Wereld Draait #2, De

Recensent:
Ludo Keeris
30-05-2010

Totaalbeoordeling:

2.8
DVD

Wereld Draait #2, De (DVD)
Samenvatting

Tijdens elke uitzending van het VARA-programma De Wereld Draait Door is er een kort optreden van een band of artiest. Vaak gaat het om jong en nieuw talent, een enkele keer is het een gerenommeerde naam die langskomt. Een aantal van deze korte optredens (ze duren meestal tussen de één en anderhalve minuut) zijn verzameld op deze uitgave van De Wereld Draait. De volgende artiesten spelen op deze DVD:
01. Absynthe Minded - Envoi
02. Dio & The Madd Ft Sef - Aye
03. Go Back To The Zoo - Electric
04. Trixie Whitley - I'd Rather Go Blind
05. Waylon - Wicked Way
06. Triggerfinger - First Taste
07. Typhoon En Ncc - Licht Uit
08. Laura Jansen - Single Girls
09. Roos & Torre - Iemand Dood
10. Rigby - One Song
11. Jenny Lane - Say Say Say
12. Dez Mona - Carry On
13. Caro Emerald - Back It Up
14. Blaudzun - Quiet German Girls
15. Sungrazer - Common Believer
16. Anneke Van Giersbergen - Hey Okay
17. Tim Knol - Silverman Hotel
18. The Q4 One Of These Days
19. Elske Dewall - A Day Like Today
20. Aux Raus - Amping On Blanks

Commentaar

Wie regelmatig het door Mathijs van Nieuwkerk gepresenteerde De Wereld Draait Door (DWDD), van de VARA, kijkt weet dat er dagelijks een kort optreden is van een, meestal, Nederlandse artiest of band. Een heel enkele keer is er een Vlaamse gast en bij hoge uitzondering een internationale band of artiest. Het afgelopen seizoen zijn er dan ook veel nieuwe namen voorbij gekomen in dit programma. Een enkeling heeft al enige status opgebouwd, zoals Rigby, Anneke van Giersbergen en vooral Caro Emerald. Van anderen horen we niet zo veel meer. Maar wat niet is, kan nog komen. De titel De Wereld Draait #2 is, zoals de titel al doet vermoeden, de tweede editie uit deze reeks. In 2009 was de eerste uitgave te koop. Ook bestaat er een DVD van DWDD met hoogtepunten uit de seizoenen 2005-2007, maar dat betreft gasten en niet de artiesten. Deze nieuwe uitgave betreft juist alleen de artiesten, zonder de gasten. Af en toe zien we nog een aankondiging van Mathijs van Nieuwkerk, maar meestal begint men direct te spelen. Een afkondiging is er ook niet, alleen het applaus van het publiek, dat weggefaded wordt als het nummer is afgelopen. En meer dan één tot anderhalve minuut krijgen we in eerste instantie ook niet te horen. Daarvoor moet je op het tweede gedeelte van de DVD zijn, waar de wat uitgebreidere versies van de nummers te zien zijn. Deze zijn tijdens de repetities van DWDD opgenomen. Maar wat dan het nut is van de eerste nummers ontgaat mij een beetje. Eerst één minuut van een nummer beluisteren, om kort daarna een versie van 3 minuten te bekijken. Alleen de echte fans van de op deze DVD aanwezige artiesten zullen dit interessant vinden. En wie echt fan is heeft de muziek al in huis, dan is de bonus-CD met de studioversies van het nummer ook niet interessant. Wie op zoek is naar de nieuwe Nederlandse en Vlaamse artiesten kan misschien nog wat met deze DVD. Maar daar houdt het ook wel een beetje mee op. Er zijn niet veel DVD's waarvan de extra's interessanter zijn dan het hoofdprogramma. De Wereld Draait #2 is er één van.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek, TV
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 28 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: VARA
EAN: 9789063011802

