Monsters

Recensent:
Marcel den Haan
15-07-2011

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Monsters (Blu-ray)
Samenvatting

Jaren geleden heeft NASA een onbemande sonde de ruimte ingestuurd. Toen deze terug kwam op aarde bleek er buitenaards leven mee teruggenomen te zijn. De sonde stortte neer boven Mexico en al snel waren grote delen van het land geïnfecteerd met de buitenaardse levensvorm. Om de infectie te bestrijden werden grote delen van het land afgeschermd en uitgeroepen tot besmet gebied. Fotograaf Andrew Kaulder (Scoot McNairy) bevindt zich nabij de quarantaine zone om beelden te schieten van de wezens. Dan krijgt hij ineens een vervelende opdracht in de schoot geworpen. Hij wordt namelijk gedwongen de dochter van de baas van de krant waar hij voor werkt te begeleiden naar Amerika. Andrew staat totaal niet te trappelen om terug te gaan naar Amerika. Zijn reis met de mooie Samantha (Whitney Able) biedt hem echter kansen die hij niet voorzien had. Als de twee namelijk de laatste kans om veilig naar Amerika terug te keren missen, zijn ze genoodzaakt te voet en liftend door het geïnfecteerde gebied te reizen. Ze komen hierdoor in enkele situaties terecht die Andrew de kans bieden om mooie plaatjes te schieten. Tijdens de reis leren de twee elkaar steeds beter kennen en blijkt het nog behoorlijk lastig te zijn om Amerika te bereiken.

Commentaar

De titel van Monsters kan misschien een beetje misleidend zijn. De monsters in het verhaal betreffen namelijk buitenaardse wezens, die nog het meeste weg hebben van octopussen. Dit is echter niet waar het verhaal om draait. Op de voorzijde van de BD-uitgave zien we een verwoest landschap, met daarin de twee hoofdpersonen. Je zou dan al snel denken dat we hier weer te maken hebben met een film waarin de aarde andermaal aangevallen wordt door leven uit de ruimte en je als kijker kunt genieten van vele spectaculaire actiescènes. Dit is echter niet het geval. Slechts een klein gedeelte van de wereld is ‘besmet’ met buitenaards leven en feitelijk zien we hier vrij weinig van. Dit gegeven wordt namelijk gebruikt als achtergrond, een reden waarom de twee hoofdpersonen zich al lopend en liftend een weg naar huis moeten zien te banen. Gaandeweg leren ze elkaar steeds beter kennen, maar ook over het land waarin ze zich bevinden en uiteraard de aliens. Regisseur Gareth Edwards heeft een bijzondere film afgeleverd. De prent is niet zonder fouten, maar gezien het lage budget en de omstandigheden waaronder gewerkt werd, moeten we toch concluderen dat hij gewoon zeer goed werk geleverd heeft. Edwards regisseerde niet alleen de film, hij was ook verantwoordelijk voor het verhaal, elk camerashot dat te zien is en de effecten van de buitenaardse wezens. De cast bestaat feitelijk maar uit twee personen, de rest van de mensen zijn gewoon mensen die ter plekke wonen en werken. Edwards heeft de gehele film geschoten met camera’s die gewoon in de winkel te koop zijn en ook de effecten zijn gemaakt met vrij verkrijgbare software. Het geheel levert een vrij realistisch gegeven op, uiteraard met uitzondering van de aliens. De combinatie van road movie met thriller en buitenaards leven werkt verrassend goed. Ook de karakters zijn boeiend en realistisch. Als kijker wordt je echt meegenomen op hun reis. Het verhaal bevat wel enkele kanttekeningen die je als kijker misschien wat kunnen beïnvloeden. De reden dat de twee hoofdpersonen al wandelend naar huis moeten is namelijk wat vreemd. Ze hebben de laatste boot naar Amerika gemist, maar als er slechts een klein gebied geïnfecteerd is, waarom vliegen ze dan niet gewoon naar huis? Ook ogen de effecten hier en daar wat nep, maar gezien het budget en de manier waarop ze gemaakt zijn is het allemaal nog redelijk goed gedaan. De optredens van de twee castleden zijn gewoon prima. De twee hebben in het echte leven een relatie en hierdoor komt hun spel natuurlijk over. Monsters is een film die misschien niet iedereen zal kunnen boeien, maar toch kan dit gezien worden als één van de betere low budget producties van de laatste jaren.

