de sombere als levendige kleursettings verschijnen zonder enige problemen op het scherm. Zwartniveau en schaduwdetail zijn vrij variabel, maar kunnen over het algemeen wel door de beugel. De print is tevens erg schoon, meer dan een incidenteel vuiltje of krasje zul je niet zien. Minder positief is dat de transfer helaas niet vrij is van compressieartefacting. Met name donkere delen in het beeld hebben last van posterisatie en macro blocking. Mede hierdoor zien donkere scènes er beduidend minder goed uit dan beter verlichte fragmenten en shots. Een ander, minder storend minpuntje is de lichte edge enhancement die zo nu en dan te zien is. Zeker geen perfecte transfer dus, maar wel goed genoeg voor voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Good staat in twee varianten op deze BD-uitgave, als Dolby Digital 5.1-track (640kbit/s) en als lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Voor de recensie bekeken we de film met laatstgenoemde audiotrack. Good bevat (logischerwijs) nogal wat dialoogscènes. Tijdens deze scènes komt de spraak netjes uit het midden, met een uitstekende verstaanbaarheid. De achterluidsprekers zorgen op deze momenten voor een ruimtelijk karakter door al dan niet subtiele omgevingsgeluiden te laten horen. Ook de muziek vindt regelmatig de weg naar de achterkanalen, zodat er qua ruimtelijkheid eigenlijk niks te klagen valt. Hetzelfde geldt voor de klank en detaillering van het geluid, die zijn namelijk beide prima. Wat diep laag betreft is er nauwelijk iets te beleven, maar dat is logisch voor dit type film. Klein minpuntje is dat de spraak soms een tikje schel klinkt, maar heel storend is dat niet. Samenvattend dus een prima geluidskwaliteit.

Extra's

Er is geen extra materiaal op deze BD-uitgave aanwezig.

Conclusie

Het WOII-drama Good (2008), gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van C.P. Taylor, toont hoe de Duitse literatuurprofessor John Halder voorafgaande en tijdens de oorlog enkele moeilijke keuzes moet maken. Vooral als het gaat om het helpen van zijn Joodse vriend, iets wat botst met zijn (volgens Halder noodzakelijke) lidmaatschap van de nazipartij. Good is een aardige prent, die na een fragmentarisch en ietwat warrig begin zeker weet boeien. De BD-uitgave heeft een acceptabele beeldkwaliteit en een prima lossless 5.1-track. De uitgave bevat geen extra's.

Laatste reacties

Ron-G  |  03-10-2010

Deze film gelukkig niet voor al te veel geld aangeschaft, ik kon werkelijk geen touw vastknopen aan deze warrige film, je bent zomaar ineens een paar jaar verde...
Lees meer >

Fonzie  |  11-01-2010

Moet eerlijk bekennen dat ik meer DFW-films had gekocht als ze eenzelfde doosje hadden als The Reader (gewoon dun). Vind die dikke echt onnodige ruimte innemen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.