Avengers, The

Recensent:
Koen Koene
30-08-2012

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Avengers, The (Blu-ray)
Samenvatting

Nick Fury (Samuel L. Jackson) is de directeur van S.H.I.E.L.D., een organisatie die de vrede op aarde bewaart. De meest recente dreiging komt vanuit de buitenaardse Loki (Tom Hiddleston), die de zogenaamde Tesseract in handen heeft gekregen. Met dit mysterieuze object kan een poort tussen dimensies worden geopend. Om de dreiging te stoppen heeft S.H.I.E.L.D. het Avengers-initatief opgestart, waarbij een team wordt samengesteld bestaande uit mensen met bijzondere krachten. Leden van het team zijn Tony Stark (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), Bruce Banner (Mark Ruffalo), Steve Rogers (Chris Evans), Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) en Hawkeye (Jeremy Renner). Maar voordat ze de strijd aan kunnen gaan, zal het groepje ego’s zich eerst als een echt team moeten gaan gedragen. Dat blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ondertussen tikt de klok door...

Commentaar

Ga er maar aan staan. Het creëren van een film rond vier legendarische superhelden uit de Marvel Comics-stal, elk met hun eigen ontstaansgeschiedenis, hun eigen motivaties, hun eigen aartsvijanden en hun eigen ego’s. Een film waar comicliefhebbers watertandend naar uitkeken, ondertussen de messen slijpend voor het geval het een mislukking zou zijn. Schrijver/regisseur/comic-fan Joss Whedon (Buffy, Serenity) durfde de uitdaging aan. Al werd hij wel enigszins geholpen door het feit dat de betreffende superhelden – Iron Man, Thor, de Hulk en Captain America – al bij het filmpubliek geïntroduceerd waren met hun eigen succesvolle film(reeks). De uitdaging bij het maken van The Avengers zat onder meer in het vinden van een goede balans: elk van de vier helden verdient het evenveel om deel uit te maken van het verhaal, maar dat moet dan niet tot een warrig en/of verwaterd geheel leiden. Whedon heeft deze balans gelukkig prima weten te vinden, resulterend in een vermakelijk script waarin elk van de vier een belangrijke bijdrage levert. Heethoofd Thor is essentieel vanwege zijn kennis over broer en antagonist Loki, Tony “Iron Man” Stark weet alles van high-tech gadgets, vreemde eend in de bijt Steve “Captain America” Rogers is onmisbaar vanwege zijn kracht en strategische inzichten, en doctor Bruce “Hulk” Banner grossiert in wetenschappelijke analyses en – als je hem echt kwaad maakt – in schedelbasisfracturen. En ook “sidekick-helden” Hawkeye en Black Widow, en S.H.I.E.L.D.-mannen Nick Fury en Phil Coulson hebben een niet te verwaarlozen rol. Dat het Whedon gelukt is om een coherent verhaal rond de vele uiteenlopende karakters te fabriceren verdient alle lof. Al blijft The Avengers natuurlijk in de eerste plaats een excuus om het iconische team ten strijde te zien trekken tegen De Slechteriken. En wat dat betreft kom je ruimschoots aan je trekken, onder meer met een knallende finale die van begin tot eind barst van gelikt actiespektakel. Maar ook de weg daar naartoe, waarbij het team nog in wording is, bevat voldoende actie. En humor niet te vergeten. De dialogen zitten vol met eigentijdse grappen en, in het geval van Tony Stark, met scherp sarcasme. Ook dat draagt veel bij aan de hoge entertainmentwaarde. Het acteerwerk is bovendien prima. Bijna vanzelfsprekend, omdat de meeste hoofdrolspelers al eerder hebben laten zien dat ze uitstekend in hun betreffende superheldenrol passen (Mark Ruffalo, die Edward Norton opvolgt als Bruce Banner, is de enige debutant). Maar ook de onderlinge chemie is verrassend goed. Valt er dan niks te klagen? Tja, als je het verhaal tegen de loep houdt, dan bevat dit toch wel een aantal minder sterke elementen. Zoals het hoge “MacGuffin-gehalte” van het kosmische object waarvoor de strijd gevoerd wordt. Het advies aan de kijker is dan ook om niet te veel na te denken en simpelweg te genieten van de ruim twee uur aan popcorn-spektakel die The Avengers te bieden heeft. En zoals gebruikelijk: blijf kijken tot na de aftiteling.

