9 (Nine)

Recensent:
Marcel den Haan
09-02-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

9 (Nine) (Blu-ray)
Samenvatting

De aarde is veranderd in een verlaten en vernietigd niemandsland. Na een oorlog tussen de mensen en machines hebben de mensen het onderspit moeten delven. In deze wereld komt de lappenpop 9 (Elijah Wood) tot leven. Hij gaat op pad en komt al snel anderen van zijn soort tegen. Hij wordt meegenomen naar een kleine gemeenschap van poppen, die zich verbergen voor de machines. Deze willen alle poppen vernietigen en ze struinen daarom constant over het landschap. 9 ziet al snel in dat verstoppen geen zin heeft. Hij probeert daarom de anderen ervan te overtuigen zich te verzetten tegen de machines. De laffe leider van de groep wil hier echter niets van weten. De tijd gaat dringen voor de poppen, lukt het 9 om zijn soortgenoten te beschermen?

Commentaar

In 2005 maakte regisseur Shane Acker de korte animatiefilm 9. Deze bijna elf minuten durende short werd goed ontvangen en zelfs genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Best Short Film, Animated’. Hierna besloot hij een lange versie te maken van zijn verhaal rond lappenpop 9. In 2009 verscheen deze film, waarna de prent gemengde kritieken ontving. Vrijwel iedereen was lovend over de gebruikte animatie. Deze was goed gedaan en bovendien verfrissend en anders. Hier kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Vooral de lappenpoppen weten te overtuigen, hoe simpel zij ook in elkaar zitten. Op geen enkel moment heb je het idee naar een ding te kijken, maar naar verschillende levende voorwerpen met emoties. De poppen lijken erg op elkaar, maar de makers hebben de verschillende karakters toch een eigen identiteit weten mee te geven. Dit is heel knap gedaan. Ook de omgevingen zien er fraai uit. Het verhaal viel bij veel mensen echter minder goed. Hier zijn we het gedeeltelijk mee eens. Het verhaal is op sommige momenten namelijk wat langdradig en een echte richting lijkt te ontbreken. Het gegeven is verder ook iets te simpel en niet echt origineel. Vooral het einde is wat tegenvallend. De film eindigt dan ook in een soort anticlimax en dat is zeker jammer. Toch bevat de film genoeg momenten die weten te overtuigen. Dit zijn vooral de actiescènes, die goed gemaakt zijn en lekker spannend. De stemmencast bestaat vrijwel alleen uit bekenden. Mensen als Elijah Wood, Jennifer Connelly, John C. Reilly, Christopher Plummer en Martin Landau zijn toch niet de minsten. Zij hebben allemaal een eigen stemgeluid, iets dat de karakters meer eigenzinnig en uniek maakt. Shane Acker lijkt dus wat moeite te hebben gehad om zijn visie te vertalen naar een avondvullend geheel, ook al duurt de prent nog geen 80 minuten. Vooral op het gebied van karakterontwikkeling en uitleg over de wereld uit het verhaal had er meer gezeten in dit project. Toch is de film leuk om te bekijken en zullen zowel kinderen als volwassenen zich wel vermaken met deze prent. Vooral op het gebied van actie biedt het geheel genoeg vermaak. Ook de animatie is uitstekend gedaan en voegt echt iets toe aan het verhaal.

A-Film heeft 9 op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave. Lees hier onze recensie van de DVD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Avontuur, Drama
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 79 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777930489

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • 9 - The Long and the Short of It
  • The Look of 9
  • Acting Out
  • The Original Short

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde. Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

Deze Blu-ray Disc van 9 laat een uitstekende beeldkwaliteit zien. Op alle vlakken is deze uitgave een vooruitgang ten opzichte van de DVD. Het beeld is veel scherper en de mate van detail is indrukwekkend. Zelfs de allerkleinste details op de stof van de poppen is goed zichtbaar. Het beeld bevat veel diepte en geeft de verlaten en sombere wereld goed weer. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit donkere tinten, maar deze worden allemaal mooi fel weergegeven. De verzadiging is zeer goed en het beeld bevat vele kleurschakeringen. Het contrast en schaduwdetail zijn ook zeer goed, hierdoor zijn de vaak donkere beelden goed te volgen. Het zwartniveau is ruim voldoende. Artefacten zijn niet aanwezig, de kleine probleempjes van de DVD ontbreken. Een zeer goede beeldkwaliteit die deze sfeervolle film goed tot zijn recht laat komen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (16bit/48kHz) op de uitgave. Net als het beeld is ook het geluid van zeer goede kwaliteit. De film bevat vrij veel actiescènes, die erg dynamisch klinken en bovendien zeer ruimtelijk overkomen. Tijdens deze momenten worden alle kanalen bij het geheel betrokken. Wat vooral opvalt, is het strakke en diepgaande laag uit de subwoofer. De film bevat enkele momenten waarbij de ramen staan te trillen in hun sponningen. De dialogen zijn goed te volgen, ook tijdens de actiescènes. Ze klinken mooi helder en komen netjes uit de centerspeaker. De muziek en overige geluiden worden goed weergegeven door de frontspeakers. Er is sprake van een goede scheiding van de kanalen, waarbij het geluid zich natuurlijk over de kanalen beweegt. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De schijf start op met een taalkeuzemenu. Na enkele waarschuwingen kom je terecht in het hoofdmenu, waar alle instellingen te maken zijn. Ook is er een pop-up menu aanwezig, dat tijdens het afspelen van de film over het actieve beeld wordt weergegeven. De extra’s zijn gelijk aan die op de DVD, de meeste zijn in HD te bekijken. Het beeld is dan 1080p, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Deleted Scenes (7 min.)
Vijf verwijderde scènes die los van elkaar te bekijken zijn of achter elkaar. Het betreft hier niet afgemaakte scènes met dus alleen penstrepen en soms wat kleur.
Het beeld is 480p.

