Tale of Two Cities, A

Recensent:
Ludo Keeris
14-06-2011

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Tale of Two Cities, A (DVD)
Samenvatting

Aan de vooravond van de Franse revolutie (1775) wordt dokter Alexandre Manette (Jean-Pierre Aumont), na 18 jaar onschuldig gevangen te hebben gezeten in de Bastille, onverwachts vrijgelaten. Hij wordt opgevangen door zijn voormalige knecht Monsieur Defarge (Gerárd Klein), die samen met zijn vrouw (Kathy Kriegel een wijnhuis runt en tevens het verzet tegen de aristocratie leidt. De dokter wordt door zijn eigen dochter Lucie (Serena Gordon), die dacht dat hij dood was, en zijn oude vriend Jarvis Lorry (John Mills) opgehaald en meegenomen naar Frankrijk. Onderweg ontmoeten ze Charles Darnay (Xavier Deluc), die als spion terecht moet staan in Londen. De jonge advocaat Sydney Carton (James Wilby), die uiterlijk veel op Darnay lijkt, krijgt hem met een slimme truc vrij. Zowel Darnay als Carton worden verliefd op Lucie. Dan breekt de Franse revolutie uit. De bloeddorst van het volk lijkt geen grenzen te kennen en als Darnay zich genoodzaakt ziet om naar Frankrijk terug te keren lijkt ook zijn leven in gevaar. Kan hij op tijd worden gered?

Commentaar

A Tale of Two Cities, naar het gelijknamige boek van Charles Dickens, speelt zich af in Londen en Parijs aan het einde van de 18e eeuw. Het verhaal gaat voornamelijk over Charles Darnay, telg uit een Frans aristocratisch geslacht, en Sydney Carton, een jonge Engelse advocaat die van zijn leven een zootje maakt. Darnay is fel gekant tegen de praktijken van de aristocratie in Frankrijk en vlucht daarom naar Engeland waar hij als leraar in zijn eigen levensonderhoud voorziet. Carton is een jonge advocaat die erg van alcohol houdt en zichzelf vooral als een mislukkeling ziet. Maar als hij Lucie ontmoet valt hij als een blok voor haar. Deze twee verhalen spelen zich af tegen een onrustige sociale achtergrond. In Frankrijk heeft de arrogantie van de aristocratie zulke vormen aangenomen dat het volk in opstand komt een een revolutie uitbreekt.
Charles Dickens schreef dit verhaal in 1859 en publiceerde het als eerste in wekelijkse afleveringen in zijn eigen weekblad All the Year Round. Daarna is het ettelijke malen herdrukt als boek. Van A Tale of Two Cities zijn verschillende films en televisieseries gemaakt, de eerste al in 1911. De hier besproken serie stamt uit 1989 en is gemaakt door Granada Television. De regie was in handen van Philippe Monnier, die voornamelijk Franstalige televisiefilms en -series heeft gemaakt. Velen daarvan hebben geschiedkundige verhalen als thema. De hier besproken serie is in het Engels, maar met een cast van allerlei verschillende nationaliteiten en dat is goed te horen. Veel acteurs spreken Engels met een flink accent, maar wel zo dat het past bij het karakter. Het script is geschreven door Arthur Hopcraft, die ook het scenario schreef voor onder andere Bleak House, A Perfect Spy en Rebecca. Het eerste deel van deze miniserie is wat moeilijk te volgen. Er komen veel personages in voor, maar wat die nou precies met elkaar te maken hebben blijft lang onduidelijk. In het tweede deel wordt het hele verhaal duidelijk, komen de verhaallijnen samen en wordt het ook spannend. Maar daar moet je dus wel een hele tijd op wachten. Het is ook goed te merken dat de serie al een aantal jaren oud is. Het tempo is langzaam, de kleuren zien er flets uit en het geluid klinkt nogal scherp. We zijn tegenwoordig meer en beter gewend! Het achterliggende sociale aspect wordt hier mooi in beeld gebracht. Het verschil tussen arm en rijk en de arrogante houding van de aristocratie in Frankrijk, maar ook van de gegoede klasse in Engeland, worden erg goed uiteengezet. Het acteerwerk is goed verzorgd, al is James Wilby, die de rol van Sydney Carton speelt, de enige met wie je echt meeleeft. De anderen spelen goed, maar je voelt je als kijker veel minder emotioneel betrokken. Wilby is vooral ook bekend van zijn rollen in andere Britse series als Midsomer Murders en van de film Gosford Park. Serena Gordon, die de rol van Lucie Manette speelt, heeft verder ook vooral in andere series geacteerd als House of Windsor, Midsomer Murders en The Bill. Voor liefhebbers van Dickens en voor liefhebbers van sociaal geschiedkundig drama is A Tale of Two Cities wellicht een aanrader. Maar hou er rekening mee dat deze serie gedateerd kan aandoen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Televisie
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 196 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: B-Motion
EAN: 8717306272131

