Walking Dead, The - Seizoen 2

Recensent:
Koen Koene
01-12-2012

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Walking Dead, The - Seizoen 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Nadat hun bezoek aan het CDC (Centre for Disease Control) niet de hoop opleverde die men verwachtte, trekken Rick Grimes (Andrew Lincoln) en de andere overlevenden verder. Het duurt niet lang of de groep heeft de zoveelste aanvaring met “walkers”, wandelende doden met een onstilbare honger naar mensenvlees. Bij deze laatste aanvaring raakt de jonge Sophia (Madison Lintz) zoek, tot grote ontsteltenis van haar moeder Carol (Melissa McBride). De groep besluit om alles op alles te zetten om Sophia te zoeken. Maar naarmate de zoektocht langer duurt, groeit de onenigheid binnen de groep. Niet iedereen is namelijk overtuigd van het nut van de zoektocht. Niet in de minste plaats Shane (Jon Bernthal), die steeds meer begint te twijfelen aan Ricks leiderschapskwaliteiten.

Commentaar

Het eerste seizoen van de op een comic gebaseerde “zombie-serie” The Walking Dead smaakte naar meer. In het korte seizoen – slechts zes afleveringen – werd een wereld neergezet waarin een groep overlevenden zich staande moet zien te houden in een wereld vol “walkers” (lees: zombies). Daarbij zijn interne strubbelingen in de groep haast gevaarlijker dan de zombie-dreiging. Een dergelijke opzet zal de zombie-liefhebber niet onbekend in de oren klinken, en dat klopt. Qua verhaal was het eerste seizoen namelijk niet echt vernieuwend, maar het geheel was voldoende intrigerend om je benieuwd te maken naar waar het allemaal naartoe zou gaan. Het tweede seizoen weet de verwachtingen echter niet waar te maken. Dat heeft een aantal redenen. De eerste heeft te maken met de setting. Daar waar de groep overlevenden in het eerste seizoen rondtrok van plaats naar plaats, op zoek naar redding en/of hoop, vindt men in het tweede seizoen gaandeweg een vaste stek om te verblijven. Deze statische setting werkt niet echt in het voordeel van de serie. Ook omdat de dreiging van de zombies daar te beperkt is, waardoor het verhaal vooral moet leunen op de interne spanningen in de groep en de relaties tussen de leden. Het lukt de schrijvers echter niet om dit interessant te houden. En dus krijg je weinig bloedstollende zombie-aanvaringen, maar veel lange, saaie dialoogscènes. In hoeverre dit te maken heeft met het teruggeschroefde budget en het vertrek/ontslag van seriebedenker Frank Darabont is onbekend, maar feit blijft dat het drama-aspect niet lekker uit de verf komt. Dit hangt samen met het tweede probleem van dit seizoen, namelijk de personages. Die weten maar weinig sympathie op te roepen, missen elke vorm van subtiliteit en reageren onlogisch op gebeurtenissen. Wellicht dat dit (deels) overeenkomt met hoe het er in de comic aan toe gaat, maar als je je als kijker continu aan het ergeren bent aan de personages, dan is dat vrij funest voor het kijkplezier. Dit alles wil niet zeggen dat er niks positiefs over het seizoen te melden is. Zo is er op momenten, bijvoorbeeld richting het eind, wel degelijk de nodige spanning aanwezig. Ook omdat de makers er geen probleem mee hebben om vaste personages te laten sneuvelen. Een ander positief aspect is dat het script wel degelijk een aantal geslaagde verhaallijnen bevat. Zoals die rond de buitenstaander die met de groep in aanraking komt, rond het mysterie van de schuur of rond het steeds verder escalerende conflict tussen Rick en Shane. Mede hierdoor weet de serie een onvoldoende gaandeweg toch nog om te buigen naar een voldoende. Inmiddels wordt in Amerika het derde seizoen uitgezonden, dus de hoop is dat daarin nu echt de kracht van de serie naar voren komt. Maar dat hoopten we ook bij het eerste seizoen. Met het verschil dat de verwachtingen deze keer beduidend minder hooggespannen zijn.

