Alice in Wonderland (60th Anniversary Edition)

Recensent:
Koen Koene
25-02-2011

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Alice in Wonderland (60th Anniversary Edition) (Blu-ray)
Samenvatting

Als Alice (stem: Kathryn Beaumont) onder een boom in het park zit te dagdromen, beginnen de verrassingen als een paniekerig wit konijn voorbij komt dat grote haast heeft. Alice gaat hem achterna, valt in een diep gat en komt terecht in een magische, idiote wereld die Wonderland heet. In deze wereld komt zij de meest bizarre figuren tegen, zoals Twiedeldie en Twiedeldom, de Kolderkat (stem: Sterling Holloway), de manische Gekke Hoedenmaker (stem: Ed Wynn) en Maartse Haas (stem: Jerry Collona). Al deze figuren nodigen Alice uit voor een theepartijtje. Daar komt Alice de beruchte Hartenkoningin (stem: Verna Felton) tegen met haar betoverende kaartspel. Alice laat zich verleiden tot een curieus spelletje croquet waarin zij zelf en haar geduld op de proef worden gesteld. Is er dan geen ontsnappen mogelijk uit dit wonderlijke avontuur?

Commentaar

Alice in Wonderland is de dertiende avondvullende animatiefilm van Disney. De film is - zoals velen wel zullen weten - gebaseerd op de boeken van Lewis Carroll. Walt Disney had meer dan tien jaar rondgelopen met het idee om het verhaal van Alice in animatievorm te gieten, maar om diverse redenen duurde het tot 1951 voordat het zover was. De regie was in handen van Clyde Geronimi en Wilfred Jackson, die het jaar daarvoor al het succesvolle Assepoester hadden gemaakt. Het was de bedoeling om van Alice in Wonderland een visueel en muzikaal spektakel te maken. Daarin is de studio meer dan geslaagd. Zo blijkt Disney's versie van Wonderland een uitermate kleurrijke wereld, vol bizarre inwoners. Of het nu om de Gekke Hoedenmaker, Twiedeldie en Twiedeldom of de Kolderkat gaat: alle personages zijn uitstekend ontworpen en geanimeerd en daardoor een plezier om naar te kijken. Tevens bevat de film een aantal aardige (veelal korte) liedjes, op de met een Oscar genomineerde muziek van Oliver Wallace. Op het visuele en muzikale vlak zit het dus zoals gezegd wel snor. Qua verhaal is Alice in Wonderland echter wat minder sterk. Anders dan bij bijvoorbeeld Sneeuwwitje en Assepoester is het verhaal meer een verzameling van losse scènes dan een geheel met een duidelijke lijn. Er zit wel een begin en eind aan de film, de komst en het vertrek van Alice in de fantasiewereld, maar daartussenin gaat het vooral om losstaande ontmoetingen tussen Alice en de bewoners van Wonderland. Deze zijn vrij inwisselbaar: zonder dat het verhaal er veel onder te lijden zou hebben, zou je de volgorde van de scènes kunnen omgooien of scènes kunnen verwijderen. Gevolg is dat de film maar wat voortkabbelt, zonder drang, spanning of emotie. Humor is gelukkig wel aanwezig; de meeste van de excentrieke en/of bizarre personages weten ongetwijfeld een glimlach op je gezicht te toveren. Mede daardoor weet Alice in Wonderland wel degelijk te vermaken, ondanks dat het qua verhaal duidelijk niet de sterkste Disney is. Bovendien is Alice in Wonderland, zoals al eerder vermeld, qua uitstraling, animatie en ontwerp een hele mooie film om te zien. Dat geldt in het bijzonder voor de onlangs verschenen "60th Anniversary" Blu-ray Disc-uitgave. Meer daarover lees je in onderstaande recensie.

