Super 8

Recensent:
Ludo Keeris
17-01-2012

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Super 8 (Blu-ray)
Samenvatting

Een groepje jongeren, onder aanvoering van Charles (Riley Griffiths) en Joe (Joel Courtney), zijn fervente amateurfilmers. Ze maken een korte film voor een schoolproject. Tijdens een van hun nachtelijke opnamesessies op een klein station gebeurt er een enorm ongeluk met een passerende trein, die op een auto op de rails botst. Blijkbaar is er iets bijzonders met de trein aan de hand, want de omgeving van het ongeluk wordt direct afgezet door het leger. Er verdwijnen na het ongeluk ook steeds meer mensen spoorloos, waaronder Alice (Elle Fanning), een meisje dat een rol speelt in het filmpje van de jongens en waar Joe een oogje op heeft. Genoeg reden voor Joe om op zoek te gaan naar Alice. Daarvoor moet hij wel alle door het leger ingevoerde regels negeren en soms rennen voor zijn leven. Maar dan ontdekt hij wel iets heel bijzonders!

Commentaar

Regisseur/producent J.J. Abrams wordt door velen gezien als een van de grootste talenten van Hollywood. Hij is de man achter de immens populaire TV-serie Lost, die een nieuwe dimensie gaf aan televisiemaken. Zijn eerste grote speelfilm, Mission Impossible III, is nu niet direct een voorbeeld van hoogstaand drama, maar hij weet wel hoe hij de kijker moet entertainen met aktie en avontuur. Met Star Trek uit 2009 weet hij zowel kwaliteit als entertainment uitstekend samen te voegen en met zijn meest recente werk Super 8 weet hij dat nog verder uit te werken.
Super 8 is een film die eenheid uitstraalt. Alles is in balans; verhaal, spel, uiterlijk, geluid. Het klopt allemaal bij deze film. En dat ondanks de mix van stijlen en genres. Het is niet alleen een film over het opgroeien (en volwassen worden) van jonge kinderen met een ambitie, maar het is tevens een thriller en bevat ook elementen uit het sciencefictiongenre. Het grootste gedeelte van de film gaat over de jongeren, die tijdens het maken van een zombie-filmpje voor een schoolproject getuige zijn van een enorm treinongeluk. Ze merken al snel dat dit geen gewoon ongeluk is als het leger de omgeving afzet.
Producent van de film is Steven Spielberg en zijn betrokkenheid is duidelijk te merken. Spielberg en Abrams kennen elkaar al geruime tijd. Dat kwam door de liefde die beiden hebben voor super 8mm-films. Het eerste contact ontstond toen Spielberg vroeg of Abrams een aantal oude super 8-films kon restaureren. Het contact is altijd gebleven en Super 8 is hun eerste samenwerking. De film doet herinneringen herleven aan E.T. en Close Encounters of the Third Kind. En het brulgeluid van het wezen lijkt rechtstreeks uit Jurassic Park afkomstig te zijn. Een andere Spielberg-wet die wordt nageleefd is dat je het monster nooit te vroeg moet prijsgeven in een film. Maar Spielberg heeft J.J. Abrams in veel dingen de vrije hand gegeven, zodat het geen kloon van bovenstaande films is geworden. De film speelt in de jaren ’70 en heeft ook de uitstraling van een film uit die tijd. Dat zorgt voor nostalgische gevoelens. Alleen het tempo is aangepast aan de hedendaagse trends en ligt veel hoger dan een gemiddelde film uit de jaren ’70. Super 8 is een goede en onderhoudende film, maar je kunt het geen meesterwerk noemen. Het spel van de jonge kinderen is erg goed, met debutant Joel Courtney als uitblinker en ook het verhaal zal de gemiddelde kijker erg aanspreken. Maar J.J. Abrams weet niet altijd de sentimenten en clichés te vermijden en de eindscène bevat niets wat we niet al eerder hebben gezien. Maar dat neemt niet weg dat Super 8 heel aangenaam vermaak is waar niemand spijt van zal krijgen.

