Alice in Wonderland (2010)

Recensent:
Ludo Keeris
10-06-2010

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Alice in Wonderland (2010) (DVD)
Samenvatting

Alice (Mia Wasikowska) is alweer 19 jaar oud, als ze naar een grote familiebijeenkomst moet. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar daar heeft Alice helemaal geen zin in. Ze is meer bezig met de konijnen die rond het landhuis rennen. Als ze één van de konijnen volgt valt ze pardoes in diens hol. Na een lange val komt ze terecht in de magische wereld van Underland. Het blijkt dat het konijn haar opzettelijk naar Underland heeft gelokt, want als zij dé Alice is, dan is zij de enige die het Larieloeder kan verslaan. Alice gelooft er niets van dat ze dé Alice is, ze denkt dat ze in een bizarre droom verzeild is geraakt. Als de Rode Koningin (Helena Bonham Carter) te horen krijgt dat er een Alice in Underland is, stuurt ze haar troepen op haar af om haar onschadelijk te maken. Op de vlucht voor de troepen komt Alice bij de Hoedenmaker (Johnny Depp) terecht, die haar helpt zich te verbergen. Om het Larieloeder te kunnen verslaan, moet ze het Worpelzwaard in handen zien te krijgen. Maar dat blijkt zich nu juist in het kasteel van de Rode Koningin te bevinden. Met hulp van haar trouwe metgezellen probeert Alice het zwaard in handen te krijgen om zo de Witte Koningin (Anne Hathaway) te helpen.

Commentaar

Als er één woord is dat niet op Tim Burton van toepassing is, dan is het: eenheidsworst. Hij weet altijd met iets nieuws en origineels te komen. Alice in Wonderland wijkt in alles af van zijn vorige film, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Of het zouden de acteurs moeten zijn, die zijn voor een groot deel wel hetzelfde. In plaats van een muzikale horrorfilm komt hij nu met een sprookjesachtige fantasyfilm. De kleurrijke fantasiewereld van Alice in Wonderland roept eerder herinneringen op aan Big Fish, al zijn de verhalen niet te vergelijken. De vergelijking zit 'm in de fantasiewereld die Burton heeft gecreëerd. Het verhaal van zijn meest recente film is gebaseerd op de wereldberoemde boeken van Lewis Carroll Alice's Adventures in Wonderland en Through the Looking Glass. Maar Burton zou Burton niet zijn als hij er niet een hele eigen draai aan zou geven. Zo noemt hij het land waar Alice in terecht komt niet Wonderland maar Underland. Dat de film toch Alice in Wonderland heet komt doordat Alice de naam verkeerd heeft verstaan en dacht dat ze in Wonderland was. Burton wordt alom geroemd vanwege zijn inventiviteit en het visuele spektakel in zijn films. Dan komen de fans met Alice in Wonderland niets te kort. Wederom is dit een film vol visuele pracht en praal, waarbij kleur, decor en kleding van een ware schoonheid zijn. Wie de film meerdere kijkbeurten geeft komt elke keer weer nieuwe details tegen. Vooral in de achtergrond gebeurt er ontzettend veel, wat je in eerste instantie nauwelijks opvalt, omdat je dan toch meer op het verhaal let. Ja, het verhaal. Meestal is dat in films van Burton dik in orde, maar dit keer is het toch anders. Het ontbreekt dit keer toch aan originaliteit. Het verhaal is voorspelbaar en nauwelijks spannend. De karakters zijn inventief gebaseerd op de originele karakters uit de verhalen van Carroll, maar het ontbreekt hen aan dynamiek en bevlogenheid. De Rode Koningin, gespeeld door Helena Bonham Carter, is hierop een positieve uitzondering. Zij is pittig, gemeen en haar "Kop eraf!" credo is een leuke rode draad door de film heen. Johnny Depp, een van de meest getrouwe verschijningen in Burton's films, haalt dit keer niet het niveau van andere films. Zijn uiterlijk is prachtig, maar het karakter van Hoedenmaker (Mad Hatter in de Engelse taal) is te eendimensionaal. De visuele schoonheid daarentegen maakt heel veel goed en maakt deze film zeker te genieten en een must voor Burton-fans.
De film zorgde voor nogal wat ophef omdat bioscoopketens, onder leiding van Pathé, in eerste instantie weigerden om de film in de eigen bioscopen uit te brengen. De bioscoopexploitanten vonden de verschijningstermijn van de DVD en Blu-ray Disc veel te kort. In eerste instantie wilde Disney de film al na 12 weken op schijf uitbrengen, wat Pathé en consorten tegen de borst stuitte en ze vonden het dan beter om de film helemaal niet te vertonen. Uiteindelijk werd er water bij de wijn gedaan en was de film alsnog in de bioscopen te zien, waaronder in een 3D-versie. 12 Weken later is er dan toch de DVD en Blu-ray Disc! Disney heeft beloofd om het distributiebeleid voor toekomstige releases aan te passen, waarna de bioscoopexploitanten tevreden waren. Nu kunnen wij dus al voor de zomer genieten van Alice in Wonderland op DVD en Blu-ray Disc.