The Avengers is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. De BD-uitgave is er in twee versies: een 2D-uitgave en een 2D/3D-combi-uitgave. Hieronder de recensie van de reguliere 2D-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 143 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • DTS-HD HR 7.1 - Frans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8717418365653

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Marvel One-Shot: Item 47
  • Een Visuele Reis

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van The Avengers heeft een beeldverhouding van 1.78:1, een acceptabel verschil met het originele 1.85:1 formaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De resulterende HD-transfer oogt bijzonder goed, al hadden we van een recente big-budget film als The Avengers eigenlijk niet anders verwacht. Er wordt namelijk een strak plaatje neergezet, met een mooi natuurlijke scherpte en prima helderheid. Zwartniveau en schaduwdetail geven geen reden tot klagen, en de kleuren zien er eveneens erg goed uit. The Avengers is natuurlijk een film met veel beweging en zaken als explosies, iets waarmee compressie-algorithmes nog wel eens moeite mee willen hebben. Maar in dit geval hebben we geen storende artefacting kunnen bespeuren. Geen posterisatie en geen macro-blocking. Heel af en toe lijkt er iets van edge enhancement zichtbaar te zijn, maar dit is echt minimaal en totaal niet storend. Kortom: een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied zijn de verwachtingen hooggespannen. The Avengers is immers een echte actie-blockbuster, en daar hoort uiteraard een passend agressieve audiopresentatie bij. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de BD-uitgave maakt alle verwachtingen waar. De aanwezige DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) zet namelijk een indrukwekkend geluidsbeeld neer. Te beginnen bij de ruimtelijkheid: de zeven beschikbare kanalen worden volop benut, resulterend in een track met extreem veel richting. Geen beter voorbeeld dan de grote actiescène aan het eind van de film, waarbij je het audiovisuele geweld met open mond zult ondergaan. Deze scène laat tevens een ander indrukwekkend aspect van de track horen, namelijk de laagweergave. Zelden hebben we een BD gezien waarbij de bas-tonen zo diep gaan en toch strak en gecontroleerd blijven. De overweldigende hoeveelheid laag past perfect bij het bioscoopgevoel, maar we kunnen voorstellen dat sommige kijkers het laag wat terug zullen schroeven om ruzie met de buren te voorkomen. Hoe dan ook, deze BD laat je audio-installatie flink zweten, waarmee het prima demonstratie-materiaal is. Voeg daar aan toe dat ook de dialogen zonder problemen ten gehore worden gebracht, dan zal het geen verrassing zijn dat deze track met de volle score beloond wordt.

Extra's

Qua extra’s is de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van The Avengers een teleurstelling. Het pakket extra’s is namelijk erg beperkt, zeker voor een productie van dit kaliber. De Amerikanen komen er wat dat betreft een stuk beter vanaf; hun BD-uitgave bevat ook nog een commentaartrack en anderhalf uur durende Making Of. Erg spijtig dat wij die moeten missen. Hieronder het lijstje met wat er wél op de schijf staat. Dit materiaal heeft een HD-resolutie, DD 2.0-geluid en Nederlandse ondertiteling.

Een Visuele Reis (6 min)
In deze korte Making Of-featurette praten cast en crew onder meer over de toon van de film, over de locaties en over de heli-carrier.

Marvel One-Shot: Item 47 (11 min)
Korte film over een buitenaards wapen dat na de aanval van Loki in burgerhanden is gevallen. S.H.I.E.L.D.-agent Sitwell krijgt de opdracht om het wapen terug te krijgen.

Deleted Scenes (15 min)
In totaal acht verwijderde/uitgebreide scènes, waaronder een alternatieve begin- en eindscène. Je kunt de scènes afzonderlijk bekijken of via een “speel alles”-optie.

Bloopers (4 min)
Een aantal minuten aan bloopers.

