Thin Blue Line, The - The Complete Collection

Recensent:
Wilbert Rietman
04-11-2010

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Thin Blue Line, The - The Complete Collection (DVD)
Samenvatting

The Thin Blue Line handelt over het politiebureau in het fictieve stadje Gasford. Hoofd van de plaatselijke politiemacht is Raymond Fowler (Rowan Atkinson). Zijn staf bestaat onder andere verder uit zijn eega Patricia Dawkins (Serena Evans), de feministische moslima Maggie Habib (Mina Anwar), de sullige en verwijfde Kevin Goody (James Dreyfus) en de rots in de branding zijnde oude rot Frank Gladstone (Rudolph Walker). In hetzelfde bureau zit ook een recherche-afdeling gevestigd. Deze staat onder leiding van de arrogante Derek Grim (David Haig). Het team van Derek kijkt nogal neer op de “normale” agenten en vindt zichzelf nogal superieur. Bij alle zaken die er plaatsvinden in het stadje, duikt Derek er vol overgave op en denkt vaak dicht bij de oplossing te zitten. Helaas voor hem zijn het meestal Raymond en zijn mannen die de zaak oplossen. Dit tot vele afgunst van Derek. De situaties dit het oplevert, maken het des te grappiger.

Commentaar

Toen bekend werd gemaakt dat Ben Elton, de man achter Black Adder, opnieuw zou samenwerken met Rowan Atkinson, keek de hele Britse komedie liefhebbende gemeenschap uit naar het resultaat. Dit resultaat werd The Thin Blue Line. Eind 1995 werd de eerste serie uitgezonden en in 1996 de tweede. Beide seizoenen bestonden uit 7 afleveringen. In eerste instantie was de pers verre van enthousiast over de reeks. De absurditeiten en scherpte van Black Adder werd gemist. Dat is dan ook gelijk een groot manco, verwacht geen nieuwe Black Adder. Dit hadden de makers namelijk ook niet voor ogen. Door de jaren heen heeft The Thin Blue Line wel zijn plekje weten te veroveren. De serie staat anno nu dan ook nog als een huis. De dialogen tussen de figuren zijn snedig en nog steeds erg grappig. Elke aflevering kent een redelijk vast stramien, maar klopt gewoon van begin tot eind. Ook het spel van de complete cast is perfect. Elke acteur is op zijn plaats en weet zijn of haar karakter net dat ene beetje extra te geven. Niemand doet voor elkaar onder en een echte hoofdrolspeler is dan ook niet aan te wijzen, ondanks de aanwezigheid van grootheid Rowan Atkinson. Met name het spel tussen hem en David Haig als zijn tegenpool is om van te smullen. De chemie tussen Mina Anwar en James Dreyfus spat ook weer keer op keer van het scherm af. Hun karakters Habib en Goody mogen dan wel niet voor elkaar bestemd zijn, Goody denkt daar duidelijk anders over al doet zijn gedrag een andere geaardheid vermoeden. Op relatiegebied is verder die tussen de conservatieve Raymond en zijn vrouw annex collega Patricia ook prima uitgewerkt. Dit allemaal bij elkaar opgeteld geeft een vaak hilarisch resultaat en gewoonweg een leuke serie. Een echte aanrader voor de liefhebber van Britse komedie. De box bevat allebei de seizoenen verspreid over 4 schijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie, TV
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 440 min
Verpakking: Boxset (Keepcase)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: B-Motion
EAN: 8717306271769

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle afleveringen staan in hun oorspronkelijke verhouding van 1.33:1 op de DVD’s. Wat opvalt aan de afleveringen van het eerste seizoen ten opzichte van het tweede, is dat aan de onderkant van het beeld een klein beetje de rand van het bronmateriaal te zien is. Dit uit zich in witte strepen en/of vlekken. Schijnbaar heeft men bij het overzetten teveel ruimte daar opengelaten. Dit euvel kent het tweede seizoen gelukkig niet. Grote verschillen in kwaliteit zijn er ook niet te bespeuren. Gezien het gegeven dat het hier om een televisieserie gaat uit medio jaren ’90 hoeven er geen topprestaties verwacht te worden. Het beeld oogt natuurlijk en helder. Wel is er aliasing waar te nemen bij sommige buitenscènes. De scherpte wil nog wel eens tegenvallen. Edge enhancement is een artefact dat waarneembaar is. Desalniettemin wel een beeld dat een voldoende verdient, ook met het karakter in acht nemende. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een juiste hoogte in het beeld. Elke aflevering is verdeeld in 5 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid heeft men gekozen voor een Engelstalige Dolby Digital 2.0 track met een bitrate van 224 kbit/s. Hier vinden we weinig spectaculairs. Het resultaat is een degelijke track zonder oneffenheden. Ruis is niet aanwezig, het klinkt allemaal lekker helder. Dit is ook niet geheel onbelangrijk, aangezien de serie nogal leunt op de dialogen. Deze zijn altijd prima verstaanbaar en komen duidelijk uit de speakers. De bijgeluiden zijn ook prima verstaanbaar, net als de lachmachine. Hetzelfde geldt voor de tune van de serie, die door zijn vrolijke gefluit makkelijk blijft hangen.

Extra's

Alle vier de schijven kennen een statisch menuscherm in de verhouding 1.33:1 met op de achtergrond de aanstekelijke begintune van de serie in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Helaas zijn er geen extra’s aanwezig.

Conclusie

The Thin Blue Line is een Britse komedieserie uit de pen van Ben Elton met een hoofdrol weggelegd voor Rowan Atkinson. Dit betekende voor het duo een hereniging sinds Black Adder. De serie kende zijn eerste seizoen in 1995 en het tweede en tevens laatste in 1996. Anno nu is het nog steeds een erg grappige serie, gesitueerd in een politiebureau. Voor het beeld en geluid geldt dat we de kwaliteit krijgen die we mogen verwachten van een DVD-release als deze. Extra’s zijn helaas niet aanwezig. Een aanrader voor de liefhebbers van Britse komedies en fans van Rowan Atkinson of Ben Elton.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door B-Motion.

Lees meer

Laatste reacties

Tim k  |  14-11-2010

Die David Haig was in Four Weddings and a Funeral ook al zo geweldig! Serie die lekker wegkijkt en zoals je schetst door de jaren heen aan kracht gewonnen heeft...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.