Let op: Het is gebleken dat deze BD-uitgave afspeelproblemen kan geven op Panasonic-spelers. Zo blijft de disc op een DMP-BD30 speler na de taalselectie hangen. Of andere merken spelers ook problemen kunnen geven is ons niet bekend.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 1951
Speelduur: 75 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.33:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418295516

Extra's

  • Disney View
  • Film op DVD
  • Door het sleutelgat: Gids voor Wonderland
  • Referentiemateriaal: Alice en de deurknop
  • Potloodtest: Alice krimpt
  • Extra’s van de DVD-uitgave
  • Spel: We verven de rozen rood

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Alice in Wonderland heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1. Het gevolg is dat er aan de linker- en rechterkant zwarte balken te zien zijn. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De BD-uitgaven van Disney staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit. Het zal geen verrassing zijn dat dit ook voor Alice in Wonderland geldt. Net als bij de eerder verschenen Disney-klassiekers op BD, heeft men ook deze keer weer enorm veel moeite in het oppoetsen en restaureren van het beeld gestoken. Het resultaat is verbluffend. Het is bijna ongelofelijk dat het om een film gaat die alweer 60 jaar oud is, zo goed ziet het beeld er uit. Door de uitstekende scherpte zijn de bewoners en locaties van Wonderland in al hun detail te bewonderen. De indrukwekkende kleurweergave zorgt er bovendien voor dat ook de kleurenpracht van Wonderland perfect tot uiting komt. Zwartniveau is eveneens uitstekend en storende artefacting ontbreekt. Eigenlijk valt er niks dan positiefs over de transfer te melden, waarmee de volle score meer dan gerechtvaardigd is.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Alice in Wonderland staat in verschillende talen op de BD-uitgave. Voor ons zijn de Nederlandse nasynchronisatie en de originele Engelse track natuurlijk het meest interessant. We beginnen bij de laatste. De Engelstalige track is een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz). Deze klinkt prima, zeker voor een film die zestig jaar oud is. Uiteraard zijn de audioprestaties niet te vergelijken met die van recentere animatiefilms, maar toch klinkt het geheel opvallend helder en sprankelend. Eveneens positief is dat ruis en gekraak volledig afwezig zijn. De dynamiek is iets minder goed, maar dat hangt samen met de leeftijd van het materiaal. Het kanaalgebruik is dan weer wel prima: vooraan wordt de spraak uit de centerspeaker mooi aangevuld door een breed stereobeeld, en muziek uit de achterluidsprekers geeft de track een mooie ruimtelijkheid. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en klinken mooi helder. Anders is dat bij de Nederlandse DTS 5.1-track (1509kbit/s), waarbij spraak veel doffer en gedateerder klinkt. Dat maakt het geheel soms moeilijk te verstaan. Op de overige fronten valt er minder te klagen over het Nederlandstalige geluid, maar puur kijkend naar kwaliteit heeft de Engelse track duidelijk de voorkeur.

Extra's

Deze "60th Anniversary" BD-uitgave van Alice in Wonderland bevat een ruim aantal extra's. Naast nieuw, BD-exclusief materiaal zijn tevens de extra's van de eerder verschenen DVD-uitgaven aanwezig. Daarbij geldt voor het DVD-materiaal dat dit een resolutie van 480i heeft (tenzij anders vermeld), voor het BD-exclusieve materiaal is dit 1080p. Het geluid is in DD 2.0 en Nederlandse ondertiteling is beschikbaar.

Disney View
Zoals je onder “Beeldkwaliteit” al kon lezen zie je bij het bekijken van Alice in Wonderland links en rechts een zwarte rand. Mocht je dit vervelend vinden, dan kun je met de “Disney View”-optie deze zwarte randen laten opvullen met (variërende) schilderingen in de stijl van de film.

Over de tekenaar
Een tekstscherm met informatie over tekenaar Michael Humphries.

Achter de schermen bij Disney
Onder deze noemer vind je diverse extra’s over de totstandkoming van de film.

- Door het sleutelgat: Gids voor Wonderland: Na het inschakelen van deze extra, die wordt geintroduceerd door stemactrice Kathryn Beaumont, worden tijdens de film allerlei interviews, archiefbeelden en foto's getoond. Op die momenten verspringt de film naar de achtergrond, zie bijvoorbeeld het zesde screenshot. Op deze manier kom je meer te weten over Lewis Carroll, over de geschiedenis en totstandkoming van de animatieversie van Alice in Wonderland en nog vele andere zaken. Erg interessant, al heeft de informatie niet altijd betrekking op wat er op dat moment in de film te zien is. Een nadeel is dat in deze modus de scèneselectie niet gebruikt kan worden.

- Referentiemateriaal: Alice en de deurknop (5 min): Bij het maken van Alice in Wonderland gebruikten de Disney-tekenaars filmopnamen, waarin (stem)acteurs de scène uitbeelden, als referentie. Een van deze opnames, die waarin Kathryn Beaumont de scène met de deurknop speelt, is onlangs teruggevonden. Hier kun je deze bekijken, inclusief introductie en optioneel commentaar van Beaumont.

