Scream 2

Recensent:
Marcel den Haan
03-05-2010

Totaalbeoordeling:

5
Blu-ray

Scream 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Twee jaar zijn gepasseerd sinds het stadje Woodsboro werd opgeschrikt door enkele brute moorden. Sidney Prescott (Neve Campbell), die alles van nabij meemaakte, probeert haar leven opnieuw op te pakken. Ze studeert aan het prestigieuze Windsor College. Het verleden blijft haar echter achtervolgen, als blijkt dat er een film gemaakt gaat worden over de moorden. De film is gebaseerd op een boek dat is geschreven door journaliste Gale Weathers (Courtney Cox). Ook zij was getuige van de eerste reeks moorden in Woodsboro. Op een dag wordt Sidney gebeld door iemand die een nieuwe reeks moorden aankondigt. De première van de film komt naderbij, maar tegelijkertijd beginnen ook de eerste doden te vallen. Het is duidelijk, de moordenaar is terug en Sidney moet andermaal de confrontatie aangaan met deze gestoorde gek.

Commentaar

In 1996 verscheen Scream in de bioscopen. De film werd geregisseerd door Wes Craven, een icoon in het horrorgenre. Met Scream zette hij het genre van de “Teen Slasher” film opnieuw in het spotlicht. De prent was dan ook een groot succes en ontketende een reeks films die allemaal geïnspireerd waren op het gegeven van Scream. Denk hierbij aan films als I Know What You Did Last Summer, Urban Legend en Valentine. Het verhaal van Scream zat erg goed in elkaar en stak zelfs de draak met de horrorfilm. Schrijver Kevin Williamson liet de karakters regelmatig de regels van het genre opnoemen, regels waaraan je moest houden als je de film wilde overleven. Uiteraard hielden de karakters zich zelf maar matig aan deze regels, gezien de vele moorden. Het succes van de prent zorgde er uiteraard voor dat er al snel een vervolg uitkwam. Het hier besproken Scream 2 gaat verder waar de eerste ophield en wederom zien we hoofdpersoon Sidney Prescott die geteisterd wordt door de gemaskerde moordenaar. Ook deze keer worden we getrakteerd op karakters die de regels van horrorfilms bespreken, in het bijzonder de regels voor een succesvol vervolg. De toon van de film is wat lichter dan die van het eerste deel. Uiteraard zijn er de nodige moorden aanwezig, maar dit wordt wat luchtiger gebracht. De slimme referenties en parodieën op horrorfilms komen hierdoor beter uit de verf. Net als bij het eerste deel worden de moorden niet erg expliciet in beeld gebracht. Bloed en gore zijn daarom maar spaarzaam aanwezig, een reden waarom de echte verstokte horrorfan de Scream films liever links laat liggen. Voor de doelgroep en mensen die wel houden van een spannende thriller is het allemaal wel genietbaar. Verwacht geen hoogstaand stukje filmwerk met nagelbijtende spanning, maar als tussendoortje voldoet het allemaal prima. Het uiterlijk is namelijk prima verzorgd, evenals de spanningopbouw en de uitwerking van de karakters. De cast is grotendeels gelijk aan die van het eerste deel. Neve Campbell herhaalt haar rol als Sidney Prescott, maar ook mensen als Courtney Cox, David Arquette en Jamie Kennedy zijn weer te bewonderen. Zij worden aangevuld met onder andere Omar Epps, Jada Pinkett Smith, Liev Schreiber en Sarah Michelle Gellar.
Samenvattend kunnen we stellen dat Scream 2 een passend vervolg is op het succesvolle eerste deel. Uiteraard is de verrassing er wel een beetje af, maar als je weet wat je kunt verwachten valt er genoeg te genieten.

Scream 2 werd jaren geleden al op DVD uitgebracht. E1 Entertainment heeft de film nu op Blu-ray Disc gereleased, waarvan hieronder onze bespreking te lezen is.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1997
Speelduur: 115 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045220860

