Sùskind

Recensent:
Ludo Keeris
11-07-2012

Totaalbeoordeling:

6.3
Blu-ray

Sùskind (Blu-ray)
Samenvatting

In 1942 worden alle joodse mensen in Amsterdam opgeroepen om zich te melden bij de Hollandse Schouwburg. Men zal op transport worden gesteld naar Westerbork om daarna te werk te worden gesteld in Duitsland. De Joodse Raad wordt aangewezen om dit te organiseren. Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger) krijgt te horen dat de leden van de Joodse Raad vrij worden gesteld van transport en biedt zich aan om de leiding op zich te nemen. Hij is immers van Duitse afkomst en spreekt vloeiend Duits, wat van pas komt tijdens de contacten met Aus der Fünten (Karl Markovics), de Duitse officier die belast is met de uitvoering van de transporten. Ondanks dat Süskind dit doet om voornamelijk het hachje van zichzelf en zijn eigen gezin te redden, knaagt het geweten ook aan hem. Hij moet tenslotte duizenden Joden verzamelen voor transporten. Als Walter zijn collega Felix Halverstadt (Nasrdin Dchar) bezig ziet met het vervalsen van papieren besluit hij om zelf ook wat te doen. Hij probeert kinderen te verbergen, zodat ze niet mee op transport hoeven. Het is levensgevaarlijk werk en verraad ligt op de loer, maar Walter is vastbesloten om zoveel mogelijk kinderen te redden.

Commentaar

Zoals eenieder zal beamen heeft Nederland nu eenmaal niet een filmindustrie zoals zie die in bijvoorbeeld de Verenigde Staten kennen. De laatste jaren is er echter sprake van een heuse opleving en komen er steeds meer films uit met een hoge productiewaarde. Een subgenre dat in de geschiedenis van de Nederlandse film relatief vaak voorkomt is dat van de Tweede Wereldoorlog-verfilmingen. Süskind valt zeker ook in dit rijtje. De film doet bij vlagen enorm veel denken aan Steven Spielberg’s Schindler’s List. Niet zo vreemd, want de verhaallijn van beide films vertoont namelijk een grote overeenkomst. In barre tijden staat er een held op die alles wat hij heeft op het spel zet om het leven van vele anderen te redden. In Schindler’s List betreft dat Oscar Schindler, in Süskind gaat het om Walter Süskind. Om dit te bereiken sluit Süskind een pact met de SS. Alleen door hun vertrouwen te winnen kan hij de invloed en privileges verkrijgen om uit hun zicht zijn heldendaden te verrichten. Regisseur van de film is Rudolf van den Berg, die na een lange afwezigheid op het filmfront onlangs Tirza maakte. En nu is hij terug met Süskind, dat gekenmerkt wordt door all-round goed acteerwerk en enkele aangrijpende scènes. Daarnaast kloppen de belangrijkste periodieke details. Wat in de film nauwelijks aandacht krijgt is de haat die veel mensen tegen Süskind hadden. In de ogen van velen was hij een collaborateur met de Duitsers. Die haat komt maar mondjesmaat aan bod, tegen het einde van de film. Er is ook sprake van een hoog ‘dit hebben we al vaak eerder gezien’ gehalte en gaandeweg de film wordt dit niet minder. Deze productie heeft wat dat betreft weinig nieuws te bieden. Hoewel afzonderlijke fragmenten zeker de moeite zijn zit het geheel niet bijzonder sterk in elkaar. Het springt wat van de hak op de tak en de spanningsopbouw is maar beperkt. Aan het einde vervalt Süskind in onvervalst melodrama. Slow-motion beelden in combinatie met strijkers (alweer een Schindler’s List dejá vu) spelen onvervalst in op de emoties van de kijker. Degelijk, dat is de beste omschrijving van het eindresultaat. Innovatief of vernieuwend? Nee, zeer zeker niet. Liefhebbers van het genre zullen echter niet teleurgesteld raken.

Süskind is verkrijgbaar op zowel DVD als BD. Hieronder de recensie van de BD-uitgave. De recensie van de DVD kun je hier vinden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 118 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888093610

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Teaser
  • Vioolsolo Janine Jansen
  • War Child: De Oorlogskinderen van Toen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc en is bijna in z’n geheel beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodering.