Paramount heeft Super 8 uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. We bespreken hier de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 112 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 5050582869989

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • DVD
  • Deconstructing the Train Crash

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Super 8 staat in een beeldformaat van 2.39:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 44 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Deze film is in verschillende formaten opgenomen. Het grootste deel is gefilmd op 35mm-film, maar ook zijn er scènes op 8mm, 16mm en digitaal formaat opgenomen. Alles met een specifieke reden. De film speelt zich af in de jaren `70 en men heeft de sfeer van dit tijdperk uitstekend vastgelegd. Dat houdt ook in dat kleuren niet zo heel uitgesproken zijn. Het heeft een wat flets uiterlijk, alsof de kleuren door de jaren heen wat verbleekt zijn, zoals bij oude foto's het geval is. Het beeld heeft daarnaast nog een paar specifieke kenmerken. Zo is er bijzonder veel flair te zien, verstrooiingen van het licht die in de camera schijnen (zie screenshot 2). Meestal probeert men dit te voorkomen, maar bij Super 8 is dit effect juist extra gebruikt, om een bepaald sfeerbeeld te schetsen. Sterker nog, het is een handelsmerk geworden van J.J. Abrams, zoals hij het ook bij Star Trek gebruikte. Ook is bij deze film een verschuiving van het beeld te zien bij scherpteverleggingen van de voorgrond naar de achtergrond of vice versa. Het beeld vertekent dan vrij veel, iets dat we niet zo vaak tegenkomen. Of het bewust is gedaan is moeilijk te achterhalen, maar het heeft wel een bijzonder effect. Qua techniek ziet de transfer er verder uitstekend uit. Scherpte, contrast en schaduwdetail, het is allemaal dik in orde. Ook bij de vele nachtscènes blijft alles uitstekend te volgen. Dit is een prachtig voorbeeld hoe verschillende stijlen en filmmateriaal voor een uitgebalanceerd geheel zorgen. Het is genieten geblazen.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er bij de Blu-ray Disc van Super 8 volop keuze. Er is echter maar één lossless geluidstrack beschikbaar en dat betreft een Dolby Digital TrueHD 7.1-track (24bit/48kHz). De kwaliteit van deze geluidstrack is bijzonder goed. Het heeft een uitstekende dynamiek en een prachtige ruimtelijke werking. De twee extra luidsprekers aan de zijkant zorgen voor een extra dimensie in het geluid, wat je van alle kanten omringt. Dialogen zijn uitstekend te volgen, ook in de scènes waar het er allemaal wat heftiger aan toegaat. Het LFE-kanaal is op momenten flink aanwezig en zorgt voor een stevige punch aan het geheel. De treincrash in het begin van de film knalt uit de speakers en is zeker demonstratiewaardig. De achter- en zijkanalen zijn bijna continue in gebruik. Niet alleen voor omgevingsgeluiden en muziek, maar ook voor de nodige geluidseffecten, die in split-surround zijn. Qua geluid valt er weinig tot niets te klagen, het is mooi gemaakt en uitstekend overgezet naar Blu-ray Disc.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een mooi geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat. De extra’s op deze uitgave zijn in HD-resolutie en allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve Deconstructing the Train Crash en het audiocommentaar. Dat laatste bevat wel Engelse ondertiteling, mocht dat makkelijker voor je zijn.

Audiocommentaar
Regisseur J.J. Abrams, producent Bryan Burk en camerman Larry Fong spreken een onderhoudend commentaar in. Ze spreken over alle facetten van het maken van deze film, zoals locaties, techniek, apparatuur en de invloed van Steven Spielberg.

Featurettes
Een aantal documentaires en items die dieper ingaan op het maken van de film.

