Dire Straits - Alchemy Live

Recensent:
Ludo Keeris
18-05-2010

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Dire Straits - Alchemy Live (DVD)
Samenvatting

In 1982 had het Britse Dire Straits de plaat Love Over Gold uitgebracht, voor hen op dat moment het meest succesvolle album. In de jaren daarna toerde de band over de gehele wereld. Een van de optredens was op 23 juli 1983 in een uitverkochte Hammersmith Odeon in Londen. Dat concert werd vastgelegd op film en audiotape en later uitgebracht als Alchemy Live op video, dubbelelpee en dubbel-CD. Elf nummers van die avond (inclusief intro) zijn nu ook uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc.

1. Intro (Saturday Night At the Movies)
2. Once Upon a Time in the West
3. Expresso Love
4. Romeo and Juliet
5. Private Investigations
6. Sultans of Swing
7. Two Young Lovers
8. Tunnel of Love
9. Telegraph Road
10. Solid Rock
11. Going Home

Commentaar

Dire Straits is de band van zanger/gitarist Mark Knopfler. Na de oprichting in 1977 werd al snel de gelijknamige elpee Dire Straits uitgebracht, met daarop het nummer Sultans of Swing. De jaren daarna werd er bijna elk jaar een nieuwe plaat uitgebracht (alleen in 1981 niet) met uiteindelijk in 1982 Love Over Gold. Dat was op dat moment hun meest succesvolle en creatieve plaat. Ter gelegenheid van die plaat werd er een wereldtournee opgezet, die de band in juli 1983 in thuisland Groot Brittannië bracht. Van het concert op 23 juli in de Hammersmith Odeon in Londen werden opnames gemaakt, die in 1984 zijn uitgebracht op de video en elpee/CD Alchemy Live. Dat is daarmee de eerste live-plaat van Dire Straits, na vier studioplaten. De band speelt ruim anderhalf uur, maar toch niet meer dan elf nummers plus een intro. Het zijn voornamelijk lange uitvoeringen van bestaande nummers, met veelal nieuwe arrangementen en improvisaties. Na het intro opent men zoals gebruikelijk met Once Upon A Time in the West van de elpee Communiqué. Het enige nummer dat die avond wel werd gespeeld, maar niet op de video/DVD/Blu-ray Disc terecht is gekomen is Love Over Gold. Dit nummer staat weer wel op de dubbel-CD. Dire Straits is goed op dreef en straalt enthousiasme uit, dat direct overslaat op het publiek. Dat zingt en klapt naar hartenlust mee. Vlotte nummers als Sultans of Swing, Solid Rock en Tunnel of Love worden afgewisseld met meer rustige en gedragen nummers als Private Investigations en Telegraph Road. Het afsluitende nummer Going Home is niet van Dire Straits zelf, maar komt van de soundtrack van de film Local Hero, die door Mark Knopfler is gecomponeerd. Het is voor het publiek in ieder geval duidelijk dat dit het laatste nummer van de avond is. Tijdens het spelen worden de microfoons en apparatuur al ingepakt door de roadies van de band! Een originele afsluiting van een concert, dat mag gezegd worden. Het cleane gitaargeluid van Mark Knopfler is heel herkenbaar en zijn manier van spelen – zonder plectrum – oogst nog steeds alom bewondering. De band speelt niet geheel foutloos, maar dat mag absoluut de pret niet drukken. Alchemy is zonder overdubs in de studio juist een eerlijke en pure live-registratie geworden.

Het concert is uitgebracht op DVD, Blu-ray Disc en Limited Edition DVD, inclusief 2 live-CD's. We bespreken hieronder de DVD.

Filmspecs

Regisseur

Peter Sinclair

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1984
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602527336305

Extra's

  • Documentaire
  • The Old Grey Whistle Test

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert van Dire Straits is opgenomen op 16mm film (iets wat je je nu niet meer kunt voorstellen). De opnames zijn in 1.33:1 (4x3) beeldformaat en als zodanig zien we dat ook terug op deze DVD. Het betreft een opname in NTSC-formaat. Bij het bekijken via een projector of een PC kan eventueel interlacing optreden. Projectleider Dick Carruthers heeft er op toegezien dat het beeld digitaal werd opgeknapt. Dat is slechts ten dele gelukt. Het is duidelijk dat de opnames al meer dan 25 jaar oud zijn. We zien geen filmgrain, maar wel een heleboel beeldruis. De scherpte en detaillering zijn heel erg matig en het ziet er ook heel donker uit. Slechts bij het laatste nummer Going Home is het podium volledig uitgelicht, voor de rest zien we slechts de muzikanten in de spotlights, de rest is volledig zwart. Bij het laatste nummer is ook regelmatig een flinke filmhaar in beeld te zien, die ook al bij de videoband aanwezig was. Men heeft niet de moeite genomen om deze digitaal weg te poetsen, wat ook een hels karwei zou zijn geweest, zo pontificaal is deze haar zichtbaar. Zo te zien is dit de hoogst haalbare kwaliteit die het originele materiaal in zich heeft, maar of dit een aanschaf op DVD rechtvaardigt vraag ik me af.
Het concert is onderverdeeld in 11 hoofdstukken, waarbij elk nummer z'n eigen chapterstop heeft.

