Barfly

Recensent:
Ludo Keeris
11-08-2010

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Barfly (DVD)
Samenvatting

Henry Chinaski (Mickey Rourke) spendeert het grootste gedeelte van een dag aan drinken en een robbertje vechten met barkeeper Eddie (Frank Stallone). Henry wint zelden, maar heeft tenminste wel het lef om het gevecht aan te gaan. Eigenlijk leeft Henry in de goot, maar daar heeft hijzelf het minste last van. Met plezier woont hij in een ranzig en gehorig appartement, waar hij ook wel eens de verkeerde kamer binnenstapt. Maar dat levert dan ook weer een voordeeltje op. Na een gewonnen gevecht tegen Eddie gaat hij zijn overwinning vieren in een bar, waar een vrouw alleen aan de bar zit te drinken. Henry is wel onder de indruk van haar en hij trakteert Wanda Wilcox (Faye Dunaway), want zo blijkt ze te heten, op een drankje. De twee kunnen het wel goed vinden met elkaar, want Henry trekt al direct bij Wanda in. Dat scheelt weer dubbele huur en zo blijft er geld over voor drank. Henry blijkt echter ook een verborgen talent te hebben, waarvoor Tully Sorenson (Alice Krige) Henry dolgraag bij haar in huis wil halen. Maar wil Henry dat wel? En wat vindt Wanda van het feit dat Henry door een andere vrouw gepaaid wordt?

Commentaar

Charles Bukowski was een gerenommeerd Amerikaans schrijver die niet alleen bekend was door zijn schrijfwerk, maar ook door zijn alcoholisme. Barfly is geschreven door Bukowski en gaat eigenlijk over hemzelf. Mickey Rourke speelt in deze film Henry Chinaski, die gemodelleerd is naar Bukowski's karakter. Het heeft trouwens niet veel gescheeld of Barfly zou nooit gemaakt zijn. De productiemaatschappij Cannon (vroeger in Nederland ook bekend als bioscoopketen) zat al tijden in de financiële problemen. Om schadeclaims te voorkomen moesten ze de films uitbrengen waarvan de contracten al getekend waren. Barfly was een kleine film en kon vrij eenvoudig geschrapt worden. Maar men hield geen rekening met regisseur Barbet Schroeder (Single White Female, Murder by Numbers). Hij kwam het kantoor van Cannon binnen met een motorzaag en dreigde zijn vingers af te zagen als Cannon de film niet zou maken. Cannon ging overstag, niet alleen vanwege de dreigementen van Schroeder, maar ook omdat producer Tom Luddy met Francis Ford Coppola op de proppen kwam. Zo'n grote naam moet een soort garantie voor succes zijn. Uiteindelijk werd de film gemaakt voor ongeveer 3 miljoen dollar, wat een klein bedrag was in vergelijking met andere Hollywood-films. De film kwam uit de kosten, maar het mocht Cannon niet baten, een jaar na de release van Barfly ging het alsnog failliet.
Toen ik de film in 1987 in de bioscoop zag maakte deze al direct indruk op mij. Niet dat ik alcoholisme propageer, maar de manier waarop Henry Chinaski met zijn alcoholisme omgaat is wel bijzonder. Hij ziet zichzelf totaal niet als loser, terwijl hij bijna letterlijk in de goot woont. Hij is optimistisch en slim en is dolblij om alcoholist te zijn. We willen tegenwoordig allemaal status, een grote auto, een mooi huis en een goedbetaalde baan. Henry geeft echter helemaal niets om dit alles. Het is intrigerend om te zien hoe iemand die zo weinig bezit en zo weinig doet, toch zo tevreden kan zijn met zijn leven. Dit gegeven, met daarbij het geweldige acteren van Mickey Rourke en Faye Dunaway maken Barfly toch wel tot een bijzondere film. Vooral Rourke doet het fantastisch als het alter ego van Charles Bukowski. Hij heeft zijn loopje, zijn stem en mimiek bijna letterlijk overgenomen van de schrijver. Rourke is duidelijk de blikvanger van de film. De jaren tussen 1985 en 1990 waren zo'n beetje de hoogtijdagen van Rourke met vrij grote rollen in films als 9 ½ Weeks, Angel Heart en Johnny Handsome. Niet iedere film was een succes, maar Rourke was in die tijd een 'groot' acteur. Dat heeft mede bijgedragen aan het redelijke succes van Barfly. Maar niet alleen de naam van Mickey Rourke, ook het aparte verhaal en de prima regie van Barbet Schroeder zijn redenen om deze film zeker een keer te bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 96 min
Verpakking: Slimline digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019004590

