American, The

Recensent:
Ludo Keeris
12-01-2011

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

American, The (Blu-ray)
Samenvatting

Jack (George Clooney) is een ervaren huurmoordenaar, maar tijdens een opdracht in Zweden gaat het niet helemaal goed en moet hij een poosje onderduiken. Hij gaat daarvoor naar een klein bergdorpje in Italië, Castelvecchio. Daar wacht hij op verdere orders van zijn baas Pavel (Johan Leysen). In de tussentijd doet hij zich voor als een Amerikaanse fotograaf, die landschapfoto's maakt. Hij wordt vrienden met de plaatselijke pastoor (Paolo Bonacelli) en haalt z'n mannelijke genoegen bij de prostituee Clara (Violante Placido). Het is eigenlijk tijd om het bestaan van huurmoordenaar achter zich te laten, maar Jack laat zich verleiden tot een laatste opdracht. Hij hoeft niet zelf de trekker over te halen, maar moet een wapen maken voor de mooie Mathilde (Thekla Reuten). Met veel precisie en aandacht gaat hij te werk, maar hij weet dat hij nog steeds gezocht wordt voor de aanslag in Zweden. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Commentaar

The American is de tweede speelfilm van de Nederlandse regisseur/fotograaf Anton Corbijn. Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn werk voor grote popsterren als U2, Metallica en Joy Division. Over de zanger van deze laatste band maakte hij zijn eerste speelfilm Control, die over het algemeen zeer lovende kritieken kreeg. Met die film bleef hij nog behoorlijk dicht bij zijn muzikale roots. Met The American begeeft Corbijn zich op het echte drama/thriller-vlak en heeft het weinig meer met muziek te maken. Het scenario is naar de novelle A Very Private Gentleman van schrijver Martin Booth. De film was vooral succesvol in Amerika. Dat had diverse redenen. Er was veel ophef over een seksscène van George Clooney. Clooney staat niet bekend als een acteur die snel uit de kleren gaat, maar Corbijn wist hem ervan te overtuigen dat het voor deze film nodig was. Voor Amerikaanse begrippen is het misschien bijzonder, maar in Nederland en België zijn we wel wat gewend. Ofwel, het valt allemaal nogal mee wat we aan bloot te zien krijgen van Clooney. Zijn tegenspeelster Violente Placido, die de prostituee Clara speelt, komt wel volledig naakt in beeld, maar schokkend is het niet. De tweede succesfactor is de trailer. Wie de trailer bekijkt (ook aanwezig op deze Blu-ray Disc) denkt een flitsende aktie-thriller te zien te krijgen. Niets is echter minder waar. De film is juist zeer bedachtzaam van opzet en zelfs soms erg traag. Wie dus af gaat op de trailer zal licht bedrogen uitkomen. Wie zich inleest in het verhaal en de achtergronden kent zal zich niet laten verrassen en krijgt een spannende thriller te zien. De spanning wordt niet gebracht door aktie, maar vooral door suggestie en aannames. Jack loopt regelmatig door het dorpje Castelvecchio en loert constant om zich heen. Wie weet zit er iemand achter hem aan! Is er iemand die de Zweedse aanslag wil vergelden? Is de priester wel te vertrouwen? En op wie heeft Mathilde, de huurmoordenares, het gemund? Corbijn laat het lang in het ongewisse, wat het spannend houdt. Maar het tempo is ook dermate laag dat heel soms de verveling toeslaat. Er gebeurt soms te weinig. Het acteerspel maakt de film het kijken echter weer meer dan waard. De inbreng van de lage landen is vertegenwoordigd door Thekla Reuten en Johan Leysen. Vooral Thekla Reuten werkt hard aan haar internationale carrière. Ze houdt zich kranig staande naast George Clooney en bewijst een buitengewoon goede actrice te zijn. Van George Clooney zelf weten we wat hij kan en hij stelt ons niet teleur. Met kleine mimiekjes en gebaartjes weet hij zijn karakter veel invulling te geven. Alles bij elkaar opgeteld is The American dus een film die het bekijken meer dan waard is. Verwacht geen uitbundig aktiegeweld, dat komt in de film niet of nauwelijks aan bod. Liefhebbers van meer ingetogen en intelligente thrillers daarentegen zullen zich met deze film zeker weten te vermaken.