Extra's

  • CD
  • De Wereld Draait Warm

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De optredens zijn rechtstreeks afkomstig van de uitzendband. Er is niets aan veranderd, ook niet aan het beeldformaat, wat het voor TV gebruikelijke 1.78:1 anamorfe beeldformaat is. De optredens hebben een vrij contrastrijk beeld en er wordt af en toe een kleine lichtshow ingezet, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van paars en rood licht. Soms bleken de kleuren dan heel erg uit. Maar voor zover dat in zo'n kleine studio kan, sfeervol is het dan wel. Ondanks dat alles op verschillende dagen is opgenomen ziet het er wel uit als een eenheid. De kwaliteit wisselt niet per optreden en het is dan ook wat we van een televisie-uitzending mogen verwachten. Elk optreden heeft een eigen chapterstop en is ook afzonderlijk via het menu te kiezen.

Geluidskwaliteit

Het geluid is een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track. Net als het beeld is het geluid rechtstreeks afkomstig van de uitzendband. Er is niet aan gesleuteld en in sommige gevallen zou dat best hebben gemogen. Er is wel altijd een soundcheck vooraf, maar toch is de balans niet altijd even goed. Vooral bij Roos & Torre staat de zang teveel op de achtergrond. Dat was bij de TV-uitzending al zo en dat is nu nog steeds zo. Gelukkig zijn er ook liedjes die wel heel goed klinken, zoals dat van Caro Emerald en Blaudzun.

Extra's

De DVD kent een geanimeerd menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is er geroezemoes van wachtend publiek toegevoegd. Deze uitgave bestaat uit een mooie digipack, waarin een DVD en een CD zitten.

De Wereld Draait Warm (60 min)
Voordat de uitzending begint speelt de artiest/band van die avond het nummer in een langere versie voor het wachtende publiek en gasten. Het geldt ook als oefening voor de camera- en geluidsmensen. Elk nummer waarvan in het hoofdprogramma een kort fragment gespeeld wordt, is nu in z'n geheel te bekijken.

CD
Van elk nummer is op CD de originele studioversie van de betreffende artiest/band te horen.

Conclusie

In het televisieprogramma De Wereld Draait Door is elke avond een artiest te gast die een kort fragment van een nummer ten gehore brengt. Het zijn bijna allemaal nieuwe, jonge of talentvolle artiesten, die lang niet iedereen kent. De opnames op deze DVD zijn rechtstreeks afkomstig van de televisie-uitzending en zien er dan ook precies zo uit als tijdens de uitzending. Voor wie een bepaald nummer interessant vindt, er is ook een langere versie aanwezig op de DVD, afkomstig van de repetities voor het programma. Als extra bonus is er ook nog een CD bijgevoegd, waarop van alle nummers de studioversie te horen is. Dit alles zit in een mooie digipack-uitvoering. Al dit moois neemt niet weg dat deze uitgave alleen interessant is voor diegene die alle nieuwe muziek op de voet volgt of als je een grote fan bent van één van de artiesten en daar alles van wilt hebben.

Laatste reacties

Sylver  |  01-06-2010

Als Vlaming kom ik wel eens bij DWDD terecht en ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom de artiesten maar 1,5 minuut mogen spelen. Bij onze late-night talk sho...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  01-06-2010

Als ik dit zo lees lijkt dit de meest nutteloze dvd ooit. Ca$h grab dankzij de populariteit van DWDD??
Lees meer >

Camera Obscura  |  30-05-2010

kreeg deze van de week van een kennis en dit is wel een heel triest dvd'tje ja..
Lees meer >

marcelb7  |  30-05-2010

Inderdaad een beetje gemiste kans. Alhoewel, "de plank volledig misslaan" zou een betere omschrijving zijn van dit product. Deze fragmentjes kun je net zo goe...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  30-05-2010

Jammer; kan ik even goed de Trixie Whitley-opnames van op de Black Dub website halen.
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  30-05-2010

Bij deze DVD heeft de wereld volgens mij stil gestaan. :( De kern van deze DVD zijn opnames van 1 tot 1,5 minuten en geen geluid van CD-kwaliteit, maar een DD...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  30-05-2010

Yes; Trixie Whitley kijk uit naar haar cd met Black Dub (Daniel Lanois, Brian Blade,...). Overwegen om deze keer te kopen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
1.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.