- Potloodtest: Alice krimpt (2 min): Bij deze extra kun je van een korte scène een zogenaamde potloodtest bekijken, oftewel de ruwe, met potlood getekende animatie. Ook hier wordt de extra ingeleid door Kathryn Beaumont.

Voor het hele gezin
Hier tref je de volgende extra’s aan.

- Walt Disney introductie kleurentelevisie (1 min): In dit korte fragment uit 1954 geeft Walt Disney zelf een introductie op Alice in Wonderland. Het fragment is in kleur.

- Spel: We verven de rozen rood: Een puzzelspel waarbij je in zo min mogelijk zetten alle witte rozen rood moet verven. Sommige puzzels zijn best lastig, dus het is duidelijk geen spel voor de allerjongsten.

Bonusmateriaal oorspronkelijke DVD
De naam zegt het al; hier zijn de extra’s van de DVD-versies verzameld.

- Alice in Wonderland: Weerspiegelingen (13 min): Deskundigen en betrokkenen vertellen over de oorsprong en totstandkoming van de film.

- Operatie Wonderland (11 min): Een featurette uit 1951 (in zwart-wit) waarin je rondgeleid wordt door de animatiestudio en meer te weten komt over de totstandkoming van Alice. Bij deze extra is een audiotrack in het Nederlands beschikbaar. Het beeld heeft een resolutie van 1080p.

- Recent ontdekt Kolderkat-lied (4 min): Hier vertelt Kathryn Beaumont over een ongebruikt lied van de Kolderkat, getiteld “I’m Odd”. Als afsluiting krijg je het lied te horen.

- Door de spiegel (9 min): Een korte animatiefilm met Mickey Mouse, waarbij hij tijdens het lezen van een boek over Alice in Wonderland in slaap valt en in de vreemde wereld achter de spiegel belandt. Het beeld heeft een resolutie van 1080p en een Nederlandse nasynchronisatie is aanwezig.

- Eén uur in Wonderland (59 min): Een door Coca Cola gesponsorde kerstspecial uit de jaren ’50, met een rol voor Walt Disney, een creepy buikspreekpop en diverse fragmenten uit Disney-films en cartoons.

- Alice Comedy: Alice’s Wonderland (8 min): Een korte stille film waarbij de jonge Alice een animatiestudio bezoekt en uiteindelijk zelf in een animatiewereld terechtkomt.

- Trailers: Twee bioscooptrailers, de oorspronkelijke uit 1951 en een trailer voor de heruitgave van 1974.

- Walt Disney TV-introducties: Twee TV-spots waarin Walt Disney een inleiding op de film geeft. De ene spot stamt uit 1954 (zwart-wit), de ander uit 1964 (kleur). Eerstgenoemde is de zwart-wit-versie van de kleurenspot die al eerder besproken is.

- The Fred Waring Show (31 min): Een lang fragment uit de show van Fred Waring, waarin Alice in Wonderland centraal staat.

- Niet gebruikt materiaal: Vier featurettes over ongebruikt materiaal. De eerste gaat over de verwijderde scène “Big en peper” (3 min), de tweede over hoe bepaalde liedjes zijn hergebruikt voor Peter Pan (7 min), de derde over de storyboards van een ongebruikte scène waarin Alice aan het dagdromen is in een park (2 min) en bij de laatste kun je zes lied-demo’s beluisteren.

- Interactieve galerij: Een galerij met maar liefst 81 ontwerpschetsen.

Film op DVD
Naast de film op Blu-ray Disc is er ook een extra DVD met daarop de film bij deze uitgave aanwezig. Handig voor in de auto of als je nu nog geen BD-speler hebt.