The Dream Behind Super 8 (16½ min)
Een documentaire die voornamelijk over regisseur J.J. Abrams gaat. Hij vertelt over zijn jeugdjaren, waarin hij ook filmpjes op 8mm-film maakte. Daarna vertelt hij over de samenwerking met cameraman Larry Fong en producenten Bryan Burk en Matt Reeves, waarmee hij de TV-serie Felicity maakte. Bryan Burk vertelt over de kennismaking met J.J. Abrams, vanuit beider liefde voor 8mm-films. De manier waarop J.J. Abrams voor het eerst in contact kwam met Steven Spielberg is heel bijzonder. Tussen de gesprekken door zien we J.J. Abrams op de set aan het werk.

The Search for New Faces (18 min)
Een item over de casting van de kinderen, die allen weinig tot geen filmervaring hadden. Joel Courtney, die uiteindelijk de hoofdrol van Joe kreeg, had nog nooit eerder geacteerd. Pas na 14(!) castingrondes kreeg hij de rol. De meest ervaren jongere is Elle Fanning, die het meisje Alice speelt. Twee dames van de casting geven commentaar op het vinden van de juiste acteurs voor de film. De kinderen komen zelf ook aan het woord.

Meet Joel Courtney (15 min)
Joel Courtney, die de rol van Joe speelt, is een debutant. In dit item krijgen we te zien hoe hij zijn casting deed, hoe hij repeteert, onder meer met zijn moeder en de andere jonge acteurs, en hoe de opnames op de set gaan. Tijdens het gesprek met hem over zijn leven, deze film en de toekomst zit hij thuis heel relaxed in een stoel.

Rediscovering Steel Town (18 min)
Een heel groot deel van de film is opgenomen in het stadje Weirton, in de Amerikaanse staat West Virginia. Weirton is een stadje dat het van de staalindustrie moet hebben. De grootste tinfabriek ter wereld staat er. J.J. Abrams vond het de uitgelezen plek om zijn verhaal te vertellen. Naast een impressie over de huidige bewoners wordt er ook wat verteld over de geschiedenis van het stadje.

The Visitor Lives (12 min)
In de film speelt een buitenaards wezen een belangrijke rol, ondanks dat het pas laat in de film duidelijk wordt wat dat wezen precies is. Het duurde heel lang voordat de makers een specifieke vorm voor dat wezen hadden gevonden. Neville Page, die het wezen ontworpen heeft, vertelt uitgebreid over zijn schetsen, zijn ideeën en hoe hij tot het uiteindelijke resultaat is gekomen.

Scoring Super 8 (5½ min)
Michael Giacchino is de componist van de filmmuziek. Vroeger maakte hij echter ook 8mm-filmpjes en hij werd erg beïnvloed door Steven Spielberg en diens vaste componist John Williams. Giacchino vertelt hoe die invloeden hebben doorgewerkt in de muziek voor Super 8.

Do You Believe in Magic? (4½ min)
Naast een uitstekend cameraman is Larry Fong ook een geweldig goochelaar. Hier zijn een aantal van zijn trucs te zien en een paar zijn zeer spectaculair!

The 8mm Revolution (8 min)
8Mm-film voor thuisgebruik bestaat al sinds de jaren ’30. Een groot aantal regisseurs, waaronder Steven Spielberg en J.J. Abrams, hebben in hun jeugd veel 8mm-films gemaakt. Het creëerde voor hen een basis waarmee ze later hun grote films konden maken. In dit item krijgen we te zien wat de invloeden waren van het gebruik van de filmpjes op de carrière van Spielberg en Abrams.

Deconstructing the Train Crash
Een interactief item met een soort rangeerterrein vol wagonnetjes. Elk wagonnetje bevat een korte impressie over een onderdeel van de grote treincrash. Een deel gaat over de voorbereidingen, een deel over de opnames zelf en een deel over de nabewerking. Hier is geen ondertiteling beschikbaar.

Deleted Scenes (13 min)
Maar liefst veertien scènes hebben de film uiteindelijk niet gehaald. Sommige zijn erg kort (vandaar ook de totaaltijd van slechts 13 minuten). De meeste zouden inderdaad ook niet heel veel hebben toegevoegd aan het uiteindelijke resultaat.

