Rock of Ages

Recensent:
Ludo Keeris
19-11-2012

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Rock of Ages (DVD)
Samenvatting

Het eenvoudige meisje Sherrie (Julianne Hough) uit Tulsa, Oklahoma, vertrekt naar Los Angeles om op zoek te gaan naar succes in de rock-scène. Op de eerste avond wordt ze echter al beroofd en ze blijft berooid achter. Ze ontmoet Drew (Diego Bonita), een barjongen van de beroemde Bourbon Club op de beruchte Sunset Strip in Hollywood. Hij helpt Sherrie aan een baantje in de club, waar ze verliefd op elkaar worden. Eigenaar Dennis (Alec Baldwin) heeft het allerlaatste optreden van de beroemde band Arsenal in zijn club, met hun frontman Stacee Jaxx (Tom Cruise). Stacee Jaxx staat nu niet echt bekend als een makkelijk persoon, maar hij staat garant voor een volle zaal. Sherrie is helemaal idolaat van Jaxx en zijn muziek. Als het voorprogramma op het laatste moment afzegt, krijgt Drew met zijn band de kans om in de schijnwerpers te staan. Openen voor Arsenal met Stacee Jaxx in de Bourbon Club is een droom die uitkomt. Niets lijkt een geweldige avond in de weg te staan.

Commentaar

Rock of Ages is een verfilming van de gelijknamige succesvolle Broadway-musical uit 2006. De film geeft een indruk van de Amerikaanse (glam)rock-scene uit de jaren ’80. De Sunset Strip in Hollywood was beroemd én berucht om z’n vele clubs en bars waar rockbands optraden. Als je het wilde maken in de rockmuziek moest je daar gespeeld hebben. Het is een bijzondere periode en Rock of Ages geeft daar een goede indruk van. De film laat ook de tegenbeweging zien, de PMRC, waarvan Catherine Zeta-Jones de rol van hoofd van de beweging speelt. Deze christelijke organisatie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het “Parental Advisory”-label is ingevoerd, welk op veel CD-hoesjes is gedrukt. Het getuigt dan wel van gezonde humor als juist Catherine Zeta-Jones het nummer We’re Not Gonna Take It van Twisted Sister vertolkt. Frontman Dee Snider van Twisted Sister was een fel tegenstander van deze organisatie en getuigde in de rechtbank tegen de PMRC.
Terug naar de film. Regisseur Adam Shankman heeft met de remake van Hairspray bewezen dat hij uitstekend musicals kan verfilmen. Eigenlijk is het verhaal van Rock of Ages flinterdun en zit vol met clichés, maar voor de liefhebber van de rockmuziek uit deze periode zijn de nummers een feest van herkenning. Veel rocknummers die in Amerika een grote hit zijn geweest komen voorbij. In Europa is deze muziek goed bekend bij de echte fans, maar nauwelijks bij het grote publiek. Uitzonderingen als Def Leppard, Foreigner en Extreme daargelaten. Hoewel nergens expliciet uitgesproken is Stacee Jaxx een verpersoonlijking van het enfant-terrible van de rockscene, Axl Rose van Guns ’N Roses. Het is verrassend hoe goed Tom Cruise deze rol inhoud weet te geven. En als je hem dan ook nog hoort zingen dan zou je kunnen zeggen dat Cruise een carrière als rockzanger is misgelopen. Hij heeft een prachtige stem en hij heeft goed gekeken naar de diverse poses van verschillende rockzangers. Alle hoofdrolspelers vertolken hun nummers zelf. Daar zijn Diego Boneta and Julianne Hough ook op gecast, want zij hebben beiden een carrière in de muziek. De stem van Julianne Hough is wat aan de dunne kant voor dit genre, maar ze is wel haarzuiver. Ook Cruise en Catherine Zeta-Jones brengen de rocksongs overtuigend. Het is knap hoe een mix is gemaakt van bepaalde nummers. Zo gaan Juke Box Hero en I Love Rock and Roll naadloos in elkaar over en ook de mix van More Than Words met Heaven (de versie van Warrant) is erg mooi. Niet alle nummers worden even overtuigend gebracht. Zo is het duet van Alec Baldwin en Russell Brand tijdens I Can’t Fight This Feeling (REO Speedwagon) tenenkrommend. En dat komt niet alleen door de beperkte zangkwaliteiten van Alec Baldwin!
Rock of Ages was geen groot succes, de film heeft in de bioscopen geen winst gemaakt. Op zich is dat ook niet zo verrassend, want de muziek zal niet iedereen aanspreken. Het hoge cijfer bij de waardering is dan ook erg subjectief, mede omdat ondergetekende een groot fan is van de muziek in deze film. Wie weinig heeft met de (Amerikaanse) glamrock uit de jaren ’80 mag zomaar twee tot drie punten van deze score aftrekken.

Warner heeft Rock of Ages in Nederland in z’n algemeenheid alleen maar uitgebracht op DVD. Wie de film in HD wil zien zal zich naar de Free Record Shop moeten begeven, want die heeft de exclusieve verkooprechten van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888091869

Extra's

  • If You Build It, They Will Rock It
  • Music Video: Any Way You Want It
  • Def Leppard, Live at the Premiere
  • Reclamspot: Visit Florida

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van Rock of Ages op de DVD is 2.39:1 in een anamorfe uitvoering. De kwaliteit van wat er geboden wordt is prima. De scherpte is niet overal even geweldig, maar contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn dik in orde. De felle kleuren zijn uitstekend verzadigd en spatten van het scherm. Er is af en toe lichte posterisatie waarneembaar en ook is een enkele keer zeer licht macro-blocking aanwezig, maar nergens in een vorm dat het vervelend of storend is. Geen reden om de transfer hiervoor als slecht te beoordelen.