Alice in Wonderland is door Walt Disney zowel uitgegeven op DVD als Blu-ray Disc. De hieronder besproken uitgave betreft de DVD. De bespreking van de BD kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Familie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418260453

Extra's

  • Promotietrailers
  • De Hoedenmaker
  • Op Zoek Naar Alice
  • Bijzonder Wonderland

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alice in Wonderland staat in een anamorf beeldformaat van 1.78:1 op deze DVD. De film heeft in de bioscopen zowel in 2D, 3D als in IMAX-versie gedraaid. De versie die op de Blu-ray Disc en DVD staat is de 2D-versie. De DVD heeft een mooi gedetailleerd en kleurrijk beeld, waarbij je ogen en tijd tekort komt om alle details in je op te nemen. Het geheel ziet er sfeervol uit en ondanks dat veel uit een computer komt, ziet het beeld er zeer levendig en natuurlijk uit. Alle achtergronden van Wonderland zijn CGI, maar het ziet er zeer overtuigend uit. We komen geen noemenswaardige arte-facten tegen en de scherpte is heel goed. Enig puntje van kritiek is het matige zwartniveau, daar zit nog verbetering in. Voor de rest is dit een zeer filmische en mooie transfer.

Geluidskwaliteit

In tegenstelling tot de Blu-ray Disc heeft de DVD maar een beperkt aantal geluidstracks. Dat zijn drie Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) tracks in de Engelse, Nederlandse en Vlaamse taal. Ook is er nog een Audio Descriptie aanwezig in de Engelse taal. De bitrate is voor deze film wat aan de lage kant. Het fijne detail en de dynamiek blijft daardoor iets achter. Maar er valt nog voldoende te beleven op geluidgebied. Alles klinkt zeer helder, waarbij de dialogen uitstekend te volgen zijn. Ze volgen qua perspectief de plaatsing van de karakters, dus wie links in beeld staat, is ook in de linkerspeaker te horen. De surroundspeakers worden veelvuldig gebruikt door geluidseffecten, omgevingsgeluiden en muziek. Bij enkele actiescènes komt het LFE-kanaal ook in actie met een goed gedoseerd laag. De Nederlandstalige track is ook goed verzorgd. Ook hier zijn de dialogen zo gemixt dat ze de karakters in beeld volgen qua plaatsing in het geluid. De dialogen staan wel iets meer op de voorgrond dan nodig. Het geluid van de Vlaamse versie voldoet ook uitstekend.
De muziek is zoals gebruikelijk bij Tim Burton-films van Danny Elfman. Hij heeft deze keer voor een voor zijn doen zeer melodieuze score geschreven.

Extra's

De DVD heeft menuschermen in de stijl van de aftiteling van de film, waarbij een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid is gebruikt. De uitgave komt in een standaard keepcase, met daaromheen een kartonnen sleeve met mooie reliëfopdruk. De hieronder beschreven extra's zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling en zijn alle in een 1.78:1 anamorf beeldformaat.