DVD
De film wordt ook op DVD meegeleverd. Handig voor in de auto of de slaapkamer?

Conclusie

Een groepje jongeren willen een film maken op super-8. Tijdens de opnames zijn ze getuige van een groot treinongeluk. Dat blijkt echter niet zomaar een tragisch ongeval, want de omgeving wordt meteen afgezet door het leger. Er blijkt dus echt iets aan de hand te zijn, maar wat? Super 8 van regisseur J.J. Abrams is een enerverende film, vol spanning en avontuur met een vleugje sciencefiction. De Blu-ray Disc-uitgave is uitstekend verzorgd, met een uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit. Ook over de extra’s valt er niet veel te klagen. Daarmee is dit dan ook een verplichte aanschaf voor alle liefhebbers van avonturenfilms, thrillers of sciencefiction.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Westi  |  25-04-2012

Ik heb me prima vermaakt met deze film . En vond de extras zeerb onderhoudend ( J.J. Abrams en de andere makers die vertellen dat ze zelf op die leeftijd 8mm ...
Lees meer >

De_Hollander  |  11-04-2012

Prima beeld kwaliteit en een leuke film.
Lees meer >

MarcelS1  |  24-03-2012

Beste film van 2011 dit (y) Is ook één van mijn favoriete films van het jaar! :grin:
Lees meer >

WaymannDirector  |  19-02-2012

Over smaak valt niet te twisten en iedere kijker van JJ Abrams' werk weet inderdaad dat het een beetje een stijl-kenmerk van de beste man is geworden. Net als...
Lees meer >

Nathan Strik  |  06-02-2012

Sappig detail: vroeger werden cameramannen in Hollywood ook getraind om dingen als lensflare te voorkomen. Licht direct in de camera schijnen was dan ook uit de...
Lees meer >

WaymannDirector  |  01-02-2012

Ook ik heb me goed geamuseerd met deze film. Ik heb me wel mateloos geërgerd aan het overmatige gebruik van 'flair', zoals Ludo dat noemt. Deed echt afbreuk aan...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  18-01-2012

Ook ik heb me goed geamuseerd met deze film. Ik heb me wel mateloos geërgerd aan het overmatige gebruik van 'flair', zoals Ludo dat noemt. Deed echt afbreuk aan...
Lees meer >

Tom91  |  18-01-2012

Staat bij mij voorlopig op nr. 3 in m'n top 10 van 2011, heerlijke film! Jammer dat de blu-ray hier in België zo duur is.
Lees meer >

Coen P.  |  17-01-2012

Beste film van 2011 dit (y)
Lees meer >

peptalk  |  17-01-2012

In feite klopt dat niet en is ook tamelijk nietszeggend voor een moderne BD. Hier zijn namelijk de zwarte balken meegeteld die niet bij het "beeld" horen. Het i...
Lees meer >

Ge_Someone  |  17-01-2012

1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten In feite klopt dat niet en is ook tamelijk nietszeggend voor een moderne BD. Hier zijn namelijk de zwarte...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-01-2012

.... de werkelijk hilarische end-credits compilatie. IMO het beste gedeelte van de film, want daar zie je de lol van het low budget filmmaken pas echt terug......
Lees meer >

Roy Langeveld  |  17-01-2012

Meesterwerk? Nee. Onderhoudend en pakkend? Zeker weten. Vond dit een erg prettige verrassing tussen alle zomerfilms. J.J. Abrahams is er een kei in om oude en...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  17-01-2012

Een erg vermakelijke film, die weer doet denken aan de Spielberg films uit de jaren '80. Het enige wat mij tegenstond was het soms érg geforceerde moralistische...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-01-2012

Een recensie waar ik me helemaal in kan vinden; geen hosanna-verhaal wat de film torenhoog de hemel inprijst maar een complimenterende recensie met de IMO juist...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.