Geluidskwaliteit

Rock of Ages heeft op de DVD een overtuigende Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) meegekregen. De film bestaat voornamelijk uit muziek en deze klinkt zeer ruimtelijk en heeft de juiste balans. Zo hebben de songs die op een podium worden gebracht een echte ‘live-feel’, met als hoogtepunt Don’t Stop Believing op het einde van de film. Alsof je zelf in de concertzaal zit! Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de surroundkanalen en ook het LFE-kanaal spreekt regelmatig een woordje mee. Tussen de nummers door zijn er ook scènes met dialoog, die dan keurig uit het midden komt. Dan merk je wel dat veel is nagesynchroniseerd, want het klinkt dan wat kil en klinisch. Maar gelukkig draait het bij deze film om de muziek en dat is, zeker voor de fans, genieten geblazen. Luister vooral naar Tom Cruise versies van Wanted Dead or Alive van Bon Jovi en Paradise City van Guns ’N Roses.

Extra's

De DVD-uitgave van Rock of Ages heeft een statisch menu met een fragment uit I Want To Rock als achtergrondmuziek. De extra’s zijn, waar nodig, voorzien van Nederlandse ondertiteling.

If You Build It, They Will Rock It (3 min)
Een kort item over de aankleding van de Bourbon Club. De set is gebouwd in Florida, maar is geheel gebaseerd op de beroemde clubs op de Sunset Strip in Hollywood.

Music Video: Any Way You Want It (2½ min)
Van het nummer Any Way You Want It (origineel van Journey), gezongen door de cast van de film, is een videoclip gemaakt die geheel uit beelden uit de film bestaat. Een promotievideo zou je het kunnen noemen.

Def Leppard, Live at the Premiere (11½ min)
De Britse rockband Def Leppard, naar wiens song Rock of Ages de musical/film is genoemd, vertolkt twee nummers live tijdens de première van de film. Hoe verrassend is het dat dit de nummers Rock of Ages en Pour Some Sugar On Me zijn, die beide in de film te horen zijn.

Reclamspot: Visit Florida (½ min)
Een eigenaardige extra op de DVD, een reclamespot om Florida te bezoeken. Dit is alleen te verklaren doordat de film in Florida is opgenomen en dit als een ‘goedmakertje’ voor de geldschieters uit de staat is.

Conclusie

Plattelandsmeisje Sherrie vertrekt naar Hollywood en komt terecht als serveerster in een rockclub, waar de superster Stacee Jaxx binnenkort z’n laatste concert komt geven voordat hij solo gaat. Sherrie droomt ervan om ook een beroemde zangeres te worden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Rock of Ages is een verfilming van een succesvolle Broadwaymusical. Voor de liefhebbers van (Amerikaanse) glamrock uit de jaren ’80 is dit een feest van herkenning, maar het verhaal is flinterdun en zit boordevol clichés. De DVD heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn helaas wat aan de magere kant, maar dat geldt ook voor de buitenlandse uitgaven van deze film.

Laatste reacties

Franklin1975  |  27-02-2013

Vandaag de gesealde blu-ray ontvangen voor €12,54 via PlayTrade. De theatrical cut en de extended edition van 137 minuten staan erop, evenals een aantal e...
Lees meer >

Franklin1975  |  21-11-2012

Bij Saturn hebben ze blu-ray ook, voor 17 euro! Dus geen frs-only release.
Lees meer >

Franklin1975  |  20-11-2012

In hun folder staat ie voor 18 euro. Zie hier (en blader naar pagina 26/17) Kijk, dan zijn betere prijzen!! Dank je voor deze info :grin: Want voor die pri...
Lees meer >

Roger B.  |  19-11-2012

Heaven is trouwens niet van Winger maar van Warrant.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-11-2012

Wel weer apart dat de internationale blu-ray gewoon Nederlandse ondertiteling heeft, maar de disc zelf hier (schijnbaar) alleen bij FRS verkocht mag worden (voo...
Lees meer >

jeanreno  |  19-11-2012

Tegen verwachting in goed mee geamuseerd. Niet groots maar zeker onderhoudend, vooral Cruise. "...Zo is het duet van Alec Baldwin en Russell Brand tijdens I C...
Lees meer >

jamiev  |  19-11-2012

32 euro:oops: bij de duitse mediamarkt voor 15.99 meegenomen.
Lees meer >

Franklin1975  |  19-11-2012

Aan het begin van de film dacht ik, wtf is dit? Glee goes rock? Maar ik begin de (opzet van) de film steeds meer te waarderen en gewoon echt leuk te vinden. Vo...
Lees meer >

jamiev  |  19-11-2012

heb de duitse bluray. ik vond het wel een leuke film met goede muziek, zal niet iedereens smaak zijn maar heb me er wel mee vermaakt.:-)
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-11-2012

Lees dan wel de hele recensie, dan lees je ook waar dit cijfer op gebaseerd is.
Lees meer >

Tom91  |  19-11-2012

4.5/5 voor de film? Ik vond dit een van de slechtste films van het jaar. Het werd bij momenten zo onnozel dat het wel een parodie leek, en ik ben wel degelijk e...
Lees meer >

WaymannDirector  |  19-11-2012

Veel punten voor de film op zich zeg. Het verhaal dient hier als kapstok voor de vele songs. Jammer want mochten de liedjes de kapstop geweest zijn zou dit inde...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.