Conclusie

Disney’s klassieke animatiefilm Alice in Wonderland uit 1951 moet het niet hebben van het verhaal, maar vooral van de visuele kwaliteiten. De versie van Wonderland zoals geschetst door Disney is namelijk een extreem kleurrijke wereld vol goed geanimeerde karakters. Als gevolg is Alice in Wonderland een plezier om naar te kijken. De BD-uitgave is daarvoor perfect geschikt. De film ziet er in HD namelijk indrukwekkend goed uit, al zijn we van een Disney-BD eigenlijk al niet anders meer gewend. Op het geluid valt eveneens weinig aan te merken, al heeft de Engelse track duidelijk een betere kwaliteit dan de Nederlandse nasynchronisatie. De extra’s bestaan uit een handjevol nieuwe extra’s, waaronder een prima Picture-in-Picture-documentaire, plus het aanvullende materiaal van de DVD-uitgaven (sommige nu in HD). Een nette uitgave dus, die liefhebbers van de prent gerust in huis kunnen halen.

Let op: Het is gebleken dat deze BD-uitgave afspeelproblemen kan geven op Panasonic-spelers. Zo blijft de disc op een DMP-BD30 speler na de taalselectie hangen. Of andere merken spelers ook problemen kunnen geven is ons niet bekend.

Laatste reacties

Bambi  |  01-06-2012

Ook ik heb last van de vastloper met mijn BD30. Ik heb vervolgens op STOP gedrukt, totdat ik in het standaardscherm van de speler was en drukte vervolgens op 4 ...
Lees meer >

@tinytim's  |  31-05-2012

Ook ik heb last van de vastloper met mijn BD30. Ik heb vervolgens op STOP gedrukt, totdat ik in het standaardscherm van de speler was en drukte vervolgens op 4 ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  08-04-2011

Firmwareupdate voor de BD50 lost het probleem niet op. Enige oplossing is 24p tijdelijk uitschakelen. Positief effect, zat al te denken om op oppo 93 over te st...
Lees meer >

Bambi  |  08-04-2011

Hopelijk komt er gauw een firmwareupdate van Panasonic. Heb het probleem ook met de BD-50. Edit: zie net dat er een firmware update van 30/3/11 is. Zal deze m...
Lees meer >

Esteban  |  08-04-2011

Ik kan bij deze melden dat ik het probleem niet heb. Panasonic BD-65, nog nooit 'n update gedaan.
Lees meer >

Pieter Kleine  |  07-04-2011

Ik heb de afgelopen tijd gemaild met Disney UK (help@disney.co.uk) over de kwestie van de afspeelproblemen met Alice op een Panasonic DMP-BD30 (ik had mijn Blu-...
Lees meer >

Bambi  |  06-04-2011

Na wat verder onderzoek is er nog een andere "oplossing" die in ieder geval werkt op mijn DMP-BD30: Voordat je de schijf laadt moet je in de instellingen van de...
Lees meer >

Bambi  |  06-03-2011

Na wat verder onderzoek is er nog een andere "oplossing" die in ieder geval werkt op mijn DMP-BD30: Voordat je de schijf laadt moet je in de instellingen van de...
Lees meer >

Silveer_2  |  06-03-2011

Ik heb een panasonic dmp-bd80. Had hetzelfde probeem, firmware update gedaan... helaas pindakaas. Maar ik heb per toeval een truukje ontdekt die altijd lukt (he...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  05-03-2011

Ik had op mijn Oppo BD-83 aanvankelijk ook problemen met het afspelen van deze Blu-ray schijf. Het laden duurde aanmerkelijk langer dan ik met de meeste Blu-ray...
Lees meer >

Bambi  |  04-03-2011

Ik heb vanmorgen een mail gestuurd naar Panasonic over het issue met Alice in Wonderland. Ben benieuwd. Overigens heb ik zelf de import-versie uit de UK (die va...
Lees meer >

Jeroen Mens  |  02-03-2011

Als ik een lege SD-kaart in mijn Panasnic DMP bd-30 speler stop, dan kan ik alleen de film in de disneyview-mode afspelen. Alle andere extra features zijn niet ...
Lees meer >

langejan  |  01-03-2011

Dat kan ik jouw zeker aanraden want ik heb alle 5 de Disney titels op blu ray in huis gehaald, en zelfs Fantasia 1940 met 7.1 geluid en superbeee beeld.(y) D...
Lees meer >

TheGodfather  |  01-03-2011

Toevallig vanavond de US versie gekeken. Het blijft een heerlijke film en idd: de beeldkwaliteit is ongeloofelijk!opnieuw een top uitgave van Disney. Met zulke ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  28-02-2011

Op mijn panasonic dmp bd-30 blu-ray discspeler speelt Alice in wonderland niet af. De speler vraagt in het begin nog wel om de taal-instelling, maar daarna blij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.