Geluidskwaliteit

Het concert staat in twee geluidsformaten op de DVD; een LPCM 2.0 (1536 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) track. Het geluid is digitaal geremastered en bij het DTS-geluid voorzien van een 5.1-mix. Om te beginnen het LPCM 2.0 geluid. Dat klinkt zeer gedetailleerd en mooi helder met een goede spreiding in het stereo. Het laag klinkt prachtig diep en vol, wat erg mooi naar voren komt bij het basstuk in Private Investigations. Ook het DTS 5.1 geluid is erg goed. Het klinkt mooi ruimtelijk door de aanwezigheid van het enthousiaste publiek en de echo van de muziek in de achterste kanalen. De voorste kanalen hebben een mooie balans tussen zang en muziek. Je kunt horen dat er nog behoorlijk geknutseld is aan het geluid, want regelmatig zijn de bromtonen van de gitaarversterkers weggemixt. Dit is echter alleen hoorbaar als je met koptelefoon luistert. Met het geluid is in ieder geval niets mis!

Extra's

De DVD heeft een menu in 1.33:1 (4x3) beeldformaat met het begin van Sultans of Swing als achtergrondgeluid. Naast de hieronder genoemde extra's zit er ook een klein boekje bij de DVD met een tekst van Paul Sexton, die de carrière van Dire Straits beschrijft.

Live at the Old Grey Whistle Test (14 min)
Twee opnames van Dire Straits tijdens het bekende BBC-programma The Old Grey Whistle Test. Het betreft een uitvoering van Tunnel of Love uit 1980 en Sultans of Swing uit 1978. Beide opnames zijn in 1.33:1 beeldformaat en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Documentaire: BBC-Arena: Dire Straits (58 min)
Een klein uur durende documentaire van de BBC over Dire Straits, ten tijde van de opnames van de elpee Making Movies. We zien de band in de studio, op het podium en er zijn interviews met de bandleden. Opvallend is de aanwezigheid van het nummer en de clip van Twisting by the Pool, dat pas in 1983 voor het eerst op vinyl verscheen. De documentaire is in 1.33:1 beeldformaat en Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s) geluid. Er zijn verschillende ondertitelsporen beschikbaar, maar geen Nederlands.

Conclusie

Op 23 juli 1983 speelde Dire Straits in de Londense Hammersmith Odeon. Het concert werd opgenomen op beeld en geluid, wat uitgebracht werd als Alchemy Live. Bijna 27 jaar later is dit concert nu ook verkrijgbaar op DVD, Blu-ray Disc en Limited Edition DVD met 2 CD's. Het concert is uitstekend met goede versies van hun grote hits van toen. Het beeld van deze DVD is echter niet goed, ondanks dat het digitaal is opgeknapt. Het is waarschijnlijk wel het beste wat er van te maken valt, maar het is nog steeds ondermaats. Het geluid daarentegen is erg goed. De als extra bijgesloten documentaire geeft een mooi beeld van Dire Straits van voor 1980. De vraag is echter of deze DVD enige waarde heeft vanwege de toch wel erg magere beeldkwaliteit. Wat dat betreft dus echt alleen voor de fans.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Roy de Jong  |  02-06-2010

Enigzins verbazend dat er ook een BD wordt uitgegeven als de beeld-kwaliteit zo laag is. Maar het zal er ook niet slechter van worden :-| Toch is het beeld van...
Lees meer >

snowowl  |  23-05-2010

Portobello Belle, Industrial Disease,Twisting By The Pool werd die avond ook gespeeld maar niet meegenomen in de release. Ik had stil gehoopt op de komplete reg...
Lees meer >

Werner  |  18-05-2010

Deze is dus niet Bluray waardig Uit Arnolds bevindingen trek ik net de tegengestelde conclusie.
Lees meer >

jerox  |  18-05-2010

Deze is dus niet Bluray waardig
Lees meer >

.:Quadran:.  |  18-05-2010

idd ik zet wel vaker het beeld af, en beluister enkel de muziek bij concert-dvd's of -blu-rays. btw Tom Petty z'n nieuwe album komt uit op Blu-ray Audio only d...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  18-05-2010

Enigzins verbazend dat er ook een BD wordt uitgegeven als de beeld-kwaliteit zo laag is. Maar het zal er ook niet slechter van worden :-| Toch is het beeld van ...
Lees meer >

Ralph71  |  18-05-2010

Lekker belangrijk hoe het beeld eruit ziet, het gaat toch om het geluid! :)
Lees meer >

Ge_Someone  |  18-05-2010

Enigzins verbazend dat er ook een BD wordt uitgegeven als de beeld-kwaliteit zo laag is. Maar het zal er ook niet slechter van worden :-|
Lees meer >

Werner  |  18-05-2010

Ik heb ondanks de doemberichten over de beeldkwaliteit toch de Blu-ray besteld. Die was maar een paar cent duurder bij cd-wow, was in totaal ongeveer de helft v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.