De Hoedenmaker (6 min)
Een kort item over de Hoedenmaker, de rol van Johnny Depp. Die heeft zelf de schetsen gemaakt van het karakter, waarna kleding en make-up aan de slag zijn gegaan om het levensecht te maken.

Op Zoek Naar Alice (6 min)
Ook over Alice is er een kort item. Het karakter van Alice wordt nader belicht. En hoe bepaalde attributen tot stand zijn gekomen, haar kleding is bedacht en hoe moeilijk het is om te spelen tegen een paar tennisballen voor green screen.

Bijzonder Wonderland (7 min)
Een groot deel van de film bestaat uit computergraphics. De acteurs spelen voor een green screen, waarna in de computer veel details worden aangepast en bijgevoegd. Het is een heel arbeidsintensief werk en voor de acteurs is het niet makkelijk om de hele dag in een studio met groene schermen te werken.

Conclusie

Alice komt voor de tweede keer in haar leven in Wonderland terecht. Ze krijgt te horen dat zij de enige is die het Larieloeder kan verslaan, maar Alice twijfelt daar aan. Met hulp van de Hoedenmaker gaat zij toch op zoek naar het Worpelzwaard, waarmee het Larieloeder kan worden verslagen. Alice In Wonderland is een visueel zeer aantrekkelijke film, maar het ontbreekt aan een boeiend en spannend verhaal. Het verhaal is vrij voorspelbaar, hoewel het behoorlijk afwijkt van het originele verhaal. De uitgave op DVD is uitstekend verzorgd met een heel goede beeld- en geluidskwaliteit. Het geluid krijgt vanwege de wat lage bitrate niet de maximale score. De extra's zijn echter wat beperkt. De film die we te zien krijgen is de 2D-versie, geen 3D-versie. Fans van Burton zullen tevreden zijn met deze film, maar voor de allerkleinsten is deze film niet echt geschikt.

Laatste reacties

Tarkus  |  17-11-2012

Leuk verhaal is dit wel, maar het is toch niet echt mijn ding, weinig filmen van Tim Burton trouwens. Wel is dit visueel een prachtige film, schitterende specia...
Lees meer >

Yvonne  |  12-06-2010

Ik ben je woorden niet aan het verdraaien. Ik reageer alleen maar op wat ik zie staan. Blijkbaar zijn er berichten van jou verwijdert. Dat wist ik niet, dus nee...
Lees meer >

Frank  |  11-06-2010

ik heb hem 2 keer in 1 week gezien.. vind de film geweldig hou op me woorden te verdraaien!! O_O ach dit is toch allemaal morgen weer gedelete Ik ben je woo...
Lees meer >

Eric B.  |  11-06-2010

volgens mij omdat haar vorige reacties verwijderd zijn........;)
Lees meer >

Yvonne  |  11-06-2010

Wat bedoel je met: Mijn interpretatie van jouw reactie is dat je de film niet goed vind, maar toch op een of andere manier de film goed wil vinden. Klopt da...
Lees meer >

Frank  |  11-06-2010

Wat bedoel je met: ik geef gewoon niet op totdat ik eindelijk heb kunnen zeggen dat het een goeie film is. Mijn interpretatie van jouw reactie is dat je de fil...
Lees meer >

Yvonne  |  11-06-2010

En wat wil je daarmee bereiken? Als je het geen goede film vindt dan vind je het geen goede film! Klaar! waar heb je het over?
Lees meer >

Frank  |  11-06-2010

En wat wil je daarmee bereiken? Als je het geen goede film vindt dan vind je het geen goede film! Klaar!
Lees meer >

Yvonne  |  11-06-2010

ik geef gewoon niet op totdat ik eindelijk heb kunnen zeggen dat het een goeie film is.
Lees meer >

Yvonne  |  11-06-2010

heb ik een hartje..mag ik hem niet gebruiken..
Lees meer >

Yvonne  |  10-06-2010

:hart:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.