Shelter

Recensent:
Koen Koene
14-03-2012

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Shelter (Blu-ray)
Samenvatting

De forensische psychiater Cara Harding (Julianne Moore), wiens man bij een brute overval om het leven kwam, is er heilig van overtuigd dat er niet zoiets bestaat als een “gespleten persoonlijkheid”. Maar dan krijgt ze via haar vader (Jeffrey DeMunn) een patiënt onder ogen, Adam (Jonathan Rhys Meyers), die wel degelijk een gespleten persoonlijkheid lijkt te hebben. Cara is niet overtuigd en besluit om dieper te gaan graven in het verleden van Adam. Daarbij stuit ze op een aantal vreemde zaken. Wat heeft Adam te verbergen? Cara is vastbesloten om achter de waarheid te komen, maar haar zoektocht blijkt niet zonder gevaar.

Commentaar

Het door Måns Mårlind en Björn Stein geregisseerde Shelter, met een script van Michael Cooney (Identity), heeft een aardig uitgangspunt. Wanneer de film begint krijg je te zien hoe de forensische psychiater Cara Harding, die er van overtuigd is dat gespleten persoonlijkheden niet bestaan, een patiënt onder ogen krijgt die dit geloof laat wankelen. Adam lijkt namelijk het perfecte voorbeeld van iemand die meerdere persoonlijkheden in zich heeft, iets wat op het eerste gezicht door opvallende bewijzen wordt gestaafd. Cara besluit op onderzoek uit te gaan en loopt daarbij tegen een aantal mysterieuze zaken aan. Een intrigerende opzet voor een thriller, met als belangrijkste vraag natuurlijk hoe de vork nu precies in de steel zit. Daar zit hem ook meteen het gevaar, want als de makers er niet in slagen om een bevredigend antwoord op deze vraag te geven, dan wordt het bestaansrecht van de prent in één klap teniet gedaan. Helaas blijkt dit laatste hier van toepassing. Vanaf het moment dat duidelijk wordt in welke hoek men de verklaring gaat zoeken – zonder te veel te verklappen kunnen we zeggen dat er een bovennatuurlijk element om de hoek komt kijken – verandert Shelter van een psychologische thriller met potentie in een flauwe dertien-in-een-dozijn-horrorprent. De weg die men in slaat is niet alleen erg vergezocht, maar ook nog eens slecht uitgewerkt. Bepaalde zaken worden namelijk niet of nauwelijks uitgelegd (zoals de motivatie van de dader), waardoor het geheel een erg rommelige indruk maakt en de film aan het eind van de rit – na de obligate twist – niet de impact heeft die de makers voor ogen hadden. Hoofdrolspeelster Julianne Moore (Crazy, Stupid, Love.) treft echter geen blaam, haar overtuigende spel is een van de redenen dat deze prent geen diepere onvoldoende scoort. Een andere reden is het visuele aspect. Shelter ziet er namelijk prima uit, waarbij goed camerawerk resulteert in een effectief creepy sfeertje. Ook het acteerwerk van Jonathan Rhys Meyers (From Paris with Love) draagt bij aan de sfeer, al is zijn vertolking soms behoorlijk over-the-top. Dat Shelter niet op alle fronten mislukt is, is echter een schrale troost. Het voorkomt namelijk niet dat de prent in z’n geheel bijzonder weinig indruk maakt en daarmee nauwelijks het bekijken waard is.

Shelter is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 102 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045226565

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Shelter heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De HD-transfer van Shelter oogt op de meeste gebieden prima. Zo is de scherpte dik in orde (zij het een tikje variabel), heeft het beeld een mooie helderheid en kent de weergave van het overwegend sombere kleurenpalet geen enkel probleem. Het contrast en zwartniveau leveren eveneens geen reden tot klagen. Er is continu een fijne laag grain aanwezig – Shelter werd geschoten op 35mm-film – maar die stoort nergens en geeft het geheel een mooi filmische aanblik. Tot dusver geen klachten, maar toch is de transfer niet perfect. Wat lichte artefacting, met name enige posterisatie, zorgt namelijk voor een puntje aftrek. Dat neemt echter niet weg dat we hier met een solide transfer te maken hebben.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de BD-uitgave van Shelter staat in lossless formaat op het schijfje. De resulterende DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) levert weinig reden tot klagen. Zo wordt er een mooi kamervullend geluidsbeeld neergezet, waarbij de surrounds worden gebruikt voor zowel muziek, omgevingsgeluiden als het sporadische directionele geluidseffect. Het geluid heeft bovendien een goede helderheid en detaillering. En de bombastische filmmuziek (die op tamelijk overdreven wijze de spanning ondersteunt) klinkt zoals die moet klinken: stevig en dynamisch. Een klein minpuntje heeft betrekking op de spraak. Niet op de plaatsing of verstaanbaarheid, want die zijn prima. Wat echter wel een kleine tekortkoming is, is dat bij harde geluiden (bijvoorbeeld geschreeuw) er wat lichte oversturing hoorbaar is. Gelukkig is dit geen enorm probleem – de momenten waarop het zich voordoet zijn op één hand te tellen – zodat we toch kunnen spreken van een prima track.

Extra's

Op de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van Shelter zijn geen extra’s te vinden. Met enkel een kwartiertje aan interviews hebben de buitenlandse uitgaven op dit front echter nauwelijks meer te bieden.

Conclusie

In Shelter zie je hoe de opvattingen van forensisch psychiater Cara Harding (Julianne Moore) ondermijnd worden door patiënt Adam (Jonathan Rhys Myers), die een gespleten persoonlijkheid lijkt te hebben. Na een intrigerende start verandert Shelter gaandeweg van een psychologische thriller met potentie in een flauwe dertien-in-een-dozijn-horrorprent. Die richting waarin het verhaal zich ontwikkelt is niet alleen flauw en vergezocht, maar ook worden bepaalde aspecten niet of nauwelijks uitgelegd. Op de film mag dan nogal wat aan te merken zijn, met het beeld en geluid van de BD-uitgave is weinig mis. Extra’s zijn er niet, maar de buitenlandse hebben nauwelijks meer te bieden.

Laatste reacties

Tarkus  |  07-10-2012

Heb deze blu-ray voor een prikje op de kop kunnen tikken en ben er best tevreden over. Goede vertolkingen zowel door Julianne Moore (niet een van mijn favoriete...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.