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie A Tale of Two Cities heeft een origineel beeldformaat van 1.33:1 en dat is ook het beeldformaat van de DVD. Helaas is de kwaliteit niet echt om over naar huis te schrijven. Dat heeft deels met de leeftijd van de serie te maken, maar ook de overzetting naar DVD is niet geheel foutloos gegaan. Zo zien we erg veel compressiefoutjes in de achtergrond. De serie duurt in totaal ruim drie uur en dat is eigenlijk te lang voor één DVD. Daardoor is een hoge compressie noodzakelijk en dat heeft hier duidelijk zichtbare negatieve bijwerkingen. Ook is er flinke ruisonderdrukking toegepast om de filmgrain weg te poetsen. Hierbij lijkt het middel erger dan de kwaal. Scherpte, contrast en schaduwdetail zijn ondermaats. Close-ups hebben nog een redelijke scherpte, maar worden de shots wat ruimer, dan wordt alles erg soft. De kleuren zien er flets uit. Daarnaast is de print niet geheel schadevrij. Regelmatig komen kleine spettertjes en beschadigingen voorbij. Al met al dus een transfer die we met de beste wil van de wereld geen voldoende kunnen geven.

Geluidskwaliteit

De DVD van A Tale of Two Cities heeft één geluidstrack, een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) track. Het betreft hier een mono-track. Het originele geluid van de serie is ook een mono-track en er zijn dus geen kunstmatige trucjes uitgehaald om er een meerkanaals-track van te maken. Het geluid op zich heeft de tand des tijds redelijk kunnen doorstaan. Het geluid klinkt wel wat scherp en hol, met nauwelijks lage tonen. De verstaanbaarheid is echter nauwelijks een probleem, de dialogen staan duidelijk op de voorgrond. Er is bijna geen ruis hoorbaar, wel zijn de omgevingsgeluiden in bepaalde scènes vrij nadrukkelijk aanwezig. Dat komt doordat op die momenten de originele geluidsopnames van de set gebruikt zijn, waarbij die omgevingsgeluiden al aanwezig waren. In tegenstelling tot het beeld weet het geluid wel net een voldoende te scoren.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.33:1 beeldformaat, met een gedeelte uit de themamuziek als achtergrondgeluid. Er staan geen extra’s op deze DVD.

Conclusie

Aan de vooravond van de Franse revolutie worden een Fransman en een Engelsman verliefd op een jonge vrouw. De Fransman blijkt iemand anders te zijn dan hij zich voordoet en de Engelsman doet een belofte aan de jonge vrouw, die hem tot in Frankrijk brengt. A Tale of Two Cities is een televisiebewerking van een verhaal van Charles Dickens. Het eerste deel is vrij warrig, in het tweede deel wordt het verhaal beter uitgewerkt. Helaas laat de technische kwaliteit van de DVD wat te wensen over. Het ziet er gedateerd uit en het klinkt allemaal wat schel. Extra’s heeft deze DVD-uitgave niet. Wellicht dat liefhebbers van Dickens en van sociaal drama zich toch kunnen vinden in deze verfilming.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door B-Motion.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.