Wie de recensie van de DVD heeft bekeken, heeft kunnen lezen dat de beeldkwaliteit niet briljant is. Gelukkig is dat bij de Blu-ray Disc een stuk beter. Juist omdat het beeld nu wel voldoende diepte heeft, ondanks het beperkte kleurgebruik, wat komt door het gebruik van de kleurfilters. Qua scherpte en contrast is weinig op aan te merken, wel is op momenten het schaduwdetail wat minder. Zeker in de scènes die in het donker afspelen. Het zwartniveau is dik in orde, daar valt niets op aan te merken. Afgezien van enige lichte posterisatie in de achtergrond zijn overige vervelende bijeffecten, zoals compressiefouten of edge-enhancement, nergens waarneembaar. Daarom is een hoge score voor deze Blu-ray Disc ook dik verdiend.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Süskind is er een lossless DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track beschikbaar. Daarnaast is er ook een Dolby Digital 5.1 Audiodescriptie-track (EAD) voor slechtzienden, ingesproken door Derek de Lint, beschikbaar. Voor deze bespreking concentreren we ons op het DTS-HD MA-spoor. Het is qua geluid altijd lastig om een periodefilm tot een goed einde te brengen. Bijna alle exterieurscènes moeten vanaf de grond af opnieuw worden opgebouwd. Dat is bij Süskind behoorlijk goed gelukt, al klinkt het soms wat klinisch. Gedoseerde omgevingsgeluiden omlijsten de over het algemeen goed verstaanbare dialogen en geluidseffecten. De moeilijk verstaanbare dialogen komen niet door de techniek, maar door de dictie van de acteurs, zoals de diamantslijper. Er wordt voldoende gebruik gemaakt van de surroundkanalen door de omgevingsgeluiden en de muziek om een mooi ruimtelijk geluidsbeeld te creëren. Het LFE-kanaal is niet erg actief, maar als het wel mee doet, zoals de vertrekkende trein op het station, dan zorgt het voor een extra punch aan het geheel.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu, waarop alleen gekozen kan worden om de film op de gewone manier of met audiodescriptie te bekijken. De overige instellingen, inclusief de extra’s, zijn alleen via een pop-up menu te benaderen. De extra’s zijn in HD-resolutie, behalve waar vermeld. Opvallend is dat de extra’s die op de DVD staan niet op de Blu-ray Disc zijn terug te vinden, en andersom.

Vioolsolo Janine Jansen – Summer of 45 (4 min)
De filmmuziek bestaat voor een groot gedeelte uit vioolspel. Een belangrijk stuk wordt gespeeld door Janine Jansen. Dit fragment zou je als een videoclip voor dit vioolstuk kunnen zien met fragmenten uit de film, beelden van de set en opnames van Janine Jansen zelf in de studio.

Making of (25 min)
Het eerste deel van deze making of gaat in op het verhaal en wat men denkt wat voor impact de film zal of kan hebben op de kijkers. Daarna heeft men het over de lokaties waar de film is opgenomen. Een belangrijk deel is opgenomen in Boekarest (Roemenië). Daarna komen de diverse aspecten van het filmmaken aan bod, zoals de cameraman, de acteurs en hoe een bestaand verhaal wordt overgebracht naar film.

War Child: De Oorlogskinderen van Toen (18½ min)
Vier korte interviews/portretten, gemaakt in opdracht van War Child, van Joodse Nederlanders, die als kind de oorlog hebben meegemaakt. Ed van Thijn, Zoni Weisz, Hanneke Groenteman en Liesbeth List. De strekking van elk portret is om aan te geven hoe belangrijk het is dat kinderen niet in een oorlog horen en als dat wel gebeurd, dat ze hulp nodig hebben. War Child-ambassadeur Marco Borsato spreekt de voice-over in.
Dit item is in SD-resolutie

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

Teaser (1 min)
Een korte teasertrailer van de film, die behoorlijk veel afwijkt van de bioscooptrailer.

Conclusie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de Amsterdamse Joden samengebracht in de Hollandse Schouwburg om op transport te worden gesteld naar kamp Westerbork. Walter Süskind is er verantwoordelijk voor dat er voldoende mensen beschikbaar zijn voor de transporten. Hij probeert ondertussen zoveel mogelijk te voorkomen dat kinderen op transport gaan. Süskind is een goed geacteerde film, die qua thema overeenkomsten heeft met Schindler’s List. Deze Blu-ray Disc-uitgave heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast zijn er een paar extra’s die dit tot een degelijke uitgave maken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.