Het tweede seizoen van The Walking Dead is verschenen op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave, die bestaat uit drie discs.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Horror, TV
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 578 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045232696

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van het tweede seizoen van The Walking Dead heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit twee 50GB dubbellaags disc met de dertien afleveringen, plus een enkellaags disc voor de extra’s. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De visuele stijl van The Walking Dead zal bekend zijn bij liefhebbers van de serie: een grauwe uitstraling, met koele/fletse kleuren en een bovengemiddelde hoeveelheid grain. Deze stijl wordt weerspiegeld in de HD-transfer, maar dat gebeurt niet zonder problemen. Voornaamste probleem is de aanwezige compressieartefacting. De compressie heeft onder meer wel eens moeite met de aanwezige filmgrain. Hierdoor ontstaat enige macro-blocking en andere digitale artefacting, resulterend in versmering van fijne details. Gelukkig is dit probleem niet altijd even ernstig – er zijn voldoende shots en scènes die er weinig tot geen last van hebben – maar het is desalniettemin een noemenswaardige technische tekortkoming. Op de overige fronten presteert de transfer naar behoren. Kleuren zien er goed uit, maar het zwartniveau had ietsje beter gekund. De scherpte is eveneens niet spectaculair, maar dat is vooral een gevolg van de stijl en in mindere mate van de transfer (enkel daar waar de artefacting details versmeert). Wegen we plus- en minpunten tegen elkaar af, dan komen we tot een voldoende. Maar heel overtuigend is het niet.

Geluidskwaliteit

Op de Amerikaanse BD-uitgave van het tweede seizoen van The Walking Dead is het geluid aanwezig in de vorm van een lossless 7.1-track. Wij moeten het daarentegen stellen met een 5.1-spoor. Nu hoeft dat op zich niet erg te zijn, met vijf in plaats van zeven hoofdkanalen kan immers toch een uitstekende audiobeleving neerzetten. In dit geval is het aantal kanalen echter niet het enige verschil. Het blijkt namelijk dat op de in Nederland verkrijgbare BD-versie geen lossless geluid aanwezig is, maar “slechts” een normale Dolby Digital 5.1-track, zoals we die van DVD kennen. Het gebrek aan lossless geluid is natuurlijk een gemiste kans. Maar eerlijk is eerlijk, de aanwezige DD 5.1-track (448kbit/s) klinkt zeker niet slecht. Zo wordt er prima gebruik gemaakt van de beschikbare kanalen; de surrounds worden vrijwel continu gebruikt voor omgevingsgeluiden (bijvoorbeeld in het bos) en effecten (bijvoorbeeld de overvliegende straaljagers aan het begin van aflevering 5), en het LFE-kanaal komt eveneens zo nu en dan aan bod. Ook over de dialogen geen klachten, spraak klinkt helder en is continu goed verstaanbaar. Het geluid bevat tevens voldoende dynamiek en detaillering. Een lossless variant zou wellicht nog beter hebben geklonken, maar voor een DD-track zijn de prestaties prima.

Extra's

Voor de extra’s van de BD-uitgave van het tweede seizoen van The Walking Dead moet je bij het derde schijfje zijn. Deze bevat een redelijke hoeveelheid korte featurettes, in HD-resolutie en met DD 2.0-geluid. Helaas scoort Entertainment One minpunten vanwege het ontbreken van Nederlandse ondertiteling. Vergeleken met bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave ontbreken onder meer het commentaar bij vijf afleveringen.

Featurettes
Onder deze noemer vindt je een aantal korte featurettes, met een gezamenlijke speelduur van ruim een uur.
- All the Guts Inside (6 min): Een blik op de totstandkoming van een van de goordere scènes van het tweede seizoen, waarbij twee hoofdrolspelers het maag-darmstelsel van een walker onderzoeken.
- Live or Let Die (7 min): Hier bespreken cast en crew Shane’s verhaallijn in de serie en hoe deze verschilt van de comic-variant.
- The Meat of the Music (8 min): Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het hier om de muziek van de serie, gecomponeerd door Bear McCreary.
- Fire on Set (6 min): Zonder op plotdetails in te gaan, belicht deze extra een van de belangrijke scènes in de laatste aflevering.
- The Ink is Alive (9 min): Deze featurette is in zijn geheel gewijd aan de overeenkomsten en verschillen tussen het bronmateriaal en de televisie-serie.
- The Sound of the Effects (5 min): Veel van de geluidseffecten in The Walking Dead zijn achteraf opgenomen. Hier zie je hoe dit in zijn werk gaat.
- In the Dead Water (5 min): Een kijkje bij het maken van de “zombie in de put”-scène.
- You Could Make a Killing (6 min): De focus hier ligt op Greg Nicotero: producer, effect-maker, en regisseur. Ook wordt stil gestaan bij de dood van een van de hoofdkarakters.
- She Will Fight (6 min): In deze extra staat het personage Andrea centraal. Men belicht haar verhaallijn, plus de scène die voor het karakter het omkeerpunt betekent.
- Wardrobe of the Walking Dead (3 min): Kostuumontwerpster Eulyn Womble bespreekt de kleding van de walkers.
- Cast on Season 2 (5 min): De hoofdrolspeleres praten onder meer over de verhaallijnen en personages.

