Ides of March, The

Recensent:
Patrick van den Hul
29-03-2012

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Ides of March, The (DVD)
Samenvatting

Stephen (Ryan Gosling) is een ambiteuze persvoorlichter die onder campagneleider Paul (Philip Seymour Hoffman) meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskandidaat gouverneur Morris (George Clooney). Al snel valt Stephen ondanks zijn goede intenties ten prooi aan achterkamerpolitiek, verraderlijke manipulatie en wordt hij verleid door de jonge stagiaire Molly (Evan Rachel Wood). Hij probeert zich staande te houden, terwijl journalist Ida (Marisa Tomei) en de campagneleider van een andere grote kandidaat (Paul Giamatti) hem tegenwerken. Als Stephen vervolgens binnen zijn eigen team op een schandaal stuit, raakt hij volledig de weg kwijt.

Commentaar

George Clooney heeft de studio moeten overtuigen om zijn titel voor The Ides of March te mogen behouden. Deze frase verwijst naar een regel uit Shakespeare’s ‘Julius Caesar’. Deze Romeinse heerser kwam door verraad om het leven en in deze film speelt verraad een centrale rol. De hoofdpersoon maakt in luttele weken een transformatie door van naïeve idealist naar doorgewinterde en gehaaide politicus. Als er een lijn zit in het oeuvre van Clooney als regisseur dan is dat wel dat het meer om inhoud dan vorm draait. In dit geval is dat helemaal niet zo vreemd, gezien de film is gebaseerd op een toneelstuk. Ides of March lijkt aan de oppervlakte veel diepgang te hebben, maar het uiteindelijk niet heel veel om het lijf. Dit heeft veel te maken met de relatief korte speelduur. Hierdoor worden veel zaken overhaast. Deze makke maakt ook dat de personages niet echt uitgediept worden en de film nooit echt onder de huid kruipt. De afstandelijke stijl en sfeer helpen hier niet bij. Dit betekent alleszins niet dat deze film faalt. Het mist alleen bepaalde elementen die het de middelmaat hadden kunnen doen ontstijgen. The Ides of March is een fascinerend portret van de wereld van de politiek achter de schermen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze cynische kijk op zaken tenminste een kern van waarheid omvat. Een bijzondere verzameling van acteertalent geeft invulling aan een script dat strak in elkaar zit. Geen van de acteurs laat een steekje vallen. Men is duidelijk aan elkaar gewaagd. Het speelt als een mozaïek. Je krijgt steeds meer stukjes te zien, waarna uiteindelijk het grote plaatje weer zichtbaar wordt. Een schijnbaar redelijk onschuldige misstap leidt tot een immer opstapelende sequentie van gevolgen. Tot het eind blijft het spannend wie er zegeviert en wie het onderspit moet delven. Een ding is zeker. Tot op zekere hoogte heeft iedereen iets verloren. De setting binnen een politieke campagne vormt louter een kapstok. The Ides of March is een geslaagd klassiek portret geworden over loyaliteit, integriteit en verraad.

The Ides of March is verkrijgbaar op zowel DVD als BD. Hieronder de recensie van de DVD-uitgave. De recensie van de BD-versie lees je hier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888090039

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt gepresenteerd in een 2:40.1 beeldverhouding. Deze beeldpresentatie van The Ides of March biedt precies wat je mag verwachten van een recente film. Scherpte en detaillering zijn prima in orde. Ongeacht de omstandigheden is de kwaliteit gewoon consistent. Kleuren zijn naturel en realistisch. Ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde. Er is wel sprake van enige lichte filmgrain, maar deze niet is niet van een storende hoeveelheid. Het draagt zelfs bij aan de filmische ervaring. Het enige smetje op een verder prima transfer is wat lichte edge enhancement die hier en daar de kop opsteekt. Feitelijk is dit muggeziften, deze transfer zit prima in elkaar.

Geluidskwaliteit

De audio op de DVD-uitgave van The Ides of March is in Dolby Digital 5.1-formaat (448kb/s). Gezien de aard van de film is er weinig kans voor de audio om te schitteren. Er wordt letterlijk alleen maar gepraat, van actie is geen sprake. Juist daarom is het knap dat de track toch op weet te vallen. Dit heeft alles te maken met de perfecte dosering van omgevingsgeluiden en vooral de muziek. Vrijwel continu speelt er muziek op de achtergrond en deze wordt goed gespreid weergegeven. Dit draagt zeker bij aan de algehele sfeer van de film. De dialogen, waar het allemaal om draait, zijn altijd goed verstaanbaar en komen uit de middelste speaker. Het LFE-kanaal speelt geen rol van betekenis.

Extra's

The Ides of March komt verpakt in een standaard keepcase. De film en de extra’s staan op één dubbellaagse DVD. Er zijn helaas geen extra’s. Andere uitgaven kennen wel een aantal extra’s.

Conclusie

Stephen werkt aan de campagne van de voorverkiezingen voor democratische presidentsnominatie. Hij begaat een misstap die grote gevolgen krijgt voor hem zelf en de mensen om hem heen. The Ides of March is een spannende film die deze spanning louter weet op te roepen middels een strak geregisseerd en compact verhaal vol met wendingen. Het tempo is wat aan de hoge kant, waardoor er onvoldoende kans is voor de film om echt te beklijven. Het beeld en geluid van deze DVD-uitgave zijn prima in orde. Helaas zijn er geen extra’s beschikbaar.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.