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Barfly is voor een kleine film van meer dan twintig jaar oud nog alleszins redelijk. De cameraman van de film was de Nederlander Robby Muller, die sfeervol en mooi werk heeft afgeleverd. De transfer bevat af en toe een krasje of spettertje, maar grote beschadigingen zijn niet aanwezig. Het beeld beweegt heel licht vanwege telecine-wobble, het niet helemaal strak lopen van de film tijdens het scannen. Over het algemeen heeft de transfer een redelijke scherpte, een laag contrast en matig zwartniveau. Daarnaast is er af en toe lichte edge-enhancement toegepast en is ook beeldruis aanwezig. Filmgrain is bijna continue aanwezig, maar dat was in die tijd heel gebruikelijk vanwege het filmmateriaal en mag niet als een fout van de transfer worden aangerekend. Het is zelfs goed om te zien dat er nauwelijks of geen ruisonderdrukking is toegepast. Men heeft voor een oorspronkelijke transfer gekozen, die zelfs rechtstreeks van een filmprint afkomstig is.

Geluidskwaliteit

Het originele geluid van Barfly is mono en dat krijgen we ook te horen op deze DVD in de vorm van een Dolby Digital 1.0 (192 kb/s) track. Niets geen trucjes met nep-surround of unwrapped 5.1 geluid, het origineel is op deze DVD behouden. Dat is bewonderenswaardig, ondanks dat het sommigen zal afschrikken. Maar dat is in dit geval nergens voor nodig. Het geluid is prima verzorgd en zit heel sfeervol in elkaar. Dialoog is een belangrijk bestanddeel van het geluid en is prima te volgen. Heel veel body heeft het geluid echter niet. Het klinkt wat dun, wat vooral komt door het ontbreken van lage tonen. Nergens wordt er in het geluid flink uitgepakt, of het moet een blaffende hond in een auto zijn. En die klinkt dan meteen overstuurd, wat niet de bedoeling is. De film bevat geen filmmuziek, er wordt alleen maar bestaande muziek als sourcemuziek gebruikt, waaronder muziek van Albert King, Booker T and the MG's en klassieke muziek van Mozart, Beethoven en Mahler.

Extra's

De DVD heeft een menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat, waarbij we fragmenten uit de film te zien krijgen. Als achtergrondgeluid horen we een gedeelte uit de filmmuziek.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De kwaliteit is matig. De trailer focust zich vooral op één aspect uit het verhaal, wat de rest van de film tekort doet.

Conclusie

De alcoholist Henry Chinaski ontmoet de eveneens aan drank verslaafde Wanda Wilcox. Henry leeft in een kleine wereld, waar drank het allerbelangrijkste is. Maar hij heeft ook een verborgen talent. Barfly is een indringende film van Barbet Schroeder over alcoholisme. De film laat zien dat ook alcoholisten een leven hebben, al is hun wereld over het algemeen vrij klein. Het spel van vooral Mickey Rourke is voortreffelijk. De DVD heeft een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, zeker als je de leeftijd van de film in acht neemt. Perfect is het niet, maar het rechtvaardigt wel een uitgave op DVD. Als extra is een trailer aanwezig, verder zijn er geen extra's.

Laatste reacties

barend  |  12-08-2010

Nou, ik heb 'm op m'n lijstje gezet: niet alleen M.R. herinner ik me als fantastisch, maar ook de love interest dame...
Lees meer >

Kasper P.  |  11-08-2010

"een jaar na de release van Barfly ging het alsnog failliet" Dat is feitelijk niet correct, Cannon is nooit failliet gegaan het is opgegaan in MGM-Pathe.
Lees meer >

barend  |  11-08-2010

Zo'n ouwe (maar idd prima) film, en nu pas op dvd? Was onderhand tijd voor een blu ray, toch? PS Drank verwijderen als je hiernaar kijkt LOL...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.