Deleted Scenes (28 min)
Hier kun je in totaal acht verwijderde scènes bekijken, met optioneel commentaar van uitvoerend producent Glen Mazzara. Er is tevens een “play all”-optie aanwezig.

Conclusie

Het tweede seizoen van The Walking Dead, een tv-serie rond een groepje overlevenden die zich staande moeten zien te houden in een wereld vol zombies, heeft de nodige tekortkomingen. Zoals de onsympathieke personages, het gebrek aan spanning en het drama-aspect dat niet lekker uit de verf komt. Naar het einde toe weet het seizoen zich echter toch nog naar een voldoende toe te werken. De HD-transfer die we op de 3-disc BD-uitgave aantreffen komt vanwege compressieprobleempjes niet verder dan een magere voldoende. Met een niet-lossless Dolby Digital 5.1-track wordt qua audio geen gebruik gemaakt van de potentie van het medium, ook al klinkt het geluid zeker niet slecht. Tot slot bevat de uitgave ruim een uur aan featurettes en half uur aan verwijderde scènes als extra, maar ook hier krijgt Entertainment One minpunten, vanwege het ontbreken van Nederlandse ondertiteling. Kortom: een BD-uitgave die qua uitvoering maar weinig indruk maakt.

Laatste reacties

Pieter V  |  13-02-2013

Ik zie net dat op bol.com bij de pre orders seizoen 3 4 discs zou bevatten ipv 3 zoals bij s2 het geval was. Dat lijkt mij al positief, in die zin dat als de af...
Lees meer >

justme  |  13-02-2013

Ik zie net dat op bol.com bij de pre orders seizoen 3 4 discs zou bevatten ipv 3 zoals bij s2 het geval was. Dat lijkt mij al positief, in die zin dat als de af...
Lees meer >

De_Hollander  |  05-12-2012

Ook ik vond seizoen 2 wel de moeite waard qua inhoud. Jammer dat de Blu-ray-uitgave technisch gezien zo onder de maat blijft.Helaas eOne leert het niet, met uit...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  05-12-2012

Seizoen twee vond ik beter dan seizoen 1. Dit ook omdat er meer afleveringen waren en de makers dus zo meer konden vertellen. De locatie van de farm vond ik gee...
Lees meer >

Nathan Strik  |  05-12-2012

Ook ik vond seizoen 2 wel de moeite waard qua inhoud. Jammer dat de Blu-ray-uitgave technisch gezien zo onder de maat blijft.
Lees meer >

De_Hollander  |  04-12-2012

S3 is alles aan het doen wat erbij S2 niet goed ging. S3 is zeker het kijken waard!Klopt s3 is de beste seizoen tot nu toe. Alles op 1 plaats te houden werd erg...
Lees meer >

Hellboy  |  03-12-2012

S3 is alles aan het doen wat erbij S2 niet goed ging. S3 is zeker het kijken waard!
Lees meer >

Werner  |  03-12-2012

Ook ik kan me vinden in de technische analyse maar niet in de inhoudelijke! De karakters krijgen net juist dat beetje meer diepgang door ze op één plaats te hou...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  02-12-2012

ben het ook niet eens met de reviewers oordeel; beklemmende serie met sterke rollen en gedurfde plotwendingen Inderdaad zie je niet continue de zombies en is ...
Lees meer >

windoweyes  |  02-12-2012

De karakters van de personages worden juist heel erg uitgediept dit seizoen. Dat ze wellicht niet altijd heel sympathiek overkomen is juist realistisch, vind ik...
Lees meer >

Jeroen D  |  02-12-2012

"Dit hangt samen met het tweede probleem van dit seizoen, namelijk de personages. Die weten maar weinig sympathie op te roepen, missen elke vorm van subtiliteit...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-12-2012

Sluit me helemaal bij windoweyes aan. De serie is beduidend beter dan bv Romero's laatste films. 4 sterren voor mij.
Lees meer >

windoweyes  |  01-12-2012

Geweldige serie, zowel seizoen 1 als 2. Die negatieve reacties op het 2e seizoen snap ik eigenlijk totaal niet. Ik kan niet wachten op het 3e seizoen....
Lees meer >

De_Hollander  |  01-12-2012

Het is idd geen goed uitgave, de review is goed onder woorden gebracht, zoals het is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.