Punt, de

Recensent:
Patrick van den Hul
05-05-2010

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Punt, de (DVD)
Samenvatting

Op 23 mei 1977 wordt er omstreeks 9.00 aan de noodrem getrokken van de intercity Assen-Groningen, ter hoogte van het Drentse plaatsje De Punt. Een groep van negen gewapende Zuid-Molukse jongeren kaapt de trein. Deze kaping volgt op een eerdere gebeurtenis in december 1975, waarbij eveneens een trein gekaapt werd met hetzelfde doel. Dit betreft de eis aan de regering om hun belofte in te lossen die ze begin jaren '50 gemaakt hebben, toen Zuid-Molukkers voor een korte tijd in Nederland verbleven. Enkel tot - zo werd hen beloofd - de Molukken hun eigen staat zouden kunnen oprichten. Deze korte tijd werd echter 25 jaar en de Molukkers zijn het zat. Een aantal van hen wendt zich tot de treinkaping als middel om de regering eindelijk te bewegen in actie te komen. Tevergeefs, zo blijkt. Na 482 uur (20 dagen) wordt de situatie onhoudbaar en besluit men in te grijpen. In de bestorming van de trein komen twee van de gegijzelden en zes van de kapers om het leven. Dertig jaar later besluit een omroep om een programma te maken waarin vijf mensen die nauw betrokken waren bij de kaping, worden uitgenodigd. Deze uitnodiging brengt oude herinneringen weer boven bij de betrokkenen en leidt tot fikse discussie.

Commentaar

In 2008 maakte Paula van der Oest al een telefilm over de Molukse treinkaping in 2008 bij Wijster, vernoemd naar deze plaats. Deze bespreking gaat over de productie van Gouden Beer winnaar Hanro Smitsman (Schemer, Skin). Slechts een jaar later gemaakt, handelt deze over de treinkaping die in 1977 plaatsvond bij De Punt. Ook deze film is vernoemd naar de plaats waar de tragische gebeurtenissen zich afspeelden en het ligt dan ook voor de hand om de films als een (on-officieel) tweeluik te zien. Voor de hoofdrollen heeft Smitsman een aantal klasse Nederlandse karakteracteurs weten te verzamelen, waarvan Martin Schwab misschien wel de bekendste is vanwege zijn rol in de populaire politieserie Baantjer. Om de gebeurtenissen zorgvuldig te reconstrueren heeft men gebruik kunnen maken van een origineel treinstel van het Nederlands Spoorwegmuseum voor de binnenopnamen. Voor de buitenopnamen is een trein geleend van de Stichting Mat '54 Hondekop-vier. De filmlocatie is vrijwel gelijk aan die waar het gebeuren oorspronkelijk heeft plaatsgevonden. Niet dat we veel te zien krijgen van de omgeving, het narratief richt zich namelijk vooral op de externe partijen zoals het commandoteam dat nabij gestationeerd is. Verder zien we flashbacks van het leven van de vrouwelijke kaper voor de fatale dag. Tevens in het verhaal verweven is een televisieprogramma dat zich in het heden afspeelt en waarvoor betrokkenen zijn uitgenodigd. Door deze vele verhaallijnen wordt het nergens saai en blijft de spanning er goed in. Smitsman verdient alle lof voor de manier waarop hij deze vertelling op dergelijke inventieve en niet-chronologische wijze vertelt, zonder daarmee verwarring te zaaien. Waar De Punt echter onvermijdelijk in moet boeten is op het gebied van diepgang. Er zijn zeker enkele emotionele scènes en de meeste karakters worden redelijk geschetst, maar door de zeer korte speelduur en de vele verhaallijnen blijft het allemaal wat oppervlakkig. Daarnaast komt de film visueel gezien erg vlakjes over en valt er wat dat betreft dus weinig tot niets te genieten. De Punt kan zeker doorgaan voor een realistische, zelfs documentaire-achtige reconstructie. Als speelfilm met boeiende karakters en een fatsoenlijke spanningsboog, mist het toch iets. Desalniettemin kunnen geïnteresseerden zich hier geen buil aan vallen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053013065

Extra's

  • Teaser trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding is de originele van 1.78:1, gepresenteerd op anamorfe wijze. Wat direct opvalt aan de transfer is dat de scherpte ondermaats is, zeker voor een recente productie als deze. Het detail is nogal beperkt, vooral in overzichtsshots. Dit kan waarschijnlijk verklaard worden door overmatige compressie. Er is namelijk gebruik gemaakt van een enkellaags DVD waarvan slechts 3,8GB is gebruikt. Daarnaast zijn de kleuren nogal flets en had het beeld best wat meer contrast kunnen gebruiken. De schaduwen slibben gelukkig niet dicht en het zwartniveau is ook in orde. Wat ook spreekt voor de transfer is de afwezigheid van defecten. Er is geen spatje te bekennen. Af en toe is er wat filmische grain zichtbaar. Zonde dat er zoveel is ingeboet op de scherpte.
De film is verdeeld in 7 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling is essentieel, omdat redelijke delen van de film Moluks zijn gesproken. Het zijn dan ook alleen deze fragmenten die zijn ondertiteld. Daarnaast heeft men duidelijk rekening gehouden met internationale kopers, er is tevens Engelse ondertiteling beschikbaar.

Geluidskwaliteit

Zoals eerder aangegeven, is er gebruik gemaakt van een enkellaags DVD, waardoor de beschikbare ruimte nogal beperkt is. Waarschijnlijk als gevolg hiervan moeten we het doen met een Nederlands en Moluks gesproken Dolby Digital 2.0 (224kb/s) track. Het kan ook te maken hebben met het feit dat het hier een film uit het Telefilm programma van de publieke omroep betreft, waardoor de financiële middelen voor een 5.1 geluidsmix wellicht beperkt zijn geweest. Dit was niet zo'n probleem geweest als de film louter dialogen bevatte, maar er zijn wel degelijk scènes die een stuk meer impact hadden gehad, wanneer de subwoofer en de achterste speakers er een rol in hadden kunnen spelen. Dat gezegd hebbende, is de track wel kraakhelder en komen dialogen duidelijk verstaanbaar en goed geconcentreerd uit de voorste speakers. De stereospreiding is wat magertjes. Ook tijdens de meest heftige scènes zijn hier enkel de muziek en wat echo's van geweerschoten te horen. Een gemiste kans deze geluidstrack.

Extra's

De DVD zit verpakt in een keepcase waarvan de cover nogal amateuristisch aandoet, de personen zijn wel erg duidelijk via een beeldbewerkingsprogramma op de achtergrond geplaatst. Buiten een teaser trailer zijn er helaas geen extra's.

Teaser trailer (1 min.)
Vanuit het hoofdmenu is een teaser trailer van De Punt benaderbaar, deze duurt ongeveer een minuut en heeft dezelfde beeld en geluidsspecificaties als de hoofdfilm.

Conclusie

In 1977 vond er in Drenthe een treinkaping plaats door Molukse jongeren, die Nederland en haar regering drie weken lang in spanning hield, voordat er met geweld werd ingegrepen door het Nederlandse leger. Hanro Smitsman hervertelt deze gebeurtenissen op pakkende wijze en maakt hierbij gebruik van een inventieve vertelstructuur en prima acteurs, maar het eindresultaat voelt meer aan als documentaire dan als een speelfilm. De DVD stelt helaas teleur. Beeld en geluid zijn beide ondermaats. Extra's ontbreken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.