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het High Definition (HD) beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec. De beeldfrequentie van deze uitgave is 50i (interlaced), hetgeen dus 50 halve beeldjes per seconde inhoudt. Het beeld op deze uitgave is dus niet 1080p. De oorspronkelijke beeldfrequentie van de film is 24 hele beeldjes per seconde. Dit betekent dat bij deze HD transfer van de film, net als bij een standaard PAL DVD release, een 4% afspeelversnelling is toegepast. De toegepaste versnelling heeft geen gevolgen voor de beeldkwaliteit, maar is wel merkbaar bij het geluid. Zie hiervoor onder Geluidskwaliteit. De toepassing van het interlaced beeld betekent dat de uiteindelijke beeldkwaliteit ook afhankelijk is van de kwaliteit van de de-interlacer in je BD-speler of weergavescherm.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de transfer van Scream 2 op Blu-ray Disc is matig van kwaliteit. Het beeld laat een verbeterde scherpte zien ten opzichte van de DVD, maar te weinig om indruk te maken. Ook het detail is hier beter verzorgd, maar hier geldt hetzelfde als bij de scherpte. De close-ups zien er nog het beste uit, hier zijn de scherpte en detail voldoende. De wijdere shots zijn echter onder de maat. De kleuren ogen wat uitgewassen en hadden veel feller mogen zijn. Het beeld heeft nu een gedateerd uiterlijk, wat versterkt wordt door de tegenvallende scherpte. De kleuren ogen wel natuurlijk, maar missen de verzadiging die we vaak zien bij films op dit medium. Verder is het contrast wat te hoog, waardoor vooral donkere scènes niet goed uit de verf komen. Het zwartniveau is dan ook onvoldoende, het zwart neigt soms teveel naar grijs. Het schaduwdetail is redelijk te noemen, waardoor de vaak aanwezige donkere momenten goed te volgen zijn. Ook hier was echter ruimte voor verbetering geweest. Filmgrain is aanwezig, maar in lichte mate. Er zijn hier en daar wat lichte spetters te zien, maar over het algemeen oogt het beeld mooi schoon. Ook is er regelmatig edge enhancement aanwezig, gecombineerd met momenten van aliasing. Een tegenvallende transfer die, in combinatie met de verkeerde resolutie, onvoldoende is voor een film op Blu-ray Disc.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1 track (16bit/48kHz) is gelukkig beter van kwaliteit dan het beeld. Toch kan ook het geluid niet hoogstaand genoemd worden, voldoende is het echter wel. De track richt zich op de voorste kanalen, waar de dialogen netjes uit de centerspeaker komen. Deze zijn goed te volgen en klinken mooi helder. De frontspeakers geven de muziek weer en overige geluiden. Er is weinig scheiding van de kanalen, het geluid komt vaak uit beide speakers tegelijkertijd. De surrounds worden hier en daar gebruikt voor het weergeven van effecten en omgevingsgeluiden. Zoals gezegd is dit niet echt vaak het geval en de ruimtelijkheid valt dan ook tegen. Dit geldt ook voor de dynamiek en het detail. De track klinkt dan ook vrij vlak met weinig echte uitschieters. Veel zachtere geluiden zijn moeilijk te onderscheiden. Het LFE-kanaal laat zo nu en dan een redelijke hoeveelheid laag horen. Dit had wel iets meer mogen zijn, dan had de track meer indruk kunnen maken. Ook waren sommige scènes en schrikmomenten dan wat beter overgekomen. De track klinkt verder helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Zoals bij het onderdeel Beeldkwaliteit al is opgemerkt, is dit een uitgave waarbij WEL een vier procent versnelling is toegepast. Dit heeft invloed op de geluidskwaliteit. De DTS-HD track zou voller en dynamischer klinken als de 4% versnelling achterwege was gebleven. Dit is een redelijk klinkende soundtrack, maar bij Blu-ray Disc uitgaven leggen we de beoordelingslat een stukje hoger en trekken daarom één punt van de score af.

Extra's

Na het opstarten van de schijf volgen er enkele trailers van andere E1 Entertainment BD-uitgaven. Hierna wordt direct met de film begonnen. Er is geen menu aanwezig, zelfs geen pop-up menu dat is op te roepen tijdens het afspelen van de film. De uitgave bevat net als de DVD geen extra’s.

Conclusie

Scream 2 is het vervolg op de gelijknamige horrorfilm uit 1996. Wes Craven is andermaal verantwoordelijk voor de regie. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel ophield. Wederom zien we de hoofdpersonen die geteisterd worden door een gemaskerde moordenaar. De film is wat luchtiger dan zijn voorganger, maar nog altijd het bekijken waard. Het bloedgehalte is vrij laag, dus de verstokte horrorfan zal weinig van zijn gading vinden. Deze BD-uitgave is matig verzorgd, vooral het beeld had veel beter kunnen zijn. Maar ook het geluid scoort maar een nipte voldoende, bovendien zijn er geen extra’s aanwezig.

Laatste reacties

Radiant  |  05-05-2010

Ondanks de matige recensie ga ik hem toch kopen. Scream 1 en 2 zijn imo erg leuk. Heb ze wel op VHS band liggen , maar die kwaliteit is niet al te best meer. Ha...
Lees meer >

pietdvd  |  03-05-2010

Na het opstarten van de schijf volgen er enkele trailers van andere E1 Entertainment BD-uitgaven. En dat zijn deze (bron: dvd-home): De Blu-ray Disc start met ...
Lees meer >

thomas-swa!  |  03-05-2010

Bah! Weer een misser van E1! Deze laat ik dus mooi links liggen :(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.