Video Film Express heeft The American uitgegeven op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053816000

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Teaser
  • Audiocommentaar
  • Promotietrailers
  • Bonusfilm

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The American staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die voor bijna 22 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodering.

Als de regisseur zelf een begenadigd fotograaf is verwacht je natuurlijk prachtig camerawerk. Gelukkig kom je bij The American dan ook niet bedrogen uit. Het camerawerk van Martin Ruhe is adembenemend mooi en de beelden zien er prachtig uit. Gelukkig komen die ook heel goed over in HD. Vooral de detaillering is magnifiek. Er komen veel close-ups van George Clooney in de film voor en ieder klein detail in het gezicht van hem is zichtbaar. Het kleurgebruik is heel ingetogen, waarbij de kleuren en huidtinten natuurlijk overkomen. Contrast- en zwartniveau zijn ook dik in orde. Een minpuntje is dat we toch af en toe wat lichte macroblocking tegenkomen, iets wat bij HD niet nodig hoeft te zijn. Op een bepaald moment zien we wat beeldruis, in de scène waarin Jack samen met de priester in het ochtendgloren door het park loopt. Voor de rest is de beeldruis nagenoeg afwezig. Dit is een transfer die met name door de mooie detaillering een hoge waardering verdient.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op deze Blu-ray Disc van The American is een lossless DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track. De geluidstrack moet het niet van aktie en geweld hebben, maar juist van kleine details en subtiliteit. Het geluid richt zich voornamelijk op de voorste kanalen. Eigenlijk krijgt vooral het centerkanaal het meeste voor de kiezen. De frontkanalen ondersteunen het stereobeeld, maar soms staan de geluiden te ver naar de zijkanten gemixt. Wie de luidsprekers niet pal naast de TV heeft staan krijgt dan een wat scheef geluidsbeeld. De surroundkanalen worden heel subtiel, maar wel constant, gebruikt voor omgevingsgeluiden en muziek. Een hele enkele keer is er een geluidseffect aanwezig, wat dan in split-surround wordt weergegeven. Dialogen zijn over het algemeen goed te volgen, al mist de stem van de pastoor wat perspectief. Het lijkt alsof alles van hem is nagesynchroniseerd, waardoor hij iets teveel op de voorgrond staat in de mix. Het LFE-kanaal is over het algemeen niet actief, maar als het nodig is levert het voldoende punch om het geluidsbeeld te versterken. Dit is geen hoog dynamische geluidstrack, maar weet door z'n subtiliteit toch de aandacht op zich te vestigen.

Extra's

De disc begint met een aantal promotietrailers, die je kunt skippen via de afstandsbediening. Er is geen menu beschikbaar, maar via een pop-up menu is de ondertiteling aan of uit te zetten en zijn de extra's te benaderen. Deze uitgave bestaat uit 2 discs. Alle filmgerelateerde extra's staan op de 1e disc. De bonusdisc bevat alleen de film Michael Clayton op Blu-ray Disc. De extra's zijn niet voorzien van ondertiteling!

Disc 1

Audiocommentaar
Een interessant en informatief audiocommentaar van regisseur Anton Corbijn. Hij geeft veel inzicht in zijn manier van werken, zijn ideeën achter de film en regelmatig wat achtergrondinformatie.

Deleted Scenes (6 min)
Vijf scènes die de film niet gehaald hebben en geen van deze zou een grote toevoeging aan het verhaal hebben gegeven. Niet onterecht dus dat ze zijn weggehaald. De scènes hebben geen Nederlandse ondertiteling.

Making of (11 min)
Een korte making of, waarbij de belangrijkste leden van cast en crew aan het woord komen. Tussendoor zien we wat beelden van de set en fragmenten uit de film. George Clooney blijkt naast acteur ook een entertainer te zijn op de set. Opvallend is dat Anton Corbijn een enorm accent heeft, terwijl Thekla Reuten bijna accentloos Engels spreekt.

Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van de film, die een snelle aktiefilm suggereert.