Monsters is verschenen op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Science fiction, Thriller
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 93 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777936351

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Monsters staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De beeldkwaliteit van deze uitgave weet een nipte voldoende te scoren. Bij het beoordelen van de transfer moeten we rekening houden met de manier waarop de film geschoten is. Dit is zoals gezegd gedaan met een camera die, hoewel prijzig, gewoon in de winkel te koop is. Alle shots zijn gedaan door de regisseur, zonder behulp van hulpmiddelen of belichting. Toch blijft het idee hangen dat het beeld wat beter had kunnen zijn. De scherpte is variërend, evenals het detail. Het beeld oogt vaak wat soft, variërend in hoeveelheid. Sommige shots komen heel erg onscherp over, maar lijken het resultaat van een verkeerde scherpstelling. Zoals gezegd is ook het detail wisselend. Wijdere shots zien er het best uit. Nachtelijke scènes zijn veruit het minst. Door de matige belichting is het allemaal soms wat moeilijk te volgen. Ook is hier behoorlijk wat ruis aanwezig. De kleuren ogen natuurlijk en over het algemeen goed verzadigd. Contrast en helderheid lijken wat aan de lage kant te zijn. Artefacten zijn niet geheel afwezig, er zijn diverse momenten zichtbaar met edge enhancement, aliasing en posterisatie. Een nipte voldoende dus, maar dan ook echt nipt en uiteraard rekening houdend met de manier van filmen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (16bit/48kHz) op de schijf van Monsters. De track richt zich vooral op de voorste kanalen. Er zijn diverse momenten waarbij de surrounds bij het geheel betrokken worden, maar het geluid is hier niet echt duidelijk aanwezig. De geluiden lijken zich een beetje ver af te spelen, terwijl er toch echt soms een alien over het scherm kruipt. Tijdens de rustige momenten zijn er omgevingsgeluiden te horen, zoals dieren, geluiden op straat en de wind. Ook hier geldt dat het wat op de achtergrond klinkt. Dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de overige geluiden horen, waaronder de fraaie muziek. Dit klinkt mooi gedetailleerd en bovendien helder. Dit is iets wat voor de gehele track te zeggen is. Ruis of beschadigingen komen dan ook niet voor. Een track die ruim voldoende klinkt, maar geen bijster veel indruk weet te maken. Verder ook jammer dat wij hier geen 7.1-track krijgen zoals in Amerika.

Extra's

De uitgave start met een erg standaard menu waar simpelweg ‘Start Film’ te lezen is. Hierna wordt direct gestart met de film. Via de menu knop is een hoofdmenu op te roepen, evenals een pop-up menu. Alleen in dit menu zijn de twee audiotracks te selecteren en de ondertiteling. De enige extra is alleen via het hoofdmenu te starten. Qua extra’s een zeer magere uitgave, waar alle features van de buitenlandse uitgaven weggelaten zijn. Zo heeft de Amerikaanse uitgave een audiocommentaar, verwijderde scenes, featurettes over de effecten en het montereren van de film en interviews.

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film. De resolutie is 1080p.

Conclusie

Een gedeelte van Mexico is uitgeroepen tot besmet gebied na het neerstorten van een sonde van NASA. Deze sonde nam een buitenaardse levensvorm met zich mee. De lokale autoriteiten hebben de besmetting een halt weten toe te roepen, maar hierdoor is Amerika wel afgesneden van Mexico. Een probleem voor een fotograaf die de dochter van zijn baas terug naar huis moet brengen. Samen moeten ze nu door het besmette gebied trekken. Monsters is geen film die grootschalige actiescènes en gevechten laat zien tussen aliens en mensen, zoals wel vaker bij films met dit onderwerp. Het betreft eerder een verhaal over twee mensen die samen moet werken, tegen de achtergrond van een buitenaardse invasie. De prent is met zeer beperkte middelen gemaakt, maar qua uitwerking des te beter. Deze BD-uitgave laat een matige beeldkwaliteit zien, het geluid is gelukkig iets beter verzorgd. Qua extra’s is het echter weer een teleurstelling met alleen een trailer die aanwezig is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Franklin1975  |  05-09-2011

Een prima film, ook op blu-ray. Ik vind het beeld er erg goed uitzien, veel beter dan de 3/5 waardering in de recentie.
Lees meer >

Franklin1975  |  25-08-2011

Ik krijg een dezer dagen de BD van Marcel binnen. Heb de film gedownload van het www eerder dit jaar al eens gezien en was aangenaam verrast. Geen extra's op d...
Lees meer >

Tarkus  |  24-08-2011

Een wat tegenvallende film is dit geworden. De beelden van de verwoestingen zijn indrukwekkend, en maken de film nog enigszins het bekijken waard. Maar voor het...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  19-07-2011

Technisch gezien idd een knap gemaakte film, gezien de onvoorstelbare beperkingen die de regisseur had. Vooral de special effects en een aantal wide shots zijn ...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  15-07-2011

Ik heb zelf de Duitse (erg fraaie) steelbook. Deze heeft een 7.1 DTS-MA track, en ook de bovengenoemde extra's, met nog een interview met Gereth Edwards, Interv...
Lees meer >

M-EX(treem)  |  15-07-2011

Zeer jammer dat de Nederlandse versie geen extras bevat. Ik heb zelf de UK versie. En dit is qua extras zonder meer de beste release van het jaar. Commentary ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.