9 - The Long and Short of It (16 min.)
De makers komen aan het woord over het verhaal en de ontwikkeling van korte film naar avondvullend.

The Look of 9 (13 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden, een kijkje naar het uiterlijk van de film en de sfeer die de makers wilden neerzetten.

Acting Out (5 min.)
Hier komen de animators aan het woord over de moeilijke taak die zij hadden met het uitwerken van de verschillende personages.

9 - The Original Short (11 min.)
De korte film die de aanleiding was voor het maken van de hier besproken avondvullende prent. Deze gelauwerde film is te bekijken met of zonder commentaar van regisseur Shane Acker en animator Joe Ksander. De film bevat geen dialoog en is qua opzet minder groots dan zijn grotere broer, maar nog altijd uitstekend gemaakt. Op veel vlakken zelfs beter dan de langere film.

Audiocommentaar
Regisseur en schrijver Shane Acker, animator Joe Ksander, 'Head of Story' Ryan O'Laughlin en editor Nick Kenway leveren commentaar tijdens de film. De groep kletst er lekker op los, veel informatie gevend over de prent en de ontwikkeling ervan. Het gehele commentaar is leuk en informatief en zeker een aanrader voor liefhebbers van de film. Het commentaar is te vinden in het menu van het geluid.

Conclusie

De lappenpop 9 wordt wakker in een verlaten en verwoeste wereld. De mensheid is uitgeroeid na een oorlog met de machines. 9 komt al snel enkele soortgenoten tegen, die in angst leven voor de mechanische monsters. Dekking zoeken is wat zij doen, maar 9 denkt dat het beter zou zijn de confrontatie aan te gaan. De leider van de poppen is het hier echter niet mee eens. De animatiefilm 9 schetst een somber beeld van de toekomstige wereld. De film is gebaseerd op een korte animatiefilm met dezelfde titel. Het verhaal is soms wat langdradig, maar de animatie is goed gedaan. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, die op alle vlakken beter zijn dan de DVD. De extra’s zijn gelijk en zijn wat kort van speelduur.

Laatste reacties

Richard B.  |  07-07-2011

De animatie van deze film is mooi, maar het verhaal is een beetje een zootje. Het plot is een aaneenknoping van scenes en te weinig een echt verhaal. En het ver...
Lees meer >

Ron-G  |  21-10-2010

Een prettige verrassing deze film, heb me er heerlijk bij vermaakt, het verhaal is misschien wat dun, en linkt naar mijn idee een beetje op de Terminator cyclus...
Lees meer >

O.v.Dijk  |  23-03-2010

schitterende film echt mooi gemaakt, jammer dat het einde wat tegenviel maar ach je kan niet alles hebben :P
Lees meer >

Sander Haarmans  |  10-02-2010

Erg mooie film en idd fantastisch beeld en geluid, persoonlijk vind ik wel dat het LFE kanaal iets te overheersend aanwezig is.
Lees meer >

Ron-G  |  10-02-2010

Word blinde aanschaf, vind hem nu alleen nog iets te prijzig, maar komt er zeker.........
Lees meer >

Claudio Santulli  |  09-02-2010

Ik had niet veel verwacht van en de film en de uitgave zelf. Maar in beidde gevallen zat ik er naast. Best leuk verhaal en sublieme beeld en geluidskwaliteit!
Lees meer >

Coen P.  |  09-02-2010

Krijg deze snel binnen, ben benieuwd! (y)
Lees meer >

Nyarlathotep  |  09-02-2010

Inderdaad een zeer fraai uitgevoerde film. Het verhaal is misschien wat magertjes, maar dat mag voor de HD liefhebbers de pret niet drukken. Bij Amazon heb ik d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.