Teaser (1 min)
Een korte, flitsende teaser van de film, die nog meer dan de trailer een snelle aktiefilm suggereert.

Disc 2

Michael Clayton
De volledige film Michael Clayton wordt als bonusfilm meegeleverd.

Conclusie

Jack is een huurmoordenaar die na een verkeerd afgelopen klus in Zweden een tijdje moet onderduiken in een klein Italiaans dorpje. Daar krijgt hij de opdracht om een wapen in elkaar te zetten voor een collega huurmoordenares. Hij blijkt echter zijn leven niet veilig als de Zweden hem weten te vinden. The American is de tweede speelfilm van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn. Het is geen aktiefilm geworden, maar een intelligente thriller, die het moet hebben van spanning en suggestie. De Blu-ray Disc heeft een uitstekend beeld en geluid en van de extra's is vooral het audiocommentaar interessant. En als je er dan ook nog de uitstekende film Michael Clayton bij krijgt is een aanschaf zeker het overwegen waard.

Laatste reacties

Peter van santbrink  |  13-03-2011

viel me op dat de bitrate laag is met als dieptepunt de lovescene tussen Clooney en Clara (rond de 4-5) met als gevolg aardig wat beeldfouten.... film zelf is ...
Lees meer >

rogue  |  05-03-2011

Inderdaad zijn het prachtige beelden, en een intrigerend verhaal, maar wel typisch een film die ik maar zal kijken.
Lees meer >

Franklin1975  |  05-03-2011

Ik heb nu de dvd gratis bij de Volkskrant (+ een bon voor de volgende Coen Brothers dvd). Beeld en geluid zijn prima op mijn tv, dus bluray is voor mij niet nod...
Lees meer >

Coen P.  |  22-02-2011

De aanhouder wint! Hij ligt nu voor 10 euro in de schappen (frs)!
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  17-01-2011

Hoe kom je aan de info "slechts 3 films". Dat zou toch zonde zijn... Hier bijvoorbeeld: http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=19514 En hier: http://blogs.in...
Lees meer >

theregiment  |  17-01-2011

Hoe kom je aan de info "slechts 3 films". Dat zou toch zonde zijn... Maar toch heeft hij gelijk ;) Anton C heeft aangegeven niet meer dan 3 films te willen m...
Lees meer >

Joslyn  |  17-01-2011

Toen ik nog vrij jong was had ik helemaal niks met Once Upon A time In The West. Hoe anders is dat nu. Over traagheid en mooie beelden gesproken. Het is natuurl...
Lees meer >

Ben H.  |  17-01-2011

Corbijn geeft zelf ook toe veel te ontlenen aan klassieke Westernfilms, zoals o.a. Once Upon A Time in the West. Qua structuur is The American ook een Western. ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  15-01-2011

Toen ik nog vrij jong was had ik helemaal niks met Once Upon A time In The West. Hoe anders is dat nu. Over traagheid en mooie beelden gesproken. Het is natuurl...
Lees meer >

theregiment  |  12-01-2011

Michael Clayton betreft ook een Blu-Ray. Nice! Ik zie bij bol.com wel de zelfde uac code alleen wordt aan gegeven als 1 disc :S zal wel weer niet kloppen ...
Lees meer >

Ben H.  |  12-01-2011

Michael Clayton betreft ook een Blu-Ray.
Lees meer >

theregiment  |  12-01-2011

Is de 2e disc met bonus film ook een Blu-ray of gewoon een dvd? zag ik zo snel niet staan namelijk Verder komt deze film er zeker in :D
Lees meer >

Ben H.  |  12-01-2011

Ik vind The Social Network niet echt een trage film. Kijk alleen al naar de openingsscène, waarin een explosie aan dialoog zit, veel editing etc.
Lees meer >

Jeroen D  |  12-01-2011

Dat er geen actie in deze film zit vind ik geen probleem maar zorg er dan voor dat de film wel boeiend is. The Social Network is ook een 'trage' film zonder en...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  12-01-2011

Tja, deze film is een lichtend voorbeeld in hoe belangrijk het is welke verwachtingen je schept met de film, bijvoorbeeld d.m.v. een trailer. Waar ik dan bijvoo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.