Conclusie

Na de eerder verschenen films rond Iron Man, Captain America, Thor en de Hulk, komen deze vier superhelden nu samen in The Avengers om tegen een gezamenlijke vijand te strijden. The Avengers is een popcorn-film pur sang, waarbij je niet na moet denken maar het avontuur, de actie, de humor en het spektakel simpelweg over je heen moet laten komen. De BD-uitgave is prima geschikt voor dit doel: het beeld ziet er uitstekend uit en het lossless 7.1-geluid klinkt indrukwekkend. Qua extra’s maakt de in Nederland verkrijgbare uitgave helaas beduidend minder indruk, zo ontbreken de uitgebreide Making Of en commentaartrack van de Amerikaanse versie. Het is dus niet op alle fronten een top-uitgave, maar puur voor de filmbeleving is deze BD-uitgave van The Avengers zeker de moeite waard.

Laatste reacties

Sander_Hurk  |  14-09-2012

De Duitse steelbook versie van amazon.de heeft ook de disc met "Building a cinematic universe". Tevens heeft deze de 2D en 3D versie. Geen NL subs.
Lees meer >

rogue  |  09-09-2012

Betreft dit "Building a cinematic universe", de exclusive bonus disc bij Target in de USA? Waar is die info op gebasseerd? Is deze docu al ergens te vinden/down...
Lees meer >

Joslyn  |  09-09-2012

Ja, in het buitenland is er een exclusieve bonus disc te vinden. Maar ook die extra gaat het niet redden. Alle gebruikte beelden in die docu zijn afkomstig ...
Lees meer >

Tarkus  |  01-09-2012

Precies wat ik ervan had verwacht, boordevol actie en prachtige special effects. Prima cast ook al komen niet alle personages goed over, Loki vond ik allesbehal...
Lees meer >

Digi-gek  |  01-09-2012

Laat het maar aan Disney over om zo'n gigantische release te verpesten door een gebrek aan extra's. Jammer dat Marvel gekocht is door Disney. Paramount had dit ...
Lees meer >

hstadman  |  01-09-2012

Tja, extra content kost ook extra geld. Ik heb begrepen dat voor ieder extraatje op een blu-ray betaald moet worden. Gezien het feit dat 80-90% nooit extra's ki...
Lees meer >

Yi-Long  |  01-09-2012

Zonde dat ze hier weer een release uitbrengen met minder content dan de Amerikaanse versie. Voor mij een reden om de NLse versie dus niet aan te schaffen. Jamme...
Lees meer >

Dva  |  31-08-2012

Door een foute prijsopgave in de winkel heb ik de 3d +2d blu ray kunnen kopen voor 19,99€ wat de prijs was van de 2d. Ik heb wel geen 3d tv, wel een speler. Zo ...
Lees meer >

jeroeni  |  31-08-2012

veel te weinig acti-zeker eerste 5 kwartier, grootste teleurstelling van het jaar. Ik vindt de film juist goed omdat de aktie goed gedoseerd is,de film is g...
Lees meer >

RobinB  |  31-08-2012

Juist als je fan bent koop je op de relese de versie die er dan is,Je gaat als fan of liefhebber toch geen jaar wachten. Ik snap je punt wel maar omdaar de rel...
Lees meer >

e-shole  |  31-08-2012

veel te weinig acti-zeker eerste 5 kwartier, grootste teleurstelling van het jaar.
Lees meer >

jeroeni  |  31-08-2012

Off topic maar wat Avatar betreft ben ik ook niet tevreden aangezien om de 'original theatrical release' gaat en niet de betere Extended Edition. Als ze bij Di...
Lees meer >

theregiment  |  31-08-2012

Good for you (y) Persoonlijk denk ik er anders over. :twisted: Dat mag, maar ik wil alleen het tegen argument maken dat niet iedere fan wakker ligt van ext...
Lees meer >

spiff  |  31-08-2012

wat een onzin, net of je een ECHTE moet zijn om de extra's te zien en uberhaubt te willen zien. Ik ben ook FAN en de extra's interesseren me echt helemaal niks...
Lees meer >

theregiment  |  31-08-2012

Off topic maar wat Avatar betreft ben ik ook niet tevreden aangezien om de 'original theatrical release' gaat en niet de betere Extended Edition. Als ze bij D...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.